Blentarp

30-åring ny ägare till hus i Blentarp

Artikel Blentarp Johan Fredrik Thörn, 30 år, från Sjöbo har tagit över fastigheten på Bävergången 19 i Blentarp från Karl Erik Lindell.

PREMIUM

Johan Fredrik Thörn, 30 år, från Sjöbo har tagit över fastigheten på Bävergången 19 i Blentarp från Karl Erik Lindell. Ägarbytet blev klart i augusti 2019 och köpesumman blev 900 000 kronor. Huset byggdes 1973 och har en boyta på 72 kvadratmeter.

I höstas såldes ett annat hus alldeles i närheten, på Bävergången 24. Där landade priset på 695 000 kronor för det 57 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Tusentals intresserade av Malmödemonstration

Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford. Arkivbild.
Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes I går var det Stockholm – i kväll hålls en ny antirasistisk demonstration i Malmö.
Över 3 000 personer har anmält sitt intresse för att delta.
– Vi har möjligheten att upplösa demonstrationen, säger polisens presstalesperson.

Bakgrunden till protesten är den 46-årige amerikanen George Floyds död i USA i samband med ett polisingripande. Reaktionerna och avskyn är stor, och händelsen blev startskottet på demonstrationerna som sker runt omkring i världen.

Oroligt i Stockholm

Även i Sverige vill många stötta Black lives matter-rörelsen, men under onsdagen utbröt oroligheter efter att polisen upplöste demonstrationen i Stockholm – på grund av coronarestriktionerna som inte tillåter folksamlingar över 50 personer.

Trots det har arrangören i Malmö fått tillstånd om att hålla en demonstration på Ribersborgsstranden.

– Vi har att förhålla oss till Folkhälsomyndighetens riktlinjer och vi har arrangörens förståelse för detta, men vi har möjlighet att upplösa demonstrationen. Men vi kommer att använda oss av samtal och dialog så långt det någonsin går, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Över 3 000 personer hade under sen eftermiddag anmält sitt intresse för demonstrationen på Facebook. En av arrangörerna, som uppmanar deltagarna att bära munskydd samt att hålla avstånd, skriver i ett inlägg att man kommer ha ordnat med 50 platser markerade för deltagare.

Omöjligt i centrala Malmö

Polisen är nöjd med att demonstrationen kommer att hållas på ett stort och öppet grönområde.

– Det hade varit omöjligt att genomföra den i centrala Malmö. Vi är nöjda med platsen. Man måste ha stor respekt för coronasituationen, men samtidigt måste vi värna yttrandefriheten och den står vi bakom till 100 procent. Det är en balansgång för oss alla att gå, säger Westford.

Anna Karolina Eriksson/TT

Daniel Kihlström/TT

Ekonomi

Beslutet som räddar 25 turistmiljarder

Dags att lasta bilen? Arkivbild.
Dags att lasta bilen? Arkivbild.
Fotograf: Erlend Aas / NTB scanpix / TT
Ekonomi
Ekonomi Beskedet om svenskt turistande på hemmaplan räddar väldigt grovt räknat 25 miljarder kronor för svensk turistindustri, enligt branschen.
Det handlar om tusentals jobb.

– Mycket glädjande. Anläggningar som stått stilla i vänteläge kan nu äntligen öppna upp, säger branschorganisationen Visitas vd Jonas Siljhammar.

På torsdagseftermiddagen kom det efterlängtade beskedet. Symtomfria svenskar får resa inom landet i sommar. Förutom att miljoner svenskar lär glädjas inför semesterplanerna, jublar en hårt drabbad turistindustri.

Branschorganisationen Visita har räknat på några olika scenarier. I det mer optimistiska utfallet där Folkhälsomyndigheten och regeringen nu släpper resandet fritt för svenskar med en gradvis återhämtning som följd, blir intäktsbortfallet från svenska turister "bara" cirka 14 miljarder kronor under juni, juli och augusti.

Kompenserar en del

Om inte, skulle förlusterna ha blivit över 41 miljarder kronor jämfört med ett normalår.

