Recept

Rökig kikärtsdipp med kruditéer

Rökig kikärtsdipp är kalasgott till kruditéer av alla de slag. Foto: Janerik Henriksson/TT
Artikel Recept Smartigt alternativ till vanlig hummus.

Mia Gahne/TT

PREMIUM

Till 2–4 portioner, 10 minuter

Du behöver:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Ytterligare 41 rapporterade dödsfall i covid-19

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog. Arkivbild.
Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Ytterligare 41 personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Den totala dödssiffran stiger därmed till 5 411.

Det senaste dygnet har ytterligare 947 fall av bekräftad covid-19 rapporterats in. Det totala antalet bekräftat smittade ligger nu på 70 639.

– De som betraktas som allvarligare fall fortsätter att sjunka, de andra lindriga fallen ser vi ett abrupt nedåttapp på. Vi är osäkra på vad det beror på, kan vara att man tidigare klumprapporterat fall, vi analyserar vad det beror på, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Han säger att man nu ser att det lättar något för vården och upprepar de allmänna råd som gäller for att minska smittspridningen och vad som är viktigt att tänka på under sommaren. Bland annat undvika stadsbussar om det går. Man bör även undvika större sociala sammanhang, understryker han.

– Man behöver inte knyta nya kontakter just den här sommaren. Det kan också hjälpa till att minska kontaktytan för den här smittan, säger Anders Wallensten.

Från och med 1 juli gäller att kommuner har ansvar över hela tillsynskedjan på serveringsställen. Nya föreskrifter gäller också som träder i kraft 7 juli. De nya reglerna innebär att det ska vara minst en meter mellan olika sällskap på en restaurang. Inom ett sällskap är det var och ens ansvar att hålla avståndet som är nödvändigt.

– Det kommer då vara kommuner som följer upp det här, säger Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten.

Sport

Nyförvärvet skadad – fick ledas av planen

Göteborg är guldaspiranter i damallsvenskan. Arkivbild.
Göteborg är guldaspiranter i damallsvenskan. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport

Guldaspirerande Göteborg tvingades se nyförvärvet Annika Schmidt bryta torsdagens träning i smärtor, rapporterar Aftonbladet.

22-åringen ledas ut av två ledare med känningar i sin högra vad.

Den amerikanska mittbacken värvades till Göteborg för tre veckor sedan som tänkbar ersättare till långtidsskadade Beata Kollmats, men har ännu inte gjort sin debut i damallsvenskan. I premiären (5–1) mot Kristianstad fanns hon inte ens med i truppen.

Nu ser det ut att dröja ytterligare.

– Det verkar vara en befarad muskelbristning, säger pressansvarige Tore Lund till Aftonbladet.

Amerikanskan ska nu undersökas vidare.

Göteborg möter Eskilstuna på bortaplan på lördag.

Utrikes

Medicin gav fosterskador – staten ansvarig

Depakine togs fram av läkemedelsjätten Sanofi. Arkivbild.
Depakine togs fram av läkemedelsjätten Sanofi. Arkivbild.
Foto: Jacques Brinon/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Franska staten bär ansvar för de skador som uppkom då gravida kvinnor under flera år fick ett läkemedel mot epilepsi och bipolär sjukdom som senare visade sig vara skadligt för foster, beslutar en fransk domstol. Medicinen Depakine, med den verksamma substansen valproinsyra, har tagits fram av den franska läkemedelsjätten Sanofi.

Domen slår fast att staten ska kompensera tre familjer som begärt ersättning sedan gravida kvinnor tagit läkemedlet och senare fött barn med olika missbildningar, autism eller inlärningssvårigheter. Även Sanofi och de läkare som förskrivit Depakine bär ansvar, enligt domstolen.

Mellan 15 000 och 30 000 barn har påverkats i olika grad, enligt studier.

Ekonomi

Första charterflyget mot Grekland har lyft

Tuipersonal på Arlanda.
Tuipersonal på Arlanda.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Efter många turer och förvirrande besked har nu det första svenska charterplanet mot Grekland lyft – efter flera månaders flygstopp på grund av pandemin.
– Jag är inte orolig för viruset, men jag kanske borde vara det? säger resenären Lisa Ramanovich.

