Kultur

Börjar i en bildvärld

Amanda Svensson. Illustration: Tora Carserud
Ingen Sektion satt
Kultur och Nöje På lördag är det dags för Bokens dag i Hässleholm och nu presenterar vi den fjärde och sista författaren - Amanda Svensson.

Så var det också en riktig tegelsten till bok hon skrev: Ett system så magnifikt att det bländar är 550 sidor lång och har en lika omfångsrik handling.

När vi talas vid i telefon, sedan några år tillbaka bor författaren med sin familj i den lilla byn Gwinith i Cornwall, konstaterar hon att hon inte skrivit sedan dess. Åtminstone inte på något eget projekt.

– Med mina tidigare böcker har jag egentligen redan haft något annat på gång direkt, men nu har jag knappt skrivit ett ord sedan i julas. Det har bekymrat mig lite, jag kanske är slut som artist? Men så tänker jag att det har bara gått ett år, säger hon och låter inte orolig på riktigt.

Sedan boken kom i våras har den hyllats av såväl recensenter som läsare, och nyligen belönades hon med P. O. Enquists pris, som enligt statuterna ska ges till ”en yngre författare på väg ut i Europa”.

– Priset betyder jättemycket. Dels är det roligt att bli uppskattad och det här priset specifikt är ytterligare en ära för jag beundrar honom väldigt mycket och har en djup relation till hans böcker och hans författarskap, säger Amanda Svensson.

På väg ut i Europa är också just vad Amanda Svensson är – Ett system så magnifikt att det bländar är såld till bland annat hennes nya hemland Storbritannien och våra skandinaviska grannländer.

– Min förra bok har kommit ut på tyska och en annan på franska, men den här ska faktiskt komma ut i ganska många länder. Det känns extremt kul. Att bli översatt och läst i andra länder tror jag är en dröm många författare har. Framför allt som jag förstått att det blir svårare och svårare. Det är inte bara i Sverige som bokbranschen går sämre och det betyder att färre böcker översätts, så det känns som ett erkännande, säger Amanda Svensson.

Däremot blev det ingen Augustprisnominering den här gången.

– Det är klart att jag hoppades, men samtidigt är jag inte jätteförvånad. Det kommer ut väldigt mycket böcker så man vet att vad som helst kan hända. Och redan i somras vaknade jag en natt med en uppenbarelse – kanske blir jag nominerad till Augustpriset men Nina Wähä kommer att få det. Så det är mitt stalltips. Det vore också väldigt välförtjänt, säger Amanda Svensson.

Ett system så magnifikt att det bländar är Amanda Svenssons fjärde roman och den hittills mest omfattande. Från sitt avstamp i Lund med födseln av bokens huvudpersoner, trillingarna Sebastian, Clara och Matilda, tar detta vindlande epos läsarna vidare ut i världen: till London, Berlin och Påsköarna, och avhandlar ämnen så skilda som syskonrelationer och klimatkrisen. Men ett av Amanda Svenssons första spår in i romanen var hennes intresse för hjärnan.

Så är det ofta när hon skriver, hon utgår från något som intresserar henne och låter sedan handlingen svälla ut.

– Det börjar ofta som någon form av bildvärld som är svår att beskriva och som jag har väldigt svårt att konkretisera även för mig själv innan jag väl är igång. För mig är skrivandet också ett sätt att komma fram till vad det är jag egentligen vill skriva. Det är väl därför det kan ta ganska lång tid innan jag kommer igång, säger Amanda Svensson

Hon värjer sig också mot uppfattningen om författarskapet som ett hantverk som till största delen består av hårt arbete och teknisk skicklighet.

– Det är klart det gör det också, men jag tror ändå att jag har en lite romantisk bild av skrivandet, att det finns något magiskt i processen. Det kan vara en helt vanlig tisdag, klockan är nio när man sätter sig vid datorn, det regnar och man har mensvärk och så börjar man skriva och då händer det något jag inte hade kunnat förutse. Det känns ganska fantastiskt och det är det som gör att jag håller på.

