Hörby

Rasar mot förslaget: Oansvarigt – ger fel signaler

Hans Frank, gruppledare för Liberalerna i Hörby.
Hörby
Hörby Oppositionen säger nej till förslaget om politisk sekreterare. Tycker att kommunalrådet ska sluta peta i tjänstemännens arbete

Det säger Renaldo Tirone, ordförande för Socialdemokraterna i Hörby kommun.

Han höll på att tappa hakan när Cecilia Bladh in Zito (SD) på ett sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott den 14 oktober lade fram förslaget om att inrätta en tjänst som politisk sekreterare till henne.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hörby

Önneköp håller öppet trots coronakrisen

Småföretagare och kulturarbetare i Önneköp håller öppet i påsk, trots coronakrisen.Stående fr v: Helena N Olofsson, Ros-Marie Nissen, Carolina Castillo, Göran Persson, Arnold Wernersson, Anders Westphal.Sittande fr v: Clary Jonsson, Tim Westphal.
Fotograf: Henrik Lindahl
Hörby
ÖNNEKÖP Det mesta är inställt när det gäller konstrundorna i Skåne i påsk - men i Önneköp har man bestämt sig för att hålla öppet efter bästa förmåga.

– Vi är medvetna om att vi sticker ut hakan lite. Men för oss känns det lite som ett samhällsansvar. Vi vill hjälpa folk att kunna koppla av en stund och känna glädje och hopp. Efter flera veckor med restriktioner och rekommendationer känner nog många att de behöver få komma ut på en liten utflykt, se någonting och ta en fika, säger Helena N Olofsson, en av de 14 småföretagare i Önneköp som bestämt sig för att hålla öppet under påskhelgen.

Hon brukar ordna Högalunds kulturvandringar. Några sådana blir det inte nu i helgen men väl en konstutställning i hennes ombyggda grisstall på Skäpperöd 8190, med möjlighet att fika och titta på kor och kalvar.

Fotokonst i kyrkan

I Långaröds kyrka visas fotoutställningen “Via Dolorosa - lidandets väg” av fotografen Elisabeth Olson Wallin, gjord tillsammans med en skolklass. Arnolds kannibalmuseum håller öppet, liksom Häxans hus och flera butiker.

På lördag, påskafton, blir det veteranmopedrally med start på torget i Önneköp klockan 12 - dock en lite förenklad variant utan kontroller.

Önneköpsföretagarna vill inte att personer i riskgrupperna ska ge sig ut, och om någon av arrangörerna själv blir sjuk kommer vederbörande att hålla stängt. Men för alla de som är friska måste det finnas möjlighet att göra någonting upplyftande i dessa deppiga tider, menar de.

Fikan får ske utomhus

Staten har förbjudit folksamlingar på över 50 personer. Hur gör ni om det kommer mycket folk?

– Man får styra upp det. Alla är medvetna om läget så folk har nog lätt att ta till sig om vi ber dem vänta en stund på att få komma in. Fikaservering kan hållas utomhus. Det är lättare för oss här ute eftersom vi är uppdelade på flera små ställen, det är inte som i de stora städerna, säger Helena N Olofsson som tillägger att småföretagarna i Önneköpstrakten fått en förstärkt gemenskap dessa dagar.

Fulltständig information kring utbud och öppettider finns på Facebooksidan “Kulturstråket”.

Hörby

Misstänks för vapenbrott

Hörby
HÖRBY
PREMIUM

Efter att polisen gjort husrannsakan i en bostad i Hörbys tätort är en man i 40-årsåldern misstänkt för vapenbrott och för ringa narkotikabrott. När polisen sökte igenom bostaden på måndagseftermiddagen hittade man två hagelpatroner som mannen inte är behörig att inneha. Under genomsökningen hittades även misstänkt narkotika.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hörby

SPF ställer in till i sommar

Hörby
HÖRBY SPF Seniorerna i Hörby ställer in all verksamhet till halvårsskiftet. Det har styrelsen beslutat och meddelat medlemmarna i ett utskick.

