Nyheter

Följ misstroendeomröstningen live

Artikel Nyheter Under morgonen röstade riksdagen om justitieminister Morgan Johanssons framtid.

Detta efter att en misstroendeomröstning begärts mot ministern. Omröstningen hade begärts av Sverigedemokraternas Henrik Vinge efter de uppmärksammade skjutningarna i Malmö.

Riksdagen röstade på att ge Morgan Johanssons fortsatt förtroende.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Fjällräddare: "Var ärlig om du har symtom"

Fjällräddarna vädjar om att de som larmar ska berätta om de har symtom på covid-19. Då kan fjällräddarna förbereda sig säger Rickard Svedjesten, ordförande Svenska Fjällräddarnas Riksorganisation (SVEFRO).
Fjällräddarna vädjar om att de som larmar ska berätta om de har symtom på covid-19. Då kan fjällräddarna förbereda sig säger Rickard Svedjesten, ordförande Svenska Fjällräddarnas Riksorganisation (SVEFRO).
Foto: Helena Larsson / TT
Inrikes
Inrikes Reserestriktionerna, flygskammen och träningstrenden gör att turisterna invaderar fjällvärlden. Fjällräddarna står redo att hjälpa till, men vädjar om att de som larmar ska vara så ärliga som möjligt med sina symtom. Allt för att fjällräddarna ska kunna förbereda sig.

– Normalt sett hade vi kramat om dig och värmt dig med filtar om du ramlat och brutit fotleden. I dag kanske vi ber dig att själv kliva i hjulbåren, som vi använder i svår terräng. Det kan vi göra när du har varit ärlig och berättat om att du har symtom, säger Rickard Svedjesten, ordförande för Svenska Fjällräddarnas Riksorganisation (SVEFRO).

Fullt utrustade

Fjällräddarna har sedan början av mars hjälpt en hel del personer med covid-19-symtom som har gått vilse, blivit sjuka eller skadat sig uppe på fjällen. Personalen utrustar sig med handskar, munskydd och annat för att undvika att själva bli smittade.

– Det blir ett annat uppdrag. Vi gör det vi ska; upprätthåller livsviktiga funktioner och förvärrar inte skadan samtidigt som vi håller avstånd, sanerar pulkan, byter ut filtar och annat så att vi inte för smittan vidare, säger Rickard Svedjesten.

De senaste dagarna har han och fjällräddarna märkt att turisterna börjat strömma till.

– Reserestriktionerna och covid-19 gör att många kommer att turista i svenska fjällen i sommar. De senaste åren har vi sett att fjällturismen ökar. Jag tror att det beror på att det är inne att vara ute och aktivera sig, och flygskammen, som gör att fler upptäckt att svenska fjällvärlden är lika fantastisk som Alperna. Det är vi glada för, säger Svedjesten.

Kortare turer

Numera genomförs ungefär lika många räddningsinsatser på sommaren som på vintern. Hittills i år har fjällräddarna räddat och eftersökt färre personer, 29 jämfört med 42 i fjol, mellan den 1 januari och 31 maj. Samtidigt har de hjälpt nästan lika många personer, 120 jämfört med 123 personer förra året, som råkat ut för en olycka eller skadat sig.

Bland turisterna finns både helt oerfarna fjällfarare som är där första gången och fjällvandrare som gått på tur i decennier.

– Jag tror att vi får en härlig blandning av gäster i svenska fjällen i sommar, men jag vill råda alla att börja med några kortare turer de första dagarna för då är det nära till hjälpen. Dessutom vill jag uppmana alla att i år undvika att använda nödskydden längs de statliga lederna. Vi vill hålla så rent som möjligt och att de bara används i nöd, säger Rickard Svedjesten.

