Svedala

Fordonshaveri på E65

Artikel Svedala En bil har fått haveri på E65 vid Börringe kloster i riktning mot Malmö.

Bilen blockerar vänster körfält vid cirkulationsplats Börringe Kloster i riktning mot Malmö, och trafiken beräknas påverkas fram till nio-tiden på onsdagsförmiddagen enligt Trafikverket.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Nu blir det nytt ljus i byns egen motionsskog

Arbetet med upprustningen av elljusspåret är i full gång. Johan Paleologos och hans kollega sköter grävarbetet.
Fotograf: Toomas Laagus
Eslöv
STEHAG I långt över 40 år har den spridit ljus över motionärerna i Gyaskogen. Men nu rivs belysningen på elljusspåret för att ersättas med en modernare anläggning.

Fågelkvittret i Gyaskogen samsas numera med ljudet från en minigrävare på larvfötter som äter sig fram genom jorden.

I slutet av förra veckan påbörjades moderniseringen av belysningen längs det 1,4 kilometer långa elljusspåret. Det är Eslövs kommun som låter genomföra upprustningen och notan beräknas landa på 2,1 miljoner kronor.

De gamla trästolparna ersätts med metallstolpar och den luftburna elkabeln ska i stället grävas ner i marken.
Fotograf: Toomas Laagus

Ljusslingan har några år på nacken. Joakim Ingves som är entreprenadledare på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen konstaterar att elljusspåret byggdes 1976. Vissa av de gamla trästolparna med lamporna börjar bli slitna.

Elkablar grävs ned

Men framförallt kärvar det emellanåt med den luftledda elkablarna som hänger mellan stolparna.

– Det har varit många felanmälningar eftersom det ofta blir strömavbrott, säger Joakim Ingves.

De luftburna kablarna är utsatta och när det blåser ned någon gren kan elen slås ut. Men det kommer inte vara något problem när upprustningen är klar. Det är bland annat därför minigrävaren är på plats.

Elledningen till lamporna grävs nämligen ner en dryg halvmeter under mark.

Efter mer än 40 år börjar en del av trästolparna med armaturerna bli slitna. Nu byts de ut till metallstolpar.
Fotograf: Toomas Laagus

”Bättre än förväntat”

Martin Skoog som arbetar åt Vattenfalls underentreprenör sitter vid spakarna i förarhytten till minigrävaren.

– Det har gått bättre än förväntat. Vi trodde det skulle vara mer sten och rötter, konstaterar han.

På den bit där grävarbetet börjat sitter det även några betongfundament nedsänkta i marken. Moderniseringen innebär även att de gamla trästolparna ryker, för att istället ersättas med metallstolpar som sätts i betongfundamenten. Sammanlagt ska det bli 59 ljuspunkter längs med elljusspåret.

Några av betongfundamenten är redan på plats. I dessa sätts metallstolparna, som ersätter de gamla trästolparna.
Fotograf: Toomas Laagus

Den största nymodigheten med satsningen är att ljusanläggningen kommer vara rörelsestyrd. När ingen använder anläggningen kommer den bara lysa med minimalt ljus. Men så fort du börjar röra dig inne på slingan så känner sensorer av att du är där. Då kommer den delen du rör dig på att tändas upp till 100 procent.

Miljövänligare

När du sedan rör dig framåt återgår passagen du passerat till minimalt ljus medan biten du har framför dig tänds upp till 100 procent. Tekniken med de närvarostyrda armaturerna sparar både pengar och är mer miljövänlig.

Eslövs kommun satsar drygt två miljoner kronor på att rusta upp och modernisera elljusspåret i Gyaskogen.
Fotograf: Toomas Laagus

Som en sista bonus ska även marken längs slingan få ett lyft, genom att ett lager av ljust stenmjöl läggs på för att täcka marken längs slingan.

– Det gör vi för att marken ska bli så jämn som möjligt, säger Joakim Ingves som berättar att även skyltningen moderniseras.

Joakim Ingves som är kommunens entreprenadledare har stött på flera bybor som är glada över kommunens satsning.– Det ses som mycket positivt att vi gör detta
Fotograf: Toomas Laagus

”Ses som mycket positivt”

Enligt planen ska arbetat vara klart i vecka 28, men det kan ta någon extra vecka att få allt i hamn, menar Joakim Ingves. Han har förstått att bybor och andra som använder slingan uppskattar att kommunen nu låter göra upprustningen.

– Det ses som mycket positivt att vi gör detta. Den används mycket, annars hade vi inte fått så många felanmälningar som vi får. Det är inte bara folk som springer här utan det är också många som promenerar här eller går med stavar.

