Det största fyndet av mammutkvarlevor i Mexikos historia gjordes nyligen av ett inhemskt forskarlag. Foto: AP Photo/ Marko Drobnjakovic

Mammutar kan ha fångats i fällor

Utrikes Vid ett rekordfynd av mammutkvarlevor i Mexiko tror sig forskarna ha hittat de första fällorna av sitt slag.

Det var vid en utgrävning strax norr om Mexico City – på en före detta soptipp – som teamet av forskare och arkeologer gjorde det spektakulära fyndet.

Under en tiomånadersperiod grävdes totalt 800 ben från minst 14 mammutar fram, däribland flera välbevarade betar, ur två cirka 2 meter djupa och 25 meter breda gropar.

Fyndet är det största i landets historia, skriver BBC.

Dessutom ska kvarlevorna av de sedan länge döda mammutarna ha visat spår av att ha blivit fångade i fällor – framställda av människor för så länge sedan som 15 000 år sedan, enligt forskarna.

Om det verkligen är mammutfällor innebär det upptäckten är än mer revolutionerande vad den redan var, så pass att det är det första fyndet som gjorts i hela världen.

Tidigare har nämligen forskare trott att människor som levde för så pass länge sedan enbart fällde redan skadade mammutar. Insikten om att fällor kan ha använts kan därför generera en ny förståelse om de tidiga människornas jaktkunskaper.

– Det här representerar en vattendelare, en vändpunkt i det vi hittills trott om hur jägar- och samlarfolken interagerade med dessa enorma växtätare, sade Diego Prieto Hernández som ledde forskningsinsatsen om upptäckten.

Diego Prieto Hernández och hans forskarinstitut hoppas nu att fler fynd av mammutfällor kan göras i området norr om miljonstaden.

Dagens fråga

Har du bokat någon sommarresa?

Loading ... Loading ...