Petronella Uebel/TT

Rickard Svedjesten, ordförande Svenska Fjällräddarnas Riksorganisation (SVEFRO), berättar att fjällräddarna under de senaste åren har genomfört lika många räddningsaktioner på sommaren som på vintern.
Rickard Svedjesten, ordförande Svenska Fjällräddarnas Riksorganisation (SVEFRO), berättar att fjällräddarna under de senaste åren har genomfört lika många räddningsaktioner på sommaren som på vintern.
Foto: Helena Larsson / TT

FAKTA

Fakta: Tips för en säker fjällvistelse

Rickard Svedjesten har arbetat som fjällräddare i 30 år. Han har listat sina bästa tips för en säker och njutbar fjällvistelse.

Börja med att ta korta dagsturer så att du får känna på och utvärdera utrustningen och din fysiska förmåga.

Vädret förändrar sig snabbt i fjällvärlden så följ lokala väderprognoser. Ta del av råd och rekommendationer från lokala guider om du är ovan vid den terräng som du kommer att röra dig i.

Det är mycket snö kvar i fjällen så var vaksam på höga flöden i vattendrag.

Hyr en lokal guide om du tänker bestiga en glaciär.

Det viktigaste rådet i coronatider är att påbörja återvandringen till "civilisationen" så snart som möjligt om du börjar känna dig dålig. Om du kontaktar 112 var ärlig med dina symtom, det ger fjällräddarna en möjlighet att förbereda sig.

FAKTA

Fakta: Fjällräddningen

Polisen står för den nationella samordningen av fjällräddarna och ansvarar för att utbildning och utrustning är densamma i hela landet. I varje län med fjällområden finns det lokala fjällräddarsamordnare.

Räddningsledare i de delar av landet som inte har fjällräddare kan begära hjälp vid behov, till exempel vid en allvarlig snöstorm i södra Sverige.

Det finns ungefär 400 fjällräddare, fördelade över ett 30-tal enheter.

Alla fjällräddare är natur- och skotervana. De måste vara mellan 18 och 65 år och permanent boende på den ort deras enhet utgår från.

Fjällräddare har så kallad färdselrätt, vilket innebär att de får köra skoter i områden där det normalt är förbjudet.

Alla fjällräddare genomgår en grundutbildning och årliga övningar hos polisen där de bland annat får lära sig om snö- och laviner, radiokommunikation, första hjälpen och navigation.

När fjällräddarna skickas ut på uppdrag arbetar de under ledning av en räddningsledare från polisen och en insatsledare från fjällräddningen.

Källa: Svenska fjällräddares riksorganisation

Höör

Bil brinner i Höör

Höör
Höör En personbil har börjat brinna på Marknadsvägen i Höör.

Sport

Guidettis tränare sparkas

John Guidettis tränare i Alavés får sparken. Arkivbild.
John Guidettis tränare i Alavés får sparken. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport

Efter fem raka förluster väljer Deportivo Alavés att sparka tränaren Asier Garitano. John Guidetti får därmed bekanta sig med en ny tränare när han återvänder till Spanien.

"På grund av klubbens nuvarande situation och de senaste resultaten har Alavés fattat beslutet att befria tränaren Asier Garitano och hans personal från sina uppgifter", sade klubben i uttalande och lade till att en efterträdare kommer att presenteras inom kort.

Deportivo Alavés ligger 15:e plats i La Liga med sex poäng ner till nedflyttningssträcket.

Guidetti, som tillhör Alavés, har haft svårt att etablera sig i startelvan och lånades inför den här säsongen ut till Hannover där det blivit tre mål på 14 framträdanden. Nyligen blev det klart att han lämnar den tyska klubben då han helt enkelt är för dyr att behålla.

Det mesta pekar på att Guidetti nu återvänder till Alavés som han har kontakt med fram till sommaren 2022.

Sport

Effektivt Häcken knäckte Hammarby

Hammarbys Jeppe Andersen deppar efter Häckens mål.
Hammarbys Jeppe Andersen deppar efter Häckens mål.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Precis som vanligt vann Häcken hemma mot Hammarby.
3–0 kan se ut som en lätt seger, men…
– Inget annat lag har skapat så många målchanser mot oss i år, säger Häckentränaren Andreas Alm.

I blåst, störtregn, sol, regn igen och en ny solglimt spelades snabb och sevärd anfallsfotboll av två lag.