När hon inte skriver egna böcker översätter och recenserar hon andras och hon kan se att de olika roller påverkar varandra.

– Sedan jag började översätta för fem-sex år sedan känner jag att det har enbart varit givande för mitt eget skrivande. Dels är det roligt i sig att översätta, men det har också haft en väldigt utvecklande inverkan på mitt eget språk. Att behöva skriva en text, men en som inte är min eller har mitt naturliga språk har gett jättemycket. Vad gäller kritiken har det varit lite svårare det här gångna året. Kritiker är också människor med känslor och jag blir lite blödigare när jag själv har en bok som håller på att bli klar och som ska kritiseras.

Jag måste bara fråga om din fina romantitel, hur kom du fram till att boken skulle heta Ett system så magnifikt så att det bländar?

– Jennifer Travis säger det i boken och frasen dök upp i huvudet när jag började tänka på vad boken skulle heta. Jag gillar maffiga titlar och framför allt här ville jag ha en som var bombastiskt. Sedan kände jag också att den passade på väldigt många olika sätt – just tanken på ett system, en längtan efter att det ska finnas en ordning i världen som man ska kunna luta sig mot, kände jag präglade väldigt många av personerna i boken och beskrev deras strävan ganska väl.

Även om hon som sagt inte har börjat skriva sin nästa roman har hon sina funderingar om temat för nästa bok.

– Jag är för tillfället, och var också under en del av processen med den här boken, väldigt intresserad av relationen mellan människa och natur och det faktum att vi liksom ganska yrvaket har vaknat upp till insikten om att vi är en del av ett något som vi länge har velat tro att vi står över. Det där tror jag att jag kommer fortsätta med i vad det nu än blir. Men nästa bok blir nog lite tunnare. Jag vet inte om jag orkar skriva en så tjock bok en gång till.

FAKTA

Fakta:

Fem snabba med Amanda Svensson:

1. Vilken kändisbiografi skulle du vilja spökskriva?

– Nu levande människor skulle jag inte spilla min tid på. Men skulle för närvarande kunna tänka mig Frank Lloyd Wright eller något spiritistiskt medium. Eller Rasputin.

2. Vilken musik passar bäst till det du skriver?

– Nåt med mycket pukor och trumpeter.

3. Vilken skådis skulle du vilja spelade huvudrollen i din senaste bok?

– Dakota Fanning i samtliga roller.

4. Vad måste du alltid ha bredvid dig när du skriver?

– Kaffe och snus.

5. Vilket är ditt favoritbokomslag?

– Dave Eggers ”How we are hungry”, kanske.

Inrikes

Man anhållen misstänkt för våldtäkt mot barn

En man i 20-årsåldern har anhållits misstänkt för våldtäkt mot barn. Arkivbild.
En man i 20-årsåldern har anhållits misstänkt för våldtäkt mot barn. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes

En man i 20-årsåldern i Landskrona har anhållits misstänkt för våldtäkt mot barn, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Våldtäkten ska ha begåtts inomhus och offret är under 15 år.

Enligt polisen i Helsingborg känner den misstänkte och offret varandra.

Inrikes

Tre män i båtolycka – en till sjukhus

Larmet om båtolyckan utanför Flen kom vid 21-tiden. Arkivbild.
Larmet om båtolyckan utanför Flen kom vid 21-tiden. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes

Tre personer åkte på lördagskvällen ut med båt och ramlade i vattnet i en sjö utanför Flen, rapporterar P4 Sörmland.

– Två tog sig i land och den tredje anträffades medvetslös i vattnet, säger Mariana Persson, vakthavande befäl på polisen i region Öst, till TT.

Enligt Persson är alla tre inblandade män.

Försök att väcka mannen till liv gjordes vid sjön och han har nu förts till sjukhus. Det är okänt hur han mår.

