Tävling

Träffa Brynolf och Ljung!

Brynolf och Ljung. Pressfoto
Artikel Tävling Vinn biljetter till föreställningen i Malmö och få en privat trolleristund med duon.

Söndagen den 24 november kommer magikerna och trollkarlarna Brynolf och Ljung till Slagthuset i Malmö med sin föreställning Cirkeln. Nu kan du vinna biljetter till någon av föreställningarna som ges klockan 14.00 och 18.00 – och dessutom få träffa duon innan bakom scen där de trollar för enbart er. Vi har totalt två paket vi lottar ut, en till vardera föreställning.

För att vara med i tävlingen skickar du en motivering till varför just du ska vinna biljetter och en träff med dem, samt vilken föreställning du önskar gå på till: tavling@skd.se senast på onsdag, den 20 november. Glöm inte att ange ditt telefonnummer. Vinnarna kontaktas under torsdagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Rådet: Fota renen från bilen – undvik selfies

Renkalvar har blivit stressade av fjällturister i Stekenjokk som stannar för att ta bilder och blockerar vägen. Arkivbild.
Renkalvar har blivit stressade av fjällturister i Stekenjokk som stannar för att ta bilder och blockerar vägen. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Turister på närgången selfiejakt skapar stora problem i Stekenjokks fjällvärd.
Tipset från naturbevakaren Håkan Berglund är tydligt: stanna i bilen, veva ner rutan – och fota snabbt.

Flera samebyar har sina renbetesmarker på Vildmarksvägen, som ligger på gränsen mellan Jämtlands och Västerbottens län.

På senare tid har turister stannat till på vägen och tagit sig fram till renarna för att ta en selfie, och nu slår länsstyrelsens naturbevakare larm om gästerna, rapporterar SVT Nyheter Jämtland och Västerbotten.

Exempelvis har husbilar blockerat vägen, vilket lett till att renkalvar skiljts från sina vajor. Några kalvar som inte hittat tillbaka till sin vaja har fått avlivas, enligt SVT.

"Fota och rulla vidare"

Så, vad ska en fotosugen fjällturist i en bil tänka på om en ren uppenbarar sig? Naturbevakaren Håkan Berglund vid länsstyrelsen i Jämtland säger till TT att det viktigaste är att visa hänsyn. Sitt kvar inne i bilen om du måste stanna. Vill du fota så gör det diskret.

– Det bästa är att bara veva ner rutan och ta ett kort lite snabbt, och sedan rulla vidare – inte börja springa ut på fjället.

Tips till vandrare

Turister på cykel eller till fots ute på fjället bör också stanna till och tydligt vika av om en ren dyker upp. Gå inte mot renen, uppmanar Håkan Berglund.

– Men allt beror på avstånd. Kommer man över en kulle där det helt plötsligt är en ren på andra sidan, och man bara fortsätter att gå och hastigt börjar ta upp kameran – då bär det iväg, säger Håkan Berglund och syftar på renens fart.

Drar renen i väg riskerar hjorden att skingras. I värsta fall är det en kalv som inte hittar tillbaka till sin vaja.

TT: Kan en ren gå till attack om den upplever en som hotfull?

– Nej, det tror jag då inte.

Oddasat har tidigare rapporterat om störningar på rennäringen, uppger SVT.

Klara Stefansson/TT

Sport

Regn stoppar F1-träning

Red Bulls Max Verstappen var snabbast i den andra träningen inför Österrikes F1-tävling. Arkivbild.
Red Bulls Max Verstappen var snabbast i den andra träningen inför Österrikes F1-tävling. Arkivbild.
Foto: Darko Bandic/AP/TT
Sport
Sport

Regnet ställer till det inför söndagens formel 1-tävling på österrikiska Red Bull Ring i Spielberg. Lördagens träning har ställts in på grund av vädret, och även kvalet senare i eftermiddag är i fara.