Men det var bara ett lag som var effektivt.

Därför vann Häcken med 3–0 och lyfter mot tabelltoppen, samtidigt som Hammarbys jobbiga säsongsstart fortsätter.

Men stockholmarna tog ändå några kliv i rätt riktning på Bravida Arenas konstgräs.

– Jag tycker att vi gjorde vår bästa match i år. Men att det är bästa matchen säger inte så mycket, för vi har inte varit bra hittills, säger mittfältaren Alexander Kacaniklic.

Bästa för Bajen i år

Efter att Gustav Berggren hade sparkat in en målvaktsretur till 1–0 för Häcken ägde Hammarby de sista 25 minuterna av första halvlek.

– Vi spelade riktigt bra. Det bästa vi har gjort i år, säger tränaren Stefan Billborn.

De grönvita tog smarta löpningar och ökade passningstempot – mycket på ett och två tillslag. Darijan Bojanic startade de flesta attackerna när han smekte bollen till en rörlig Muamer Tankovic, som ofta slog den sista hotande passningen eller gick på eget avslut.

Men det fattades exakthet när bollen skulle nickas eller sparkas i mål.

– Vi saknade kvalitet på målchanserna. Vi har sett väldigt hackande ut förut men idag spelade vi bättre. Och vi måste börja sätta chanserna, säger Stefan Billborn.

– Vi hade ju tre-fyra hundraprocentiga lägen, säger Kacaniklic. Det är tillfälligheter. Ibland går bollarna inte in, men andra dagar gör vi mål på det här. Spelmässigt var det ett steg framåt, men Hammarby ska inte förlora med 3–0 mot Häcken.

Men det brukar sluta ungefär så här för Bajen på Hisingen. Sedan återkomsten till allsvenskan 2015 har Hammarby bara tagit en poäng av 18 möjliga borta mot Häcken. Och laget har inte vunnit där sedan 2005.

Irandust glänste

Häcken skapade sig fördelen av att spela på en tidig ledning. Och i andra halvlek avgjorde göteborgarna med några nålvassa kontringar. Norrmannen Alexander Söderlund satte enkelt 2–0. Adam Andersson prickade in 3–0 på slutet efter att en stund tidigare missat öppet mål.

Hisingslaget är obesegrat i allsvenskan och klättrade nu upp till tredje plats.

Daleho Irandust fortsätter att glänsa som den offensiva motorn i laget. Hans driv, blick och känsliga fötter gör honom till en av seriens bästa.

– Sedan jag kom till Häcken har jag upplevt honom som en talang med potential. Men från februari i år har han en helt annan nivå, säger Häckens tränare Andreas Alm, och fortsätter:

– Nu förstår jag om utländska klubbar tittar på Daleho och vill köpa honom. Nu är han där och håller riktigt hög klass.

Jakob Lundberg/TT

Kultur och nöje

Därför stormar det kring Carl von Linné

Linnémonumentet i Humlegården i Stockholm. Arkivbild.
Linnémonumentet i Humlegården i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Maja Suslin/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Statyer av historiska rasister har välts över ända i flera länder. Och i svallvågorna av Black lives matter har en debatt om Carl von Linné blossat upp i Sverige. Men hur mycket rasist var blomsterkungen egentligen?

Historiska personer i brons lever farligt. I den antirasistiska protestvåg som sveper över USA efter mordet på George Floyd har statyer av sydstatsgeneraler, slavägare och kolonisatörer välts på löpande band.

När protesterna nådde Storbritannien riktades ilskan mot ökända imperialister som Cecil Rhodes, men även mot nationalhjältar som Nelson och Churchill. I Belgien städas statyer av den brutale kung Leopold II undan sedan de bombarderats med rödfärg.

Även i Sverige höjs röster om att göra upp med vårt förflutna. Envåldshärskaren Karl XII hör inte hemma i den moderna stadsbilden, hävdar somliga. Slavhandlaren Louis De Geer borde plockas bort i Norrköping, anser andra.

