MALMÖ

PP pension får sälja fastighet

Den aktuella fastigheten i hörnet av Grynbodgatan och Engelbrektsgatan.
Artikel MALMÖ PP Pension får sälja sin fastighet på Grynbodgatan till Willhem Väveriet 19 AB. Det beslutade hyresnämnden i Malmö på fredagen.

Beslutet blev ett nederlag för den bostadsrättsförening som fick erbjudande om att köpa fastigheten för 178 miljoner kronor men som tackade nej eftersom man ansåg att priset var för högt.

Hyresnämnden konstaterar i sitt beslut att det endast är skäligheten av villkoret om köpeskillingen i hembudet som kan komma under nämndens prövning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Rysk helikopter störtade – fyra dog

En rysk Mi-8-helikopter, samma modell som var inblandad i olyckan. Bilden är från ett annat tillfälle.
En rysk Mi-8-helikopter, samma modell som var inblandad i olyckan. Bilden är från ett annat tillfälle.
Fotograf: Shamil Zjumatov/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Fyra personer har omkommit i en helikopterolycka i Tjuktjien i nordöstligaste Ryssland, tvärs över Berings sund från amerikanska Alaska, enligt regionens guvernör.

Helikoptern, som tillhörde ryska militären, kraschade på en flygplats nära Anadyr som används för både militära och civila syften.

"Det fanns tre besättningsmedlemmar och en tekniker ombord. Alla fyra dog", skriver guvernören Roman Kopin på sitt Instagramkonto.

Enligt ryska nyhetsbyråer var helikoptern inne för service och gjorde en testflygning då olyckan skedde. Troligen ligger ett tekniskt fel bakom händelsen, rapporterar Tass med hänvisning till ett uttalande från försvarsdepartementet i Moskva.

Sport

Brasiliansk fotbollprofil död – Marta sörjer

Brasiliens före detta förbundskapten för damer Oswaldo Alvarez, mer känd under namnet Vadão, har gått bort. Han blev 63 år gammal. Arkivbild.
Brasiliens före detta förbundskapten för damer Oswaldo Alvarez, mer känd under namnet Vadão, har gått bort. Han blev 63 år gammal. Arkivbild.
Fotograf: Eugenio Savio
Sport
Sport Brasiliens förre förbundskapten Oswaldo Alvarez – mer känd som Vadão – har dött, 63 år gammal. Det bekräftar landets fotbollsförbund.

Vadão ledde Brasiliens damer till turneringsseger i Copa America både 2014 och 2018 och vann även guld med den sydamerikanska nationen i panamerikanska spelen 2015.

VM i Frankrike 2019 blev hans sista uppdrag som förbundskapten innan han förra sommaren ersattes av svenska fotbollslegendaren Pia Sundhage.

En av de som sörjer Vadãos bortgång är den brasilianska nationalikonen, tillika svenskbekantingen, Marta som ingick i VM-truppen förra året.

"Jag har aldrig träffat en människa som du. Du visste hur man levde livet ärligt och med värdighet och jag är stolt över att ha upplevt några fantastiska ögonblick vid din sida", skriver Marta på Twitter.

Dödsorsaken för Vadão var levercancer.

Kultur och nöje

Kokböcker säljer bäst i coronatider

Försäljningen av kokböcker ökade under coronakrisens första tio veckor. Arkivbild.
Försäljningen av kokböcker ökade under coronakrisens första tio veckor. Arkivbild.
Fotograf: Erik Nylander/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Böcker om mat och dryck säljer bättre under coronaepidemin. Försäljningen i genren har ökat med 12,9 procent enligt statistik från Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen. Man har börjat redovisa bokförsäljning per genre och första siffrorna visar försäljningen mellan vecka 11–20 i år. Försäljningen av facklitteratur har ökat med 5,7 procent.

Jämfört med samma period förra året minskade försäljningen av barn- och ungdomsböcker med 8 procent och allra mest i den fysiska bokhandeln, där försäljningen av barn- och ungdomslitteratur minskade med 33,4 procent totalt.

Deckare och spänningsromaner samt utländsk utgivning ligger på samma försäljningssiffror som i fjol medan försäljningen minskade i alla övriga genrer. I statistiken ingår inte försäljningen på digitala abonnemangstjänster.

Sport

Skidskyttet följer skidorna – vill stoppa fluor

Sveriges Hanna Öberg och de andra skidskyttarna får snart mindre fluor under skidorna. Arkivbild.
Sveriges Hanna Öberg och de andra skidskyttarna får snart mindre fluor under skidorna. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Internationella skidförbundet (Fis) vill fasa ut fluorvallan för att förhoppningsvis kunna förbjuda den helt till säsongen 2022-2023.
Internationella skidskytteförbundet (IBU) är inställda på att följa efter.
– Vi har en klar inriktning att följa samma linje, säger Niklas Carlsson, generalsekreterare i IBU.

