Karolinska Universitetssjukhuset varslar sjukhuspersonal. Foto: Erik Simander/TT/Arkiv

Karolinska varslar 600 vårdanställda

Inrikes Karolinska universitetssjukhuset lägger ett varsel på 250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster. Varslet omfattar även ett fåtal tjänster inom sjukhusservice, enligt ett pressmeddelande.

Enligt Karolinska kommer inte patienterna att påverkas negativt av neddragningarna utan sjukhuset kommer att fortsätta ge vård av hög kvalitet.

– Varslet är nödvändigt och en logisk följd av vårt nya, smalare uppdrag att ge högspecialiserad och specialiserad vård. Vi har tidigare inte anpassat kostymen utan haft en bemanning för vårt gamla, bredare uppdrag, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga.

I våras varslade man 550 tjänster inom administrationen. Nu går man vidare och varslar för första gången läkare och sköterskor.

Karolinska universitetssjukhuset prognos för 2019 beräknas ge ett minusresultat på 1,6 miljarder kronor. Detta trots att sjukhuset tagit initiativ till en mängd besparingar, bland annat anställningsstopp, varslet på administrativa tjänster och elva ytterligare sjukhusövergripande åtgärder för att minska kostnader för hyror, IT, material och läkemedel.

– Att varsla är en kraftig åtgärd och jag förstår att det skapar oro bland många medarbetare, men det är ofrånkomligt. Vi kommer att arbeta aktivt med att stödja alla medarbetare som eventuellt sägs upp att hitta nya arbeten, säger Björn Zoëga i ett pressmeddelande.

 

 

Dagens fråga

Längtar du till jul?

Loading ... Loading ...