Men det är nog vetenskapsmannen Carl von Linné, som blivit den främsta symbolen för statybråket i Sverige.

I juni startades en namninsamling som uppmanar till att "Ta ner Carl von Linnés staty i Sverige". Utan att precisera vilken staty det gäller har insamlingen hittills samlat in nästan 2 000 underskrifter.

"Hans ord har blivit citerade när folk har förklarat varför de dödat, torterat, förslavat, utplånat. I skolan har vi dock endast fått läsa en tydligt vinklad historia om den sida av Carl som lärde oss om blåsippor och granar", hävdar initiativtagaren i uppropet.

"Rasistisk ideolog"

Journalisten och författaren Henrik Arnstad utvecklar resonemanget i en debattartikel i Aftonbladet.

"Linné var en av världshistoriens centrala, mest inflytelserika och viktigaste rasistiska ideologer", slår han fast.

Arnstad hänvisar till internationell rasismforskning och menar att Linnés uppdelning av mänskligheten i fyra olika grupper med skilda egenskaper, där den svarta afrikanen beskrevs som "frånstötande, tröga och oföretagsamma" (Arnstads formulering), lade grunden till själva idén om att den vite mannen härskar enligt naturens ordning. Med miljoner döda och förslavade som resultat.

Gunnar Broberg är professor emeritus i idéhistoria vid Lunds universitet och har skrivit flera böcker om Carl von Linné. Han håller inte med om bilden av Linné som den moderna rasismens fader.

– Jag tycker att det är en olycklig användning av historien i det här sammanhanget. Eller snarare ganska okunnig, säger han.

"Flegmatisk, slug och lat"

Linné delade in mänskligheten i fyra grupper, eller varieteter: européen, amerikanen, afrikanen och asiaten. Men till skillnad från senare tiders rasläror höll inte Linné den vita européen högst, enligt Gunnar Broberg.

– Det är egentligen amerikanen som han sätter överst. Med det menar han "indianen", som lever fritt och sunt, medicinskt rätt och efter "den ädle vilden"-principen, som Linné hade lärt sig att uppskatta på sin resa till samerna i Lappland.

Han gav också människogrupperna olika egenskaper. Här var han inspirerad av antiken temperamentslära, där människans sinnelag är knutet till varsin kroppsvätska.

Européen var till exempel sangvinisk, ombytlig och listig, enligt Linné, medan afrikanen ansågs vara flegmatisk, slug och lat.

Pekar ut Retzius

Egenskaperna är färgade av 1700-talets fördomar och eurocentriska världsbild, tillstår Broberg. Samtidigt menar han att det är ett missförstånd att Linné såg just afrikanen som särskilt underlägsen och han argumenterar för att Linné var besk mot alla.

– Linné moraliserar kring européen och svensken och kring människan i olika sammanhang, också kring afrikanen. Det gäller alltså samtliga. Han vill uppmana till ett bättre förhållande till naturen och till de mänskliga egenskaperna, säger Broberg.

Han menar också att Linné drevs av sin iver att klassificera och organisera allt liv på jorden snarare än att legitimera en världsordning. Där pekar han hellre ut senare tiders vetenskapsmän, till exempel svenske Anders Retzius, som på 1800-talet började mäta skallar för att särskilja människoraser. Retzius finns för övrigt avbildad med statyer på flera platser i Sverige.

– Linné hade ambitionen att klassificera hela naturen, inklusive människan, men med det menar han inte att vi ska bedriva slavhandel. Han har ett inflytande naturligtvis, men som inte är detsamma som att han är skyldig till vad efterföljarna gjorde, säger Broberg.

Björn Berglund/TT

En kvinna i Michelle Obama-örhängen protesterar utanför Vita huset i Washington. Arkivbild.
En kvinna i Michelle Obama-örhängen protesterar utanför Vita huset i Washington. Arkivbild.
Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT
Demonstranter ger sig på en staty av Kristofer Columbus i Saint Pauls, Minnesota. Arkivbild.
Demonstranter ger sig på en staty av Kristofer Columbus i Saint Pauls, Minnesota. Arkivbild.
Foto: Evan Frost/AP/TT

FAKTA

Fakta: Carl von Linné

Sveriges mest framstående vetenskapsmän genom tiderna, född 1707 och död 1778. Adlad 1757.

Berömd för sina insatser att systematisera arter. Hans mest kända verk är "Systema naturae" från 1735 som delar in arterna i djurriket, växtriket och mineralriket. För första gången placerades människan i samma grupp som aporna – mer än hundra år före Charles Darwin. "Systema naturae" gavs ut i ytterligare tolv upplagor, jämte en trettonde som gavs ut av den tyske naturforskaren och kemisten Johann Friedrich Gmelin.

Linnés mest avgörande insats internationellt var inom den systematiska botaniken, där växternas ståndare och pistiller delade in dem i olika klasser och bestämde ordningen inom dem.

Källa: Uppsala universitet, Nationalencyklopedin

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Spincasino.se

Sverige agerar annorlunda än omvärlden i corona-tider!

Spincasino.se Många delar av världen står och gapar över hur få åtgärder vi i Sverige har gjort i jämförelse med omvärlden när det kommer till covid-19 pandemin. Många länder har undrat om Sverige är ute efter att göra sig av med sina egna invånare och att vi kan klassas som ansvarslösa. Trots detta så fortsätter vi svenskar att ta det relativt lugnt och de allra flesta tycker inte att det är kul och vill helst att allt ska bli som vanligt, men alla hjälps åt och gör det bästa av situationen.

Svenskarna tycks lita på sina medmänniskor

Vad beror lugnet vi bär på egentligen, när resten av jorden skakar av rädsla? En teori kan vara att vi i Sverige är väldigt solidariska och hjälps åt när det gäller och har tillit till varandra. Vi har dessutom levt väldigt bra så alla generationer som lever idag har varit fria från krig och fattigdom. Länder som har misär nära i sina minnen tenderar att reagera starkare i krissituationer, vilket inte alls är konstigt.

Vi svenskar litar på att de som är sjuka håller sig hemma och gör även detsamma själva om vi har symptom. Vi hjälper våra familjemedlemmar att handla om de är sjuka och luft-kramas från 2 meters avstånd för att inte råka smitta varandra även då vi inte ens har symtom själva, bara för att vi vill skydda våra älskade familjemedlemmar i riskgrupperna. Vissa tanter sitter i dörröppningarna i hyreshusen och stickar tillsammans. Mormödrar skickar brev till sina barnbarn som barnen får svara på i väntan på att snart återförenas igen. Det är något väldigt älskvärt över vår tillit till varandra och vår tro på att “allting ordnar sig alltid” är stark även i svårare tider!

Saker att göra under karantän:

1. Lär dig något nytt - Varför inte använda tiden till något vettigt och googla eller youtuba jordens historia eller deep-diva i något som du vill lära dig mer om som t.ex matlagning, odling, pyramiderna i Egypten, kvantfysik - ja bara fantasin sätter gränser.

2. Spela spel - Varför inte ta fram gamla sällskapsspel eller spelen du spelade när du var liten? Kanske har du ett super Nintendo som ligger och skräpar och är laddad för lite Mario? Eller spela något från datorn eller satsa på att snurra några spins online.

3. Meditera - stäng av ljuden och låt ditt sinne vila, sätt dig ner, gärna i soluppgången och lyssna på ljudet från naturen. Kanske kan du höra fåglarna kvittra, en bäck som porlar. Sätt dig i stillheten och var mottaglig en stund och låt dig själv slappna av i både knopp och kropp.

4. Skaffa en ny hobby - Släpp Netflix för en stund, varför inte skaffa en ny hobby där du kan uttrycka dig? Det kan vara allt från sång, dans, konst, matlagning, sy, skapa smycken etc. Att skapa gör oss lyckliga!

5. Plantera blommor - Det är äntligen vår och det är dags att förodla alla grönsaker och örter inför sommaren. Eller varför inte plantera om och ta sticklingar på redan existerande växter i hemmet? Att sätta händerna i jord har vetenskapligt visat sig vara lugnande och helande för oss - vad väntar du på? Back to nature!

