Den nya lagen om datorspelsanvändandet antogs i Kina i tisdags. Foto: Nora Lorek / TT

Slutspelat för Kinas unga

Utrikes Med en ny lag ska Kinas regering styra över invånarnas datorspelsvanor.
En åtgärd mot det stegrande datorspelsberoendet i landet.

Det kontroversiella lagförslaget meddelades av ledningen i Beijing på tisdagen, skriver statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Kortfattat medför den nya lagen stora restriktioner för hur landets barn och minderårigas får använda datorspel.
Dels kommer det inte längre vara tillåtet för personer under 18 år att spela mellan klockan 22 och 08 morgonen därpå, dels får barn under 16 år numera spela max 90 minuter på vardagar och tre timmar på helgdagar.

Dessutom förbjuds alla betalspel för barn i åldrarna 8 och yngre. Det kommer också införas olika maxbelopp för hur mycket en person oavsett ålder kan spendera på och i spelen.

Från den kinesiska ledningens sida betraktas lagen som en åtgärd mot det stegrande datorspelsberoendet bland landets barn och unga. Ett beroende man kopplar ihop med närsynthet och försämrade skolresultat.

Hur förbudet ska upprätthållas förblir något oklart. Enligt det rådande förslaget blir de som vill spela datorspel tvungna att koppla sin verkliga identitet till sitt spelkonto, vilket ger myndigheterna möjligheten att se hur mycket tid respektive användare är online.

Men ansvaret överlåts i stor utsträckning också till barnens föräldrar, som framöver blir de som får se till att barnen inte spelar mer än lagen tillåter.

Dagens fråga

Klarar Malmö FF att slå Wolfsburg på hemmaplan?

Loading ... Loading ...