Det är ödsligt på Arlanda. Och framför incheckningsdiskarna har det rått förvirring under torsdagsmorgonen. De senaste dagarna har många frågetecken omgärdat det första svenska charterplanet som ska lyfta mot Grekland och Rhodos sedan reseavrådan hävts och grekerna öppnat sina gränser för turister. I måndags meddelade Grekland överraskande att inga svenska direktflyg var välkomna förrän i mitten av juli, men researrangören Tui lyckades få undantag för sina två flighter som var planerade innan dess.

Men under natten till torsdagen ändrades något och plötsligt fanns inget landningstillstånd för det plan som skulle ha lyft från Stockholm vid 7-tiden på torsdagsmorgonen. Vid 9-tiden fick dock Tui klartecken att planet kunde lyfta, dock flera timmar försenat.

– Det här har varit en väldigt speciell situation med många nya frågeställningar. Vi har utgått från de besked som vi har fått från grekiska och svenska myndigheter och agerat efter det, säger kommunikationschefen Adam Györki.

"Stressigt"

Planet mot Rhodos är nästan fullbokat. Och en av de resenärer som har varit orolig över huruvida resan ens ska bli av är Lisa Ramanovich från Bredäng i Stockholm. När det stod klart att reseavrådan skulle hävas för flera länder skyndade hon sig att boka en resa med sin mamma. Valet föll på Rhodos eftersom det var en av få resor som synkade med deras ledighet.

– Vi har fått så många olika besked om resan sedan dess. Det har verkligen varit stressigt, en del tårar och jag har varit orolig, säger hon.

– Jag är inte orolig för smittan, men jag kanske borde vara det? Men det känns som om alla som är med på det här flyget är människor som verkligen vågar åka.

Lockar med trygghet

Den här tiden på året brukar resebolagen slåss om kunderna med löften om solsäkra destinationer med turkosblått hav. Men nu ser marknadsföringen annorlunda ut hos de företag som drar i gång sina charterresor igen.

De står alla inför samma problem. Hur ska de lyckas övertyga människor om att det är säkert – och överhuvudtaget en bra idé – att resa utomlands, trots att Världshälsorganisationen har varnat för att pandemin är långt ifrån över? Nu handlar annonserna om trygghet, flexibla ombokningar och de nya rutiner som kommer att märkas av redan på flygplatsen.

För de som reser med Tuis charterflight på torsdagsförmiddagen väntar munskydd på planet, större avstånd på stranden och digitaliserad incheckning på hotellet. Dessutom kan de komma att coronatestas vid ankomsten och är det positivt väntar två veckor i karantän.

– Det är viktigt att resandet sker säkert och kontrollerat, säger Adam Györki.

"Personligt ansvar"

Bokningarna och utbudet är färre jämfört med en vanlig sommar, enligt Györki. Men intresset har ändå varit stort för säsongens första charterflyg.

TT: Hur ser ni på risken att era resenärer tar med sig viruset till resmålet?

– Det handlar mycket om personligt ansvar, är man sjuk ska man inte resa. Och i Grekland är det social distansiering som gäller, precis som i Stockholm.

TT: Är det ansvarsfullt av er som företag att anordna charterresor när viruset fortfarande sprids?

– Svenska myndigheter har sagt att det är okej att resa och lokala myndigheter har gett grönt ljus till oss. Det är vår utgångspunkt, vi tillhandahåller bara resan och följer de nya riktlinjerna. Vi vill möta den efterfrågan som finns, säger Györki.

– Europa kommer att behöva öppna upp och det kommer att behöva ske på ett ansvarsfullt sätt. Turismen är viktig för många länder.

"Känns säkert"

Jordbrukaren Magnus Tuulik från Kristinehamn bokade resan i måndags efter en titt på väderprognosen. Regnet på hemmaplan innebär att han och familjen kan njuta av en semestervecka i solen medan bevattningen sköts utan hans hjälp.

– Jag kan ändå inte koppla av hemma. Och Grekland känns säkert att åka till, vi hade inte direkt bokat en resa till Venezuela, säger han.

– Det är rätt tänkt att man måste ha munskydd på planet och så får vi väl se om vi ens blir insläppta. Det hade kanske varit säkrare att isolera sig hemma i jordkällaren på landet, men livet måste gå vidare.