Hur många jobb som därmed kan räddas är väldigt svårt att spekulera i, men det handlar om "tusentals" jobb, enligt Visitas vd Jonas Siljhammar.

De utländska turisterna har Visita i stort sett räknat bort, oavsett besked, de kommer bara att komma till Sverige i mindre antal, tror organisationen. Därmed försvinner i runda tal över 40 miljarder kronor i utländska turistintäkter. I det här läget blir alltså bästa möjliga utfall cirka 55 förlorade turistmiljarder, i stället för runt 80 miljarder kronor om reseförbudet inte hade hävts.

Men samtidigt som de utländska turisterna kanske fortsatt tvekar eller inte får åka, ska svenskar fortfarande hålla sig inom landets gränser. Det kan kompensera en del i form av fler svenska turister.

– Väga upp helt kommer det inte att göra, men kan täcka upp en del, säger Jonas Siljhammar.

Sen hoppas han att även de nordiska grannarna öppnar gränsen gentemot Sverige. Tillsammans med tyskarna står de för en väldigt stor andel utländska turister.

Campingkedjan lättad

Johan Söör, vd First camp, en av Sveriges största campingkedjor, andas ut efter beskedet.

– Det är förstås väldigt glädjande, både beskedet och att vi får ett besked. Vi och andra i besöksnäringen är vana med att kunna planera tidigare än så här, så vi är glada över att få besked i rätt riktning, säger han till TT.

Antalet sommarjobb som kan räddas i och med beskedet beror på antalet bokningar. Överlag brukar First camp anställa över 700 sommarjobbare i Sverige, och hoppas nu på att en stor del kan få anställning i sommar.

– Nu är det fullt pådrag med att informera till våra gäster om vad som gäller. Många har väntat på besked. Vi har tagit höjd för att det kan bli en anstormning till vår hemsida och kundtjänst. Och i takt med att bokningarna kommer ska vi självklart sätta i gång att anställa fler sommarjobbare, säger Johan Söör.

Hittills har First camp tappar omkring 30 procent av omsättningen jämfört med en vanlig vår, och nu tror Johan Söör att den negativa utvecklingen kommer minska. Samtidigt är 25 procent av gästerna utländska, så väntan är inte helt över, utan man hoppas på positiva besked även från andra länder.

– Jag tror att vi alla har respekt för att smittan inte är över. Vi hoppas på en stark campingsommar men kommer också upprätthålla åtgärder för att camparna ska känna sig trygga på campingplatserna, säger Johan Söör.

Olle Lindström/TT

Åsa Johansson/TT

FAKTA

Fakta: Här turistar vi

Svenskar spenderar cirka 20,5 miljoner gästnätter på svenska inrättningar under sommarmånaderna juni, juli och augusti.

Av dessa läggs 46 procent på hotell, 43 procent på campingar, närmare tio procent på vandrarhem/stugbyar.

De klart viktigaste utländska nationaliteterna för svensk turistnäring är tyskar och norrmän, med cirka 2,3 miljoner gästnätter vardera under sommarmånaderna. Därefter kommer turister från Nederländerna och Danmark med drygt en halv miljon gästnätter vardera.

En normalsommar omsätter svenska turister cirka 55 miljarder kronor under juni, juli och augusti. De utländska sätter sprätt på drygt 40 miljarder kronor, enligt Visita. I de siffrorna ingår boende, utemåltider, landtransporter samt kultur och rekreation.

Källa: Visita

Malmö

Vill ha med politiker på möte om Bellevuegården

Malmö
MALMÖ Boende på Bellevuegården har bjudit in ansvariga politiker för att vara med och diskutera den planerade utbyggnaden av området. En boendegrupp bestående av närmare 700 personer tycker inte att förslaget är väl genomtänkt.

– Vi behöver din hjälp att rädda vårt boende från det förtätningsförslag som kommer fullständigt förstöra vår hem. Vi är medvetna om att fler bostäder behövs i Malmö men inte till vilket pris som helst och vi har till och med kommit med andra förslag om hur detta kan bemötas, skriver en representant i ett mejl till tekniska nämndens ordförande Andréas Schönström (S).

