STOCKHOLM 2017-02-01 Bild till artikel om lönesamtal. Handskakning, överenskommelse. Foto: Adam Wrafter / SvD / TT / Kod: 30587 ** OUT DN och Dagens Industri (även arkiv) och Metro **

Vill tvinga personalen skaka hand

Trelleborg Efter initiativ från Sverigedemokraterna vill Moderaterna i Trelleborg nu tvinga kommunens personal att ta i hand. Fackförbundet Kommunal är av en annan åsikt.

Det hela tog sin start med en motion från Sverigedemokraternas oppositionsråd i Trelleborg om att personal som ”av religiösa eller kulturella skäl vägrar att hälsa på motsatta könet genom traditionell handhälsning” inte ska anställas, rapporterar Trelleborgs Allehanda. En liknande motion avslogs 2018.

Förslaget får nu stöd av Moderaterna som tillsammans med Kristdemokraterna och med stöd av SD styr kommunen.
– When in Rome do as the romans – ta seden dit du kommer, säger kommunalrådet Mikael Rubin (M) till Kvällsposten.
– Problemet med handhälsning är inte speciellt stort. Men det är å andra sidan inte plastpåsar i haven heller ur ett svenskt perspektiv men ändå har regeringen infört en skatt på plastpåsar.

Fackförbundet Kommunal ställer sig milt uttryckt negativa till förslaget. I tidningen Kommunalarbetaren kallar fackförbundets sektions pressansvariga Birgitta Almroth det för ”jävla trams” och anklagar kommunalrådet för att gå i SD:s ledband.
– Vi har ett kommunalråd som beter sig som att han var 17 år. Är det här verkligen ett problem? Ska man då ta i hand i förkylningstider? säger hon till tidningen och förklarar att man kommer att bestrida frågan och om den skulle bli verklighet säger hon att hon själv kommer vägra ta i hand.

Beslut i frågan kommer sannolikt på kommunstyrelsens sammanträde den 29:e. Förslaget har, sist det var uppe, röstats ned med hänvisning till religionsfriheten.
– Vi vill få det prövat av en jurist så vet vi sedan vad som gäller, säger Mikael Rubin.

Dagens fråga

Längtar du till jul?

Loading ... Loading ...