Recension

Roy Andersson helt utan överraskningar

Om det oändliga. Pressbild
Artikel Recension Tre pantrar blir det för Roy Anderssons nya film Om det oändliga.

Roy Anderssons förra film, En duva satt på en gren och funderade på tillvaron (2014), belönades som första svenska film med Guldlejonet på filmfestivalen i Venedig. Hans nya film, Om det oändliga, fick nöja sig med ett Silverlejon och från guld till silver säger kanske något om skillnaden mellan de två filmerna.

Om det oändliga är på många sätt som en blekare kopia av den förra succén – och av tidigare Roy Andersson-filmer. Den Roy Anderssonska-världen är sig visserligen lik med sina in i minsta detalj välkomponerade scener, med sina urblekta och gråtonade färger, med sitt speciella ljus, med sina filosofiska absurditeter och sitt neutrala, nedtonade skådespeleri. Samtidigt är den lite trött och den röda tråden lösare än någonsin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Nyheter

Inte fritt fram hur som helst

Foto: Ralph Bretzer
Nyheter
Nyheter Från och med imorgon, torsdag, gäller det obligatoriska besöksförbudet på Sveriges äldreboenden och andra vårdinrättningar, som varit ikraft sedan den 12 mars, inte längre.

Det innebär dock inte att det är fritt fram för besök hur som helst och överallt. På olika institutioner gäller olika regler. På Harakärrsgården vill man till exempel att besökare ska boka tid i förväg. Här gäller det alltså att kolla med äldreboendet ifråga vad det är som gäller.

Folkhälsomyndigheten nämner, förutom ovanstående, andra förslag till besöksrutiner för äldreboenden: att möta upp besökare i dörren, underlätta för att besök ska i den boendes lägenhet eller i för ändamålet avsedda lokaler och att se över boendes lokaler.

Från Region Skånes sida skriver man i ett pressmeddelande att följande punkter är viktiga att tänka på inför sitt besök:

■ Besökare ska vara fria från symtom som överensstämmer med covid-19 och inte komma på besök om någon i hushållet har covid-19.

■ Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer om handhygien. Tvätta händerna ofta och desinfektera händerna direkt före och efter besöket.

■ Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd, till personal, andra patienter och om möjligt även till patienten som besöket gäller.

■ Vistas inte i gemensamhetsutrymmen.

Folkhälsomyndigheten lägger till ovanstående att man inte bör vara för många som besöker den boende samtidigt för att undvika trängsel.

– Nu behöver vi skåningarnas hjälp för att kunna få till säkra besök i vården. Eftersom vi vet att vi måste leva med covid-19 under en längre tid behöver vi öppna upp för besök, men det sker under kontrollerade former, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom i pressmeddelandet.

–­ Jag har en stor tilltro till att skåningarna följer de riktlinjer som finns för säkra besök i vården. Vi kommer att följa noga hur det går och kan snabbt behöva ändra reglerna igen om vi ser att smittspridningen ökar.

Malmö

Positivt men viss försiktighet

Foto: Ralph Bretzer
Malmö
MALMÖ/LUND Planeringen för ett slopat besöksförbud har pågått under några veckor. Ansvariga för äldreboendena i Malmö och Lund gläds med sina boende och deras anhöriga men manar ändå till en viss försiktighet hos besökarna.

– Vi är förstås glada över att våra boende får träffa sina anhöriga igen men vi hoppas att de fortsätter ta ett stort personligt ansvar genom att avstå från planerade besök vid minsta symptom och höra av sig om de är fler än två personer som vill komma, säger Veronica Welin, verksamhetschef för särskilda boenden i Lunds kommun.

I Lund kommer besöken att från och med torsdag ske i den boendes lägenhet eller i en möteslokal utanför avdelningen, alternativt utomhus. Kommunen uppmuntrar till att hålla avstånd och minimera den fysiska kontakten samt undvika trängsel med många besökare.

– I dag, läs onsdag, har det gått ut information till de anhöriga som är kontaktpersoner om hur vi rekommenderar dem att agera när de besöker våra boenden. Det finns en oro hos vissa anhöriga att smittan ska sprida sig. Sker det kommer vi att begränsa och smittspåra med hjälp av Smittskydd Skåne, berättar Veronica Welin.

I Malmö finns det inga begränsningar i antalet besökare, men hälsa, vård och omsorg rekommenderar att inte fler personer träffas än att det är möjligt att hålla avstånd. Även här vill man att besöken ska ske i de äldres rum eller lägenhet och att undvika att vistas i de gemensamma utrymmena.

– De allmänna restriktionerna som att vara helt frisk vid besök, att vara noggranna med handhygienen och hålla avstånd gäller också i fortsättningen. Skulle det komma in smitta på ett boende kommer vi givetvis att isolera och smittspåra igen, förklarar Hannele Holmqvist, enhetschef för särskilda boenden i Malmö.

Hon välkomnar också anhöriga och menar de är efterlängtade men i den information som har gått ut till släkten uppmanas de att ha kontakt med personalen innan besöket. Det finns fortfarande också en möjlighet att träffas digitalt eller utomhus.

