Svalöv

Lägenhetsvisning spårade ur

Artikel Svalöv En lägenhetsvisning spårade ur och nu döms en 46-årig man för misshandel.Han ska avverka 75 timmars samhällstjänst och får dessutom villkorlig dom.

Det var under fjolåret som bråket med en hyresvärd eskalerade när mannens före detta fru och två barn skulle titta på en lägenhet på en plats i Svalövs kommun.

46-åringen dök helt plötsligt upp och hävdade att han skulle agera tolk under visningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Utsläppsrekord från norsk kolkraft i Arktis

Gruvdriften har minskat på Svalbard – men samhället är självförsörjande på kolkraft. Arkivbild.
Gruvdriften har minskat på Svalbard – men samhället är självförsörjande på kolkraft. Arkivbild.
Fotograf: Tore Meek/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi

Kolkraftverket i Longyearbyen på den norska ögruppen Svalbard släppte ut rekordmycket koldioxid förra året – 77 000 ton. De senaste sju åren har utsläppen ökat med 44 procent, vilket delvis kan förklaras av ett ökat behov av fjärrvärme på grund av större befolkning och bebyggelse, enligt NRK.

Regeringen jobbar med att hitta alternativa energikällor för den arktiska ögruppen – som är en av de platser på jorden där den globala uppvärmningen går som snabbast.

– Jag är fast besluten om att hitta hållbara lösningar för framtiden, men som också säkerställer en säker energiförsörjning. Det är viktigt i ett sådant samhälle som Svalbard, säger olje- och energiminister Tina Bru.

Utrikes

Tysk oro över att USA lämnar WHO

Tysklands hälsominister Jens Spahn. Arkivbild.
Tysklands hälsominister Jens Spahn. Arkivbild.
Fotograf: Annegret Hilse/AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA:s beslut att bryta banden med Världshälsoorganisationen WHO är ett bakslag för global hälsa. Det skriver Tysklands hälsominister Jens Spahn i en tweet som har publicerats på engelska, tyska och franska.

"EU måste ta en ledande roll och engagera sig mer ekonomiskt" skriver Spahn.

President Donald Trump meddelade i fredags att USA avslutar samarbetet med WHO och drar tillbaka sitt medlemskap. Han hänvisar bland annat till att organisationen inte har genomfört reformer som USA har krävt. Presidenten hävdar också att Kina har total kontroll över WHO.

Kultur och nöje

SVT gör nytt tv-magasin om Allsvenskan

André Pops tillsammans med fotbollsexperterna Therese Strömberg och Daniel Nannskog. Pressbild.
André Pops tillsammans med fotbollsexperterna Therese Strömberg och Daniel Nannskog. Pressbild.
Fotograf: Jan Danielsson/SVT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

"Fotbollsstudion" är SVT:s nya satsning för att täcka Allsvenskan. Programmet leds av André Pops, som är taggad.

"Äntligen! Vi är många som har längtat efter den allsvenska starten och att då kunna ge våra tittare ett helt nytt magasin om en fotbollsliga som rymmer så mycket engagemang känns verkligen inspirerande. Fotbollsstudion ska ge skarpa analyser, starka åsikter och glädje. Tittarna ska kunna känna att vi delar deras passion för fotbollen", säger han i ett pressmeddelande.

I studion finns också SVT:s fotbollsexpert Daniel Nannskog och den nya fotbollskrönikören Therese Strömberg.

"Fotbollsstudion" sänds på måndagar och drar i gång den 15 juni.

Utrikes

Färre extremt prematura i nedstängt Danmark

Danmark noterar färre extremt prematura barn under coronapandemin. Arkivbild.
Danmark noterar färre extremt prematura barn under coronapandemin. Arkivbild.
Fotograf: Gorm Kallestad/NTB/TT
Utrikes
Utrikes Antalet extremt för tidigt födda barn har sjunkit dramatiskt i Danmark under den tid som stora delar av samhället har varit nedstängt på grund av coronapandemin. Det handlar om en minskning på 90 procent.

Barn som föds före graviditetsvecka 37 räknas som för tidigt födda men de som föds före vecka 28 räknas som extremt prematura. Och när forskare i Danmark undersökte förlossningar mellan den 12 mars och 14 april i år så upptäckte de att antalet extremt prematura gick från omkring 2 till 0,19 per 1 000 födda barn.

31 180 nyfödda inkluderas i studien, som har gjorts av Statens Serum Institut i samarbete med Rigshospitalet. Av dessa föddes 1 566 för tidigt (det vill säga före vecka 37). Det sammanlagda antalet förlossningar förändrades inte nämnvärt under perioden och det gjorde inte heller antalet barn som föddes efter vecka 28.

Forskarna har jämfört statistiken med samma period de senaste fem åren.

Forskarna vill nu gå vidare för att försöka förstå vad det är som ligger bakom förändringen. I studien har de övervägt huruvida de beteendeförändringar som inträffade under pandemin kan ha haft en förebyggande effekt vad gäller extremt prematura förlossningar – till exempel vad gäller en eventuellt minskad benägenhet till stress och infektioner.

Sofia Eriksson/TT

Krönikor

En vecka med återhämtning

Alfa Laval är en av veckans skånska vinnare på börsen, men sett till 2020 har de backat 20 procent.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Krönikor
ekonimikrönika

Efter en börsuppgång på 5 procent i veckan har nu årets börsfall dämpats till minus 7 procent. Ju mer långsiktigt desto bättre har det gått. På tolv månader har börsgenomsnittet stigit med 8 procent, på fem år med 17 procent och på tio år mer än fördubblats, plus 106 procent.

Den som haft sina aktier i drygt fem år har dessutom fått utdelningar på närmare 4 procent årligen, dock inte i år då flertalet bolag avstått sedan staten satte upp hinder. Men det är som tidigare påpekats knappast förlust för aktieägarna, de äger fortfarande kvarhållna pengar som hjälper till att stärka bolagen inför en högst oviss framtid.

Veckans börsuppgång gäller bland annat de två stora skånska industriföretagen Alfa Laval och Trelleborg vars aktier stigit med 6 procent i veckan. Men från årsskiftet har de backat 20 procent respektive 24 procent, alltså betydligt mer än börssnittets minus 7 procent.

På fem år har dock Alfa Lavals aktie stigit 18 procent, på tio år nästan fördubblats. Trelleborg har en dålig utveckling också på fem år, minus 23 procent, men klart bättre på tio år då aktien stigit med 171 procent. Till detta kommer årliga utdelningar.

Byggbolagen har också hämtat igen en del av börsfallet, Peab plus 7 procent i veckan, därmed 18 procent back i år. Skanska plus 9 procent i veckan, minus 11 i år. De ligger dock 97 respektive 63 procent upp på tio år.

Industribolag på mellanstora listan är Haldex i Landskrona, bromsar för tyngre fordon, som sedan ett par år plågas av ägarstrider med tyskt bolag som är både ägare och konkurrent. Aktien har backat 26 procent sedan årsskiftet nästan 70 procent minus på fem år. Aktien betalas nu i ca 38 kr, år 2006 var den något högre liksom från 2012 fram till idag. Att AMF pension och AFA försäkring under maj gått in med 157 nya friska miljoner har inte påtagligt höjt aktiekursen.

Särskilt forskningsbolagen eller förhoppningsbolagen som de ofta kallas på börsslang kan efter långa tider av förluster och räddningsaktioner via nyemissioner plötsligt ta fart.

De största procentuella uppgångarna gäller enstaka bolag inom hälsa och läkemedel, Life science. Särskilt forskningsbolagen eller förhoppningsbolagen som de ofta kallas på börsslang kan efter långa tider av förluster och räddningsaktioner via nyemissioner plötsligt få fart.

Några har blivit värda miljardbelopp trots en serie förlustår, Spectra Cure i Lund, börsvärde 1,7 miljard noterad bland de femtio bolagen på First North Premier. Verksamt inom laserljus mot cancer.

Omsättningen ännu bara drygt en miljon kronor det gångna kvartalet, men ledningen uttalar nu att man ”når marknaden om 1 – 2”. Aktiemarknaden är avvaktande.

Nu betalas aktien i drygt 17 kr, hälften mot för ett år sedan och med en högst tillfällig topp på 45 kr.

Cantargia också i Lund arbetar med enzymer som ska göra transplantationer säkrare inom cancer i lungor och bukspottkörtlar. Noterat på börsens tredje lista, börsvärde 1,9 miljarder kr trots att omsättningen senaste kvartalet var noll.

Anoto i Lund har under många år hoppats på genombrott för sina digitaliserade pennor som skickar handskrift in i datorn. I veckan tecknades avtal med ett skoldistrikt i amerikanska delstaten Indiana värt 72 000 dollar. Anoto kallar ordern betydande för att den kan ge ytterligare licenser och försäljning av pennor. Dubblad rörelseförlust till 18 miljoner kr första kvartalet, lägre försäljning 21 (26) Mkr. Aktien upp 27 procent på en månad, börsvärde 216 Mkr.

Skåne-Möllan steg 14 procent i veckan, plus 17 procent i år. Börsvärde 528 Mkr på First North-listan..

Henric Borgström är ekonomijournalist och krönikerar i Skånska Dagbladet och Norra Skåne.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Utrikes

Oro över att Storbritannien öppnar för snabbt

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson applåderar vårdpersonal utanför 10 Downing Street i London.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson applåderar vårdpersonal utanför 10 Downing Street i London.
Fotograf: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Utrikes
Utrikes Fler än två personer får snart träffas utomhus och vissa elever får gå tillbaka till skolan. Men vetenskapliga rådgivare till regeringen oroar sig över att det hårt virusdrabbade Storbritannien lättar på restriktionerna för snabbt.

Det är bara några dagar kvar till det som i brittiska tidningar har kallats "den glada måndagen". Då kan äntligen familj och vänner återförenas efter en tio veckor lång separation på grund av coronaviruset.