Larmet kom vid 21-tiden och både räddningstjänst och polis kom till platsen.

Polisen har ingen misstanke om brott.

Kultur och nöje

Marianne Faithfull vårdas för covid-19

Marianne Faithfull vårdas för covid-19. Arkivbild.
Marianne Faithfull vårdas för covid-19. Arkivbild.
Fotograf: Erik Mårtensson/TT
Kultur och nöje

Den brittiska artisten Marianne Faithfull vårdas för covid-19 på ett sjukhus i London, skriver Billboard.

I ett uttalande hälsar Faithfulls manager François Ravard att 73-åringens tillstånd är stabilt och att hon svarar på den behandling hon får.

I ett Facebookinlägg skriver en vän till artisten att hon lades in på tisdagen.

Marianne Faithfull släppte sitt senaste album "Negative capability" 2018. Hon är känd för låtar som "As tears go by" och "Broken english".

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Utrikes

Coronadödsfallen ökar i Turkiet

Turkiets hälsominister Fahrettin Koca. Arkivbild.
Turkiets hälsominister Fahrettin Koca. Arkivbild.
Fotograf: Tumay Berkin
Utrikes

Coronaviruset har krävt 501 liv i Turkiet, en ökning med 76 fall under det senaste dygnet, meddelar hälsominister Fahrettin Koca. Omkring 24 000 personer har konstaterats vara smittade, majoriteten i storstaden Istanbul.

Turkiet har stoppat internationella flygningar, stängt skolor, barer och kaféer samt ställt in större bönestunder i syfte att hindra smittan. Fordonstrafik har också med vissa undantag stoppats till och från drygt 30 städer.

Personer yngre än 20 år eller äldre än 65 har beordrats att inte lämna sina hem. Obligatoriskt munskydd har införs för dem som ska handla i affärer eller på marknader.

Inrikes

Motorcyklist omkom i olycka utanför Skurup

En 25-årig man omkom i en motorcykelolycka på E65 utanför Skurup. Arkivbild.
En 25-årig man omkom i en motorcykelolycka på E65 utanför Skurup. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes

En 25-årig man omkom i en motorcykelolycka på E65 utanför Skurup på lördagen, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Olyckan inträffade nära Stenbäck väster om Skurup på förmiddagen. Enligt polisen misstänks inga brott i samband med händelsen.

Vägen var stängd för trafik i samband med räddningsarbetet men öppnades igen vid lunchtid.

Utrikes

Minst 19 döda i gängvåld i Mexikos Chihuahua

Delstaten Chihuahua i Mexiko
Utrikes

Säkerhetsstyrkor i Mexiko hittade 18 lik på fredagskvällen i orten Madera, i delstaten Chihuahua i norra delen av landet. Kropparna hittades på en plats där skottväxling hade ägt rum, troligen mellan misstänkta gängmedlemmar.

En skottskadad person var fortfarande i livet när polis anlände, men mannen avled senare av skadorna.

Sammandrabbningen var en av de värsta hittills i år, enligt delstatens justitieminister.

Polis har inte uppgett vilka som misstänks ligga bakom våldet, men tidigare har de rivaliserande knarkkartellerna Sinaloa och Juárez slagits om makten i området.

Sport

Svensk galopp populär i världen i coronatider

Svensk galoppsport för en tynande tillvaro i vanliga fall, men nu är det internationella intresset stort. Arkivbild.
Svensk galoppsport för en tynande tillvaro i vanliga fall, men nu är det internationella intresset stort. Arkivbild.
Fotograf: Maja Suslin/TT
Sport
Sport Svensk galoppsport är plötsligt en världsangelägenhet.
När nästan all annan hästsport har avstannat kommer intresserade från hela världen att kunna spela på svenska hästar i helgen.
– Jag skulle säga att vi säkert kommer att tre- till fyrdubbla omsättningen på söndag, säger Ylva Svensson på ATG.

Svensk trav har redan märkt av ett ökat intresse från utlandet. I Sverige är galoppsporten mycket mindre än travet, men internationellt är det den överlägset största hästsporten.

När den stängs ner i nästan hela världen på grund av coronaviruset riktas världens intresse mot Sverige.

Sverige är det enda landet i Europa där hästsport fortfarande pågår, dock utan publik på banorna, och intresset för söndagens galopptävlingar på Bro Park utanför Stockholm är därför mycket större än vanligt.

Hundratal påstötningar

– Vi har otroligt mycket påstötningar från allt från de stora mediebolagen till alla bookies, säger Ylva Svensson, internationellt ansvarig på ATG. Det är säkert ett hundratal som har hört av sig.

ATG har alldeles nyligen gjort ett avtal med ett stort brittiskt spelbolag som gör att deras spelares insatser hamnar i den svenska vinstpotten.

Via andra olika samarbetspartners bland annat i USA och flera länder i Europa öppnas dörrarna för spelare runt om i världen att slå vad på svenska hästar.

– För första gången spelar nu på söndag fransmän på svensk galopp. Det har aldrig hänt förut, säger Ylva Svensson.

ATG gör nu flera riktade marknadsinsatser.

– Vi har tagit fram galoppfilmer med fransk kommentator och gjort trailers. Sedan kommer vi att göra vissa intervjuer på franska, förklarar Ylva Svensson.

Utnyttjar inte situationen

Svensk galoppsport hoppas att tiden i det oväntade rampljuset ska göra att fler får upp ögonen för sporten.

– Det är en enormt svår situation, men det är skönt att det kan komma något lite positivt av det här, säger Svensk Galopps kommunikationschef Amie Karlsson.

För sportchefen Dennis Madsen är det en lite ovan och märklig situation.

– Det är klart när man är det enda som visas i tv är det klart att folk exponeras mer för hästsporten. Det kan vara en positiv effekt, men det är inte därför vi håller på, för att utnyttja en speciell situation, betonar han.

Tävlingarna på Bro Park inleds klockan 12.15.

Mikael Forsell/TT

Inrikes

Telias internetfel löst – annat problem kvar

Störningar i Telias när förekom under lördagen. Arkivbild.
Störningar i Telias när förekom under lördagen. Arkivbild.
Fotograf: Hanna Franzén/TT
Inrikes
Inrikes Tekniska problem hos Telia drabbade många svenskar på lördagen, mitt under karantänstider.
Vid 22-tiden var ett av de två felen åtgärdat och internettrafiken var åter igång – men ett telefoniproblem kvarstod.

Det var en skakig kväll för Telia. Tidigt på kvällen inträffade ett fel som gjorde att många kunder fick problem med sin internetuppkoppling.

Hur många som drabbades är okänt, men vid 22-tiden var felet åtgärdat.

– Jag har inga tekniska detaljer. Jag vet bara att man har hittar felet och åtgärdat det. Tjänsterna fungerar som vanligt igen, säger Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia.

Under kvällen dök ytterligare ett tekniskt fel upp, nu gällande telefonin. I södra Sverige rapporterar polisen att det varit störningar och att flera personer har haft svårt att nå polisens växel.

– Både 11414 och 112 kan vara berörda, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisregion Syd.

– Har man inte lyckats komma fram uppmanar vi att höra av sig igen, säger hon.

Telia bekräftar problemet, som orsakats vid grävningsarbete.

– Någon har satt en skopa i marken och tyvärr grävt av vårt nät. Det berör numret till polisen i södra Sverige, säger Gunterberg.

Telia kan inte bekräfta att det är mer än polisens telefoni som berörs.

Nu jobbar man för att lösa även det problemet, som enligt Gunterberg inte har med det första att göra.

– Förhoppningsvis ska det vara åtgärdat inom kort, säger hon.

Ida Vanhainen/TT

Erik Nilsson/TT

NÄSTA ARTIKEL