RECENSION

Lyckad kabaré på Operaverkstan

Nils Gustén, Ola Simonsson, Helena Magnusson, Birgitta Smiding.Foto: Katja Tauberman
Ingen Sektion satt
RECENSION På Malmö Operas lilla scen, Operaverkstan, bjuds det nu på en kabaré i en akt, Inget får hejda premiären.

På Malmö Operas lilla scen, Operaverkstan, bjuds det nu på en kabaré i en akt, Inget får hejda premiären. Föreställningen är Operaverkstans 75-årspresent till teaterhuset. Det är ett firande med avslappnad och mysig stämning, det bjuds på varmkorv och dryckerna från baren får medtagas in i salongen.

Nej, inget, trots sedvanligt novemberrusk, hindrade premiären från att äga rum på fredagskvällen.

Maria Sundqvist har rollen som konferencier och har i detta även hjälp av Lars Fembro, som vi även får se som lejontämjare. Som skapare av Operaverkstan och tillika dess chef får Maria Sundqvist också spela sig själv i en rolig scen där det handlar om att göra en uppsättning av Shakespeares En midsommarnattsdröm i musikalisk tappning.

Men inledningsvis får vi både veta något om förutsättningarna för scenkonsten och ta del av husets historia. Det är ju ändå denna byggnad som jubilerar och utgör festföremålet.

Ett genomgående tema är förvandlingen. Maria Sundqvist som också regisserat kabarén framhåller dels metamorfosen, dels låtsasleken som centrala drivkrafter i scenkonsten. En rad inspiratörer när det gäller förvandlingskonst och förmåga att leka på allvar presenteras. Från Ovidius till Karen Blixen och Sven-Bertil Taube. Ett par kvinnliga spioner lyfts också fram, Mata Hari och Mathilde Carré. Den sistnämnda arbetade för den franska motståndsrörelsen och här finns en koppling till det år, 1944, då teaterhuset vid Fersens väg invigdes. Men också en påminnelse om att rollspel också kan vara en fråga om liv och död.

Det är mellan ytterligheterna lustig lek och blodigt allvar som föreställningen rör sig och det på ett synnerligen dynamiskt och tilltalande vis. Här är allt perfekt tajmat och alla bitar faller på plats i ett intrikat mönster.

Även om detta är en kabaré i lättsam anda så understryks den historiska bakgrunden, med pågående världskrig och ett Danmark som var ockuperat av nazisterna. I några korta filmsekvenser rekonstrueras den tiden och vi får möta såväl kritiska som positiva röster från när det begav sig.

Vad vore för övrigt en kabaré utan bärande musikinslag? Här radas det upp ett rikt varierat pärlband av sångnummer. "Den tysta staden" av Lille Bror Söderlundh, följs av Brechts, av Eisler tonsatta, "Soldatens fru" och här befinner vi oss alltså i den atmosfär som omgav teaterbygget i Malmö. Än starkare blir det när Nils Gustén framför "Dödens aria" ur Döden säger nej. Kammaroperan Döden säger nej har en djupt allvarlig och dyster bakgrund. Den skrevs nämligen i koncentrationslägret Theresienstadt, i nuvarande Tjeckien, 1943, av kompositören Viktor Ullman och librettisten Peter Kien.

Sedan följer lättsammare tongångar med Tove Jansson-visan "Vad bråkar ni för" som handlar om teaterlivet. Och därefter blir det Shakespeareskt så det förslår, med musik av bland andra Purcell, Lille Bror Söderlund, Isabelle Boulker och Benjamin Britten. Detta knyter an till att Shakespeares En midsommarnattsdröm spelades vid invigningen av Malmö stadsteater.

De fyra sångarna Birgitta Smiding, Helena Magnusson, Ola Simonsson och Nils Gustén gör alla starka insatser. I "Je t'aime" av Isabelle Boulker briljerar verkligen Helena Magnusson. Men, som sagt, samtliga gör ypperliga insatser även vad gäller agerandet där det är gott om komedibetonade inslag.

Nämnas ska förstås också orkestern med Hedda Heiskanen, fiol, Gerda Holmquist, cello, samt Lars Ljungberg, kapellmästare och marimba. Orkesterarrangemangen präglas av fräschör och en nyskapande anda som är uppfriskande.

Det blir en lyckad kväll på Operaverkstan och när jag går därifrån så har jag fått ta del av både teaterhistoria och underhållning av bästa märke. Ett besök rekommenderas starkt!

FAKTA

Fakta:

Inget får hejda premiären!

Malmö opera, Operaverkstan. Kabaré i en akt.