Lördagens träning skulle ha körts klockan 12 och en timme framåt, men tunga moln och ingen vind ställer till det.

Om inte heller kvaltävlingen – tänkt att starta klockan 15 – kan genomföras är planen att köra kvalet söndag förmiddag, före själva loppet samma dag.

Om inte heller det är möjligt kan det sluta med att förarna får starta i den ordning de placerade sig i den andra fria träningen på fredagen. Där var Max Verstappen, Red Bull, snabbast, före Mercedes Valtteri Bottas och Racing Points Sergio Pérez.

Utrikes

Hongkongministers hot: Väljare kan begå brott

Demokratiaktivisten Joshua Wong deltar i valrörelsen i mitten av juni. Sedan dess har han hoppat av sitt eget parti Demosisto, i spåren av Pekings nya säkerhetslag som misstänks rikta in sig just på namnkunniga aktivister som Wong.
Demokratiaktivisten Joshua Wong deltar i valrörelsen i mitten av juni. Sedan dess har han hoppat av sitt eget parti Demosisto, i spåren av Pekings nya säkerhetslag som misstänks rikta in sig just på namnkunniga aktivister som Wong.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Utrikes
Utrikes Oppositionen hoppas kunna nå majoritet i höstens parlamentsval i Hongkong – men Pekings nya säkerhetslag spås försvåra ett redan tufft läge för demokratirörelsen.
I helgen hålls primärval, trots polistillslag, nya coronafall och hot om att deltagande kan utgöra lagbrott.

Knappt två veckor efter att Peking införde den nya, kritiserade säkerhetslagstiftningen i Hongkong går regionens politiska opposition till val för att utse kandidater inför höstens val till parlamentet (Legco).

– Primärvalet är vår första chans att visa Peking att vi Hongkongbor aldrig viker ner oss, sade demokratiaktivisten Joshua Wong inför öppnandet av vallokalerna.

"Vilken tillfällighet"

Men redan innan valet startat började problemen. Under fredagskvällen genomförde polisen en räd mot Hong Kong Public Opinion Research Institute (HKPORI), som hjälpt demokratilägret att organisera primärvalet. Anklagelserna gällde en dataläcka som ska ha skett 2013.

– Vilken tillfällighet att polisen agerade just i kväll, säger Chung Kim-Wah, chef för HKPORI till Hongkongtidningen South China Morning Post.

Hongkong har också drabbats av en ny våg av coronasmitta, vilket försvårar logistiken kring valet då Hongkong, liksom Sverige, har en gräns för folksamlingar på maximalt 50 personer. Om för få kommer och lägger sin röst kan valets giltighet ifrågasättas.

Hoppas på majoritet

Mycket står på spel för demokratilägret i Hongkong. I höstas sopade de mattan med de Pekingvänliga i de politiskt inte så viktiga lokalvalen. Under våren har en del tytt på att de nu skulle kunna nå majoritet i parlamentet, det som i folkmun kallas "35 plus", eftersom parlamentet har 70 platser. De skulle då potentiellt kunna blockera regeringsförslag.

Men efter Pekings nya lag och det som skett i regionen sedan den infördes med en ökad närvaro på plats av myndighetspersoner från Fastlandskina samt gripanden av demonstranter, oroas många nu att det kommer att bli både stökigt och svårt inför höstens val. Flera kandidater har redan känt sig tvingade att hoppa av.

Kan begå brott

Det är fortfarande oklart på vilket sätt primärvalet kan påverkas av den nya säkerhetslagen.

Hongkongs minister med ansvar för relationerna med fastlandet, Erick Tsang, varnade i intervjuer med Pekingvänliga medier i veckan för att personer som organiserar, planerar eller deltar i primärvalen skulle kunna begå brott mot den nya lagen.

Arrangörerna har svarat med att kalla uttalandena för nonsens och säga att de saknar lagligt stöd.

Valet fortsätter under söndagen.