Utrikes

Återöppnandet av Taj Mahal tvärstoppat

För den som kan ta sig till Taj Mahal ska ett besök nu kunna ske i mer lugn och ro. I vanliga fall kan trängseln vara stor, som på denna arkivbild.
För den som kan ta sig till Taj Mahal ska ett besök nu kunna ske i mer lugn och ro. I vanliga fall kan trängseln vara stor, som på denna arkivbild.
Foto: Pawan Sharma
Utrikes
Utrikes Resenärer som drömmer om att besöka Taj Mahal utan den vanliga trängseln runt kupolerna var på väg att få en ovanlig chans när det världsberömda mausoleet skulle öppna igen. Men mindre än ett dygn innan portarna skulle slås upp igen kom beskedet att de fortsätter vara stängda på grund av skenande smittspridning.

Från och med måndagen öppnar Indiens mest populära turistattraktion – tillika utnämnt som ett av världens sju nya underverk – sina portar igen efter tre och en halv månaders covidstängning.

Det var i alla fall vad många trodde. Men på söndagen, sedan regeringen rapporterat det högsta dygnssiffran över nya smittade sedan i januari, kom beskedet att det nu anses vara alldeles för farligt att öppna Taj Mahal igen.

Enligt ett dokument från lokala myndigheter i Agra, där monumentet ligger, i den mycket folkrika delstaten Uttar Pradesh är området fortfarande en "inneslutningszon". Dessa zoner är områden där många smittade bekräftats och där alla aktiviteter utom de mest nödvändiga stoppas.

Också andra monument i området som skulle ha öppnats på måndagen förblir stängda tills vidare.

Många smittade

Mausoleet uppfördes 1632–1643 av stormogulen Shah Jahan för hustrun Mumtaz Mahal.

Regeringen uppgav på söndagen att ytterligare 24 850 nya smittfall bekräftats på söndagen, liksom 613 dödsfall. Därmed har Indien totalt 673 165 fall av smitta och 19 268 döda.

Tanken, ända fram till söndagen, var att besökarna på Taj Mahal skulle få njuta av betydligt mindre trängsel än normalt. I stället för de normalt runt 80 000 dagliga besökarna skulle 5 000 turister om dagen släppas in.

Ekonomisk kräftgång

Alla monument kommer att saneras och besökare måste bära masker samt hålla avstånd till både varandra och mausoleets vita marmor, uppgav Indiens turismmyndighet via Twitter.

Indiens ekonomi har drabbats hårt av pandemin och beräknas ha lämnat stora skaror indier utan inkomst.

Då landets gränser fortfarande är stängda var det till en början mest inhemska turister som skulle ha fått besöka Taj Mahal.

Utrikes

Plenkovićs konservativa mot seger i Kroatien

Kroatiens premiärminister Andrej Plenković lägger sin röst i söndagens val.
Kroatiens premiärminister Andrej Plenković lägger sin röst i söndagens val.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Sittande premiärministern Andrej Plenković och hans konservativa HDZ ser ut att få behålla makten Kroatien. Enligt en vallokalsundersökning kammar HDZ hem 61 av parlamentets 151 mandat. Socialdemokraterna och dess allierade kommer långt efter med 44 mandat.

Men för att få tillräcklig majoritet måste HDZ söka stöd hos andra mindre partier för att behålla makten.

En möjlighet som det också spekulerades i före valet är att HDZ krokar arm med det populistiska högerpartiet Domovinski pokret (DPMS) och dess ledare, sångaren och uppstickaren Miroslav Škoro. Dennes bakgrund med uttalad nostalgi för Kroatiens pronazistiska historia plus anklagelser om sexism kan dock bli svårsmält.

DPMS får enligt vallokalsundersökningen, som Ipsos låtit genomföra, 16 mandat.

Den 50-årige Plenković har sedan han tillträdde sin post 2016 framställts som en helyllefigur och svärmorsdröm i kroatiska medier, men kallas av oppositionen för en "europeisk teknokrat" och "Brysselnörd".