Regi: Maria Sundqvist.

Manus: Maria Sundqvist och Lars Fembro.

Sång: Birgitta Smiding, Helena Magnusson, Ola Simonsson, Nils Gustén.

Orkester: Hedda Heiskanen, fiol, Gerda Holmquist, cello, samt Lars Ljungberg, kapellmästare och marimba.

Konferencierer: Maria Sundqvist och Lars Fembro. Premiär fredag den 15 november 2019.

Utrikes

Första fall av corona på Falklandsöarna

En skylt i huvudstaden Stanley hälsar folk välkomna till Falklandsöarna. Ögruppen har fått sitt första bekräftade fall av corona. Arkivbild.
En skylt i huvudstaden Stanley hälsar folk välkomna till Falklandsöarna. Ögruppen har fått sitt första bekräftade fall av corona. Arkivbild.
Fotograf: Michael Warren/AP/TT
Utrikes

Det första fallet av coronavirus har bekräftats på Falklandsöarna i Sydatlanten. En patient testades positiv efter att ha kommit in till sjukhuset med symptom den 31 mars och har nu isolerats, enligt myndigheterna på ögruppen.

Falklandsöarna, med sina 3 400 invånare, tillhör Storbritannien och tester har skickats till Storbritannien för att analyseras.

Andra länder eller platser som inte officiellt rapporterat några coronafall är Samoa, Turkmenistan, Nordkorea och baser på Antarktis.

Sport

Coronakrisen kan krossa CL-drömmen

Kan coronakrisen äventyra Djurgårdens kvalspel till Champions League? Arkivbild.
Kan coronakrisen äventyra Djurgårdens kvalspel till Champions League? Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Kan coronakrisen förstöra Djurgårdens Champions League-drömmar?
Det är inte alls otänkbart, enligt klubbens sportchef.
– Nej, absolut inte. Ingen har svar på någonting, säger Bosse Andersson.

Bosse Andersson är tydlig med att han tycker att frågor som rör allsvenskan och Djurgårdens kval till Champions League i sommar kommer i andra hand i dagsläget.

– I de här tiderna så känns det ganska sekundärt med fotboll. Det finns större frågor.

Med det sagt har han, i egenskap av sportchef för den svenska mästaren, ett högst oklart arbete framför sig. Ingen vet med säkerhet när allsvenskan kommer igång och i onsdags beslutade det europeiska fotbollsförbundet Uefa att alla matcher i Champions League ska skjutas upp "tills vidare" – något som sannolikt kan påverka Djurgården som 7–8 juli är tänkt att inleda kvalspelet till nästa säsongs upplaga av den prestigefulla turneringen.

– Jag reagerade på det, givetvis. Det måste vara enorma konsekvenser för de klubbar som är i Champions League och spelar nu. Men samtidigt så är det många som har det tufft i dag, säger Andersson.

"Lång bit bort"

TT: Tror du att ert kvalspel till Champions League kan bli av som planerat?

– Med Champions League-spel så ska man resa runt i olika länder och spela matcher inför publik, så det är klart att det just nu känns som en lång bit bort att det ska vara möjligt om några månader.

Bosse Andersson påpekar att det alltjämt kvarstår många matcher innan de europeiska ligorna ska kunna spelas klart. Mästare måste utses och lag ska kvalificera sig till Uefas turneringar för att det stora fotbollspusslet ska gå ihop.

– Ingen skulle vara gladare än jag om det skulle gå men just nu, i början av april, känns det som att det är en bra bit kvar för att det ska vara realistiskt. Det är så många hinder på vägen.

Inte otänkbart

En möjlig konsekvens av coronaviruset skulle kunna vara att de tidiga kvalomgångarna till Champions League och Europa League kapas för att allt ska hinna falla på plats till hösten – och att lag som Djurgården inte ens får chansen att slå sig in i finrummet.

TT: Är du orolig för att Djurgården inte får kvala?

– Ja, man kan vara orolig för allt i dessa tider. Men det får bli en framtida fråga, säger Bosse Andersson.

TT: Men du ser det inte som ett otänkbart scenario?

– Nej, absolut inte. Det är ingen som har svar på någonting. Men det får vi hantera i så fall. I det korta perspektivet måste vi få igång allsvenskan med publik, det är nog det viktigaste. Sedan är olika länder i olika faser med olika förutsättningar för att det ska bli internationellt spel. Det tror jag kan bli svårare, säger Bosse Andersson.

Pelle Strandman/TT

FAKTA

Fakta: Champions League

+ Den 13 mars beslutade Uefa att skjuta upp de återstående matcherna av åttondelsfinalerna i Champions League. När returmötena av Juventus–Lyon, Manchester City–Real Madrid, Bayern München–Chelsea och Barcelona–Napoli ska spelas är ännu inte bestämt.

+ Den 1 april kom ett nytt besked från Uefa: Samtliga matcher i Champions League, Europa League och landskamper i juni kommer att skjutas upp "tills vidare". Finalen i Istanbul var schemalagd den 30 maj, men när den kan spelas är i nuläget oklart.

+ Som allsvensk mästare är planen att Djurgården ska gå in i Champions League-kvalets första omgång 7–8 juli med returmöten 14–15 juli. Lottning av motståndare är tänkt att ske den 16 juni.

+ Den andra omgången är schemalagd den 21–22 juli och 28–29 juli och den tredje ska spelas 4–5 augusti och 11–12 augusti. Den sista omgången innan gruppspelet, alltså playoff-rundan, är tänkt att genomföras 18–19 augusti och 25–26 augusti.

Höör

Höör och Hörby står tillfälligt utan kommunpolis

Höör
Höör/Hörby Både Höör och Hörby kommun står tillfälligt utan kommunpoliser. Inom loppet av några veckor har både Malin Sjöblom och Anna Johansson slutat på sina poster. Johansson gjorde sin sista arbetsdag under fredagen.

Det är inte första gången som Höör och Hörby kommun står utanför kommunpolis. Så var det under stora delar av 2018 efter att Martin Thornell lämnade posten som gemensam kommunpolis för både Höör och Hörby.

I februari 2018 meddelade dåvarande chefen för lokalpolisområde Eslöv Anna-Karin Boije att från och med sommaren samma år skulle varje kommun i polisområdet ha en egen kommunpolis. På sensommaren och hösten togs de lediga tjänsterna i besittning av Malin Sjöblom i Hörby och Anna Johansson i Höör.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Så påverkar den svenska spellagen spelindustrins framtid

Casinobonusar I mer än 20 år har Sveriges regering vägrat släppa på det statliga spelmonopolet, och släppa in spelbolag på den svenska spelmarknaden.

Svenska spelbolag etablerade därför sina huvudkontor i europeiska speljurisdiktioner som Malta, och under de senaste 15 åren har online-spel blivit en socialt accepterad underhållningsform som omsätter miljardbelopp varje år.

Flera av de bolag som startade för tio till femton år sedan är idag väletablerade spelkoncerner, som årligen uppvisar lysande resultat på Stockholmsbörsen. Samtidigt verkar efterfrågan på online-spel bara växa. Det går inte längre att blunda för spelbolagens framfart och den svenska staten kan inte längre konkurrera med spelsajterna.

Sommaren 2018 tog Sveriges regering därför beslutet att börja licensiera online-spel från och med den första januari 2019. Och det beslutet ledde givetvis till en del lokala nyheter och åsikter. Men vad betyder den nya spellagen egentligen för spelbolagen, och för Sverige?

Därför licensierar Sverige online-spel

Nästan varje månad kommer det nya svenska casinon. Casinobranschen har blivit otroligt stor i Sverige, och färska undersökningar visar att var tredje svensk numera spelar casino på nätet.

Sverige har därför börjat licensiera online-spel, så att statskassan inte går miste om de intäkter som den svenska spelmarknaden genererar varje år. Den svenska statens spelsidor och spelbutiker kan inte längre konkurrera med casinosajter som släpper nya spel varje månad, och bettingsajter som erbjuder odds på matcher från världens alla håll och kanter.

Dödsstöten har onekligen varit mobiloptimeringen, som gjort nätcasinospel och online-betting otroligt tillgängligt. Varför skulle någon vilja springa ner till hörnbutiken för att lägga ett spel, när du kan oddsa medan matchen pågår från ditt vardagsrum och ta ut dina vinster på under fem minuter?

Det enda sättet den svenska staten kan tjäna en hacka på pengarna som det svenska folket omsätter i online-spel är att börja licensiera spelsajter. Det är precis vad den svenska regeringen gjort, och därför måste numera alla spelbolag som verkar på den svenska spelmarknaden ha en svensk spellicens.

Utgångspriset för en svensk spellicens ligger på 400 000 kronor, och sedan förhåller sig priset till vad för slags tjänster en speloperatör vill erbjuda. Spelbolagen måste även rätta sig efter en del nya riktlinjer som de inte stött på tidigare. Den svenska spellicensen ställer nämligen väldigt strikta krav på bonuserbjudanden, marknadsföring och ansvarsfullt spelande. Och följer spelbolagen inte de här reglerna riskerar de att förlora sin licens. Mer om svenska bonusregler kan du läsa om på spelinspektionens hemsida.