Moa Kärnstrand/TT

FAKTA

Fakta: Nya lagen och parlamentsvalet

Lagen som ska skydda rikets säkerhet gäller den självstyrande regionen Hongkong och antogs av Kinas folkkongress och trädde i kraft den 30 juni.

Lagen listar fyra kategorier av brott: separatism (secession), omstörtning (subversion), terrorism och samverkan med annat land eller externa element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.

Lagen har fördömts av en lång rad länder, av EU och av experter som menar att den i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system” som enligt överenskommelsen då Storbritannien lämnade över Hongkong Kina ska gälla till 2047. Enligt överenskommelsen ska Hongkong också stifta sina egna lagar.

Valet till Legco, Hongkongs lagstiftande församling, hålls i början av september. Representanterna väljs dels i geografiska valkretsar, men också så kallade funktionella valkretsar organiserade utifrån exempelvis yrkestillhörighet. Systemet har kritiserats för att vara riggat till de Pekingvänligas fördel.

Lagfarter SkD

89 kvadratmeter stort hus i Höör sålt

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av huset på Lilla Tvärgatan 2 i Höör är nu klar. Nya ägare blir Sebastian Lindskog, 30, och Frida Simone Frännfors, 29, som köper fastigheten av Carl Axel Gymark. Det 89 kvadratmeter stora huset är byggt 1961. Ägarbytet gjordes i juni 2020 och priset blev 2 100 000 kronor.

Nyligen såldes ett annat hus ett par hundra meter bort, på Flygarevägen 3. Där såldes ett 165 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 3 700 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

"Glad att få plocka ut bästa laget till OS"

Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv. Arkivbild.
Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Sport
Sport NHL-spelare i OS 2022 och 2026. Det får Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv att dra på smilbanden.
– Det är inte så ofta man har möjlighet att plocka ut det absolut bästa laget, säger han till SVT.

Natten mot lördag svensk tid spikades det nya kollektivavtalet mellan NHL och spelarfacket NHLPA som bland annat innebär att den nordamerikanska ishockeyligan släpper sina spelare till OS i Peking 2022 och Milano 2026.

Innan Tre Kronor och de andra landslagen kan använda sig av stjärnorna måste Internationella olympiska kommittén, IOK, och Internationella ishockeyförbundet, IIHF, ge sina godkännanden, men Johan Garpenlöv gläds redan nu för spelarnas skull.

"Ökar naturligtvis intresset"

– Att de återigen får möta de bästa och spela om guldet. Sedan är jag glad för oss ledare, det är inte så ofta man har möjlighet att plocka ut det absolut bästa laget, säger förbundskaptenen till SVT och fortsätter:

– Det är även väldigt roligt för de svenska fansen att få se de bästa spelarna. Under OS-turneringen är hockeyn en av de stora grenarna, och när de bästa får vara med igen så ökar naturligtvis intresset. Det är viktigt för hockeyn, att sporten får visa upp sig från sin bästa sida.

Efter fem raka OS-turneringar med NHL-spelare saknades de i OS i Pyeongchang 2018.

OS-femma senast

Då slutade Tre Kronor femma med Johan Garpenlöv som assisterande förbundskapten till Rikard Grönborg. "Garpen" hoppas att de blågula kan vara med och slåss om guldet 2022 om NHL-stjärnorna förstärker.

– Tittar man lite snabbt på det, så finns det fyra-fem länder som kan skrapa ihop riktigt bra lag. Med spelarna vi har där borta och som är tillgängliga så är vi ett av lagen som kan ta guldet, säger han.

I gruppspelet i Peking kommer Sverige att ställas mot Finland, plus två kvallag som ännu inte är klara.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Spellagstiftning - Finland vs Sverige

Kasinohai.com Om du är osäker på hur spellagstiftningen ser ut i Finland och Sverige och om det finns några större skillnader bör du fortsätta att läsa denna artikel där vi kommer att gå igenom de stora dragen i de båda ländernas spellagstiftning.