Att besöksförbudet på landets äldreboenden upphör 1 oktober innebär att man nu ställs inför en ny situation, enligt Socialstyrelsens folkhälsoråd Iréne Nilsson Carlsson.Trots en viss ökning i smittspridningen i landet var det inte aktuellt att förlänga besöksförbudet

– Det skapar förväntningar, men också en hel del oro bland dem som ansvarar för verksamheterna. Det som gäller från 1 oktober är att den som bor på särskilt boende bestämmer om och när han eller hon vill ha besök. Man behöver fundera igenom om besöket är viktigt att göra, säger Irene Nilsson Carlsson till TT.

Malmö

Nu får Karin och Solveig träffa sina barn och barnbarn igen

Karin Nilsson och Solveig Titze ser fram emot att få besök av sina barn och barnbarn.
Foto: Ralph Bretzer
Malmö
ÅKARP När beslutet att stänga landets äldreboenden för besök kom drabbade det Karin Nilsson, 80 år, och Solveig Titze, 91 år, hårt. De bor på Harakärrsgården i Åkarp och gläds nu åt att få träffa sina barn och barnbarn igen.

– Nu behöver jag inte gå utanför huset för att träffa mina nära och kära. Istället kan de komma på besök i min lägenhet. Det betyder mycket för mig som är pigg och frisk, säger Karin Nilsson, som har bott på Harakärrsgården i två och ett halvt år.

Solveig Titze har bott här i tre år. I våras fick hon corona och tvingades länge att vara isolerad på sitt rum. Hennes enda glädjeämne var när hon blev frisk och någon ur personalen tog med henne på promenad eller när hennes tre barn och flera barnbarn hälsade på utanför fönstret.

Båda har fått uppleva hur de under en lång tid bara fick vara på sina rum när de åt alla sina måltider och bara träffa personalen en och en. Inga roliga besök och ingen social gemenskap med de andra, vilket var en av orsakerna till att de flyttade till Harakärrsgården från första början.

Solveig Tinze tar gärna en tur utanför boendet och pratar med personal och anhöriga.
Foto: Ralph Bretzer

– Jag blev deprimerad av inte få gå ut. Därför bröt jag isoleringen i somras och har varit ute och promenerat och även handlat. När jag fyllde 80 år ordnade mina söner och fyra barnbarn en grekisk fest för mig. Jag älskar att resa och har gjort det mycket i mitt liv, berättar Karin Nilsson.

Sen den 12 mars har det varit tillfälligt besöksförbudet i särskilda boendeformer för äldre i hela landet. Det har inneburit att många boende har tvingats att isolera sig i sina hem och på avdelningen, där de bor.

– Besöksförbudet på äldreboenden, som infördes för att minska risken för att sköra äldre personer skulle smittas av covid-19, innebar för många en stor förändring av livet. Speciellt för sociala personer som Karin och Solveig, säger aktivitetssamordnare Caroline Malmberg.

Hon berättar om ett flertal personer på äldreboendet som har mått dåligt under den här perioden, speciellt när de hörde att några av deras grannar dog av corona. Många har fått stöttning av personalen men även av en präst. En del oroliga anhöriga har också hört av sig.

Caroline Malmberg, till vänster, vill gärna ha igång aktiviteterna på Harakärrsgården igen.
Foto: Ralph Bretzer

Harakärrsgården är kända för att ha många aktiviteter för sina boende. När coronan kom stoppades allt för att skydda de boende, men också personalen, från smittan. Då skapades ett speciellt coronateam, som Caroline Malmberg blev en del av.

– När smittan slog till mot våra boende fick alla coronasjuka plats på en avdelning, där de hölls isolerade. Nu har vi inga smittade och då kan vi lätta lite på restriktionerna. Men än tillåts inga större gruppaktiviteter och i så fall på avdelningen, säger Caroline Malmberg.

För att de boende ändå ska få chansen att bli mer aktiva byggs det nu upp flera gemensamma rum. Ett ska vara ett musikrum, i ett annat rum ska man kunna plantera och så växter och i ett tredje rum är det tänkt att det ska ske kreativa saker inom textil och målning.

Burlövs kommun har infört sina egna rutiner inför slopandet av besöksförbudet. Bara två personer, med undantag för barn under 12 år, får komma på besök. Besöket måste anmälas i förväg till personalen, som också möter vid dörren och följer med in.

När en ny höstmånad inleds på torsdag, med mindre restriktioner, är det glada miner på Harakärrsgården och andra äldreboenden. Några köer av besökare räknar man dock inte med och personalen hoppas att anhöriga håller sig till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Det är en glädjens dag att våra anhöriga får komma in hos oss och flaggan ska hissas i topp, säger Karin Nilsson och Solveig Titze medan Caroline Malmberg på stående fot lovar att fixa tårta till de boende för att fira.

Nu kan körkompisen Yvonne Larsson hälsa på Karin Nilsson igen i hennes boende.
Foto: Ralph Bretzer
Kerstin Nilsson, Solveig Titze och Caroline Malmberg är glada för att besöksförbudet nu slopas.
Foto: Ralph Bretzer
Bakom flexiglas har anhöriga kunnat träffa de boende under coronatiden.
Foto: Ralph Bretzer
Innan corona var det mycket aktiviteter på Harakärrsgården. Nu öppnar man upp lite smått igen.
Foto: Ralph Bretzer
Besöksförbudet på särskilda boenden slopas från och med den 1 oktober.
Foto: Ralph Bretzer
På Harakärrsgården i Åkarp bor ett 60-tal äldre med olika vårdbehov.
Foto: Ralph Bretzer

Utrikes

Britter förlänger coronavirusets nödlagar

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson får förlängda nödlagar till sitt förfogande.
Foto: Alastair Grant/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Det brittiska parlamentet har godkänt en förlängning av de undantagslagar som ger regeringen omfattande möjligheter att införa restriktioner för att hindra spridningen av coronaviruset.

330 röstade för och 24 emot förlängningen av lagen, kallad coronavirus act.

Men den konservative premiärministern Boris Johnson hade då mötts av stark kritik från det egna partiets ledamöter som ansåg att lagen innebär inskränkningar i individens rättigheter, samt att regler införs via diktat.

Sport

Målfest för Chibuike i Falkenbergs storseger

John Chibuike måljublade hela fem gånger i Falkenbergs storseger mot Astrio i svenska cupen. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport

Två mål i första halvlek, tre i andra. Anfallaren John Chibuike bjöd på en fin målfest och såg på egen hand till att Falkenbergs svenska cupen-möte med division 3-klubben Astrio slutade med en klar 9–0-seger.

31-åringen gav bortlaget Falkenberg ledningen i tionde minuten och satte sedan sitt femte mål i matchen med tre minuter kvar att spela.

Allsvenska kollegan Häcken vände 0–1 till seger med 3–1 borta mot division 3-laget Angered.

Därmed är Falkenberg och Häcken vidare till vårens gruppspel.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Utrikes

FN-chef vädjar om pengar till globalt vaccin

FN:s generalsekreterare António Guterres vädjar om internationellt stöd för global pandemibekämpning.
Foto: Rick Bajornas/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Världen måste samarbeta ekonomiskt för att få fram ett vaccin mot coronaviruset. Uppmaningen från FN:s generalsekreterare António Guterres kommer med en akut prislapp på 15 miljarder dollar, runt 135 miljarder kronor.

FN-chefens vädjan på onsdagen kom i samband med ett virtuellt toppmöte där insatserna Act-accelerator och Covax diskuterades, båda är delar av försöken att forska fram och sprida ett globalt vaccin.

– Vi måste tänka stort. Det är hög tid för länder att använda finansiering från sina egna (coronarelaterade) insatser och program.

Målet är bland annat att två miljarder doser av ett möjligt coronavirusvaccin ska kunna levereras i slutet av nästa år. Även planer på att distribuera 500 miljoner provtagningsenheter finns med.

Hittills har 27 miljarder kronor samlats in för insatserna, men det beräknas att ytterligare runt 315 miljarder kronor kommer att behövas framöver.

Även Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab vädjade om internationellt samarbete för att få kontroll över pandemin.

Kultur och nöje

Greta Thunberg-karikatyr möts av kritik

Greta Thunberg strejkar utanför riksdagshuset i Stockholm. Den brittiska dockshowen 'Spitting image' gjorde nyligen narr av den svenska klimataktivisten. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Det brittiska satirprogrammet "Spitting image" är välkänt för sina dockkarikatyrer av kända personer. Men när programmet gjorde narr av Greta Thunberg genom att porträttera klimataktivisten som en tv-meteorolog lät kritiken i sociala medier inte vänta på sig, skriver NME.

"Det faktum att 'Spitting image' har beslutat sig för att det är acceptabelt att göra narr av en 17-åring med autism är motbjudande", skriver bland annat den brittiska nyhetssajten Evolve Politics på Twitter.

Andra menar att det är fel att driva med ett barn och därmed slå nedåt i stället för, som "Spitting image" ofta gör genom att göra satir av ledande politiker, slå uppåt.

Reemah Sakaan, redaktionschef på ITV som sänder "Spitting image", försvarar dock programmets karikatyr av Thunberg.

"Det är ett väldigt enkelt och rakt skämt som inte har något att göra med henne som person", säger Sakaan i ett uttalande.

Inrikes

Ung kvinna omkom i lastbilskrock

En ung kvinna omkom i en olycka på E6 utanför Landskrona. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna i 20-årsåldern omkom i en trafikolycka på E6 utanför Landskrona på onsdagen. Tre lastbilar var enligt polisen inblandade i olyckan, som inträffade vid Saxtorpsskogen vid lunchtid.

Efter krocken stängdes vägen av, och trafiken leddes om. Men under eftermiddagen bärgades lastbilarna och vägen är nu öppen för trafik.

Polisen ska nu utreda vad som lett fram till olyckan.

NÄSTA ARTIKEL