Fis tog beslutet om att förbjuda högfluorerade ämnen i valla redan i november förra året. Då sade man att beslutet skulle gälla från och med kommande säsong, 2020-2021.

Skidförbundet har sedan tvingats skjuta på förbudet eftersom tillförlitliga testmetoder saknats.

Och ett totalförbud direkt blir det inte. I stället kommer man att införa gränsvärden för hur mycket fluor skidåkarna får ha under skidorna. Gränsvärdena ska sänkas till säsongen 2021-2022 med förhoppningen att vara på noll 2022-2023, meddelade Fis under måndagen.

Från skidskyttets håll, där fluor också används flitigt, var man däremot inte lika snabba med att ropa ut ett totalförbud utan sade i höstas att man skulle utreda frågan närmare.

– Vi har varit tydliga med inriktningen mot våra nationsförbund men det är korrekt att vi inte tagit något beslut än. Vi har känt att vi behövt veta att vi kommer hitta en metod som vi kan använda (för att kontrollera fluoranvändandet), säger Niklas Carlsson, generalsekreterare på Internationella skidskytteförbundet (IBU).

Styrelsemöte 6-7 juni

I Tyskland har man funnit den metoden. Ett företag arbetar med att ta fram mätmetoder för att kontrollera fluor i vallan och projektet är gemensamt mellan Fis och IBU.

Och nu är skidskyttet redo att följa Fis.

– Vi har en klar inriktning att följa samma linje. Vi har styrelsemöte den 6-7 juni där vi kommer diskutera frågan, säger Niklas Carlsson.

TT: Har ni samma mål som Fis, att ha totalförbud från säsongen 2022-2023?

– Det är för tidigt att säga något om de här tröskelvärdena nu. Man kommer under sommaren att börja testa de här maskinerna, det finns ett antal parametrar att ta hänsyn till och vi vill ju inte att någon ska behöva kasta några skidor eller så där.

TT: Men någon slags gräns kommande säsong kommer det att vara?

– Ja, det kommer det att vara.

EU-förbud

Bakgrunden till förbudet mot fluorvallor är att de är skadliga för både hälsan och miljön. En del högfluorerade ämnen är redan förbjudna och den 4 juli förbjuder EU ännu ett, som ofta används i valla. Enligt lagstiftningen är det endast förbjudet att tillverka och sälja, inte att använda.

– Vi vet att vissa köpt väldigt mycket av den här vallan och att vissa inte gjort det och det är mycket därför det har blivit en stor diskussion om det. Men ur ett rättviseperspektiv kan vi omöjligt tillåta att de som köpt mycket av det här ska kunna använda det ett, två eller tre år medan andra inte kan det, säger Carlsson.

Marie Carlsson/TT

Kultur och nöje

Humortrio släpper ny podd

IJustWantToBeCool släpper ny podd. Pressbild.
IJustWantToBeCool släpper ny podd. Pressbild.
Fotograf: Paul Edwards
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Humorgruppen IJustWantToBeCool har blivit med podcast.

I "Vad hade du gjort", som podden heter, ställer trion varandra mot väggen i komplexa frågor, enligt ett pressmeddelande.

"Att få in den här podden är en dröm på alla sätt! Dels att den fyller ett hål i vår övriga produktportfölj, men också för att vi når en yngre målgrupp som är guld värd att få in i poddmediet", säger Lovisa Ohlson, podcastchef på Bauer Media, enligt pressmeddelandet.

IJustWantToBeCool, som består av bröderna Emil och Victor Beer samt deras kusin Joel Adolphson, fick sitt genombrott på Youtube, där de började ladda upp roliga sketcher 2011. Sedan dess ha de gjort flertalet tv-serier för både SVT och TV4.

Första avsnittet av nya podden släpps i dag, och finns där poddar finns.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Inrikes

Färre testas för coronaviruset

Antalet som testades för covid-19 sjönk förra veckan med cirka 4 000 personer. Arkivbild.
Antalet som testades för covid-19 sjönk förra veckan med cirka 4 000 personer. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Antalet tester för pågående infektion med det nya coronaviruset sjönk förra veckan till knappt 28 800.
Målet på 100 000 tester i veckan tycks långt borta.

Förra veckan testades cirka 4 000 färre jämfört med veckan före, då antalet var nästan 32 700, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Sverige har laboratoriekapacitet att utföra 100 000 tester i veckan, men utvecklingen tycks alltså nu gå åt fel håll.