Inrikes

Kritik mot regeringen i riksdagsdebatten

Flera talare kritiserade regeringen och socialministern Lena Hallengren (S) i riksdagsdebatten. Arkivbild.
Flera talare kritiserade regeringen och socialministern Lena Hallengren (S) i riksdagsdebatten. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Det är regeringens ansvar att man inte lyckats skydda de äldre från coronasmittan på äldreboendena. Det hävdade flera talare när riksdagen debatterade frågan.
– Regeringen leder landet, i synnerhet i kris, säger moderaten Camilla Waltersson Grönvall.

Debatten om äldreboendena har begärts av Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Flera talare framhöll regeringens yttersta ansvar i en kris och att regeringens besked att beredskapen är god inte stämde.

– Det som inte fick hända hände och för det ska regeringen hållas ansvarig, säger Ann-Christine From Utterstedt (SD).

SD kräver att en coronakommission tillsätts omedelbart, något som Moderaterna tidigare har krävt.

Inte över

Socialminister Lena Hallengren (S) inledde debatten med att konstatera att vi lever i en historisk tid.

– Vi befinner oss mitt i pandemin, en kris av historiska proportioner. Det är otroligt betydelsefullt att vi drar slutsatser både av det som fungerat och det som inte fungerat, säger hon men varnar för tron att det är över.

– Vi står fortfarande mitt i pandemin. Vi får inte förledas tro att krisen är över, allra minst gäller det de äldre. Jag vill varna för att gå in i en känsla av att vi nu ska utvärdera, varna för att det sprids en känsla att vi kan gå vidare till något annat än att bekämpa det här viruset, säger Hallengren.

Hon framhöll också att ansvaret är delat på såväl kommuner och regioner som privata arbetsgivare.

Vänsterpartiets Karin Rågsjö anser att problemen i äldreomsorgen funnits under lång tid och nämner brister i personalens arbetsvillkor och vinstintressen.

En dödsfälla

– Borde vi förstått att äldreomsorgen som varit på svältkur så länge skulle bli en dödsfälla för så många äldre? Jag tycker nog det, säger hon.

Över 90 procent av alla som dött i covid-19 i Sverige var 70 år eller äldre. Drygt hälften av dem bodde på äldreboende, och drygt var fjärde hade hemtjänst, enligt Socialstyrelsens senaste siffror.

– Det manar till eftertanke och till handling. De brister vi ser under pandemin fanns långt tidigare och vi ser effekterna av det i dag, säger Acko Ankarberg Johansson (KD).

Hon anser att det behövs bättre medicinska insatser, förbättrade arbetsvillkor och både riktade och generella stöd till kommunerna.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) konstaterade i onsdags att de flesta riskindikationerna finns inom äldrevården. Ivo har under en rad år pekat ut risker och brister inom äldreomsorgen. Det handlar om kompetensförsörjning samt brist på kontinuitet, skyddsutrustning och hygienrutiner.

Utrikes

Trumps inlägg om demovåld flaggas av Twitter

Bränder i Minneapolis under torsdagen.
Bränder i Minneapolis under torsdagen.
Fotograf: David Joles/Star Tribune/AP/TT
Utrikes
Utrikes Protesterna i USA mot ordningsmaktens övervåld mot svarta fortsätter. Bland annat sattes en polisstation i brand i Minneapolis under torsdagen och i flera städer har människor skottskadats.
Donald Trump hotar med att sätta in militär, och kallar demonstranterna för "thugs" – vilket får Twitter att markera presidentens inlägg.

För tredje dagen i rad präglades flera amerikanska storstäder av protester, som sent på torsdagen lokal tid på sina håll övergick i kravaller och plundring.

I Louisville i delstaten Kentucky har minst sju personer skottskadats i samband med en demonstration kring fallet Breonna Taylor som sköts ihjäl i mars, rapporterar AP. Även i andra städer rapporteras det om skottlossning i samband med demonstrationer.

I Minneapolis ska en polisstation ha satts i brand och stadens polis har av säkerhetsskäl lämnat byggnaden. Enligt Washington Post har ett hundratal personer omringat huset. I tvillingstaden Saint Paul ingrep polisen mot ett 60-tal personer som plundrade en affär, skriver tidningen Star Tribune.

Utreds av FBI

Men även fredliga demonstrationer spred sig i det som kallas Twin Cities-området, och tusentals personer protesterade i ett antal manifestationer där de krävde rättvisa och frihetsberövande för de fyra vita poliser vars ingripande i måndags har utlöst protesterna.

En video visar hur en vit polisman under nära nio minuter med knät sätter sig på en svart mans nacke. I videon hörs hur 46-årige George Floyd, med ansiktet nedpressat mot gatan och iförd handbojor, vädjar om hjälp och flera gånger säger "snälla, jag kan inte andas", innan han blir livlös.

