Kultur

Från Idolslut till singeldebut

Eden Alms debutsingel ”Now I’ve Found You” släpps på digitala plattformar i morgon, fredag. – Jag hoppas att folk kommer att älska den, säger hon. Pressbild
Ingen Sektion satt
Kultur och Nöje För sju veckor sedan insåg en förtvivlad Eden Alm att hennes Idoläventyr var över. I morgon släpps hennes debutsingel ”Now I’ve Found You”.– Jag tror det var meningen att jag skulle åka ut för att kunna göra detta idag, säger hon.

Den 19 september sjöng Eden Alm från Röke Amanda Jenssens Happyland för en plats i fredagsfinalerna av Idol. Kritiken från juryn var hård, och 19-åringen gick inte vidare. Dagen därpå tvingades hon inse att hon inte heller skulle få ett av juryns wild cards och därmed var Idol över för 19-åringen.

– Jag blev skitledsen och besviken, grät hela kvällen och jag blir fortfarande ledsen bara jag tänker på det. Det var jättetråkigt att inte få chansen att visa mer, berättar hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Virussmittat spädbarn dog i USA

Medlemmar av USA:s nationalgarde transporterar under tisdagen sjukvårdsmaterial för att bekämpa coronaviruset i delstaten Connecticut.
Medlemmar av USA:s nationalgarde transporterar under tisdagen sjukvårdsmaterial för att bekämpa coronaviruset i delstaten Connecticut.
Fotograf: Kathy Willens/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ett sex veckor gammat spädbarn i Connecticut, USA, har avlidit efter att ha smittats av covid-19. Det är det hittills yngsta kända offret som kan kopplas till coronaviruset.

"Det här är ett virus som utan nåd attackerar våra mest ömtåliga", skriver Ned Lamont , guvernör i delstaten, på Twitter.

I helgen avled ett nio månader barn i Illinois. Totalt har över 4 600 personer avlidit i covid-19 i USA, 206 000 har smittats av viruset.

Kultur och nöje

NBA-proffs gör upp i digital turnering

Kultur och nöje
Kultur och nöje Basketstjärnan Kevin Durant gör upp med 15 andra NBA-proffs i en digital välgörenhetsturnering.

Den så kallade NBA 2 K Players Tournament är ett välgörenhetsjippo i coronatider. När basketproffsen inte kan göra upp ansikte mot ansikte, får de göra det via handkontrollen i stället.

16 proffs kommer att mötas i en elimineringsturnering i "NBA 2K20" på Xbox One med start den 3 april. Första matchen blir mellan Brooklyns Kevin Durant och Miamis Derrick Jones Jr och finalen hålls den 11 april.

Vinnaren av turneringen får skänka 100 000 dollar till en välgörenhetsorganisation som på något sätt arbetar för att hjälpa till med coronapandemin.

Matcherna kommer att streamas via diverse sociala medier, sajter och appar.

Basketen är inte den enda sporten som vänt sig till det digitala i coronavirustider. Formel 1 har lanserat ett virtuellt mästerskap i Codemasters "F1 2019", där F1-förare som Nico Hülkenberg och Lando Norris deltar, liksom före detta F1-förare som Esteban Gutiérrez och Stoffel Vandoorne.

Gustav Sjöholm/TT

FAKTA

Fakta: Basketspelarna i turneringen

Kevin Durant, Brooklyn Nets (96)

Trae Young, Atlanta Hawks (90)

Hassan Whiteside, Portland Trail Blazers (87)

Donovan Mitchell, Utah Jazz (87)

Devin Booker, Phoenix Suns (86)

Andre Drummond, Cleveland Cavaliers (85)

Zach LaVine, Chicago Bulls (85)

Montrezl Harrell, LA Clippers (85)

Domantas Sabonis, Indiana Pacers (85)

Deandre Ayton, Phoenix Suns (85)

DeMarcus Cousins (81)

Michael Porter Jr., Denver Nuggets (81)

Rui Hachimura, Washington Wizards (79)

Patrick Beverley, LA Clippers (78)

Harrison Barnes, Sacramento Kings (78)

Derrick Jones Jr., Miami Heat (78)

Inrikes

Coronakrisen: Globala klimatmötet skjuts upp

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP). Arkivbild.
Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP). Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Det internationella klimatmötet i Glasgow i november skjuts upp på grund av coronakrisen.

FN:s klimatsekretariat UNFCCC skjuter upp klimattoppmötet COP 26 som var planerat att hållas i Glasgow i november i år.

Klimatsekretariatet skriver i ett pressmeddelande att det inte längre är möjligt att hålla ett ambitiöst och inkluderande möte på grund av coronapandemins globala återverkningar.

