Kultur

På väg mot julshow och På Spåret

Olle Jönsson och Lasse Stefanz har fullt upp med att varva dansspelningar med konserten ”De första ljuva åren”, där Thomas Deutgen är med som samtalspartner på scenen, som lockar man ur huse. Foto: Tommy Holl
Ingen Sektion satt
Kultur och Nöje – Det känns som en fjäder i hatten att ha blivit tillfrågad, säger Olle Jönsson i Lasse Stefanz.

Den som läst om vilka par som ska vara med i nya säsongen av På Spåret kanske ställer sig lite undrande, men Lasse Stefanz-sångaren Olle Jönsson ska medverka i På Spåret som artist, inte som tävlande.

– Jag ska sjunga med en grupp som heter Amason, vad får jag inte lov att säga, förstås, men det har med ett resmål att göra, säger han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Opinion

Lagom stark regering

Opinion
Opinion De politiska partierna kom fram till en rimlig kompromiss kring regeringens maktbefogenheter.

Under tisdagen kom partierna fram till en förhandlingslösning kring ett utökat mandat för regeringen att vid behov vidta drastiska åtgärder, som begränsningar av folksamlingar, stängning av köpcentrum eller stopp för transporter för att förhindra spridningen av coronaviruset. Regeringen ville egentligen gå längre, men riksdagen krävde att de skulle få fungera som kontrollinstans, vilket är rimligt. Det finns goda skäl till att regeringen normalt sett inte har de här befogenheterna och även om syftet med att begära extra makt är gott är det all idé att vara försiktig.

Det måste med den här ordningen kunna gå lika snabbt som om regeringen kunde agera helt självständigt, men det verkar partierna vara fullt införstådda med. Det är betryggande att förhandlingar kan ske snabbt och effektivt och att alla är överens om grundfrågan: behovet att tillfälligt utöka makten eftersom Sverige saknar möjlighet till undantagstillstånd. Handlingskraft och flexibilitet behövs nu mer än någonsin och Moderater, Kristdemokrater och Sverigedemokrater tar sitt ansvar genom att fokusera på regeringens handlingsutrymme och sparar åsiktsskillnader kring detaljer till senare.

Det var ett bra beslut av regeringen att lyssna på lagrådet och vara lyhörda för de farhågor som har funnits kring att ge regeringen betydligt mer makt än vad som är brukligt i Sverige. ’

Man har genom den här kompromissen gett regeringen lagom mycket makt. Det är tillräckligt för att kunna agera snabbt och effektivt vid behov. Samtidigt sätter det inte riksdagen på undantag, utan de får fungera som en garant för att man inte tappar kontrollen över situationen genom att riksdagen har möjlighet att överpröva regeringens beslut.

Nyamko Sabuni sammanfattade det hela med att “vi ger dem möjlighet att handla snabbt men vi ger dem inte makt att ensamma fatta beslut.” Det är precis lagom mycket makt.

Ekonomi

Industrivärden klarar stormen väl

Industrivärdens vd Helena Stjernholm. Arkivbild.
Industrivärdens vd Helena Stjernholm. Arkivbild.
Fotograf: Yvonne Åsell/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Med bolag som Ericsson, Essity och SCA i portföljen har storägaren Industrivärden klarat börsraset hyfsat väl.
Och med låg skuldsättning finns pengar att utnyttja i coronakrisen.

Men någon aktieutdelning blir det ändå inte. Precis som de flesta andra börsjättarna drar styrelsen i Industrivärden, med finansmannen Fredrik Lundberg och Handelsbanksfären som storägare, tillbaka sitt förslag till utdelning inför bolagsstämman den 24 april.

Låg skuld

Det är förstås coronakrisen som spökar även här. Och beslutet tas trots de goda finanserna. Vd Helena Stjernholm pekar på att Industrivärden medvetet dragit ner på skuldsättningen, även om den stigit något sedan årsskiftet.

– Vi har en god beredskap och det känns väldigt bra, säger hon och pekar på möjligheterna att göra affärer eller stötta något av bolagen i börsportföljen som kanske behöver göra en nyemission.

