Sport

HK Malmö utan chans mot Berlin

Anton Blickhammar utsågs till matchens lirare i HK Malmö. Foto: Michael Lindholm
Sport
Sport HANDBOLL Tufft utgångsläge i sista kvalomgången till EHF-cupen.

– Klart att vi är besvikna och framför allt över första halvlek då vi inte alls kom upp i nivå, sa Anton Blickhammar som utsågs till planbäst i hemmalaget.

– Sju bollar är tufft att vända på bortaplan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Ändrat sommarfönster för allsvenskan

Övergångsfönstret ändras. Arkivbild.
Övergångsfönstret ändras. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport

Efter godkännande från Internationella fotbollsförbundet Fifa har nu Svensk Elitfotboll ändrat datumen för sommarens övergångsfönster i Sverige.

De nya datumen är 29 juli till och med 25 augusti.

Detta berör dock bara herrarna.

För de professionella damspelarna gäller ordinarie datum, 15 juli till och med 11 augusti.

Ändringen beror på att fotbollssäsongen försenades på grund av coronapandemin. Normalt brukar datumen vara 15 juli–11 augusti.

Sport

Axnér debuterar mot Polen

Handbollslandslagets nya förbundskapten Tomas Axnér. Arkivbild.
Handbollslandslagets nya förbundskapten Tomas Axnér. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Dubbla landskamper mot Polen i Lund och i Ystad – det blir nya förbundskaptenen Tomas Axnérs första matcher med handbollslandslaget.

Matcherna spelas den 1 respektive 3 oktober och blir de enda innan EM-truppen ska tas ut.

"Jag ser verkligen fram emot att få träffa spelarna i vår första ”riktiga” samling i min regi. Den här samlingen med dubbellandskamper mot Polen blir en väldigt viktig del i vår förberedelse för EM, där en tuff utmaning väntar oss. Jag hoppas få svar på vart vi står och vill verkligen utnyttja tiden till att sätta spelet och smyga min prägel", säger förbundskaptenen till landslagets webbplats.

Han tar ut EM-truppen i slutet av oktober och EM spelas i Danmark och Norge den 3–20 december.

Axnér och flera landslagsspelare har ett förflutet i Lund. Bland dem Sabina Jacobsen.

"Jag åker hem till Lund så ofta jag får chansen och det är förstås jätteroligt att landslaget ska dit och spela. Mitt mål är förstås att blir uttagen både dit och till EM, jag älskar att spela för Sverige och vill inget hellre än att spela landslagshandboll igen efter att jag missade VM i Japan i vintras och både OS-kval och OS blev uppskjutet ett år", säger Jacobsen.

Förhoppningen är att matcherna mot Polen kommer att spelas inför publik.

Sport

MFF lånar ut Pavel Vagic

Pavle Vagic under en träningsmatch i fotboll mellan IFK Malmö och Malmö FF den 24 januari 2020 i Malmö.
Foto: Malmö FF
Sport
Fotboll Malmö FF och Jönköpings Södra IF är överens om en utlåning av mittfältaren Pavel Vagic. Lånet sträcker sig över 2020.

20-årige Pavel Vagic gjorde allsvensk debut hösten 2017 när Malmö FF vann med 4-0 mot IK Sirius på bortaplan.

– Pavle är en fysiskt stark spelare som är duktig med boll och har ett bra driv. Det är tuff konkurrens i laget och vi känner att det här är en bra lösning för alla parter, säger Daniel Andersson, sportchef Malmö FF.

Sedan dess har mittfältaren varit utlånad till Jönköpings Södra IF och Mjällby AIF i Superettan samt spelat i allsvenskan för AFC Eskilstuna.

Ett samarbetsavtal

Nu står det klart att Pavel Vagic återvänder till Jönköpings Södra IF i ett samarbetsavtal som gör det möjligt för honom att träna och spela matcher för båda föreningarna över hela 2020.

– I Jönköpings Södra kommer han till en tränare som känner honom och det är en miljö han trivs i. Vi har testat Pavle som mittback under våren och nu hoppas vi han kan få erfarenhet i den rollen, säger Daniel Andersson.

Sport

Estland får VM-rally som premiär i omstarten

Ott Tänak får nu köra VM på hemmaplan, i Estland. Arkivbild.
Ott Tänak får nu köra VM på hemmaplan, i Estland. Arkivbild.
Foto: Nicolas Aguilera
Sport
Sport

Den regerande rallyvärldsmästaren Ott Tänak får nu köra ett VM-rally på hemmaplan då Estland för första gången får ett VM-rally. Rallyt blir det första efter omstarten av VM-serien och körs den 4–6 september, skriver VM-serien på sin webbplats.

Tävlingen går på grus i trakterna runt Tartu.

