Recept

Kikärtspasta med rosmarin och citron

Kikärtspasta med citron och rosmarin är en perfekt vardagsmiddag för en billig penning. Foto: Janerik Henriksson/TT
Artikel Recept Perfekt vardagsmiddag för en billig penning.

Mia Gahne/TT

PREMIUM

Till 4 portioner, 30 minuter

Du behöver:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Vardag hemma hos fjällrävar sänds direkt

Den ena av två fjällrävar som kan följas via WWF:s livesändning. Bilden är tagen nyligen och som synes är det fortfarande en hel del snö kvar på fjället. Den vintervita pälsen har skiftat till gråbrun.
Den ena av två fjällrävar som kan följas via WWF:s livesändning. Bilden är tagen nyligen och som synes är det fortfarande en hel del snö kvar på fjället. Den vintervita pälsen har skiftat till gråbrun.
Foto: Helenah Swedberg WWF
Inrikes
Inrikes Få har haft förmånen att se fjällrävar i det fria.
Men de närmaste veckorna kan alla som vill följa två fjällrävar, och förhoppningsvis deras valpar, i direktsändning från en lya i Jämtland.

Det är Världsnaturfonden (WWF) som står bakom pilotsatsningen att via livekameror fånga upp allt som sker i vardagen hemma hos en fjällrävsfamilj. Sändningen kan följas på WWF:s hemsida.

Så vad är det tittarna kan bespetsa sig på?

– Vi vet att det finns två fjällrävar vid lyan, en blå och en vitbrun. Vi såg dem på håll och hörde dem skälla samma natt som vi monterade upp kamerorna. Förhoppningsvis har de en kull valpar, vilket kommer att visa sig inom de närmaste veckorna, säger Sandra Jönsson, fjällrävsexpert vid WWF.

Nyrenoverat

Fjällrävsparet har den senaste tiden lagt ned möda på att fixa lyan.

– Vi såg att ingångarna var nyrenoverade. Vi kallar det renovering när de gräver ut nya ingångar eller större ingångar, vilket syns i form av uppkastad ny sand, säger Sandra Jönsson.

Men, tyvärr, det blir inga inomhusbilder.

– De nyfikna fjällrävarna hade genast plockat isär kameran. Men jag tänker ofta på hur spännande det måste vara att få se hur det ser ut därinne.

Syftet med webbsändningen är att öka kunskapen om arten och förståelsen för dess tuffa situation. Enligt Sandra Jönsson är det omöjligt att inte fatta tycke för fjällräven. Hon beskriver sitt första möte med djuret som oförglömligt.

– Det var under en inventering i Vindelfjällen, högt uppe på kalfjället. Det var en blå fjällräv, i full färd med att byta från vinter- till sommarpäls så den var tufsig. Trots att den var så liten – en fjällräv väger som en fullvuxen katt – hade den så mycket attityd, personlighet och kraft.

Får extra mat

Men arten är under stort hot. Under många år har den skandinaviska fjällrävsstammen varit på randen till utrotning och det är endast tack vara olika räddningsinsatser som den överlevt. Det handlar främst om stödutfodring och i Norge om uppfödning av fjällrävar som sedan släpps ut.

Innan arten blev fridlyst jagades fjällräven eftersom dess sällsynt varma päls var så eftertraktad. Nu finns andra hot.

– Ett av fjällrävens stora problem klimatförändringarna och brist på mat, främst fjällämlar. En av de viktigaste åtgärderna i Sverige är därför att ge extra mat vid foderstationer nära en fjällrävslya, säger Sandra Jönsson.

Tre veckors sändning

Med klimatförändringen har rödräven brett ut sig och finns nu ovan trädgränsen, där fjällräven alltid hållit till.

– Därför kan privatpersoner bidra till att skydda fjällräven genom att inte lämna matrester och skräp på fjället. Det gynnar rödrävarna som är dubbelt så stora som fjällrävarna, och som kan smitta fjällrävarna med skabb eller bita ihjäl dem och framför allt ta över fjällrävarnas hem, förklarar Sandra Jönsson.

Dygnet runt-sändningen pågår tre veckor framåt. Och WWF tar tacksamt emot intressanta iakttagelser.

– Vi kommer själva inte att kunna titta dygnet runt. Så ser man något intressant eller spännande så vill vi gärna ta del av det. Vi är jättenyfikna, säger Sandra Jönsson.

Anna Lena Wallström/TT

De båda fjällrävarna i Jämtlandsfjällen har inte en aning, men snart kan de följas på webben dygnet runt.
De båda fjällrävarna i Jämtlandsfjällen har inte en aning, men snart kan de följas på webben dygnet runt.
Foto: Helenah Swedberg WWF
Den ena fjällräven som kan följas i direktsändning är av varianten blåräv, som är helt brun på sommaren och ljust blågrå på vintern.
Den ena fjällräven som kan följas i direktsändning är av varianten blåräv, som är helt brun på sommaren och ljust blågrå på vintern.
Foto: Helenah Swedberg WWF

FAKTA

Fakta: Fjällräven

Fjällräven (Vulpes lagopus) lever på tundra och i öppen fjällterräng. I Sverige förekommer den fragmentariskt i Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län.

Den blir 50–75 centimeter lång och har en 25–42 centimeter lång yvig svans och korta runda öron. Ett fullvuxet djur väger 2,5–5 kilo.

På vintern är pälsen helvit och på sommarenbrun med beigea inslag. Varianten blå fjällräv är stålblå på vintern och brunsvart på sommaren.

Fjällrävens föda består av lämlar, sorkar och fåglar, på vintern till stor del resterna av större rovdjurs byten.

Antalet fjällrävar i den svensk-norska fjällkedjan uppskattades i fjol till 350 vuxna djur.

Antalet varierar stort från år till år beroende på hur stor gnagartillgången är. Det ser inte ut att bli en god tillgång detta år, enligt uppgifter från Jämtland och Ammarnäsfjällen.

Fjällräven fridlystes 1928 och är klassad som starkt hotad.

Källor: Nationalencyklopedin, WWF och SVT Västerbotten

Utrikes

Rekordmånga bränder i Amazonas

En skogsbrand i Amazonas i november i fjol.
En skogsbrand i Amazonas i november i fjol.
Foto: Leo Correa/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Förra månaden var den värsta juni på 13 år i Amazonas när det gäller skogsbränder.

Enligt myndigheterna utbröt 2 248 bränder i regnskogen under månaden och de räknar nu med att 2020 års bränder blir värre är förra årets förödande eldsvådor. Augusti väntas bli den värsta brandmånaden, i fjol utbröt över 30 000 bränder under den månaden.

En majoritet av alla bränder är anlagda, främst av jordbrukare som vill åt odlingsbar mark.

I maj rapporterades att skövlingen av regnskogen når nya rekordnivåer. Under årets första fem månader försvann mer än 2 000 kvadratkilometer skog, en ökning med en tredjedel mot 2019.

Inrikes

Stort stopp i Skånes tågtrafik

Det är stopp i tågtrafiken mellan Malmö och Burlöv. Arkivbild.
Det är stopp i tågtrafiken mellan Malmö och Burlöv. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Det är stopp i tågtrafiken mellan Malmö och Burlöv efter en olycka vid 03-tiden. All tågtrafik till och från Malmö påverkas.

Trafikverket förutspår att tågtrafiken kommer att gå som normal igen först tidigt på fredag.

Ersättningsbussar har satts in för vissa avgångar mellan Malmö och Lund. Resenärer uppmanas att kontakta sina tågbolag för mer information.

Ekonomi

Uppåt i Tokyo

Röda siffror är goda nyheter på Tokyobörsen. Arkivbild.
Röda siffror är goda nyheter på Tokyobörsen. Arkivbild.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Nasdaq-börsen i New York avslutade onsdagen starkt uppåt, och när torsdagens handel inleddes i Tokyo följde handlarna efter.

Nikkei 225-index ökade 0,4 procent i den tidiga handeln medan det bredare Topixindex gick upp knappt 0,5 procent.

Även i Hongkong steg börsen. Där var handlarna tillbaka efter en dags helgdagsledigt och trots oron för de nya säkerhetslagarna i staden ökade Hang Seng med över en halv procent i morgonhandeln.

Kompositindexen i Shanghai och Shenzhen gick mot strömmen och sjönk något, båda indexen hade efter någon timmes handel gått ner någon hundradels procent.

Inrikes

Regioner har svårt att klara av smittspårning

Flera regioner hinner inte med att smittspåra. Arkivbild.
Flera regioner hinner inte med att smittspåra. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Regionerna har fått i uppdrag att kartlägga hur coronaviruset har spridits till de som bekräftats smittade, det som kallas smittspårning.

Men vissa regioner har svårt att klara av arbetsmomentet som innebär att kontakta vänner, familj och kollegor till de som testat positivt och då läggs ansvaret i stället på patienterna själva, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det är så pass stor volym som vi snackar om nu, vi talar om upp till hundra nya per dag. Det är för omfattande för sjukhuspersonal just nu att sitta och ringa runt, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare vid region Uppsala, till radion.

På liknande sätt är det exempelvis i Östergötland och i region Stockholm, där nära 2 000 testas positivt varje vecka.

– Våra smittspårare ska kunna ta alla kontakter. Men om patienten själv säger att jag kan ringa familj och nära vänner, då får de göra det, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i region Västerbotten.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Utrikes

Nytt covid-rekord – USA bromsar öppnandet

New Mexicos guvernör Michelle Grisham, här med munskydd.
New Mexicos guvernör Michelle Grisham, här med munskydd.
Foto: Eddie Moore/The Albuquerque Journal/AP/TT
Utrikes
Utrikes För första gången har över 50 000 amerikaner bekräftats smittade av coronaviruset under ett enda dygn.
De nya rekordsiffrorna i flera delstater har satt stopp för det planerade öppnandet på flera håll.
– Gör ert bästa för att inte beblanda er med främlingar, att inte umgås med personer utanför era familjer, säger Gavin Newsom, guvernör i Kalifornien.

