Knapriga kikärter är gott både i maten och som snacks. Här med frasstekta ägg och grönkål. En perfekt lunch- eller brunchrätt. Foto: Janerik Henriksson/TT

Världens bästa nödmat

Recept Lika anspråkslösa som goda. Milda, nötiga och mättande. Det är tid att hylla världens bästa nödmat – kikärtor.
Varför inte prova att laga knapriga kikärter med ägg och grönt? Perfekt att servera som brunch eller lunch. Reglera antalet ägg efter hungern.

Till 2–4 portioner, 30 minuter

Du behöver:
2 burkar kikärter, à 400 g
3/4 dl olivolja
4 vitlöksklyftor, rivna
1 tsk hel spiskummin
flingsalt
nymalen svartpeppar
eventuellt chiliflakes
1–2 dl hackade valfria örter, t ex basilika, persilja och/eller koriander
2–4 ägg
ca 100 g grönkål eller spenat
ca 1 dl yoghurt

Gör så här:
1. Skölj kikärtorna i durkslag och låt dem rinna av. Klappa dem torra med kökshandduk. Häll över i rymlig stekpanna och tillsätt olja, vitlök, spiskummin, salt, peppar och eventuellt chiliflakes. Stek på medelvärme tills de börjar bli knapriga och gå sönder lite lätt, cirka 10–15 minuter. Rör om då och då. Ta bort från plattan och rör ned örterna.
2. Stek äggen frasiga i lite olja. Salta och peppra. Lägg åt sidan. Låt grönkålen mjukna i samma stekpanna.
3. Fördela kålen på tallrikar. Lägg på ägg och strö över kikärter. Ringla över yoghurt och servera genast.
Tips! Kikärterna som blir över blir kalasgoda som snacks eller i sallad.

Dagens fråga

Såg du första avsnittet av På spåret?

Loading ... Loading ...