Spellagstiftningen i Sverige

Den 1 januari 2019 införde Sverige ny lagstiftning som avslutade dominansen från det av regeringen drivna onlinespelföretaget och öppnade sektorn för privata företag.

Under flera år var det statligt ägda Svenska Spel den enda verksamheten som tilläts att tillhandahålla onlinespel till medborgare i Sverige, vare sig det handlar om casinospel, betting på sport eller andra former av spel.

Naturligtvis kringgick de flesta företag denna lagstiftning och år 2018 hade privata företag fått en 29-procentig andel av spelmarknaden i Norden.

Delvis i ett erkännande av ett sådant nytt paradigm och delvis för att de var i behov av skattepengar, gick den svenska regeringen med på att införa nya spellagar. Under den nya lagstiftningen har myndigheten Spelinspektionen rätten att ge licens till privata företag. Hittills har myndigheten tillåtit cirka 100 företag att tillhandahålla sina tjänster till svenska spelare.

De största vinnarna på denna nya lagstiftning är de svenska medborgarna. På grund av lagarna för spel online kan svenskarna nu välja och vraka bland de bästa spelbolagen. Svenska spelportaler visar de bästa casinotjänsterna online och incitamenten för svenska deltagare.

Staten är också en stor vinnare på detta drag. Det är inget mysterium att legalisering av spel på internet är ett snabbt sätt till att generera mer skatteintäkter till statskassan. I hela Sverige måste licensierade företag betala en inkomstskatt på 18 procent av sin inkomst till svenska konsumenter.

Sådana skattebetalningar träder i kraft i år och vi hoppas att vi kommer att få se effekterna av denna inkomstkälla i Sveriges kommande budget.

De svenska spellagarna har hittat en balans mellan att ge spelare valfrihet och skydda dem mot bedrägliga spelbolag. Att främja spel utan tillstånd har varit förbjudet, och den svenska Spelinspektionen har nu fått mandat att blockera överföringar mellan deltagare och obehöriga operatörer.

Lagarna innehåller också strikta regler för etiskt spel. Spelinspektionen har befogenheten att tvinga privata operatörer att vidta sådana åtgärder för deltagarnas säkerhet. Dessutom måste alla speloperatörer erbjuda samtliga spelare ett val om att självuteslutning.

Det har bara gått ett år med de nuvarande svenska lagarna för spel online, och det är ingen tvekan om att vi kommer att se fler regler för att tillåta säkert spel i framtiden.

Spellagstiftningen i Finland

Onlinespel är en av de mest populära formerna av underhållning för människor över hela världen. Särskilt finländarna är människor som älskar att spela. Det har visats att finländarna kan spela för upp till 10 miljarder euro på lotter, spelautomater och sportspel varje år.

Republiken Finland har alltid haft ett regeringsstyrt spelmonopol och trots den senaste utvecklingen inom branschen verkar det som om det kommer att fortsätta vara så. Onlinespel och finska onlinecasinon har blivit en av de största inkomstkällorna under de senaste åren. Finland klassificeras också som den femte största spelnationen i världen, varför de flesta utländska operatörer nu försöker komma in på den finska spelmarknaden. Tyvärr verkar det som om det inte kommer att vara ett alternativ nu eller inom en snar framtid.

Under 2010 begärde Europeiska kommissionen att Finland skulle genomföra ändringar av deras spellagstiftning som skulle göra den mer överensstämmande med EU:s lagar. Trots påtryckningar från Europeiska Unionen förblir Finlands spelstruktur oförändrad. Även om spel i Finland är 100% lagligt är spelreglerna lite mer komplexa. Intressant nog visade statistiken under en nyligen gjord rapport från det finska bolaget Yle att 66% av de äldre finländska invånarna som intervjuades föredrar ett monopol.