Ett nytt datum för mötet i Glasgow, som arrangeras av Storbritannien och Italien, ska tas fram i samarbete med de berörda parterna, enligt UNFCCC.

"Inte förlora momentum"

"Coronakrisen hotar liv och hälsa världen över och gör att det viktiga förberedelsearbetet med att få med länder att höja sina klimatambitioner inför COP26 inte kan ske som planerat. Men det betyder inte att klimatarbetet pausas", säger Sveriges miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) i en skriftlig kommentar.

Hon skriver också att hon ska ha kontakt med kollegor för att inte "förlora momentum".

"Det är oerhört viktigt att den ekonomiska återhämtningen efter den här krisen klimatsäkras. Det är den fråga som blir den viktigaste med tanke på Coronakrisens stora ekonomiska påverkan", säger Lövin.

Svårt att mötas digitalt

Mattias Frumerie, chef för Sveriges delegation, säger att klimatarbetet riskerar att försenas när mötet skjuts upp, särskilt i förhandlingar om utsläppsrätter och om ett ramverk för insyn i andra länders utsläpp.

– Det är klart att det blir en fördröjning när ett sådant centralt möte inte kan genomföras, och inte heller förberedelsearbetet har det tempo som vi hade hoppas. Men samtidigt är det fullt förståeligt eftersom världen måste se till att kunna hantera covid-19-krisen, säger Frumerie.

Coronakrisens reserestriktioner innebär att möten i hela världen hålls med hjälp av videolänk i stället för i fysiska rum, men en sådan lösning är svårare att genomföra vid ett internationellt toppmöte eftersom länderna befinner sig i olika tidszoner och inte har samma tillgång till bredband.

– Det finns en del praktiska element just när man ska genomföra möten med representanter för många av världens länder. Men de går självklart att lösa, förhoppningsvis ska det kunna hjälpa oss att hitta nya arbetssätt, säger han.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Mattias Frumerie, Sveriges chefsförhandlare. Arkivbild.
Mattias Frumerie, Sveriges chefsförhandlare. Arkivbild. Fotograf: Jessica Gow/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Utrikes

Över 900 000 coronasmittade i världen

Illustration av coronaviruset.
Illustration av coronaviruset.
Fotograf: Stefan Hörberg/Rithuset AB
Utrikes
Utrikes

Antalet smittade av coronaviruset klättrade på onsdagen över 900 000-strecket, enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning.

Vid 23-tiden (svensk tid) var antalet bekräftat smittade nästan 922 000.

Enligt sammanställning hade drygt 46 000 avlidit till följd av viruset vid samma tidpunkt.

Antalet tillfrisknade låg samtidigt på 192 964.

Kultur och nöje

Robin Williams får egen Youtubekanal

Klipp från Robin Williams karriär finns nu på Youtube. Arkivbild.
Klipp från Robin Williams karriär finns nu på Youtube. Arkivbild.
Fotograf: Dan Steinberg
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Robin Williams avled 2014, men nu har komikern fått en egen kanal på Youtube med klipp från flera ståupp-rutiner och intervjuer. Det är hans dödsbo som startat kanalen med stöttning från multimediaföretaget Time Life.

Enligt E Online kommer kontot så småningom att kompletteras med fler intervjuer med Williams familj och vänner samt fler klipp. Just nu finns bland annat klipp från showen "Live on Broadway" som Robin Williams gjorde 2002, samt från HBO-specialen "Off the wall" från 1978. Nya klipp kommer att laddas upp varje vecka under våren.

Robin Williams begick självmord 2014 och efter hans död framkom det att han led av depressioner, men även en tidig form av demens.

Sport

RF: Barn- och ungdomsidrotten ska prioriteras

Barn- och ungdomsidrott ska prioriteras när regeringens stödpengar ska fördelas. Arkivbild.
Barn- och ungdomsidrott ska prioriteras när regeringens stödpengar ska fördelas. Arkivbild.
Fotograf: Grøtt Vegard Wivestad/NTB Scanpix/TT
Sport
Sport Barn- och ungdomsidrotten ska prioriteras när fördelningen av regeringens stödpaket ska fördelas över idrotts-Sverige.

Riksidrottsförbundet (RF) har inlett arbetet med att fördela de 500 miljoner kronorna som idrottsrörelsen tilldelats av regeringen på grund av coronakrisen.

I ett pressmeddelande skriver RF att kostnader och förlorade intäkter som rör verksamheter och evenemang för barn och ungdomars idrott "föreslås prioriteras".

"Värna om föreningslivet"

"Det handlar om att värna om föreningslivets fortlevnad. Vi är tacksamma för det förtroende som regeringen ger oss i att avgöra vad som är bäst för föreningsidrotten i denna svåra tid. Vi ser även hur kommunerna ställer upp för att hjälpa föreningslivet", säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) säger till TT att man från regeringens håll inte kommer att skicka med så många direktiv över hur pengarna ska fördelas utan att idrottsrörelsen ska ha en stor frihet i det arbetet.

