teckomatorp

Flicka påkörd av bilist

Artikel teckomatorp En flicka i lågstadieåldern blev påkörd av en personbil på måndagskvällen.

En flicka i lågstadieåldern blev påkörd av en personbil på måndagskvällen.

Det var vid 17-tiden som olyckan inträffade på Nygatan i Teckomatorp av en okänd anledning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Indianerna om namnet: Följer utvecklingen

Speedwaylaget Indianerna funderar på om deras namn och logga kan anses vara kränkande. Arkivbild.
Speedwaylaget Indianerna funderar på om deras namn och logga kan anses vara kränkande. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Sport
Sport NFL-laget Washington Redskins ska byta namn eftersom Redskins används som ett nedsättande ord om USA:s ursprungsbefolkning.
Flera svenska elitlag funderar på att följa samma exempel.

SHL-laget Frölunda Indians ska göra en analys om sitt namn för att eventuellt byta varumärke.

Nu funderar även speedwaylaget Indianerna på vad de ska göra med sitt namn.

– Vi följer utvecklingen i omvärlden och är lite inne på samma linje som Frölunda som utvärderar och analyserar varumärket, säger ordföranden Markus Engman till Radiosporten.

Engman säger att namndiskussionen varit uppe tidigare i Kumlaklubben, i samband med att man blev anmäld till Diskrimineringsombudsmannen 2015 för kränkande logga och namn.

– Namnet har aldrig varit meningen att vara kränkande. På 1950-talet, när namnet tillkom, var det som en hyllning. Det kom till för att en förare hade fjädrar på sin hjälm, säger Engman.

Debatten om idrottslags indiannamn har blivit aktuell i samband med den senaste tidens protestaktioner kring rasfrågor sedan det uppmärksammade fallet med en svart man som dödades av en polis.

Ekonomi

Getinge får tillstånd för ny ventilator

Getinge går uppåt på börsen efter beskedet. Arkivbild.
Getinge går uppåt på börsen efter beskedet. Arkivbild.
Foto: Ali Lorestani / TT
Ekonomi
Ekonomi

Medicinteknikbolaget Getinge får godkännande av amerikanska myndigheter för sin nya ventilator Servoa-air. Det är en ventilator för intensivvård som är avsedd både för barn och vuxna. Godkännande öppnar upp möjligheten för att ventilatorerna ska kunna upphandlas på många håll i världen.

"Servo-air är turbindriven och oberoende av väggas. Detta, i kombination med den höga batterikapaciteten, gör den lämplig för användning på intensivvårdsavdelningar, inom intermediär vård och för transport inom sjukhuset" säger Malin Graufelds, produktchef för ventilatorn, i ett pressmeddelande.

Efter beskedet vänder Getinges aktie från en nedgång på drygt en procent till strax över nollan.

Ekonomi

Saab börjar tillverka Gripen i Brasilien

Stridsflygplanet Gripen börjar tillverkas utanför Sverige. Arkivbild.
Stridsflygplanet Gripen börjar tillverkas utanför Sverige. Arkivbild.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Ekonomi
Ekonomi

Saab börjar för första gången tillverka stridsflygplanet Gripen utanför Sverige. Det är vid anläggningen i São Paulo i Brasilien som delar till Gripen nu kommer börja tillverkas. Sedan kommer delarna levereras till fabriken i Gavião Peixoto samt Saab i Linköping för montering.

"Vi har genomfört en teoretisk och praktisk utbildning på arbetsplatsen av brasilianska ingenjörer och montörer på Saab i Linköping och härigenom kunde vi etablera en avancerad produktionslinje hos SAM, enligt samma höga standarder som vi har i vår fabrik i Sverige", säger Jonas Hjelm, chef för Saab Aeronautics, i ett pressmeddelande.

Utrikes

Åtta års fängelse för inlägg om demokrati

Yttrande- och pressfriheten i Vietnam tycks allt mer hotad. Arkivbild.
Yttrande- och pressfriheten i Vietnam tycks allt mer hotad. Arkivbild.
Foto: Minh Hoang/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En vietnamesisk man som i flera Facebookinlägg förespråkat demokrati i sitt hemland dömdes på tisdagen till åtta års fängelse för "förtal av landets ledare".

Den 29-årige mannen nekar till åklagarnas påstående om att han ska ha spridit statsfientlig propaganda.

Den åtalade hade lagt upp 366 artiklar och totalt 110 timmar videomaterial där han enligt en statlig nyhetsbyrå "förtalade Kommunistpartiet och socialismen och förödmjukade Ho Chi Minh och andra ledare för partiet och staten".

