Svalöv

70-talshus på 161 kvadratmeter sålt i Svalöv

Artikel Svalöv Kasper Arfvidsson, 26, och Alexandra Laisi, 25, är nya ägare till fastigheten på Arsenalgatan 5 i Svalöv.

PREMIUM

Kasper Arfvidsson, 26, och Alexandra Laisi, 25, är nya ägare till fastigheten på Arsenalgatan 5 i Svalöv. Huset är byggt 1976 och har en boyta på 161 kvadratmeter. Säljare är Gert Tommy Mårtensson och Kätie Bodil Marianne Mårtensson. Affären blev klar i oktober 2019 och köpesumman blev 1 950 000 kronor.

Bara fem månader tidigare såldes ett annat hus på samma gata, på Arsenalgatan 2. Där blev priset för en 160 kvadratmeter stor villa 2 035 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Man och hund dog i villabrand

Mannens liv gick inte att rädda. Arkivbild.
Mannens liv gick inte att rädda. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes

En äldre man dog i en villabrand i Hudiksvall under natten, meddelar polisen. Larmet kom vid kvart över elva på söndagskvällen.

– Det var grannarna som larmade och vi fokuserade på livräddning när vi kom fram. Hela huset var rökfyllt, säger insatsledaren Pär Mossnelid till helahalsingland.se.

– Vi tog ut en person och en hund.

Mannen fördes till sjukhus, där han konstaterades avliden. Även hunden miste livet.

Händelsen utreds som allmänfarlig vårdslöshet.

Ekonomi

Dråpslag för danska bilhandlare

Bilförsäljningen rasar i Danmark. Arkivbild.
Bilförsäljningen rasar i Danmark. Arkivbild.
Fotograf: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Årets inledande bilförsäljning i Danmark har rasat med 30 procent. Var femte bilhandlare riskerar nu att gå i konkurs enligt en undersökning som landets branschorganisation genomfört. Rent siffermässigt betyder fallet att hittills i år ligger antalet nyregistreringar på 66 000 jämfört med 96 000 föregående år.

– Nedgången är alarmerande, kommenterar vd:n för Autobranschen Danmark, Gitte Seeberg, som nu vill att de stödpaket som lanserats från politiskt håll ska förlängas även efter sommaren.

– Fasas stödpaketen ut redan i juli så riskerar antalet konkurser att stiga, säger Gitte Seeberg.

Ekonomi

Kraftig uppgång på Hongkongbörsen

Asienbörserna inleder veckan med stigande kurser. Störst var lyftet på Hongkongbörsen. Arkivbild.
Asienbörserna inleder veckan med stigande kurser. Störst var lyftet på Hongkongbörsen. Arkivbild.
Fotograf: Eugene Hoshiko/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Börsen i Hongkong inleder veckan med ett rejält lyft efter beskedet att USA:s president Donald Trump avvaktar med att införa sanktioner mot Kina, en åtgärd som varit på tal efter landets planer på att införa en särskild säkerhetslag i Hongkong.

Hang Seng-index stiger 3,4 procent i den sena handeln. Shanghais kompositindex stiger 2,2 procent.

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin i Kina steg till 50,7 i maj, den högsta nivån sedan i januari i år, enligt siffror från Caixin, och nivån indikerar att industrin åter visar tillväxt.

Även i Tokyo steg börsen. Nikkei 225-index klättrade 0,8 procent, medan det bredare Topixindexet ökade knappt 0,3 procent.

"Marknaden andades ut i fredags när Trumps väntade presskonferens om Hongkong inte innehöll något mer än (utrikesminister) Pompeos redan kända varningar om att ta bort Hongkongs speciella handelsstatus", säger Tapas Strickland, ekonom vid National Australia Bank, i en kommentar.

Ekonomi

Northvolt ska återvinna batterier i Norge

Arbete på området som är röjt för Northvolts planerade fabrik, fem minuters bilväg öster om Skellefteå centrum. Arkivbild.
Arbete på området som är röjt för Northvolts planerade fabrik, fem minuters bilväg öster om Skellefteå centrum. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi

Northvolt och aluminiumtillverkaren Norsk Hydro inleder ett samarbete med avsikt att återvinna batterier från elbilar från den norska marknaden. Just Norge har haft en kraftigt stigande försäljning av elbilar – hälften av alla bilar som säljs i landet numera är laddbara – och de båda bolagen ska gemensamt bygga en återvinningsfabrik i Fredrikstad nästa år, skriver The Financial Times.

Systerbolaget som ska gå under namnet Hydro Volt ska till en början kunna hantera motsvarande 16 000 elbilars batterier årligen. Batteritillverkaren Northvolt har också liknande planer för att bygga en återvinningscentral i Skellefteå där det är tänkt att bolagets planerade fabrik ska etableras.

Ekonomi

Ökad aktivitetsnivå i Kinas industri

Produktionen i Kinas tillverkningsindustri har börjat öka takten igen, även om efterfrågan är svag till följd av coronakrisen. Arkivbild
Produktionen i Kinas tillverkningsindustri har börjat öka takten igen, även om efterfrågan är svag till följd av coronakrisen. Arkivbild
Fotograf: Olivia Zhang AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Kinas tillverkningsindustri har försiktigt satt ned foten på gaspedalen igen, visar Caixins inköpschefsindex för maj månad. Index steg till 50,7 i maj, från 49,4 i april. Det är produktionen som lyfter, men efterfrågan är fortsatt präglad av coronakrisen.