Sofia Eriksson/TT

Charterresenärer vid incheckningen på Arlanda flygplats. På bilden: Jessica Svensson, Henrik Svensson, Ida (lila tröja), 6, Molly (blå tröja), 6, Leia, 8. 'Det kanske är dumdristigt att åka, men vi är friska och litar på att myndigheterna har gjort rätt bedömning' säger Jessica Svensson.
Charterresenärer vid incheckningen på Arlanda flygplats. På bilden: Jessica Svensson, Henrik Svensson, Ida (lila tröja), 6, Molly (blå tröja), 6, Leia, 8. "Det kanske är dumdristigt att åka, men vi är friska och litar på att myndigheterna har gjort rätt bedömning" säger Jessica Svensson.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Adam Györki, kommunikationschef på Tui, på Arlanda flygplats.
Adam Györki, kommunikationschef på Tui, på Arlanda flygplats.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

FAKTA

Fakta: Reseavrådan hävd för flera länder

Coronavirusets framfart i världen fick det svenska utrikesdepartementet att avråda från alla icke-nödvändiga utlandsresor. Men den 30 juni hävdes avrådan för icke nödvändiga resor till Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz och Spanien. Det gällde även Monaco, San Marino och Vatikanstaten.

Anledningen till att avrådan hävdes för dessa länder är att "de har beslutat att öppna upp för resande från Sverige och övriga EU, vilket innebär att osäkerhetsfaktorer för svenskar minimerats" skriver utrikesdepartementet.

För övriga länder inom EU, EES och Schengen kvarstår reseavrådan till och med den 15 juli. För resor till länder utanför EU, EES och Schengenområdet finns i nuläget en avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 31 augusti.

Källa: Utrikesdepartementet

Höör

Redo för covid-19 trots negativ budget

Skyddande utrustning för sjukvårdspersonal.
Höörs kommun uppges ha den utrustning som krävs. Bilden är tagen på SUS i Lund.
Foto: Johan Nilsson/TT
Höör
Höör Ännu har inget större virusutbrott upptäckts i Höörs kommunala verksamhet. Företrädare vill inte slå sig för bröstet, men uppger att kommunen förberedd.

När socialchef Ewa Näslund och socialnämndens ordförande Margareta Johansson (KD) svarar på frågor sker det på behörigt avstånd, per telefon med andra ord. Frågan är hur det egentligen ser ut i kommunen, har de kommunala verksamheterna vad som krävs när det gäller virussjukdomen covid-19 och hur påverkad är kommunen i skrivande stund?

– Vi har ännu inte haft något utbrott i kommunens verksamhet och vi har inte haft någon stor frånvaro bland personalen med anledning av covid-19. Idag skulle jag säga att vi har den skyddsutrustning som vi skulle kunna komma att behöva. Vi har även den personal och utbildning som krävs, säger Ewa Näslund.

Enligt Ewa Näslund och Margareta Johansson är det känt att endast en brukare inom den kommunala verksamheten smittats men redan tillfrisknat.

Men som Skånska Dagbladet tidigare rapporterat om så har viss smittspridning kunnat konstaterats inom Höörs kommun. Det handlar då om privat vård och omsorgsföretag där över tio personer ska ha insjuknat. Företag från vilka kommunen köper ett antal platser varje år.

– I samtliga fall handlar det om personal. Vad gäller Fogdaröd köper kommunen ett antal platser där och enligt den information jag fått är det ingen smittspridning bland dessa personer, svarade Ewa Näslund till Skånska Dagbladet i samband med en tidigare artikel.

Sommaren en utmaning

En osäkerhetsfaktor som finns handlar om sommarens semester då personal är frånvarande eller byts ut. Eventuell smittspridning är även en fråga om ekonomi, åtminstone i ett eventuellt framtida scenario. Redan idag har det inneburit en kostnad.

– Vi har fått instruktioner för att ansöka om statliga medel för extra kostnader. För vår del handlar det just nu om kostnader för skyddsutrustning, säger Ewa Näslund.

Budget i obalans

Det har sedan tidigare stått klart att socialnämndens budget pekar mot ett negativt resultat för 2020. Men även om skyddsutrustningen innebär en kostnad så är det inte denna post som är huvudorsaken. Det handlar främst om att dess budget minskat kraftigt inför året.

– Det handlar även om ett antal externa LSS-placeringar som är kostsamma. Vi har under året vidtagit flera åtgärder för att få en budget i balans. Dels genom att dra ner på resor, kurser och konferenser. Något som skett naturligt i samband med covid-19, säger Ewa Näslund.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Sport

Uefas besked: Skjuter till åtta miljarder

Uefa skjuter till pengar till den europeiska fotbollen. Arkivbild.
Uefa skjuter till pengar till den europeiska fotbollen. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport

Genom stödprogrammet Hattrick kommer Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) under de närmsta fyra åren att avsätta 775,5 miljoner euro, motsvarande drygt åtta miljarder svenska kronor, avsedda att investeras i utvecklingen av europeisk fotboll.

Pengarna kommer från de vinster som Uefa gjort under alla Europa-mästerskap sedan 2004, då programmet upprättades.

Programmet är uppdelat i fyraårscykler (2004-2008, 2008-2012, 2012-2016, 2020-2024).

"Hattrick-programmet är en viktig komponent i europeisk fotboll och dess betydelse har aldrig varit tydligare än under covid-19-krisen. Genom att frigöra Hattrick-medel till våra förbund har vi kunnat begränsa den ekonomiska skadan av pandemin", säger Uefa-ordföranden Aleksander Čeferin i ett uttalande.

Under Uefas paraply finns det totalt 55 fotbollsförbund.

Inrikes

Tusentals gästarbetare oroar länsstyrelse

Tusentals gästarbetare oroar länsstyrelsen i Värmland i coronatider. Arkivbild.
Tusentals gästarbetare oroar länsstyrelsen i Värmland i coronatider. Arkivbild.
Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB/TT
Inrikes
Inrikes

Omkring 3 500 gästarbetare kommer med start nästa vecka till Värmland för att arbeta med underhåll av länets fabriker och bruk, rapporterar P4 Värmland. Det inkluderar gästarbetare från såväl andra delar av landet som utländsk arbetskraft – något som oroar länsstyrelsen.

– Om det kommer ett stort antal personer till Värmland finns det anledning att vara uppmärksam och vaksam, säger landshövdingen Georg Andrén till P4.

Fabrikerna och bruken i Värmland har varje sommar ett produktionsstopp för underhåll. Och för att minska oron för smittspridning av coronaviruset har länsstyrelsen i år kontaktat ett 20-tal lokala företag för att säkerställa att nödvändiga åtgärder införts.

– Det är jätteviktigt och jag tycker att jag ser ett stort ansvar från företagens sida. Det minskar oron, säger Andrén.

Utrikes

Polischef medger långsamt svar på moskéattack

Oslos polischef Beate Gangås under presskonferensen på torsdagen.
Oslos polischef Beate Gangås under presskonferensen på torsdagen.
Foto: Geir Olsen/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Det dröjde omkring 20 minuter från att Oslopolisen larmades om terrorattacken mot al-Noormoskén till att man var på plats. Under tiden lyckades två moskébesökare själva övermanna attentatsmannen Philip Manshaus, innan han hann döda någon.

Nu medger Oslos polischef Beate Gangås att polisen borde ha anlänt snabbare till platsen.

– Det råder inget tvivel om att responstiden skulle ha varit kortare, säger Gangås vid en presskonferens efter att en rapport om polisens agerande presenterats under torsdagen.

– Det var flera olyckliga omständigheter som gjorde att utryckningen tog för lång tid.

Manshaus dömdes nyligen till 21 års så kallad förvaring, i praktiken ett livstidsstraff, för moskéattacken och mordet på sin 17-åriga styvsyster den 10 augusti 2019.

Muhammad Rafiq, till vänster, och Mohammad Iqbal Javed, till höger, då de hyllades av polischefen Beate Gangås i augusti i fjol för att de lyckades stoppa terrorattacken mot al-Noormoskén.
Muhammad Rafiq, till vänster, och Mohammad Iqbal Javed, till höger, då de hyllades av polischefen Beate Gangås i augusti i fjol för att de lyckades stoppa terrorattacken mot al-Noormoskén.
Foto: Oslo politidistrikt/NTB/TT
NÄSTA ARTIKEL