– Nu måste vi följa de instruktioner som samhället ger och hjälpas åt att inte sprida smittan med rekordfart, säger styrelsen via ordföranden Eric Persson.

SPF Seniorerna i Hörby planerar att återkomma i juni med höstens program.

– Vi hoppas då att coronan lagt sig så att vi kan blicka in i framtiden.

SPF Seniorernas styrelse i Hörby tycker det är oerhört tråkigt med allt som blivit inställt, säger man i utskicket.

– Vi menar att vi hade ett bra och trevligt program för hela våren och vi hade sett fram emot att få träffa alla trevliga pensionärskollegor. Nu blev det inte så, säger Eric Persson.

Styrelsen uppmanar medlemmarna att noga följa informationen de får från folkhälsomyndigheten.

– Använd de tekniska apparater som finns: Telefon, mail med mera. Och i vårvärmen: Försök att ta er ut och njut av den och håll avståndet. Fika med avstånd kan man väl tänka sig. Använd den service som affärer och olika organisationer har, så att ni slipper gå i affärer. Jag vet det hela är tråkigt men det skall gå över.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Hörby

Coronafall i hemtjänsten - brukare förd till sjukhus

En hemtjänstbrukare inom Hörby har insjuknat i covid-19. Personen har förts till sjukhus. Enligt socialchefen Eva Klang Vänerklint är läget inom hemtjänsten helt under kontroll och allt väl förberett.
Fotograf: ARKIVBILD
Hörby
HÖRBY En hemtjänstbrukare inom Hörby har insjuknat i covid-19. Personen har förts till sjukhus. Enligt socialchefen Eva Klang Vänerklint är läget inom hemtjänsten helt under kontroll och allt väl förberett.

Socialchefen Eva Klang Vänerklint, som gör sin kanske sista dag på tjänsten när Skånskan når henne, bekräftar att en brukare är drabbad, men vill inte säga något om det enskilda fallet.

Enligt uppgifter till Skånskan handlar det om en äldre person med hemtjänstinsatser som har insjuknat och förts till sjukhus. Enligt Skånskans sagesperson ska proverna ha visat att hen har covid-19.

– Det var väntat att det skulle hända och något vi förberett oss för i flera veckor. Vi har rutiner för detta som följts och som kommer att följas framöver. Rutinerna klickar i direkt nu, säger Eva Klang Vänerklint.

Hur många personer i er personal har brukaren varit i kontakt med?

– De detaljerna har jag inte idag, det är alldeles nyligen detta hände och någon utredning är inte gjord ännu.

Vidtar ni några åtgärder nu?

– Vi arbetar som vanligt och följer de rutiner vi fått från regionens Vårdhygien Skåne. Om någon i personalen är det minsta sjuk ska den stanna hemma, säger Eva Klang Vänerklint.

Hon tillägger att man rustat så att extra personal kan kallas in vid behov.

Även för arbetet hemma hos brukarna finns rutiner:

– Är någon brukare misstänkt sjuk så ska personalen använda skyddsutrustning direkt.

Instruktionerna från Vårdhygien Skåne lyder för ordinära boenden: “Personal som exponerats för covid-19 kan fortsätta arbeta, men ska vara uppmärksam på symtom. Vid symtom ska personal stanna hemma från arbetet”.

Hur är tillgången på skyddsutrustning, som ansiktsmasker och handskar, i Hörby kommun? En del kommuner har flaggat för att det fattas sådan och att de nya resurser som kommer går till akutsjukhusen?

– Vi har haft förmånen att ha god tid att förbereda oss på, och vi har tillräckligt som det ser ut idag, även om det naturligtvis finns gränser för allt. Medicinskt ansvariga sjuksköterskan tillsammans med tre sjuksköterskor har ansvaret för materialförrådet och samordnar det, säger Eva Klang Vänerklint.