– Det vi har sagt det är att det viktigaste är att barn och ungdomsidrotten ska kunna fortleva starkt efter den här krisen. Men vi ska komma ihåg att elit- och breddidrott är väldigt integrerat i Sverige. Det kan vara föreningar som finansierar hela sin breddidrottsverksamhet på ett större evenemang eller av elitverksamheten. Så det är komplext, säger hon till TT.

Kan behövas mer

– Så det är här det är viktigt att RF och specialidrottsförbunden får möjlighet att analysera var de här pengarna behövs som mest.

Pengarna som regeringen har gett i ett stödpaket till idrottsrörelsen ska täcka idrottens inkomstbortfall under mars och april, efter beräkningar som RF har gjort för den perioden. Björn Eriksson har tidigare flaggat för att mer pengar kan komma att behövas om krisen blir utdragen.

Marie Carlsson/TT

Viktor Andersson/TT

Sport

Tegnell: "Rättelse om träningsmatcher"

Häcken och Utsikten kan även fortsättningsvis spela träningsmatcher – under anpassade former för att minimera smittspridningen.
Häcken och Utsikten kan även fortsättningsvis spela träningsmatcher – under anpassade former för att minimera smittspridningen.
Fotograf: ADAM IHSE / TT
Sport
Sport Folkhälsomyndigheten gick ut med en avrådan från att spela träningsmatcher, tävlingar och cuper.

På onsdagen kom nya riktlinjer från Folkhälsomyndigheten för att stävja spridningen av coronaviruset i samhället.

Bland annat skickades allmänna råd till idrottsrörelsen med följande punkter:

+ Se till att närkontakt mellan idrottsutövare undviks.

+ När det är möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus.

+ Skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper.

+ Begränsa antalet åskådare eller på annat sätt undvika trängsel.

+ Se till att onödiga resor i samband med idrottsutövande undviks.

Nu förtydligar statsepidemiolog Anders Tegnell oklarheter som uppstått gällande den tredje punkten – och säger att det visst är tillåtet med matcher så länge de är anpassade för att minimera riskerna för smittspridning.

– Jag vet att man har läst det här lite olika, så vi kommer ut med en liten rättelse som öppnar för mindre träningsmatcher och sådant, säger han till SVT.

Cuper och träningsmatcher ska kunna genomföras, medger Tegnell.

– Ja, så länge det är få åskådare och man fixar bitarna runtom. Det finns tillgänglig handtvätt och man inte tränger in spelarna i något utrymme.

På frågan om närkontakt under spelets gång är okej svarar han:

– Ja, så tolkar vi det vi har skrivit. Vi tycker att det är jätteviktigt att det här fortsätter.

Folkhälsomyndigheten hälsar att ett klargörande i frågan är att vänta på torsdagen.

Utrikes

Smittspridningen tar fart i Latinamerika

Soldater delar ut uniformer till reservister i Perus huvudstad Lima. Militärens och polisen kraftsamlar för att upprätthålla åtgärder som införts med anledning av coronaviruset.
Soldater delar ut uniformer till reservister i Perus huvudstad Lima. Militärens och polisen kraftsamlar för att upprätthålla åtgärder som införts med anledning av coronaviruset.
Fotograf: Martin Mejia/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Coronaviruset tycks spridas på allt bredare front i Latinamerika. AFP har sammanställt siffror från ländernas vårdmyndigheter och från Världshälsoorganisationen (WHO).

Exakt hur många som smittats i regionen är oklart, men viruset har upptäckts hos åtminstone 20 000 personer i de tester som de olika länderna har utfört. Det är dubbelt så många fall som hade registrerats för fem dagar sedan.

Det första fallet i Latinamerika upptäcktes i Brasilien den 26 februari och sedan dess har minst 537 personer insjuknat och avlidit. Landet, som har 210 miljoner invånare, är värst drabbat med 201 dödsfall.

Ecuador är näst värst drabbat med 93 dödsfall och sedan följer Dominikanska republiken med 57.

Obligatoriska karantänsregler har införts i Argentina, Chile, Colombia, El Salvador, Panama och Peru.

En kvinna sitter på en bänk utanför kongressen i Buenos Aires, Argentina. Få människor syns ute i huvudstaden då karantän införts.
En kvinna sitter på en bänk utanför kongressen i Buenos Aires, Argentina. Få människor syns ute i huvudstaden då karantän införts. Fotograf: Natacha Pisarenko/AP/TT
NÄSTA ARTIKEL