Foto: Björn Lindgren / TT

Tre män dömda för mordet på Ramels väg 2017

Malmö En 28-årig man har dömts till 18 års fängelse för mordet på Ramels väg i mars 2017.

Två andra män, en 28-åring och en 24-åring, har dömts till fyra respektive sju års fängelse för medhjälp. En 24-årig frikändes.
– Den här domen är en tydlig signal till gängkriminaliteten, säger kriminalkommissarie Hasse Persson på Malmöpolisen.

Det var kvällen den 30 mars 2017 som en 23-årig man mördades på Herrgården i Rosengård genom att bli skjuten med flera skott på nära håll av två män. Först närmar sig den ene mördaren sig 23-åringen bakifrån och avlossar ett skott i ryggen med en kalasjnikov. Offret faller då till marken varpå den andre mördaren går fram och skjuter 23-åringen flera gången på nära håll med en pistol.
När de springer från platsen han att offret rör på benen. Han återvänder då och skjuter honom en gång till.
Flera vittnen kunde se hur de båda gärningsmännen åker från platsen på moped, vilken senare hittades brinnande en bit bort.
Eftersom de båda mördarna var maskerade finns det inga ögonvittnen som kunnat peka ut dem, De har heller inte kunnat identifieras utifrån övervakningsfilmerna.

En boende i området blev emellertid vittne till att gärningsmännen eldade upp mopeden och kunde dessutom observera registreringsnumret på den Skoda som hämtade upp dem. Bilen stoppades senare under kvällen och alla sju männen som satt i den greps.
Av stor betydelse blev en Blackberry-telefon som låg i bilens baksäte. Den tillhörde den morddömde 28-årige mannen.
Dock tog det ett och ett halv år innan nationellt Forensiskt Centrum tillsammans med norska kollegor kunde öppna upp telefonen och återskapa raderade meddelanden som var krypterade.

Trots att den morddömde inte utförde mordet personligen har det stått klart för domstolen att han är ansvarig.
Att det blir ett 18-årigt fängelsestraff beror på att mordet var planlagt och utfört mot betalning. Den misstänkte anstiftaren är internationella efterlyst och ska ha betalat en ersättning på 500 000 kronor.
De båda männen som döms för medhjälp får straffrabatt då de dels anses ha medverkat i mindre grad än gärningsmannen, och dels för att de redan avtjänar straff för brott som kunde ingå i domen. Straffvärdet för deras brott uppgår till tio respektive åtta års fängelse, men hamnade alltså på sju respektive fyra år.

Bevisen har inte räckt till för att kunna döma någon av dem till att ha varit skyttar vid mordet.
Den frikände 24-åringen tros ha varit rekryterad som skytt, men domstolen finner det inte stå utom rimligt tvivel att det var han som sköt vid det aktuella mordet.
De dömda, som alla är kända gängkriminella, ska också betala skadestånd till den dödes far.
– De ska inte vara så säkra på att de klarar sig. Polisen kommer att fortsätta i samma anda, säger Hasse Persson.
Mikael Ankarvik

Läs mer:

Dagens fråga

Längtar du till jul?

Loading ... Loading ...