Han har skickat det vidare till Sofia Hedén (S) som är ordförande i stadsbyggnadsnämnden. MKB och Malmö stadsbyggnadskontor kommer att arrangera möten i Stadionkyrkan om utbyggnadsplanerna 8 och 10 juni och ett digitalt möte den 23 juni. Boendegruppen har nu önskemål om att även politiker ska delta på dessa möten.

Planerna på flera bostäder på Bellevuegården berör den östra delen av området där Stensjögatan och Delsjögatan ligger.

Sport

Marc Uhd har tagit över i Lugi

Marc Uhd utanför arenan i Lund.
Marc Uhd känner sig redan hemmastadd i och kring Lunds arena.
Fotograf: Artur G Bliding
Sport
handboll Marc Uhd har tagit över i Lugi och snart gjort sin första vecka som ansvarig för herrlaget. Den 32-årige dansken med talangutveckling som specialitet trivs redan i sin nya miljö.

– Det har varit mycket nytt att vänja sig vid nu i början, inte minst språket. Men det jag märkt mest jämfört med min senaste klubb i Norge är att det är fler här på kontoret, fler som vill prata med mig om olika saker. De har en strategi för vart man vill komma och allt är väldigt professionellt, berättar nya Lugitränaren.

I Norge var det mer att han som tränare fick köra sitt eget race.

– Vi fick göra lite vad vi ville och sedan förstås ta ansvar för hur det gick. Men här är det fler som vill ha ett ord med i laget. På ett positivt sätt.

Marc Uhd övergav sin spelarkarriär redan som 13-åring och började direkt med att träna ungdomslag i stället.

– Jag var helt enkelt för kort och för dålig som målvakt och fick stå i skuggan av min kompis som var bättre. Han spelar i Kolding nu. Jag valde tränarkarriären i stället och är jätteglad över att kunna ha min hobby som yrke numera.

Närmare hem

Så småningom hamnade han som talangutvecklare i det danska handbollsförbundet, fick sedan chansen på seniornivå i Esbjerg. Därifrån gick sedan flyttlasset till norska Nærbø där han stannade två säsonger och var på väg mot en tredje när chansen att ta nästa steg kom.

– Det fanns två anledningar till att jag valde Lugi. Dels är det närmare hem, till mina vänner och till min far som är ensam sedan några år då min mor dog. Dels är det en bättre liga och en större klubb. Jag har drömmar och ambitioner med min tränarkarriär och det kändes rätt att prova på en större klubb nu.

Att Lugis herrlag slutade sjua i ligan under säsongen som gick var också ett bidragande argument.

”Jag är inte bara här för att se på byn...”

– Jag är trots allt ganska oerfaren som tränare än så länge och måste tänka lite på mitt cv. Det kändes inte som läge att ta över ett topplag som kanske rentav vunnit ligan. Bättre då att ta över ett lag där man faktiskt har möjligheten att göra det lite bättre, förklarar Marc.

Han är medveten om att han fick jobbet mycket för sin kompetens som talangutvecklare och för att Lugi har en mycket ung och lovande trupp. Marc Uhd har börjat lära känna spelarna och skaffat sig en bild av vad han har att jobba med och vad han vill åstadkomma.

Alla får chansen

– Vi har en ung trupp och vill förstås spela med fart. Men det är också viktigt att utveckla spelarna så att de som ligger långt fram nu, som Casper Käll och Karl Wallinius, får stärka de sidor de är svaga på för att kunna gå vidare i sin karriär så småningom.

– Och så att alla i truppen ska kunna känna sig motiverade och inspirerade. Även om man inte spelar hela tiden ska man känna att man får chansen, att man får feedback och att man är med i gruppen. Jag är inte typen som spelar med samma sju spelare hela tiden.