Bara en enda bonus

Den mest påtagliga förändringen som den svenska spellagen medfört är restriktionerna på bonuserbjudanden. Sedan den första januari 2019 får spelsajter på den svenska spelmarknaden bara erbjuda spelare en enda bonus. Den här bestämmelsen har skakat om spelindustrin i Sverige, eftersom återkommande kampanjerbjudanden, och så kallade återaktiverings-kampanjer, varit en central del av de svenska speloperatörernas affärsmodell.

Spel med BankID

När de inte längre kan locka spelare med attraktiva bonuserbjudanden har casinona fått tänka om. Och det har skapat nya branschtrender. Nu är det senaste skriket att låta spelare spela casino utan registrering med hjälp av BankID. Genom att legitimera sig med BankID slipper spelare genomgå en lång registreringsprocess, och dessutom kan de få sina uttag inom fem minuter. Istället för bonusar har det alltså börjat handla allt mer om smidiga användarfunktioner och tillgänglighet.

Mer gamification och nya spelfunktioner

När äventyrscasinona kom runt 2013 revolutionerade de på många sätt spelbranschen. Innovativa speloperatörer skapade roliga spelnarrativ som löpte parallellt med casinospelandet och gav spelare mer underhållning för pengarna de satte in. Pionjärer som Casino Heroes håller fanan högt än idag, och har expanderat sitt koncept till flera nya sajter, där de dessutom inkorporerat spel med BankID.

Samtidigt har nykomlingar som High Roller fortsatt fila på gamification-funktioner för att ge spelare en mer engagerande och personlig spel-och användarupplevelse. Hos flera casinon ser vi nu funktioner som låter spelare tävla direkt mot varandra, vilket naturligtvis ökar den sociala interaktionen och tillför en ny dimension till casinospel.

Sedan årsskiftet har vi fått se några nykomlingar på den svenska spelmarknaden som verkligen tagit ut svängarna. När du loggar in hos nätcasinot Duelz förstår du knappt att du hamnat på en casinosajt. Det här casinon har kombinerat casinospel med grafik och spelnarrativ som är lånade ut tvspels-världen, och dessutom optimerat spelupplevelsen för mobiltelefoner på ett fenomenalt sätt.

När bonusar blivit ett minne blott måste nätcasinona vara kreativa för att sticka ut. Casinospelare har onekligen några spännande år att se fram emot, och det ska bli intressant att se hur de svenska spelbolagen anpassar sig efter den nya spellagen.

Ekonomi

Potatisberget tornar upp i Nederländerna

Potatis, som man kan göra patat av. Arkivbild.
Potatis, som man kan göra patat av. Arkivbild.
Fotograf: Martina Holmberg / TT
Ekonomi
Ekonomi Miljoner människor i karantän och restauranger som håller stängt över hela Europa har fått konsekvenser för matproducenter.

I Nederländerna har potatisodlarna skickat ut ett nödrop – landet har slutat äta favoriträtten patat, det vill säga pommes frites.

Restaurangerna i Nederländerna har varit stängda sedan den 15 mars och kommer fortsatt hålla stängt till åtminstone den 28 april. Folksamlingar på fler än tre personer är i sin tur förbjudna ända fram till den 1 juni.

Och med stängda matställen har potatismarknaden kollapsat och medan årets sådd ska sättas är berget av redan skördad potatis fortfarande stort.

– Den här säsongen är dramatisk med händelser som aldrig hade kunnat förutses, säger potatisodlaren Dirk de Heer, som sett potatispriset sjunka från 18 cent till 1 cent per kilo.

Landets lantbrukarorganisation LTO räknar med att coronapandemin hittills har kostat de nederländska bönderna 6 miljarder euro och pekar bland annat ut den stora blomindustrin som förlorare.

När pommes frites-försäljningen har gått ner har andra rätter blivit mer populära. Livsmedeljätten Kraft Heinz rapporterade på fredagen att produktionstakten minskas kraftigt på tre fabriker, två i USA och en i Storbritannien – men att de fabriker som tillreder hel- eller halvfabrikat ökar takten och går upp i treskift.

Efterfrågan på mac and cheese i USA och vita bönor i tomatsås och annan lugnande och tröstande mat rusar i höjden enligt vd:n Miguel Patricio.