– Alla enheter har sina förråd. Dessutom finns färdiga kit att hämta ut för tre dagar om det skulle behövas. Vid behov av ännu mer finns det möjlighet att beställa via avrop från region Skåne.

Enligt uppgifter till Skånskan finns en oro bland hemtjänstpersonalen att de har utsatts för smitta, och att de sprider smittan vidare till varandra och till andra äldre inom hemtjänsten.

– Jag har inte fått några signaler om någon större oro. Vi har ju haft förmånen att i god tid kunna förbereda oss, inte bara materiellt utan även mentalt. Om det finns oro, så bemöter vi den, säger Eva Klang Vänerklint.

Hon vill beskriva läget som väldigt lugnt.

– Vi är väl rustade. Alla enhetscheferna skickar dagligen in rapporter som jag sammanställer och skickar ut till alla. Sedan möts man via Skype två gånger i veckan tillsvidare. En frekvens som kan komma att trappas upp till dagligen om smittläget förvärras.

Hörby kommun har inte vidtagit några åtgärder för att smittspåra eller sätta personalen som jobbade hos den covid-19-sjuke i karantän.

– Vi arbetar efter riktlinjerna som Folkhälsomyndigheten kommit ut med. I dem sägs det inte att vi ska smittspåra. Vad är nyttan med att göra det om ingen vill ha informationen? säger Eva Klang Vänerklint.

En särskild plan för hur socialförvaltningen ska fungera i corona-tider har tagits fram, eftersom den hanterar den kommunala vården och omsorgen.

I planen regleras hur vitala funktioner som exempelvis myndighetsenheten och individ- och familjeomsorgen ska fungera.

– Varje enhet har, utifrån sina förutsättningar, sagt vad som behöver göras om vi hamnar i en situation när många i personalen blir sjuka. Likaså har vi tagit fram åtgärdsförslag om vi hamnar i en situation med många sjuka brukare, säger Eva Klang Vänerklint.

Det finns också i planen hur man löser det om många måste jobba hemifrån. Detta har också i god tid följts upp praktiskt, så att alla medarbetare som kan har fått kollat att de har tillgång till bredband och en bra arbetsplats i hemmet.

Hörby

Majoritet av tjänstemännen jobbar hemifrån

org-31d345b8-83aa-43b6-bc1c-082a6d5fd978.jpg
Hörby
HÖRBY Större delen av de tjänstemän som brukar arbeta på kommunhuset jobbar i stället hemifrån den närmaste tiden.

Det är principen om social distansering för att förhindra coronasmittan som kommunen vill försöka efterleva på detta sätt.

– Vi tar vårt ansvar som arbetsgivare och följer Folkhälsomyndighetens råd. Kan man jobba hemifrån ska man göra det, säger kommundirektör Lena Stenudd Mårtensson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hörby

Bröt sig in i förråd

Hörby
HÖRBY
PREMIUM

Under söndagen bröt sig någon in i en förrådsbyggnad som hör till en fastighet som ligger i Råby. Tjuven eller tjuvarna stal en trimmer och en gräsklippare som förvaras i förrådet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hörby

Demolerade friluftstoalett

Hörby
HÖRBY
PREMIUM

En friluftstoalett i Fulltoftaområdet har förstörts under en skadegörelse. Någon har lyft upp hela toalettbyggnaden så att rören till toaletten har förstörts. Det är stiftelsen Skånska Landskap som står bakom polisanmälan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hörby

Inbrott på auktionsföretag

Hörby
HÖRBY
PREMIUM

Ett auktionsföretag på Kraftgatan hade inbrott i slutet av förra veckan. På lördagsmorgonen upptäckte man att någon klippt upp staketet på företagets område. Tjuven eller tjuvarna har sedan stulit en mängd olika maskinverktyg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL