Morgan Johansson i Malmö. Foto: TT

Vagt misstroende

Misstroendeförklaringen mot Morgan Johansson stöds inte av Liberalerna. Moderaterna och Sverigedemokraterna verkar bli ensamma om att vilja klandra honom. På frågan om varför Liberalerna säger nej svarar Nyamko Sabuni att Morgan Johansson inte har gjort något fel och att det måste finnas något konkret att ta på. Hon menar att man kan säga att Johansson gjort för lite som helhet, men inte specifikt nog för misstroendevotum. Det hedrar Sabuni att hon inte ställer upp på att överförenkla situationen.
Läget som det ser ut nu är ett resultat av ett flertal samverkande faktorer och Sabuni menar att man får spåra en del av ansvaret tillbaka till den gamla alliansregeringen och inte bara till Johansson. Det stämmer absolut att alla har varit för sena i reaktionen eller för dåliga på att se konsekvensen av att dröja. Förhoppningsvis kommer hon inte att falla i Moderatfällan att ta heder och ära av tidigare liberala ledare för att visa att hon står för en ny linje. Svenska politiker måste våga stå på sig kring att politiska frågor ibland är komplicerade och orsakerna till att problem har uppstått är många, vilket leder till att lösningen inte är så enkel som ett misstroendevotum. Man kan tycka så och samtidigt vara kritisk mot att Morgan Johansson varit för försiktig. Man kan hoppas att hon även efter partiets landsmöte i den kommande helgen fortsätter på linjen att långsiktigt arbete är viktigare än symbolpolitik.
Åter kan det konstateras att det var ett taktiskt misstag att utesluta Sverigedemokraterna från samtalen om gängkriminalitet. De blev då det självklara alternativet för den som inte tycker tillräckligt mycket gjorts. Förmodligen hade SD lämnat samtalen i missnöje, eftersom det gynnar dem att trycka på att de vill gå längre och framställa övriga partier som mjäkiga mot brott och invandring. Om de varit med hade regeringen dock kunnat hänvisa till att SD inte tog chansen att vara med om en konstruktiv lösning. Nu får de istället hantera ett misstroendevotum.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Blir det något luciafirande i dag?

Loading ... Loading ...