– Folk vill ha mer tröstmat nu, som ett sätt att hitta nya sätt att njuta på, säger han.

Skurup

Östergårdsskolan ska byggas till och renoveras

En skola i rött och vitt med rött snedtak.
Östergårdsskolan i Skurup
Fotograf: Catharina Nilsson
Skurup
SKURUP Östergårdsskolan ska renoveras och byggas till för cirka 80 miljoner kronor. Arbetsmiljöproblem med dålig ventilation och en genomförd statusbesiktning av byggnaden från december ligger bakom det färska beslutet.

- Vi har föreslagit för fullmäktige att skolan ska byggas till och renoveras, berättar kommunstyrelseordförande Johan Bolinder (M) efter veckans möte.

Finns det akuta brister på Östergårdsskolan?

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Covid-19 i skånevården

Dubbelt så många sjukskrivna som förra året

Ännu finns inga konstaterade fall av covid-19 bland Region Skånes vårdpersonal. Men sjuktalen har rasat i höjden.
Fotograf: Mikael Fritzon/TT
Nyheter
Skåne Än så länge finns det inga siffror som pekar på att skånsk vårpersonal skulle ha insjuknat i covid-19. Region Skåne och fackförbunden Vårdförbundet och Kommunal har heller inga siffror på vårdpersonal som skickats hem på grund av misstänkt smitta.
Men siffrorna visar att det är dubbelt så många sjukskrivna i Region Skåne nu jämfört med samma tid förra året.

Smittspridningen av coronaviruset går än så länge långsammare i Skåne än i de båda andra storstadsregionerna Göteborg och Stockholm.

I Stockholm har några fall där vårdpersonal blivit sjuka i covid-19, och till och med intensivvårdas, konstaterats.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Skurup

Ny skolledare på Östergårdsskolan

En man i svart jacka och solglasögon.
Mats Nilsson, ny rektor på Östergårdsskolan i Skurup.
Fotograf: Catharina Nilsson
Skurup
SKURUP Mellanstadieläraren Mats Nilsson har valt rektorsbanan sedan många år. Sedan april månad är han ny rektor på Östergårdsskolan i Skurup. Han landar mitt i en kommande utbyggnation av grundskolan.
- Den fysiska arbetsmiljön påverkar den psykosociala arbetsmiljön så att få jobba i nya lokaler underlättar minst sagt, tycker han.

Beslutet att bygga till och renovera ventilationen på Östergårdsskolan är taget i kommunstyrelsen i veckan. Fullmäktige har sista ordet och där är inte beslutet taget ännu. Men de tre politiska blocken i kommunstyrelsen, M-styret, femklövern och Sverigedemokraterna, är överens om att skolan behöver ny ventilation och större lokaler.

- Får vi en rejäl åtgärd, en helt ny ventilation och nya lokaler så blir det jättebra, tycker Mats Nilsson som redan efter tre arbetsdagar har uppfattat att personal har känt av och haft stort bekymmer med den underdimensionerade ventilationen som måste åtgärdas enligt hans mening. Det är ett problem, men inte av samma akuta karaktär som Mariaskolan som ska evakueras under påsken, uppfattar han det som.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Kina stannade för att hedra sina "martyrer"

Kinas flagga på halv stång på Himmelska fridens torg i Peking under lördagen.
Kinas flagga på halv stång på Himmelska fridens torg i Peking under lördagen.
Fotograf: Ju Huanzong/AP/TT
Utrikes

Kina sörjer de avlidna i coronavirusets spår. Lördagen är en sorgedag för att hedra "martyrerna" som avlidit till följd av viruset.

Flaggorna över hela landet har halats till halv stång och alla former av underhållning har ställts in.

Klockan 10.00 Pekingtid stannade landet när tre minuters tystnad observerades medan flyglarm, sirener och signaler från bilar, tåg och fartyg tjöt. I Wuhan, huvudstaden i Hubeiprovinsen där coronaviruset började spridas, ställdes alla trafikljus om till rött och all trafik stod stilla under de tre minuterna.

Under fredagen steg den officiella siffran över smittofall i landet med 19, till 81 639 personer. 3 322 människor uppges ha avlidit.

Sorgedagen sammanfaller med den årliga Qingming-festivalen eller gravsvepar-dagen då hela familjer hedrar sina förfäder med offergåvor och att göra rent vid gravarna.

De ceremonierna har på flera håll förbjudits i år, eller åtminstone skjutits upp till maj. I Wuhan har invånarna i stället via internet kunnat följa hur anställda på begravningsplatser utför en del av dessa traditioner.

NÄSTA ARTIKEL