Staten har monopol på alla former av spel oavsett om det är online eller offline. All spelverksamhet har alltid hanterats av tre statliga företag. RAY hade alltid haft kontroll över bordsspel och spelautomater i Finland. Nationella lotteriet, sportspel och instant win-spel kontrollerades och reglerades av Veikkaus Oy och alla spel på hästkapplöpning reglerades av Fintoto.

Dessa tre enheter reglerades och kontrollerades av staten och all vinst som gjorts på spel gavs tillbaka till landet oavsett om det är genom konst, vetenskap, sport eller utbildning. Under 2017 slogs dessa tre enheter samman för att skapa ett statligt monopol med namnet Veikkaus.

Slutsats

Som du kan se finns det ett par skillnader i spellagstiftningen hos de båda grannländerna. Efter de förändringar som skedde i Sverige 2019 så är den svenska spelmarknaden betydligt mer öppen och välkomnande för svenska spelare. Finländarna verkar dock inte vara så besvikna, de får goda skatteintäkter och merparten av den äldre befolkningen verkar vilja behålla det rådande monopolet.

Utrikes

Rysk organisation upprörd över regnbågsglass

En regnbågsglass kan göra att barns acceptans för regnbågsflaggan ökar, menar en rysk kvinnoorganisation, som inte tycker att det är bra. Bilden är från en demonstration i S:t Petersburg 2018.
En regnbågsglass kan göra att barns acceptans för regnbågsflaggan ökar, menar en rysk kvinnoorganisation, som inte tycker att det är bra. Bilden är från en demonstration i S:t Petersburg 2018.
Foto: Dmitri Lovetskij/AP/TT
Utrikes
Utrikes En rysk glasstillverkare har hamnat i blåsväder sedan den marknadsfört en strutglass med ordet "regnbåge" och regnbågsfärger på förpackningen.
Hbtq-propaganda, anser en rysk kvinnoorganisation, som framförde sin åsikt under ett videomöte med president Vladimir Putin.

Homosexualitet är inte förbjudet i Ryssland, men hbtq-personer diskrimineras och kan råka illa ut, och det är förbjudet att "främja homosexuellt beteende hos minderåriga".

– I det tysta gör de reklam för de här trevliga regnbågsfärgerna, sade Jekaterina Lachova, ordförande för kvinnoorganisationen och tidigare politiker, vid en videokonferens med presidenten, enligt BBC.

Hon menar att detta i förlängningen kan göra att ryska barn kan få ökad acceptans för att regnbågsflaggan används av hbtq-samhället.

– Jag har en negativ inställning till regnbågen, liksom jag har till svastikan, som i dag är förbjuden, fortsatte Lachova.

President Putin svar blev att om man kan misstänka att det rör sig om propaganda för uppfattningar som inte stämmer överens med ryska traditioner, så måste det hanteras av samhället – men "inte våldsamt".

Glasstillverkaren i fråga hävdar att regnbågsglassen inte har någonting med hbtq-rörelsen att göra, utan att företaget snarare företräder konservativa familjevärderingar.

Inrikes

Covidsmittan dilemma för livräddare

Varje dag drabbas 17 personer i Sverige av hjärtstopp. Chansen att överleva ökar kraftigt med hjärt-lungräddning. Arkivbild.
Varje dag drabbas 17 personer i Sverige av hjärtstopp. Chansen att överleva ökar kraftigt med hjärt-lungräddning. Arkivbild.
Foto: Leif R Jansson / TT
Inrikes
Inrikes Rädda liv eller hålla avstånd? Hjärt-lungräddare runt om i Sverige står inför den inte helt lätta uppgiften att utföra hjärt-lungräddning vid behov och samtidigt skydda sig själva från coronaviruset.

Varje dag drabbas ungefär 17 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. Deras största chans till överlevnad är en direkt påbörjad hjärt-lungräddning av någon i omgivningen – inte helt ovanligt är att den utförs av en främling.