Antalet smittade av covid-19 i USA steg med drygt 52 000 människor under onsdagen, visar siffror från Johns Hopkins-universitetet i Maryland. Det är ett nytt dystert dygnsrekord, och fler delstater i södra och västra USA rapporterar om egna nya högstasiffror, bland annat Texas, Tennessee och Alaska.

Enligt nyhetsbyrån Reuters fördubblade 14 delstater antalet smittade under juni månad och för att få bukt med det höga antalet smittade har flera guvernörer börjat avbryta delstaternas återöppnande.

"Har fortfarande chansen"

I New Mexiko sade delstatens guvernör, demokraten Michelle Grisham, att myndigheterna kommer att vara mycket aggressiva i sin iver att se till att delstatens allmänna munskyddstvång följs.

– Jag vill vara så tydlig jag bara kan: I New Mexiko har vi just nu fortfarande chansen att vända den fruktansvärda kurvan över utvecklingen. Men vi har bara begränsad tid och vi stirrar ner i det mörker som Texas, Arizona och många andra hårt drabbade delstater kämpar med, sade hon enligt Albuquerque Journal.

I Indiana konstaterade den republikanske guvernören Eric Holcomb att delstatens planerade återöppnande kommer att dröja ytterligare minst två veckor.

Även landets mest folkrika delstat, Kalifornien, bromsar öppnandet. I stället återinfös hårdare regler i stora områden.

– Gör ert bästa för att inte beblanda er med främlingar, att inte umgås med personer utanför era familjer, sade den amerikanska delstatens guvernör Gavin Newsom på en presskonferens.

"Har ett ansvar att jaga folk"

Restauranger, barer, biografer, teatrar och museer kommer att hållas stängda i större delen av delstaten åtminstone de kommande tre veckorna. Beslutet gäller 19 av Kaliforniens regionområden – där 70 procent av befolkningen bor – bland annat större delarna av storstadsregionen runt Los Angeles och delstatens huvudstad Sacramento.

Det gäller även San Francisco, som dock redan har infört reglerna.

Delstatspolis ska kontrollera att reglerna följs, och de restauranger som bryter någon regel, bland annat munskyddstvång, riskerar indragna tillstånd.

– Vi har ett ansvar att jaga folk som fnyser åt munskydden och de som är aggressiva i sitt motstånd, sade Newsom.

2,7 miljoner smittade

Bland de som visat skepsis mot munskydd återfinns president Donald Trump. Han sade på onsdagen till Fox News att han fortsatt är tveksam till att ett allmänt tvång är nödvändigt, men att han visst i vissa situationer kan tänka sig att bära ett skydd.

– Det skulle jag, men bara om jag är tillsammans med andra i ett litet utrymme, och det är jag sällan. Och alla jag möter har testats, sade han till tv-kanalen.

Enligt Johns Hopkins-universitetet har nu nära 2,7 miljoner amerikaner konstaterats smittade av covid-19. 128 000 har avlidit i smittan.

Martin Yngve/TT

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom.
Kaliforniens guvernör Gavin Newsom.
Foto: Rich Pedroncelli/AP/TT

Inrikes

Könsfördomar hålls omedvetet vid liv

Brittiska forskare har studerat könsfördomar bland veterinärer. Arkivbild.
Brittiska forskare har studerat könsfördomar bland veterinärer. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes

De som tror att könsdiskriminering på arbetsplatser är något som tillhör historien utgör själva en riskfaktor för köndiskriminering, visar en ny studie enligt Vetenskapsradion. Detta eftersom samma personer i högre grad värderar män högre än kvinnor.

I en brittisk studie bland veterinärer fick chefer värdera arbetstagare som slumpvis kallades för ett kvinno- eller mansnamn. I övrigt beskrevs personerna identiskt.

De flesta chefer värderade de med manliga namn som mer kompetenta och de rekommenderades också något högre lön. Tydligast var detta mönster hos de som uttryckte att de inte trodde att könsfördomar längre existerade inom yrket. De som däremot ansåg att det fortfarande finns könsfördomar föreslog ungefär lika hög lön oavsett om det handlade om en man eller en kvinna.

Utrikes

Minst 24 döda i mexikansk attack

Utrikes
Utrikes

Minst 24 personer har dödats i en attack mot ett behandlingshem för narkotikamissbrukare i staden Irapuato i centrala Mexiko, uppger lokala meder. Flera personer ska ha skadats i attacken.

I juni dödades tio män i en annan, liknande, attack mot ett behandlingshem i Irapuato.

Irapuato ligger i delstaten Guanajuato, som har drabbats hårt av en ny våg av det gängvåld som plågat Mexiko i decennier.

NÄSTA ARTIKEL