Från och med nästa vecka tillåts upp till sex personer att träffas utomhus i England – där man tidigare bara har fått lov att träffa en person från ett annat hushåll på två meters avstånd. Liknande regler gäller redan eller kommer att börja gälla i Skottland, Wales och Nordirland.

Skolor öppnar

Premiärminister Boris Johnson har dock uppmanat britterna att försöka undvika att träffa människor från för många hushåll för att på så sätt undvika snabb smittspridning mellan olika familjer. I England kommer också grundskolor att öppna för vissa åldersgrupper på måndag – trots att vissa fackförbund och skolråd har varnat för att det inte är säkert.

Och den vetenskapligt rådgivande gruppen Sage, som regeringen lutar sig mot för att fatta beslut under coronapandemin, har också varnat för risken som kommer med att lyfta på restriktionerna, rapporterar BBC. Professor John Edmunds kallar det för ett politiskt beslut och noterar att antalet nya fall i Storbritannien fortfarande är högt och att många forskare skulle vilja se en minskning innan virusåtgärderna lättas.

Oro för spridning

Sage har offentliggjort detaljer från konfidentiella möten med regeringen och av dem framgår att experterna också har framfört att det kommer att finnas "lite tid" för att återinföra strängare restriktioner om smittspridningen börjar ta fart igen. Rådgivaren och professorn Peter Horby säger att Storbritannien inte har råd att förlora kontrollen över viruset.

– Vi har fortfarande 8 000 fall om dagen, säger han till BBC:s Radio 4.

Jeremy Farrar, som också är medlem i Sage, skriver på Twitter att covid-19 "sprider sig för snabbt för att lyfta restriktionerna i England".

Storbritannien har mer än 272 000 bekräftade fall av covid-19 och över 38 200 döda, enligt det amerikanska universitet Johns Hopkins sammanställning.

Sofia Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Kritiseras för långsam start

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som själv tillbringade tre dagar på intensiven sedan han insjuknat i covid-19, har kritiserats för att i början av virusutbrottet inte ha tagit situationen på tillräckligt stort allvar. I början av mars, när WHO varnade för en möjlig pandemi, förespråkade den brittiska regeringen framför allt noggrann handhygien.

Den 5 mars registrerades Storbritanniens första dödsfall i covid-19. I mitten av mars började antalet fall att öka kraftigt och då slopades kontaktspårningen, det vill säga att hitta och testa personer som varit i kontakt med smittade, till stora delar. I stället satsade regeringen på strategin med så kallad social distansering.

Den 20 mars beordrades skolor, barer, restauranger, gym och liknande anläggningar att stänga. Tre dagar senare sade Johnson att människor bara fick lämna hemmet för att handla mat, motionera eller resa till arbetet om de inte kunde jobba hemma.

Källa: AFP

Inrikes

Ansiktsmask klent skydd mot viruset

Munskydd hjälper inte mott smittspridningen bland befolkningen, enligt finska social- och hälsovårdsministeriet. Arkivbild.
Munskydd hjälper inte mott smittspridningen bland befolkningen, enligt finska social- och hälsovårdsministeriet. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes

Det finska social- och hälsovårdsministeriet har kommit fram till att ansiktsmasker inte skyddar mot smittspridning i någon betydande grad, skriver det finska mediebolaget Yle.

I en utredning har ministeriet tittat närmare på forskningsresultat samt internationella rekommendationer och olika länders riktlinjer för användning av ansiktsmask.

Utifrån resultatet kan skyddsmasker i viss mån motverka virusspridning om den personen som bär masken är smittad, men maskernas smittskyddande effekt på befolkningen beskrivs som "obetydlig". Används masken på fel sätt kan den till och med öka smittrisken, skriver Yle.

Den finska regeringen väntas ta beslut och upprätta nya riktlinjer utifrån utredningens resultat nästa vecka.

Inrikes

Misstänkta för mordförsök i Skapnäck släppta

De fem män som under fredagskvällen frihetsberövades, misstänkta för försök till mord efter att ha skjutit en 20-årig man i Skarpnäck, har under morgonen åter släppts på fri fot. Arkivbild.
De fem män som under fredagskvällen frihetsberövades, misstänkta för försök till mord efter att ha skjutit en 20-årig man i Skarpnäck, har under morgonen åter släppts på fri fot. Arkivbild.
Fotograf: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Inrikes
Inrikes

De fem män som under fredagskvällen greps misstänkta för försök till mord sedan en 20-årig man skjutits i Skarpnäck har under morgonen släppts på fri fot.

– Det är åklagaren som tagit beslutet, så det vet vi inget mer om just nu. Men troligtvis beror det på att de inte uppfyller en tillräckligt hög misstankegrad för att kunna hållas frihetsberövade, säger polisens presstalesperson Anders Bryngelsson.

Larmet om att en man skjutits i benet i Skarpnäck i södra Stockholm kom vid 17.30 på fredagseftermiddagen. Den drygt 20-årige mannen fördes till sjukhus och hans skadeläge är oklart.

TT har sökt Åklagarmyndigheten.

NÄSTA ARTIKEL