Premiärministerns HDZ har hyllats för Kroatiens relativt framgångsrika hantering av coronaviruset. Hittills har runt 3 000 konstaterats smittade i landet och strax över 100 människor har dött.

Samtidigt har den turismberoende ekonomin drabbats hårt och en ny våg av smittofall har gett oppositionen luft under vingarna.

Zagreb-bor går förbi premiärminister Andrej Plenkovićs valaffischer.
Zagreb-bor går förbi premiärminister Andrej Plenkovićs valaffischer.
Foto: Sasa Kavic/AP/TT

Utrikes

Efter Wests besked: Här är kändispolitikerna

Rapparen Kanye West har haft nära relationer med president Donald Trump och nu via Twitter själv sagt att han tänker ställa upp i presidentvalet 2020. Arkivbild.
Rapparen Kanye West har haft nära relationer med president Donald Trump och nu via Twitter själv sagt att han tänker ställa upp i presidentvalet 2020. Arkivbild.
Foto: Evan Vucci
Utrikes
Utrikes Den amerikanske rapparen och sångaren Kanye West ställer upp i det amerikanska presidentvalet. I alla fall om man ska tro den tweet han skrev under söndagen, svensk tid. Menar han allvar är han inte den förste kändisen i världen att försöka nå en ledarpost i ett land. Här är några andra kändisar som kandiderat – och lyckats.

Var tv-president

En av de sittande statscheferna i världen som varit känd för andra saker än sina politiska gärningar är den sittande presidenten i Ukraina. Innan Volodymyr Zelenskyj vann valet över den dåvarande sittande presidenten Petro Porosjenko var han en känd komiker i landet och deltog bland annat i en populär tv-serie kallad "Folkets tjänare". Passande nog porträtterade han där en historielärare som oväntat blir vald till president.

2018 registrerades partiet Folkets tjänare, som alltså har samma namn som tv-serien och 2019 vann han presidentvalet. Sedan dess har han bland annat hunnit uttala sig positivt om EU och Nato och varit öppen om sina politiska okunskaper. Han har också varit en del i en politisk skandal i USA kring en annan president som framkommer senare i denna lista.

Hollywood-skådis

Innan han blev USA:s 40:e president hade Ronald Reagan en gedigen karriär i Hollywood som skådespelare. Han började sin karriär som radioreporter och 1937 tog han steget som filmskådespelare. I sin repertoar har han roller i filmer som The Killers, Ringar på vattnet och Nine lives are not enough. Utöver det var han aktiv i skådespelarfacket i Hollywood.

Hans politiska intresse började som demokrat, men efter presidentvalet 1952, där Dwight D. Eisenhower vann valet, gick han över till Republikanerna. 1966 valdes han själv till guvernör i delstaten Kalifornien och lyckades sedan bli republikanernas presidentkandidat 1980. I det valet vann han över Jimmy Carter och lyckades fyra år senare bli omvald till president. Hans presidentskap är mest känt för utrikespolitiska framgångar där han bland annat bidrog till avspänningspolitiken med Sovjetunionen under Kalla kriget under slutet av hans mandatperiod.

Känd komiker

Ännu en kändis som nått en hög position i sitt hemland är Marjan Šarec som fram till början av 2020 var premiärminister i Slovenien. Men innan hans politiska karriär var han, likt Ukrainas president, också en känd komiker, skriver Los Angeles Times. Innan Šarec blev premiärminister var han känd för att imitera kända slovenska politiker och har synts i både tv och hörts i radio.

Imitatörens politiska karriär drog i gång 2010 då han blev borgmästare i staden Kamnic. Efter att ha startat ett eget parti någras år senare valdes han till premiärminister för en minoritetsregering 2018. Regeringen kom till mellan fem partier som låg till vänster och mitten av den politiska skalan, som en del i att stänga ute det parti som blev största partiet i valet, högerpartiet SDS, enligt NE. Šarec lämnade sin post som premiärminister i februari i år efter att regeringssamarbetet börjat krackelera.