Marc Uhd och Kenneth Andersson inne på Lugis kontor.
Marcu Uhd med sin sportchef Kenneth Andersson.
Fotograf: Artur G Bliding

Utvecklingen handlar inte bara om tekniska och rent handbollsmässiga aspekter:

– Jag vill ha spelare som vet vad jag vill och förstår hur de ska omsätta det i sitt spel, men som också kan agera självständigt och tar eget ansvar. Jag vill inte stå och diktera hela tiden hur de ska spela.

Att klubben satsar på att utveckla egna och lokala spelare tycker han är bra:

– Hjärta för klubben kan vara avgörande när det står och väger i matcherna. Varannan egen produkt är en bra nivå i en klubb. Sedan behöver man komplettera med lite annat för att nå framgång, men de som inte är härifrån utan köps hit ska lyfta laget.

Ökad träningsdos

Målet är enligt Marc Uhd att i första hand nå en högre position i tabellen än föregående säsong, men samtidigt våga drömma högt.

– Om de spelare som är här nu stannar två-tre år finns absolut en möjlighet att nå en SM-final. Sedan får man anpassa ambitionerna lite efter om nyckelspelare skulle försvinna tidigare. Beroende på hur de kan ersättas.

Det första Lugispelarna kommer att märka av tränarbytet är en ökad träningsdos:

– Vi ska träna mer och bättre än de andra lagen. Det får bli en balansgång för det ska inte gå ut över spelarnas hälsa, men jag vill gärna öka träningsdosen. Nu när det inte spelas matcher ska vi träna nästan varje dag, förklarar Marc Uhd.

– Jag är inte bara här för att se på byn...

Inrikes

Man död i arbetsplatsolycka i Nyköping

Mannen fördes med ambulans till sjukhus men avled senare. Arkivbild.
Mannen fördes med ambulans till sjukhus men avled senare. Arkivbild.
Fotograf: Bertil Ericson / TT
Inrikes
Inrikes

En man i 40-årsåldern har omkommit i en arbetsplatsolycka på en industriarbetsplats i Nyköping, enligt polisen. Händelsen inträffade vid 13-tiden på torsdagen.

– Det kom ett larm om en man som hade drabbats av klämskador i en maskin. Ambulans och räddningstjänst larmades dit, och så även vi. Personen fördes med ambulans till sjukhus där han tyvärr avled, säger polisens presstalesperson Björn Öberg.

Händelsen utreds som en arbetsplatsolycka.

– Vi har spärrat av för teknisk undersökning och vi kommer att prata med vittnen under utredningen, säger Öberg.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Säkert onlinespel - hur casinon håller dig trygg på nätet

Casinofeber De flesta har råkat ut för osäkra webbsidor online, men när det gäller spel på casino online har säkerheten kommit långt under de senaste två decennierna. Inte bara har kvaliteten och utbudet förbättrats, utan även många andra aspekter. Ända sedan det första online-casinot lanserades 1995 har en av de största frågorna varit en effektiv säkerhet online.

Vi vet alla att onlinevärlden inte är säker. Det finns alltför många historier om hur webbplatser har hackats och privata uppgifter spridits. Brottsliga hackare kan samla på sig alla slags detaljer som rör privata bankkonton, lösenord och inloggningsuppgifter. Oskyddade webbplatser är ofta benägna att ha och sprida virus, malware, trojaner, spionprogram och många andra skadliga dolda filer. Sådana filer är designade att förstöra din dator (eller mobila enhet), hacka hela din samling säkra lösenord, få tillgång till dina personliga uppgifter så att de kan ta över allt du gör online.

Vågar man registrera sig på ett casino?

Det skulle också vara ganska lätt att anta att hela casinospelsindustrin online är utsatt för samma risker vad gäller säkerheten, och ha liknande skräckhistorier om medlemmar som förlorat sitt konto och all bankinformation kommit i händerna på fel personer. Och vore det så, så skulle ingen våga anmäla sig eller skapa ett konto på ett casino online. Men casinobranschen är ju en av de snabbast växande det senaste decenniet, och miljontals människor världen över loggar in och spelar online varje dag.

Man kanske blir förvånad över att höra det,  men casinoindustrin online är faktiskt en av de säkraste branscherna på hela internet. Faktum är att många av branschens största onlinecasinon kan erbjuda mer sofistikerade säkerhetsåtgärder på webben än vad många ledande företag inom bank- och finansväsendet kan. Att hitta dessa casinon med hög säkerhet är ganska lätt, så länge du använder betrodda guider som www.casinofeber.se. Där kan du läsa recensioner av onlinecasinon för den svenska marknaden, och få tips på bonusar. De samlar även aktuella nyheter inom casinovärlden och guidar dig till hur du spelar på casino online. Så exakt hur uppnår casinon denna till synes otroliga prestation vad gäller säkerheten?

SSL - Gör "huset" säkert

Alla de största casinon online bryr sig om säkerhet, och de har en sak gemensamt när det gäller att ge sina spelare den mest effektiva onlinesäkerhet som finns - SSL-digitala krypteringsprotokoll. Då krävs det ett SSL-certifikat, som kan liknas vid ett slags bank-ID fast för webbplatser.

SSL betyder Secure Socket Layer, och är en slags kryptering. Det betyder att all data som skickas mellan din webbläsare och webbservern (i detta fall online casinot), är helt privat och säker.  SSL är den nuvarande branschstandarden för onlinecasinon, och du kan se det i webbläsarens adressfält. Om man ser certifikatet, att adressen i webbläsaren börjar med https, att det är ett grönt hänglås och att det står att webbplatsen är säker, då vet man att det onlinecasino man vill spela på och sätta in pengar på verkligen är helt tryggt.

Digital säkerhet på språng

Mobil casinospel har tagit spelvärlden online med storm de senaste åren, och många branschledande utvecklare tror att det kommer att bli det viktigaste sättet för användarna att komma åt sina favoritspel på casinon online framöver. Med införandet av HTML5, som tagit över det tidigare Flash-baserade direktspelet, försvann också de vanligaste säkerhetshoten.

Dagens mobila casinoplattformar använder sig också av mobil webbläsarteknik för HTML5, för att utöka säkerheten. Med hjälp av HTML5 kan spelarna nu logga in på sitt redan säkra casinokonto online direkt från sina mobila webbläsare, med samma SSL-certifikatprotokoll för att garantera säkert spel från hela världen, oavsett om man sitter på bussen hem från jobbet eller är hemma i soffan i vardagsrummet.

Kultur och nöje

SVT firar med fler dokumentärer i sommar

Timothy Treadwell ville bli björnarnas bästa vän och beskyddare, men gick ett blodigt öde till mötes. Pressbild.
Timothy Treadwell ville bli björnarnas bästa vän och beskyddare, men gick ett blodigt öde till mötes. Pressbild.
Fotograf: Lions Gate Films/SVT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

SVT:s dokumentärformat Dox firar tio år – vilket man firar med att under tio söndagskvällar reprisera en film från varje sändningsår. Med start den 14 juni visas en dokumentär ur programserien, och först ut är den tyske regissören Werner Herzogs film "Grizzly man". Filmen handlar om Timothy Treadwell som ville bli grizzlybjörnarnas vän och tillbringade tretton somrar i Katmai nationalpark i Alaska – men som till slut gick ett blodigt öde till mötes.

Ytterligare filmer som visas i serien är bland andra Alma Har’els "Bombay Beach", som skildrar ett antal udda existensers liv i skuggan av den amerikanska drömmen mitt ute i öknen vid en konstgjord strand, och "De sista i Aleppo", en prisbelönt dansk film av Feras Fayyed om hjälporganisationen Vita hjälmarna.

Sist ut i serien är "Minding the gap" den 16 augusti – en Oscarsnominerad dokumentär av Bing Liu om tre vänner som växer upp i en liten stad i det amerikanska rostbältet.