I år är den generella uppmaningen från Folkhälsomyndigheten att hålla avstånd till andra för att inte riskera att smittas av coronaviruset, men är det värt ett liv? Varje enskild person behöver väga risken att bli smittad mot risken att personen med hjärtstopp dör. En risk som är stor om hjälp inte kommer snabbt.

– Personligen hade jag blåst på varenda person, säger Andreas Claesson, ordförande för HLR-rådet som tillsammans med internationella HLR-organisationer och livräddningssällskap tagit fram rekommendationer för hur man agerar vid ett hjärtstopp under coronakrisen.

Liten risk

Majoriteten av alla hjärtstopp som sker utanför sjukhus beror på hjärt-kärlsjukdomar. Eftersom att det då finns kvar syre i blodet så har endast kompressioner effekt, något som för tillfället rekommenderas för allmänheten.

Ungefär en procent av hjärtstoppen som sker varje år sker vid en drunkning. Eftersom hjärtstoppet sker på grund av att det inte finns något syre i kroppen så räcker inte enbart kompressioner. HLR med inblåsningar så fort som möjligt är därför rekommenderat även i coronatider.

– Risken för smitta finns men det är osannolikt att en svårt sjuk person befinner sig på en badplats, det rekommenderas ju inte. Risken att det är en svårt sjuk person som också drunknar är alltså ganska liten, säger Andreas Claesson.

Arbetsgivaransvar

17 av landets stora stränder bevakas av anställda eller volontärer vid Svenska Livräddningssällskapet. I sin roll som arbetsgivare ser deras rekommendationer lite annorlunda ut. Förutom att utföra sitt arbete behöver de även ta ansvar för sina anställda.

– Vid drunkning är det viktigt att göra inblåsning så fort man kan redan i vattnet för att syresätta kroppen men det gör vi inte under pandemitiden, säger Louise Brädde, områdesansvarig för livräddning på Svenska Livräddningssällskapet.

Livräddarna är rekommenderade att alltid använda sig av skyddsutrustning i form av en ansiktsmask med ett filter vid inblåsning. Den här typen av skyddsutrustning används ofta även i vanliga fall, men de väntar vanligtvis aldrig med att göra inblåsningar förrän man har masken till hands på land.

– Vi följer rekommendationerna för att livräddaren själv inte ska utsättas för ett livsfarligt läge, säger Louise Brädde.

Emilia Söderholm/TT

FAKTA

Hjärt-lungräddning (HLR)

Tryck mitt på bröstet

Takt 100-120 kompressioner/minut

Kompressionsdjup: 5-6 cm

Släpp upp helt efter varje bröstkompression, behåll hudkontakten

Blås in tills bröstkorgen höjer sig. En inblåsning ska ta 1 sekund

30 bröstkompressioner följs av 2 inblåsningar, 30:2

Minimera avbrott i bröstkompressioner för att utföra inblåsningar

HLR ska utföras på hårt underlag

HLR ska fortsätta med så få avbrott som möjligt

Källa: HLR-rådet

Inrikes

Vägrade stiga på bak – attackerade busschaufför

En man i Öregrund vägrade stiga på i bussens bakre del och attackerade sedan busschauffören. Så här ser det ut på en buss i Skånetrafiken som stängt av framdörrarna för att skydda chaufförerna.
En man i Öregrund vägrade stiga på i bussens bakre del och attackerade sedan busschauffören. Så här ser det ut på en buss i Skånetrafiken som stängt av framdörrarna för att skydda chaufförerna.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 20-årsåldern är misstänkt för våld mot tjänsteman sedan han under natten attackerat en chaufför på en buss i Öregrund, skriver Upsala Nya Tidning.

Mannen har enligt polisen tilldelat busschauffören flera slag i huvudet efter att först ha vägrat att stiga på bussen genom de bakre dörrarna enligt de rekommendationer som gäller för att minska smittspridingen av coronaviruset.

Kort efter händelsen kunde mannen gripas av polis, sedan andra passagerare hjälpt till att hålla kvar honom på platsen.

NÄSTA ARTIKEL