29-åringen hade även delat nyhetsartiklar kring protesterna och demokratirörelsen i Hongkong innan han greps i september 2019.

Asienchefen för människorättsrörelsen Human Rights Watch, Phil Robertson, kallar domen "skandalös och oacceptabel".

– Vietnams regering måste upphöra med sina nedslag på bloggare och aktivister, och frige alla som de låst in för att de vågat säga vad de tycker, säger han.

I måndags dömdes tre andra personer till upp till sju års fängelse för påstådda försök att störta Kommunistpartiet. Under våren har en rad kända journalister gripits i landet.

Lund

17-åring misstänkt mordbrännare

Polisen grep natten till tisdagen en 17-åring misstänkt för att ha anlagt branden på Lerbäcksskolan.
Foto: Johan Nilsson/TT
Lund
Lund En 17-åring hämtades in till förhör i samband med branden på Lerbäcksskolan natten mellan måndag och tisdag. Varför han, trots fortsatt misstanke, släpptes fri är oklart.
– Det var jouråklagaren som tog det beslutet, säger Helena Lundström, åklagare.

Det var vid 11.40 som larmet kom in och det var någon gång från 01.00 som branden anlades på taket till Lerbäcksskolan.

– Vi fick in att en stor rökpelare kommer från Lerbäcksskolans tak. Vi larmade på ordentligt och första styrkan på plats kunde konstatera att det brann, säger Mats Streer, inre befäl på räddningstjänsten Syd.

Togs in för förhör

Enligt polisen ska 17-åringen då ha rört sig i närheten av platsen. Polisen grep honom och tog in honom för förhör misstänkt för att ha anlagt branden.

Åklagaren vill inte säga huruvida den misstänkte rörde sig vid platsen eller om polisen spanat på honom.

– Men det är klarat att det finns en anledning till att 17-åringen plockades in, mer kan jag inte säga just nu, säger Helena Lundström.

Fortsatt misstänkt

Hon kan se två olika orsaker till att de trots fortsatt misstanke om mordbrand släppte 17-åringen.

– Det kan ju antingen vara för att det är en ung person eller på grund av brist på bevis, säger Helena Lundström.

Byggställningar

Branden startade på taket och man misstänker att gärningspersonen klättrat upp på byggställningar.

– Lerbäcksskolan är lite av en byggarbetsplats just nu. Det fanns stor risk att branden skulle sprida sig till hela skolan, men räddningstjänsten kunde snabbt släcka. Det blev ytliga brandskador och möjligen vattenskador, säger Joakim Nyberg, Lundapolisens presstalesperson.

Hund sökte av

Man hade hund på plats för att söka av området och under tisdagen fortsatte den tekniska undersökningen. Branden var släckt vid 04.40.

Huruvida den gripne personen kan kopplas till andra bränder i Lund, bland dem flera som drabbat just skolor, vill åklagaren inte uttala sig om. Hon vill inte heller säga om 17-åringen kommer att tas in för fler förhör.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Därför ska du investera i ett trygghetslarm

Minifinder.se Trygghetslarm är en produkt som blir allt vanligare på marknaderna världen över, inte minst i de länder där antalet äldre ökar och där det finns en stor oro för personliga intrång eller övergrepp. Med tanke på att ett trygghetslarm är ett slags individuellt larm som fästs på en viss person kan man med ett sådant få akut hjälp vid behov, till exempel om du ramlat. Alla kan få nytta av att investera i ett trygghetslarm för en säkrare vardag!

Vad är ett trygghetslarm?

Ett trygghetslarm är en säkerhetsprodukt som har utvecklats för att människor i olika åldrar ska ges möjligheten att skapa en tryggare vardag. Trygghetslarm är en typ av individuellt larm som är kopplat till en viss användare, och som i sin tur är kopplat till en larmcentral eller trygghetsjour.

Tanken med produkten är att de som känner sig vara i en riskzon, till exempel äldre eller de som bor i ordinära boenden, ska ges möjligheten att direkt kunna larma vid akuta ärenden. Det kan vara allt från att en äldre person har ramlat till att en utsatt person blivit utsatt för ett personligt intrång. Konceptet bygger på att användaren ska få en tryggare vardag med hjälp av det individuella larmet!

Trygghetslarm blir allt vanligare

Det är ett faktum att både tillverkning och användning av trygghetslarm blir allt vanligare, och att exempelvis många äldreboenden inkluderar de smarta säkerhetsprodukterna i sitt system för de äldre.