Lund

Rusch efter cykelorientering i sommar

Zacarias och Leopold samt pappa Robert Wilson var på plats för att uppmärksamma Cykelns dag på Stortorget. Familjen äger ingen bil. De flesta resor sker med den eldrivna lådcykeln.
Fotograf: Joakim Stierna
Lund
lund På onsdagen firades Cykelns dag på Stortorget. De yngsta är i fokus detta år. Kommunen vill bryta den nedåtgående trenden med att unga cyklar allt mindre. Lunds orienteringsklubb hänger på och släppte en barnversion av Lundarundan.
Astrid Bachs och Helena Runesson från tekniska förvaltningen marknadsförde cykelns fördelar.
Fotograf: Joakim Stierna
Astrid Bachs och Helena Runesson delade ut kartan och gåtorna för Lundarundan, samt barnversionen av den samma.
Fotograf: Joakim Stierna
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Luca Freis utställning utgår från användning - resulterar i aktivering

I Malmö Konsthall finns utställningen Från dag till dag under sommaren.
Fotograf: Kajsa Centre
Malmö
Malmö På lördag öppnar Malmö Konsthall upp för konstnären Luca Freis utställning Från dag till dag. Under öppningen kommer en dansuppvisning som utnyttjar lokalen och konstverken äga rum. Detta som symbol för Lucas bakgrundstänk - att fysiskt använda konstverken.

Från dag till dag innefattar verk som är upp till 20 år gamla. Som konstnär jobbar Luca dock kontinuerligt med sina verk. Istället för att han släpper dem jobbar han vidare med dem. Detta gör han med verket “Workstation”. Verket används nu bland annat som en utomhusmöbel på en förskola i Göteborg.

– Jag vill inte att konstverken ska stanna i rummet utan att de ska kunna användas, säger Luca.

– Workstation utgår från en bild jag hittade på Bauhaus, det var ett arbetsbord som konstnären Marianne Brandt använde. Utifrån bilden ville jag göra ett konstverk som var hälften skulptur hälften möbel. Idag visar man mycket av konstnärers verk men inte hur estitiken är. På detta sätt förmedlar jag Bauhaus historia.

Även om Workstation är med i utställningen har Luca planer att fortsätta utveckla borden. ”Kanske måla dem i andra färger” som han uttrycker det.

Workstation är inspirerad av Bauhaus estetik.
Fotograf: Kajsa Centre

Många av verken i utställningen erbjuder referenser till andra konstnärers verk. De konstverken vävs sedan samman med Lucas version. Simone Fortis användning av rörelse i sina verk har bland annat inspirerat honom.

Foton som är uppställda i utställningen är placerade i en rörelse. Man måste gå runt till andra sidan då hälften av fotografierna är placerade åt motsatt håll. På detta sättet aktiverar man besökarna menar Luca.

Enligt Luca aktiveras besökarna när hälften av fotografierna är vända åt motsatt håll.
Fotograf: Kajsa Centre

Dansarna kommer på öppningsdagen använda sig av konstverket See Saw, även den baserad på Simone Fortis tanke om rörelse. När dansarna jobbar med deras kroppar kommer brädan att gå upp och ner.

– Den aktiverar också ens kropp på så sätt, säger Luca.

”Vad händer när man står på See Saw och hur påverkar det den andra som står på den?” frågar Luca.
Fotograf: Kajsa Centre

För att aktivera besökarna får de även flytta om installationerna.

– Det ger en möjlighet att bjuda in folk och att kunna interagera med verkligheten. Det blir som en ingång till verkligheten. Konsthallens personal kommer använda detta för att aktivera besökarna.

Även om man inte fysiskt aktiverar sig genom utställningen kan man ändå mentalt aktivera sig menar Luca. Han är dock nyfiken på att se vad som händer om besökarna faktiskt använder sig av konstverken.

– Med verket The Sun 24 Hours kan man vända på timglasen. Såklart kan man sätta igång tankebanorna utan att göra det men om man vrider på timglasen blir man mer aktiverad. Genom att leva sig in i verket kan man börja fördjupa sig i sina egna tankar.

Aktivering i konstverk fördjupar ens tankar menar Luca Frei.
Fotograf: Kajsa Centre
NÄSTA ARTIKEL