Förra veckan gav regeringen och Folkhälsomyndigheten beskedet att fler sjuka ska kunna få testa sig. Även personer som inte behöver sjukhusvård, men som varit sjuka länge i misstänkt covid-19, ska kunna vända sig till sin vårdcentral för provtagning. Det handlar dock inte om att alla med milda symptom ska uppsöka vård – en läkare måste göra bedömningen.

Socialminister Lena Hallengren (S) uttryckte i helgen att hon hade trott att det skulle bli huggsexa mellan regionerna om att få utnyttja den utbyggda analyskapaciteten. Men enligt regionerna har det varit svårt att bland annat få logistiken för en utökad testning på plats.

FAKTA

Fakta: Antalet som testas

Analyserade prover för viruset som orsakar covid-19 i Sverige:

Vecka 21: Knappt 28 800

Vecka 20: Nästan 32 700

Vecka 19: Nästan 29 000

Vecka 18: Drygt 28 800

Vecka 17: Nästan 24 600

Vecka 16: Drygt 20 000

Vecka 15: Nästan 19 900

Vecka 14: Drygt 17 700

Vecka 13: Drygt 12 300

Vecka 12: Drygt 10 300

Vecka 11: Nästan 9 000

Vecka 10: Drygt 4 300

Totalt har nästan 238 800 individers prover analyserats sedan diagnostiken sattes upp i Sverige.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Coronaviruset

Färre testas för coronaviruset

Antalet som testades för covid-19 sjönk förra veckan med cirka 4 000 personer. Arkivbild.
Antalet som testades för covid-19 sjönk förra veckan med cirka 4 000 personer. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Antalet tester för pågående infektion med det nya coronaviruset sjönk förra veckan till knappt 28 800.
Målet på 100 000 tester i veckan tycks långt borta.

Förra veckan testades cirka 4 000 färre jämfört med veckan före, då antalet var nästan 32 700, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Sverige har laboratoriekapacitet att utföra 100 000 tester i veckan, men utvecklingen tycks alltså nu gå åt fel håll.

Förra veckan gav regeringen och Folkhälsomyndigheten beskedet att fler sjuka ska kunna få testa sig. Även personer som inte behöver sjukhusvård, men som varit sjuka länge i misstänkt covid-19, ska kunna vända sig till sin vårdcentral för provtagning. Det handlar dock inte om att alla med milda symptom ska uppsöka vård – en läkare måste göra bedömningen.

Socialminister Lena Hallengren (S) uttryckte i helgen att hon hade trott att det skulle bli huggsexa mellan regionerna om att få utnyttja den utbyggda analyskapaciteten. Men enligt regionerna har det varit svårt att bland annat få logistiken för en utökad testning på plats.

FAKTA

Fakta: Antalet som testas

Analyserade prover för viruset som orsakar covid-19 i Sverige:

Vecka 21: Knappt 28 800

Vecka 20: Nästan 32 700

Vecka 19: Nästan 29 000

Vecka 18: Drygt 28 800

Vecka 17: Nästan 24 600

Vecka 16: Drygt 20 000

Vecka 15: Nästan 19 900

Vecka 14: Drygt 17 700

Vecka 13: Drygt 12 300

Vecka 12: Drygt 10 300

Vecka 11: Nästan 9 000

Vecka 10: Drygt 4 300

Totalt har nästan 238 800 individers prover analyserats sedan diagnostiken sattes upp i Sverige.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Utrikes

Merkel vill se social distans till 29 juni

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Fotograf: Odd Andersen/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tyska regeringen vill förlänga reglerna om social distansering till den 29 juni, enligt ett förhandlingsutkast som tidningen Bild har tagit del av.

Dokumentet slår fast regeringens linje i den pågående förhandlingen med delstaterna om de stegvisa coronalättnaderna, som blivit en konfliktfråga mellan förbundskansler Angela Merkel och flera av ledarna runt om i landet.

Enligt Berlins plan ska tio personer, eller två hushåll, få träffas utomhus. I privata bostäder finns ingen gräns, men de som träffas måste vädra ordentligt och se till att det går att hålla tillräckligt avstånd till varandra. I nuläget får tyskar bara umgås utomhus med familjemedlemmar och ytterligare en person, samt sedan några veckor tillbaka med ytterligare en familj, och då med 1,5 meters avstånd. Det är oklart när de nya reglerna skulle börja gälla.

Flera av delstaternas ledare vill gå fortare fram än regeringen i Berlin i återöppnandet av samhället.

NÄSTA ARTIKEL