Populära sketcher

Komikerbranschen tycks vara en gångbar bransch för den med politiska ambitioner. Även Guatemalas tidigare president Jimmy Morales började sitt kändisskap på en annan scen än den politiska, nämligen humorscenen.

Enligt LA Times blev han känd från tv genom att göra populära sketcher där han ofta spelade karaktärer som framställts som dumma. Han fick också kritik, enligt den amerikanska tidningen, för hans sätt att ofta porträttera minoriteter i samhället.

Efter ett par års karriär inom politiken kandiderade han till presidentposten i det centralamerikanska landet för det konservativa partiet Frente de Convergencia (FCN). Komikern sågs som en kraft mot det politiska etablissemanget och tillträdde presidentposten 2016. Under sitt presidentskap framhärdade han ett hårt motstånd mot aborter och har kritiserats av EU för att ha försvårat korruptionsutredningar i landet. 2019 lämnade han presidentposten.

Programledare för dokusåpa

En av de mest omskrivna personerna i världen de senaste åren, tillika Kanye Wests konkurrent i presidentvalet i år (om han nu ställer upp), är Donald Trump, och även han är en statschef som var känd långt innan sin politiska karriär.

Förutom att han har ett förflutet som affärsman inom The Trump Organization, som är ett multinationellt företag verksamt i en rad branscher, bland annat fastighets- och hotellbranschen, har han också synts en hel del i tv innan sitt politiska engagemang. Han har bland annat varit programledare för dokusåpan The Apprentice och han har också varit delägare i skönhetstävlingen Miss Universe.

2016 vann han presidentposten för republikanerna och tillträdde 2017 som USA:s 45:e president. Sedan dess har uppmärksamheten kring Trump varit intensiv och presidentskapet har kantats av en rad skandaler. Exempelvis ställdes han inför riksrätt 2019 efter att bland annat ha träffat en annan kändispresident, Volodymyr Zelenskyj. Trump misstänktes för att ha försökt pressa sin ukrainske kollega att få fram uppgifter om den demokratiska presidentkandidaten, och tidigare vicepresidenten Joe Biden.

Svenska kändispolitiker?

Ännu har ingen kändis nått posten som regeringschef i Sverige, men det finns en hel del politiker i Sverige som varit kända sedan innan.

Lars Adaktusson, europaparlamentariker för Kristdemokraterna som innan hans politiska karriär var ett känt namn i tv-rutan som bland annat programledare för Agenda i SVT och Adaktusson, i TV8. En annan är miljöpartisten Alice Bah Kuhnke som även hon sitter i Europaparlamentet men som innan hon tillträdde som kulturminister 2014 var känd bland annat för att på 90-talet vara programledare för Disneyklubben i SVT.

Victor Blomdahl/TT

Guatemalas förre president, Jimmy Morales. Även han tidgare känd som komiker. Arkivbild.
Guatemalas förre president, Jimmy Morales. Även han tidgare känd som komiker. Arkivbild.
Foto: Moises Castillo
Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, som har ett förflutet som komiker. Arkivbild.
Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, som har ett förflutet som komiker. Arkivbild.
Foto: Efrem Lukatsky
Den sittande presidenten Donald Trump, som tidigare var känd som affärsman och programledare för dokusåpan The Apprentice. Arkivbild.
Den sittande presidenten Donald Trump, som tidigare var känd som affärsman och programledare för dokusåpan The Apprentice. Arkivbild.
Foto: Pablo Martinez Monsivais
Ronald Reagan var president på 80-talet. Före den politiska karriären var han känd som skådespelare. Arkivbild.
Ronald Reagan var president på 80-talet. Före den politiska karriären var han känd som skådespelare. Arkivbild.
Foto: Anonymous
Sloveniens tidigare premiärminister Marjan Šarec. Även han tidigare känd som komiker. Arkivbild.
Sloveniens tidigare premiärminister Marjan Šarec. Även han tidigare känd som komiker. Arkivbild.
Foto: Matt Dunham
NÄSTA ARTIKEL