Därefter blir det race i Turkiet i slutet av september och i Tyskland i mitten av oktober. Det italienska VM-rallyt, på Sardinien, flyttas till den 29 oktober. Serien avslutas sedan i Japan den 19–22 november.

VM-arrangören hoppas på ytterligare tävlingar, förhandlingar pågår med Belgien och Kroatien.

Det argentinska VM-rallyt, som skjutits upp från april, har strukits helt.

Sport

Kan dra tillbaka regeländringen – efter kritik

Västerås jublar efter SM-guldet under fjolårssäsongen. Arkivbild.
Västerås jublar efter SM-guldet under fjolårssäsongen. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Sport
Sport Det råder viss förvirring inom bandy-Sverige sedan förbundet valt att införa nya regeländringar för kommande säsong.
Nu tvingas de att ta ett omtag i frågan kring att införa förlängningsspel vid oavgjort.
– Det är de som är negativa som syns och hörs, säger tävlingskommitténs ordförande Christer Persson.

Svenska bandyförbundet basunerade tidigare i veckan ut flera regeländringar inför kommande säsong. En av dessa var förlängningsspel – första målet vinner – om 1x10 minuter och spel sju mot sju – vid likaläge efter full tid under grundserien i landets tre högsta serier för damer och herrar.

Tidigare år har lagen delat på poängen om matchen slutat lika.

Förändringen har inte landat väl i hela bandy-Sverige. Bandypuls skriver att Villa Lidköping och Motalas tränare Mattias Sjöholm tycker att det inte har funnits någon dialog och att förändringarna kom utan förvarning.

Det har fått förbundet att ta ett omtag i frågan, som gått ut på remiss hos klubbarna. Till slutet av nästa vecka väntas de redovisa ett förslag på hur man går vidare.

– Det här testades under svenska cupen i fjol. Därefter gjordes det en enkätundersökning som gick ut till samtliga elitserieklubbar. När resultatet av den undersökningen redovisades i januari var ungefär 70 procent mycket nöjda med hur det hade varit, säger tävlingskommitténs ordförande Christer Persson.

TT: Tycker du att ni har varit tydliga kring den här ändringen?

– Absolut. Vi tycker ju det. Men det är alltid så att det kommer komma kritik, både positiv och negativ. Men det är de som är negativa som syns och hörs, Så är det ju.

Simon Norberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Sport

Välkomnar avskalad säsong: "Väldigt slitsamt"

Det går inte att prestera på topp på alla tävlingar under en normal världscupsäsong, tycker Hanna Falk. Arkivbild.
Det går inte att prestera på topp på alla tävlingar under en normal världscupsäsong, tycker Hanna Falk. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Färre tävlingsorter och mindre resande.
Det kan mycket väl bli verklighet när skidsäsongen kommer i gång i vinter.
– Det vore spännande att testa, säger sprintåkaren Hanna Falk.

Hur det blir med den kommande skidsäsongen är det ännu ingen som kan ge svar på.

Enligt Niklas Jonsson, som sitter i Fis längdkommitté, finns det alltjämt förhoppningar i det internationella skidförbundet att genomföra världscupen som planerat. Men på grund av rådande pandemiläge är det troligt att det i stället blir tal om ett coronaanpassat upplägg – en så kallad "plan B" med tävlingar i ett begränsat antal områden för att minska mängden resande.

– Min förhoppning är att det blir en världscup men man får vara beredd på att det inte kommer se ut som det gjort tidigare, säger Jonsson.

Men att banta ner det vanliga världscupformatet behöver inte bara vara negativt.

"Hade blivit mellanmjölk"

En som inte skulle ha något emot en "plan B"-säsong är den svenska landslagsåkaren Hanna Falk – som förutom klimat- och smittskyddsaspekten pekar ut andra fördelar med färre tävlingar.

– Vi har haft väldigt mycket resor och väldigt mycket tävlingar i längdskidåkningen. Sen kanske inte jag är den som åker alla tävlingar ändå, men har man ambitioner att vinna totala världscupen och åka allt så är det ju väldigt, väldigt slitsamt. Skulle jag gjort så hade jag inte kunnat prestera så bra, utan det hade blivit lite mellanmjölk av allting. Får man lite luft emellan och kör på samma ställe så kanske man kan tävla lite mer, säger Falk.

Efter förra höstens ryggoperation gjorde 30-åringen comeback i början av mars innan coronaviruset avslutade världscupen i förtid.

– Jag har haft en del ryggproblematik, det blir mycket sitta i bussar och flyg. Det har varit slitsamt genom åren, även om jag älskar att resa runt och tävla.

Får medhåll

TT: Hade det varit skönt med färre tävlingar och fler lopp per tävlingstillfälle generellt?