Så särskilt frispråkig om de olika bolagen är hon inte, med hänvisning till att det är en tyst period inför kvartalsrapporterna som kommer snart, mer än att hon säger att det är en stor bredd på börsportföljen.

– Jag kan bara konstatera att vi under en rad år har jobbat med att bidra till att göra bolagen både finansiellt och operativt mer flexibla.

– Det är väldigt skiftande hur bolagen har påverkats.

Skog och toalettpapper

Essity, som bland annat tillverkar toapapper, har klarat krisen bra så här långt. Skogsbolaget SCA likaså. Även Ericsson har hållit emot väl och där beslutade styrelsen, där Stjernholm sitter, att aktieägarna var betjänta av utdelning.

Men hur de olika styrelserna har resonerat i utdelningsfrågan vill hon inte gå in på.

Andra bolag i portföljen har haft det kämpigare, såsom Volvo, Sandvik och Handelsbanken.

Totalt sett har Industrivärdens aktie backat sju procent sedan årsskiftet, bara hälften av Stockholmsbörsens ras.

Under kvartalet köpte Industrivärden på sig ytterligare aktier i SCA för 400 miljoner kronor och i Sandvik med 300 miljoner kronor.

Olle Lindström/TT

FAKTA

Fakta: Tillgångarnas värde

Industrivärden redovisar ett substansvärde, det vill säga ett värde på sina tillgångar, på 94,1 miljarder kronor eller 216 kronor per aktie vid utgången av mars månad. Det är en nedgång med 43 kronor per aktie under första kvartalet.

Källa: Industrivärden

Opinion

Närvarande på distans

Opinion
Opinion På flera ställen har skolnärvaron ökat i samband med distansundervisning.

Intressanta siffror pekar på att närvaron på gymnasiet kan ha ökat sedan man började med distansundervisning. Eskilstuna är en av de städer som sett högre närvaro sedan de började med gymnasieskola på distans. Monica Widelund, som är chef för gymnasieskolorna i Eskilstuna, säger till SVT att de också märker att vissa elever har lättare att ta för sig i ett digitalt klassrum än om de sitter i skolbänken.

Förhoppningsvis kommer det finnas möjlighet till utvärdering av distansundervisningen och vem den fungerat bättre för när den här exceptionella perioden är över.

Jag ska inte överdriva mina kvalifikationer, med en termin som gymnasielärare, men jag upplevde att det fanns en typ av elev som lade så mycket tid på att undvika att följa reglerna att det påverkade hens möjlighet att följa med i undervisningen. Om en sådan elev inte hela tiden frestas att demonstrera oberoende genom att stanna på skolgården istället för att gå till klassrummet, leka med mobiltelefonen under lektionstid eller komma för sent och störa för att visa att hen är självständig, kan tiden istället läggas på lektionernas innehåll. De andra elevernas och störs inte av utagerande beteende. Skolkaren kan vara den smartaste eleven i klassen, om man bara kan få hen att sätta rumpan på skolbänken. De eleverna trivs förmodligen bra med distansundervisning,, där man kan få gå byxlös eller dricka Monster under lektionerna eller vad som nu funkar för den enskilde.

En fördel med distansundervisning kan också vara att läraren slipper agera ordningsvakt. I ett klassrum måste man be elever sluta spela på mobilen eller sluta dricka läsk i närheten av tangentbordet. På distans kan man fokusera på om de deltar i lektionen och gör arbetsuppgifterna. På vissa sätt kan det nog vara lättare att sätta betyg på det sättet än att försöka avgöra om en rastlös elev deltar i lektionen.

Även elever som har problem med de sociala aspekterna kan trivas med onlineundervisning. Skolmiljön kan vara stressig för den som psykiska problem eller är mycket introvert.

Att gå till skolan lär en många viktiga saker som man har nytta av i vuxenlivet, som att passa tider, göra ett gott intryck på de man möter och att komma överens med olika typer av människor. Huruvida det är skolans uppgift att också ge eleverna sociala färdigheter är omdebatterat. Från höger kommer gärna förslag om ordningsbetyg och från vänster vill man helst inte ha betyg alls.

Man ska inte glömma att skolan inte är det enda stället att lära sig sociala färdigheter på. Unga människor är vana vid umgänge online.

En av de vackraste historierna om onlinelivet är den om 15-årige Mats, som hade Duchennes muskeldystrofi, och levde sitt liv genom spelet World of Warcraft. När han dog kom folk från hela världen på begravningen och sörjde. Klasskamrater online behöver inte vara mindre viktiga än de i en fysisk skola.

Om det visar sig att många skolor tycker att onlineundervisning fungerar kan man fundera på att ha gymnasieklasser online för de elever det passar bättre. Högre närvaro är en vinst både för skolorna och för eleverna.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Utrikes

Oförändrat läge för Johnson – kvar på sjukhus

En polis utanför St Thomas' Hospital i London, där premiärminister Boris Johnson vårdas.
En polis utanför St Thomas' Hospital i London, där premiärminister Boris Johnson vårdas.
Fotograf: Victoria Jones/AP/TT
Utrikes
Utrikes Storbritanniens premiärminister Boris Johnson blir kvar på intensivvårdsavdelningen på ett sjukhus i London sedan hans coronavirussymptom förvärrades under måndagen.
En uppdatering om hälsoläget väntas komma senare i dag.

Boris Johnson lades in på sjukhus i söndags kväll, då han fortfarande hade feber och hosta trots att det då gått tio dagar sedan han testats positivt för viruset.

– Premiärministern var stabil över natten och är fortfarande vid gott mod. Han får andningsstöd och andas utan annan hjälp, säger Johnsons talesperson på tisdagen och uppger att premiärministern inte har haft behov av respirator.

55-årige Johnsons flytt till intensivvårdsavdelningen på måndagskvällen var enligt Downing Street en försiktighetsåtgärd om det skulle behövas en respirator för att underlätta tillfrisknandet.

Johnson får bland annat syrgasbehandling på sjukhuset.

"Väldigt sjuk"

Johnson själv meddelade sig i måndags genom Twitter: "På min läkares inrådan åkte jag till sjukhuset för några rutintester eftersom jag fortfarande har symptom på coronavirus. Jag är vid gott mod och håller kontakten med mitt team, och vi jobbar tillsammans för att bekämpa det här viruset och försäkra att alla är säkra".

Men utrikesminister Dominic Raab, som tagit över Johsons roll där det är nödvändigt och som leder regeringens möten om coronakrisen med ministrar och rådgivare, säger att han inte har pratat med premiärministern sedan i lördags.

Händelseutvecklingen visar att Boris Johnson är väldigt sjuk, säger Derek Hill, professor vid University College London. Han poängterar dock att det inte är ovanligt att behöva intensivvård vid den här typen av sjukdom.

– Premiärministern får den bästa vård som (sjukvårdssystemet) National Health Service kan erbjuda.

Utrikesminister Raab säger att premiärministern är "i säkra händer" på St Thomas' Hospital, som ligger mitt emot parlamentet i centrala London.

– Regeringens fokus kommer att fortsätta vara att säkerställa att premiärministerns planer för att besegra coronaviruset fortsätter framåt, sade han i måndags.

Drottning Elizabeth har regelbundet fått nya uppdateringar om Boris Johnsons hälsa, meddelar premiärministerns talesperson.

FAKTA

Fakta: Boris Johnson

Boris Johnson föddes i New York den 19 juni 1964, men som brittisk medborgare.

Efter uppväxten i England studerade han på Eton College, och började sedan arbeta som journalist på dagstidningen The Times. Han blev senare Brysselkorrespondent.

2001 valdes han in i underhuset för första gången, för Konservativa partiet. Johnson satt där till 2008, då han blev Londons borgmästare, en post han hade fram till 2016.

Under kampanjen inför brexitomröstningen 2016 var han ett framträdande namn bland brexitörerna. Mellan 2016 och 2018 var han utrikesminister i Theresa Mays regering.

Efter att May meddelade sin avgång i maj i fjol tillträdde Boris Johnson den 23 juli som ledare för Konservativa partiet. Dagen därpå blev han Storbritanniens premiärminister.

Under sin tid som premiärminister har han manövrerat i ett komplicerat politiskt landskap, och fick i december till det nyval han länge velat ha. Valet slutade med en storseger för Johnson och det Konservativa partiet.

Brexit genomfördes under Johnsons ledarskap.

Lund

Fyrspårsbygget nu igång

Här är de byggen som ska genomföras i Lund under de närmsta åren.
Fotograf: Illustration: Trafikverket
Lund
LUND I dagarna görs de första förberedelserna för byggandet av de tre kilometer långa spåren som ska bli fyrspårssatsningen mellan Lund och Flackarp och den nya tågstationen på Klostergården.

I slutet av mars fick nämligen hela fyrspåret mellan Malmö och Lund ett byggstartsbeslut från regeringen som innebär att även den sista delen av utbyggnaden mellan Lund och Malmö kan bli klar samtidigt med övriga byggen år 2024.

– Det har varit ett mål sen byggstarten 2017 att hitta en lösning för att tillsammans med entreprenören bygga även delen mellan Lund och Flackarp. Att vi kan bygga klart hela sträckan i ett gemensamt projekt sparar värdefull tid och pengar, säger Trafikverkets projektledare Jens-Peter Eisenschmidt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

"Contagion" och "Devs" populära att strömma

Sonoya Mizuno i 'Devs', den mest strömmade serien bland tjänsten Playpilots användare. Arkivbild.
Sonoya Mizuno i "Devs", den mest strömmade serien bland tjänsten Playpilots användare. Arkivbild.
Fotograf: Raymond Liu/FX/AP/TT
Kultur och nöje

Filmen "Contagion" och tv-serierna "Devs" och "Manhunt" var populärast på strömningstjänsterna i Sverige under mars månad, enligt siffror från Playpilot.

Bland filmerna var "Contagion" populärast, följd av "Joker" och "Le Mans 66".

På tv-sidan följs "Devs" av "Manhunt: Deadly games" och "Westworld".

Playpilot är en så kallad aggregator som sammanställer flera strömningstjänsters utbud, och användarna kan markera när de tittar på något. På så vis kan aggregatorn sammanställa tittarsiffror trots att till exempel Netflix inte går ut med några sådana.

Mätningen från mars månad bygger på data från 15 000 användare.

Inrikes

Pressträff med statsministern

Statsminister Stefan Löfven (S).
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Live Pressträff med statsminister Stefan Löfven, vice statsminister Isabella Lövin och socialminister Lena Hallegren klockan 16:00.

Sport

Leksand jagar Modotränaren

Björn Hellkvist. Arkivbild.
Björn Hellkvist. Arkivbild.
Fotograf: Erik Mårtensson/TT
Sport
Sport SHL-klubben Leksand vill ha Modos succétränare Björn Hellkvist.
Och han är intresserad.
– De kontaktade mig för tio dagar sedan och det är väldigt kittlande, säger Hellkvist till Aftonbladet.

Allsvenska topplaget Modo har brandskattats på spelare sedan ishockeysäsongen abrupt avslutades på grund av coronakrisen.

Nu kan nästa tapp vara på gång. Succétränaren Björn Hellkvist, som ledde Modo till allsvensk final innan säsongen bröts, har kontaktats av Leksand.

Hellkvist har kontrakt med Modo, men säger till Aftonbladet:

– Klart att Leksand är kittlande. Det var kittlande tidigare och är inte mindre kittlande nu. Men det måste lösa sig för alla parter. Jag hoppas att det gör det och jag ser Leksand som en ny och härlig utmaning. Men jag vill poängtera att det är upp till Leksand och Modo att komma överens.

Att Modo drabbats hårt av spelarförluster spelar in i Hellkvists intresse för att gå vidare.

– Hela det lagbygget som jag satte ihop för ett år sedan är borta. Vi har haft ett extremt tapp, säger han.

Nykomlingen Leksand slutade näst sist i SHL, men klarade sig kvar utan kval när säsongen ställdes in.

NÄSTA ARTIKEL