Caixins inköpschefsindex är därmed på den högsta nivån sedan januari i år och har också tagit sig över 50-strecket, som utgör skiljelinjen mellan ökad och minskad aktivitet i sektorn.

Lyftet förklaras primärt av en ökad produktionsnivå inom tillverkningsindustrin, sedan företag återupptagit verksamheten och börjat ta fram produkter som inte kunde tillverkats när Kina till delar var nedstängt till följd av coronapandemin.

Ökningen visar även att leveranskedjor har börjat fungera igen efter stora störningar tidigare under coronakrisen.

Efterfrågan på produkterna är dock fortsatt svag, med många av Kinas stora exportmarknader fortfarande präglade av omfattande smittskyddsåtgärder. Delindex för orderingången är därmed kvar långt under 50-strecket, även om det även där var en viss förbättring jämfört med april.

Efterfrågan på industriprodukter påverkas också negativt då slutkonsumenter bromsat konsumtionen till följd av ökad arbetslöshet och rädsla för nya vågor av coronautbrott.

Kinas officiella inköpschefsindex för tillverkningsindustrin för maj månad backade något till 50,6, från 50,8 i april, enligt landets statistikbyrå.

Kinas BNP beräknas ha krympt med 6,8 procent under årets första kvartal jämfört med motsvarande period ett år tidigare, vilket är den första BNP-minskningen sedan kvartalsmätningar av tillväxten började göras i landet. Kinas regering, som gått in med stimulanspaket värda över 4 procent av landets BNP, har samtidigt valt att inte uppge något nytt tillväxtmål för helåret 2020, vilket inte har hänt sedan 2002.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Sjöbo

Solkullens kök stängs

Solkullen i Vollsjö.
Solkullen i Vollsjö.
Sjöbo
Vollsjö Under sommaren kommer köket på Solkullen genomgå en omfattande renovering. Det meddelar kommunen på sin hemsida.

Köket stänger på måndag 1 juni och öppnas åter den 1 september.

Maten till de boende kommer att lagas på Ängsgården i Sjöbo och varje dag transporteras till Solkullen.

Den som har frågor om detta kan kontakta kostchefen Eva Bramsvik Håkansson. Hon nås på: 0416-273 78 och eva-bramsvik@sjobo.se.

Inrikes

Brand i Bredängsskola under kontroll

Räddningstjänsten larmades till Slättgårdsskolan i Bredäng under natten.
Räddningstjänsten larmades till Slättgårdsskolan i Bredäng under natten.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes

Branden i en grundskola i Bredäng i södra Stockholm är under kontroll.

– Vi har inlett en förundersökning gällande mordbrand, det finns misstanke om att den här branden är anlagd, säger Daniel Johansson vid polisen.

Räddningstjänsten larmades till Slättgårdsskolan vid 01.30. Branden började i en byggnad men spred sig vidare under natten. Två byggnader har fått totalskador och har inte gått att rädda, uppger räddningstjänsten under morgonen, då arbetet för att rädda två andra hus fortsätter.

– Tidigare satta begränsningslinjer håller vi, säger Kurt Jonsson, ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

Under morgonen finns 13 enheter på plats.

– Det har varit fler under natten men vi löser ju av varandra hela tiden där.

Förhoppningen är att släckningsinsatsen ska kunna vara klar under förmiddagen.

Skolans gymnastiksal förstördes vid en brand i mars i år, rapporterar P4 Stockholm.

Branden i Slättgårdsskolan spred sig under natten en var under morgonen under kontroll.
Branden i Slättgårdsskolan spred sig under natten en var under morgonen under kontroll.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT

Inrikes

Svensk död i coronadrabbat fängelse i USA

Många fängelser i USA har drabbats hårt av coronaviruset. Arkivbild.
Många fängelser i USA har drabbats hårt av coronaviruset. Arkivbild.
Fotograf: L M Otero/AP/TT
Inrikes
Inrikes En 37-årig svensk man har avlidit i covid-19 i fängelset Lompoc i USA.
I fängelset, som ligger norr om Los Angeles, har coronasmitta konstaterats hos nära 70 procent av de intagna.

Familjen i Sverige berättar för SVT att det under våren har varit svårt att hålla kontakt med 37-åringen, skriver SVT Nyheter.

– Under fyra veckor var det total radiotystnad. Det gick inte att ringa, inte att skicka brev eller någonting. Efteråt berättade han för mig att det var på grund av coronaviruset som de stoppat besök och kommunikation, säger mannens bror till SVT.

37-åringen dömdes 2016 för terrorbrott efter att ha erkänt att han försökt stötta terrorrörelsen al-Shabaab. Fallet, plus ett fall med en annan till svensk, fick stor uppmärksamhet 2013 då det framkom att Säpo hade delat med sig av material om männen till amerikanska myndigheter, trots att männen aldrig har åtalats för något brott i Sverige.

UD ger inga detaljer kring uppgifterna, men bekräftar att en person har avlidit.

– Vi känner till att en svensk medborgare i 35-årsåldern har avlidit i Kalifornien och att anhöriga är underrättade, säger Lina Eidmark vid UD:s presstjänst till TT under morgonen.

NÄSTA ARTIKEL