Trots ett större intresse för trygghetslarmen i sig så är det många kommuner och landsting som upplever att framförallt deras äldre och de olika äldreboendena inte får tillräckligt med hjälp när det kommer till just socialtjänstinsatser och olika hjälpmedel, där insatsen för trygghetslarm minskat.

De individuella larmen har tagit sig in på de olika marknaderna och har även fått ett någorlunda uppskjut inom de olika sociala tjänsterna, men det är ändå inte tillräckligt för att alla ska kunna få den hjälp de behöver utefter sina specifika behov.

Larmen skapar en tryggare vardag

Den påtagligt minskade användning av trygghetslarm inom bland annat äldrevården har gett starka effekter på såväl de arbetande som de äldre, som faktiskt är de som blir lidande av den bristfälliga insatsen. Med tanke på att trygghetslarmen i de allra flesta fall är uppkopplade till en operatör finns det också risker för att de slutar fungerar vid avbrott.

Framförallt de äldre människorna känner sig i många fall otroligt beroende av sina trygghetslarm, och i och med att de vänjer sig vid det faktum att de alltid bär med sig sitt trygga larm precis intill sig så kan ett icke fungerande larm vara riktigt läskigt. Ett avbrott kan därmed göra att de äldre blir ängsliga, och även vårdpersonalen får större orosmoment då de äldre inte har samma tillgång till att kunna larma direkt.

Underlättar för vårdpersonal

Ett trygghetslarm kan verkligen skapa en tryggare vardag, och motsatsen gäller då om de inte fungerar eller ens existerar från första början. Inte bara kan ett trygghetslarm skapa en tryggare och säkrare vardag för speciellt utsatta personer, utan de möjliggör också att patienter kan få bästa möjliga vård i tid.

I och med att trygghetslarmen möjliggör för vårdpersonal och andra arbetande inom socialtjänsten att hålla betydligt bättre koll på sina patienter, däribland äldreboenden inräknat, kan denna säkra uppfinning också bidra till förbättrad vård. Trygghetslarm kan lösa många problem och öppna nya dörrar för att öka kvalitén på vårdsektorn.

En trygg framtid med trygghetslarm

Med andra ord kan vi sammanfatta det som att trygghetslarm är en riktigt smart lösning som kan skapa en tryggare och säkrare vardag för alla människor som är i behov av lite extra uppsikt och omsorg. Så länge personen själv kan kontrollera det och har möjligheten att larma vid akuta ärenden kan det underlätta väldigt.

Trygghetslarm kan användas av alla som har ett behov av det, inte minst för att lösa många problem inom vården. Kanske är det nyckeln till en tryggare framtid, och framförallt en möjlig nyckel till att framtidens sjukvård ska kunna bli så mycket bättre på alla olika sätt!

Sport

Folkhälsomyndigheten om Örebro: "Olyckligt"

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Arkivbild.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Sport
Sport Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson är kritisk till Örebros val att spela med misstänkt matförgiftade spelare i söndagens 1–2-förlust borta mot Sirius.

– Det är naturligtvis olyckligt om det är så. Och det gäller inte bara i coronatider. Jag har bara läst i tidningen om det, men att ha människor som mår illa, kräks och springer ut på planen låter vare sig lämpligt för dem som gör det eller motspelarna. Men jag förutsätter att man från fotbollens sida vidtar de åtgärder som är lämpliga, säger han på tisdagens presskonferens i Stockholm.

Örebro riskerar att straffas för att ha brutit mot fotbollens eget coronaregelverk.

– Vi är inte någon vare sig sjukvårds- eller tillsynsmyndighet men vi förutsätter att idrotten hanterar det inom ramen för sina egna bestämmelser och ramverk, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Inrikes

Ljusare läge – men nya kontakter bör undvikas

Ytterligare 283 konstaterat coronasmittade i Sverige. Arkivbild.
Ytterligare 283 konstaterat coronasmittade i Sverige. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Kurvan över avlidna i covid-19 sjunker, och både antalet allvarliga och milda fall av sjukdomen blir allt färre.
En effekt av den sociala distanseringen enligt Folkhälsomyndigheten, som uppmanar svenskarna att fortsätta hålla avstånd och undvika nya kontakter under semestrarna.

Med de 14 nya dödsfallen stiger den totala dödsiffran till 5 447 personer i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Den svenska situationen är mer positiv just nu. Vi har ett mycket lågt antal allvarliga fall, och de milda fallen sjunker även de kraftigt de senaste dagarna, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör. Även kurvan över antalet avlidna fortsätter att sjunka.

– Det här är effekten av att den sociala distanseringen, det fysiska avståndet mellan människor, upprätthålls. Det måste fortsätta upprätthållas.

Man har fått signaler om att det fungerar mindre väl på vissa semesterorter, säger Carlson. Han uppmanar alla att fortsätta följa restriktionerna.

Larm från Öland

– Det är oerhört viktigt att alla håller i detta. Budskapet är: Res ansvarsfullt, undvik platser med mycket trängsel, stanna hemma om du är sjuk och undvik kontakter med människor du inte umgås med normalt. Skaffa inga nya bekantskaper på semester, säger Carlson.

45 procent av svenskarna kommer att resa en eller fler gånger inom Sverige, enligt en undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Det har även kommit in rapporter om att antalet gästnätter ökar i Sverige vilket tyder på att fler reser.

Länsstyrelsen i Kalmar har larmat om trängsel på Öland.

– Vi fortsätter att vädja till dig som rör sig utomhus i Sverige att hålla avstånd till alla. Var hjälpsam och säg vänligt till om någon kommer för nära. Det är viktigt att du som arrangör, verksamhetsansvarig eller resebolag gör det lätt för dina kunder att hålla avstånd, säger Stefan Anering, enhetschef på MSB.

Kan ge konsekvenser senare

TT: Hur det går ihop att antalet allvarliga fall minskar i vården, samtidigt som enkäter tyder på att svenskarna är sämre på att följa restriktionerna?

– Det är möjligt att folk följer restriktionerna i större utsträckning än vad enkäterna visar, säger Johan Carlson.

Resandet i sig behöver inte innebära en ökad smittspridning, utan det är närheten till andra som spelar roll. Att antalet allvarliga fall i vården inte ökar kan därför betyda att svenskarna är duktiga på att hålla avstånd, trots ett ökat resande, menar Johan Carlson.

– Men försämringar som sker nu kan också slå mot sjukvården om någon vecka, säger Carlson.

God kapacitet på iva

Det totala antalet bekräftat smittade ligger nu på 73 344 personer, 283 fler än i måndags, och 116 patienter vårdas just nu för covid-19 med respiratior.

– Tillgängligheter i intensivvården är fortsatt god. Vi har nästan 34 procents tillgänglig kapacitet, vilket är väldigt positivt, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Kapaciteten varierar dock i landet.

– Drygt hälften av alla regioner rapporterar också förbättringar både på kort och lång sikt. Däremot ser den andra hälften små försämringar, det gäller framför allt turistorter.

Eslöv

Körde trimmad A-traktor - frias

Eslöv
FLYINGE Polisen stoppade en 17-åring som körde en trimmad A-traktor. Men åtalet mot honom ogillas.

Det var den 1 februari som 17-åringen kom körande i Flyinge i en A-traktor som han köpt tillsammans med sin far ett par år tidigare.

En mötande polispatrull reagerade på att fordonet körde för snabbt, följde efter och mätte hastigheten till 65 kilometer i timmen. Det är max 40 kilometer i timmen på sträckan och en A-traktor får inte köras snabbare än 30.

Klarade 80 km/tim

Polisen stoppade 17-åringen och undersökte A-traktorn. Det visade sig att den var trimmad att kunna köra 80 kilometer i timmen om man tog bort en sprint, annars höll den drygt 20 kilometer i timmen.

17-åringen åtalades förutom hastighetsöverträdelse och olovlig körning även för brott mot knivlagen eftersom polisen hittade en kniv i fordonet.

Men 17-åringen frias på alla tre åtalspunkterna. Han har själv sagt att han inte kände till att A-traktorn var trimmad och även om han gjorde det är det enligt tingsrätten inte bevisat att han kände till att den därmed var att betrakta som personbil. Därmed kan han inte fällas för olovlig körning.

”Osäker mätmetod”

Inte heller är de bevisat att han körde för snabbt, menar tingsrätten. Poliserna uppmätte 17-åringens hastighet genom att köra efter honom och samtidigt titta på polisbilens hastighetsmätare. Det är en osäker mätmetod, anser domstolen som noterar att åklagaren inte lagt fram någon kontroll av att polisbilens hastighetsmätare var kontrollerad vid tillfället.

När det gäller kniven kan 17-åringen inte dömas för den heller eftersom han berättat att han var på väg för att fiska med några kamrater och skulle använda kniven då. Därmed var innehavet befogat.

NÄSTA ARTIKEL