– Jag har inte reflekterat jättemycket över det, men om det är det som krävs för att vi ska tävla nu så är jag med på det. Det gäller också att tänka strategiskt, var man lägger tävlingarna. Det är inte bara vi som ska ta oss dit utan hela teamet med alla fordon, våra skidor och allting. Det är en ganska stor apparat som åker runt och det går säkert att lägga upp på ett ännu bättre sätt om man ska tänka hållbarhet, både för människan och för miljön.

Falk får medhåll av sprintkollegan i landslaget Maja Dahlqvist.

– Det ligger lite i det, absolut. Det är det som är häftigt med VM och OS, det är då man vill vara som bäst och det blir extra coolt att lyckas där. En världscuptävling blir lite som en i mängden. Med färre tävlingar blir det hårdare krav just där och då, säger Dahlqvist.

Pelle Strandman/TT

FAKTA

Fakta: Skidsäsongen 2020–2021

Preliminärt världscupschema:

27–29 november: Ruka, Finland.

5–6 december: Lillehammer, Norge.

12–13 december: Davos, Schweiz.

19–20 december: Dresden, Tyskland.

1–10 januari: Tour de Ski (Val Mustair, Schweiz, Toblach, Italien, Val di Fiemme, Italien).

16–17 januari: Ulricehamn, Sverige.

23–24 januari: Lahtis, Finland.

30–31 januari: Falun, Sverige.

5–7 februari: Premanon, Frankrike.

20–21 februari: Nove Mesto, Tjeckien.

10 mars: Drammen, Norge.

13–14 mars: Oslo, Norge.

19–21 mars: Peking, Kina.

VM avgörs 25 februari–7 mars i Oberstdorf, Tyskland.

FAKTA

Fakta: Skidvärldscupens plan B

Block 1, 27 november–20 december

Antal tävlingshelger: 2–3.

Antal lopp: 6–8.

Aktuella länder: Finland och/eller Norge.

Block 2, Tour de Ski, 1–10 januari.

Antal tävlingshelger: 6–10 dagar.

Antal lopp: 5–7.

Aktuella länder: Schweiz och/eller Italien.

Block 3, 23 januari–7 februari.

Antal tävlingshelger: 2–3.

Antal lopp: 6–8.

Aktuella länder: Sverige och/eller Finland och/eller Norge.

VM i Oberstdorf, Tyskland, 23 februari–7 mars.

Block 4, 17–21 mars.

Antal tävlingshelger: 1.

Antal lopp: 3–4.

Aktuella länder: Kina.

Sport

Lagen klara för "Drömmarnas match"

Den lilla arenan i Dyersvill, Iowa, där 'Drömmarnas fält'-matchen ska spelas. Arkivbild.
Den lilla arenan i Dyersvill, Iowa, där "Drömmarnas fält"-matchen ska spelas. Arkivbild.
Foto: Charlie Neibergall/AP/TT
Sport
Sport Årets basebollsäsong i USA är fortfarande inte helt spikad, och med nya höga siffror över smittade av covid-19 ökar oron över hur eller om den förkortade säsongen ska spelas.
Men proffsligan MLB har åtminstone bekräftat att en match blir av – den så kallade "Drömmarnas fält"-matchen i Iowa.

Matchen ska spelas på den lilla anläggning i Dyersville, Iowa, som byggdes för inspelningen av Hollywoodfilmen "Drömmarnas fält" 1989 – och som ligger vid ett majsfält. MLB hade planerat bygga läktare med plats för 8 000 åskådare, men med tanke på den pågående pandemin kan läktaridén skrotas.

Det har länge varit klart att Chicago White Sox, som spelar en viktig roll i filmen, ska var det ena laget. Men coronan har satt stopp för de tänkta motståndarna New York Yankees, och amerikanska medier uppger nu att St Louis Cardinals är klara för spel i matchen, som ska ingå i seriens spelschema.

Matchen var sedan tidigare planerad till den 13 augusti, om det blir det datumet vet vi först när årets spelschema släpps, vilket är tänkt att ska under den här veckan, eller nästa.

Årets säsong blir förkortad till 60 omgångar med matchstart 23 juli, då utan åskådare på läktarna.

"Drömmarnas fält" från 1989 handlar om en bonde, spelad av Kevin Costner, som bygger en basebollplan i sitt majsfält efter att ha hört röster. När planen är färdig kommer hans pappas avlidna basebollhjältar från 1919 års White Sox dit och spelar. Åtminstone i hans drömmar.

Sport

STCC-veteranen kör för 20:e raka året

Mattias Andersson. Arkivbild.
Mattias Andersson. Arkivbild.
Foto: Jonas Dagson /TT
Sport
Sport
PREMIUM

Det satt hårt inne men nu blir det en 20:e säsong i följd i STCC för racingföraren Mattias Andersson.

"Vi har kämpat hårt för att få till årets satsning", säger Andersson i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL