Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou. Foto: TT

Den kinesiska muren

Kina hotar Sverige med konsekvenser om representanter för regeringen deltar vid utdelningen av Svenska Pens Tucholskypris till bokförläggaren Gui Minhai. Givetvis ska kulturminister Amanda Lind dela ut priset oavsett Kinas åsikter.
Det är första gången man från kinesiskt håll öppet hotar Sverige, även om det inte framgår vilka specifika konsekvenser det kommer att få om vi inte lyder. Gissningsvis handelshinder eller någon hemskickad diplomat. Kanske är detta en ”går-det-så-går-det” från Kinas sida för att kunna utvärdera hur den svenska regeringen reagerar och om sådana här hotelser kan ge resultat.
Enligt den kinesiska regeringen är ”det kinesiska folket” den mest lättkränkta gruppen i världen. Inte ens lättsamma skämt på landets bekostnad kan tålas. Det är effektivt: man kan alltid hänvisa till ”folkets känslor” och utöva påtryckningar på andra nationer under förevändning att man kränker en nationell stolthet när det själva verket rör sig om ett hyfsat effektivt politiskt verktyg som gör att man slipper vapenskramla.
Det skulle vara farligare för Sverige att vika sig för Kina än att stå emot. Får de som de vill genom hotelser lär de använda metoden igen och då kanske kring något allvarligare än ett pris till en bokförläggare.
Detta kan till och med vara en bra diplomatisk övning för Sverige för att skaffa erfarenhet av hur Kina agerar när Sverige inte anpassar sig. I diskussionerna om ryska trollfabriker och eventuell påverkan på demokratiska val i väst har man i någon mån glömt bort Kina, som på grund av sitt enorma ekonomiska inflytande har tentakler i det mesta och förväntar sig att få påverka informationsflödet och opinionen. Landet kan bli en formidabel motståndare.
Det är givetvis en principiell fråga att inte diktaturer ska kunna diktera villkoren för demokratier i andra delar av världen med vaga hot och räkna med att de är rädda för att trassla till sina handelsförbindelser med en så stor ekonomi. Även om de nog tyvärr är det.

Dagens fråga

Såg du första avsnittet av På spåret?

Loading ... Loading ...