Han förklarades senare död på ett sjukhus i Minneapolis. De fyra inblandade poliserna har fått sparken och fallet utreds av FBI.

Demonstranter i Minneapolis ropade "Jag kan inte andas" – de ord som blev den döde George Floyds sista – när de tågade i de centrala delarna av staden, där människorättsaktivisten Al Sharpton höll ett tal.

– Det finns sannolika skäl att misstänka och gripa dem (poliserna). Vi ber inte om en tjänst, vi ber om vad som är rätt, sade han enligt nyhetsbyrån AFP.

Lokalt undantagstillstånd

Efter onsdagens våldsamma protester hade Minneapolis borgmästare Jacob Frey på torsdagen bett guvernören Tim Walz om hjälp, och denne kallade in delstatens nationalgarde för att hjälpa polisen att hålla ordning i staden.

Men enligt tidningen Minnesota Reformer hade nationalgardet ännu inte satts in på torsdagskvällen. USA:s president Donald Trump kallar det "brist på ledarskap".

"Antingen skärper sig den väldigt svaga vänsterradikala borgmästaren Jacob Frey och får ordning i staden, eller så kommer jag att skicka in nationalgardet och få jobbet gjort", skriver Trump på Twitter och kallar demonstranterna för "thugs", ungefär "skurkar".

Om plundring eller vandalisering sker kan det innebära att skottlossning också kommer ske, twittrar presidenten. Twitter reagerar genom att markera Trumps tweet, och skriva att den bryter mot plattformens regler om "förhärligande av våld". Presidentens inlägg är dock inte borttaget.

Frågan om övervåld

I delar av Minneapolis har ett lokalt undantagstillstånd utlysts, och polisen har bett allmänheten att hålla sig borta från vissa centrala delar av staden.

Men det har inte bara varit oroligt i Minnesota. Protester har även spritt sig till många andra städer i USA, bland annat Los Angeles och Memphis.

även om konfrontationer mellan polis och demonstranter i New York och Chicago.

De senaste fallen väcker svåra minnen av andra händelser där svarta utsatts för övervåld i USA de senaste åren. Händelsen väcker också frågeställningar om rasism inom polisen och huruvida svarta och vita är lika inför lagen.

Martin Yngve/TT

En demonstrant i Saint Paul håller upp en skylt med texten 'Black Lives Matter'.
En demonstrant i Saint Paul håller upp en skylt med texten "Black Lives Matter".
Fotograf: John Minchillo/AP/TT
En polisinsats i Saint Paul, där en affär plundrades.
En polisinsats i Saint Paul, där en affär plundrades.
Fotograf: Richard Tsong-Taatarii/Star Tribune/AP/TT

FAKTA

Bakgrund: Kända fall av polisvåld mot svarta i USA

Under våren 2020 har flera fall där svarta far illa av vita polisers behandling väckt uppmärksamhet.

Februari 2020: en 25-årig svart man, Ahmaud Arbery, skjuts till döds under en joggingtur i Brunswick i Georgia. Tre män är gripna för händelsen, bland andra en far och hans son.

Mars 2020. i delstaten Kentucky tar sig tre poliser in i Breonna Taylors hem och skjuter henne. Den 26-åriga kvinnan avlider.

Tidigare uppmärksammade händelser:

Juli 2014: Eric Garner avlider i Staten Island i New York när polis griper honom och kopplar strypgrepp runt hans hals.

Augusti 2014: tonåringen Michael Brown skjuts ihjäl i Ferguson i Missouri, efter att polis misstänkt honom för cigarettstöld. Stora protester och kravaller utbryter.

April 2015: Walter Scott stoppas för ett trasigt bromsljus i staden North Charleston i South Carolina. Det slutar med att han blir skjuten i ryggen åtta gånger av en polis när han försöker springa därifrån.

Juli 2016: Alton Sterling skjuts till döds av polis utanför en närbutik i Baton Rouge i Louisiana. En video visar hur två poliser trycker ner Sterling på marken innan en av dem skjuter honom fyra gånger, från nära håll.

Mars 2018: Stephon Clark befinner sig i en äldre släktings trädgård i Sacramento i Kalifornien när han skjuts med 20 skott av polis, som tror att mannen bär ett vapen. Inget vapen hittas på platsen, bara en mobiltelefon.

Källa: TT

Kultur och nöje

Baftas tv-gala körs bakom stängda dörrar

Förra året vann Jodie Comer bästa kvinnliga huvudroll för 'Killing Eve'. Arkivbild.
Förra året vann Jodie Comer bästa kvinnliga huvudroll för "Killing Eve". Arkivbild.
Fotograf: Grant Pollard/Invision/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Röda mattor, glitter och uppklädda stjärnor vid bankettbord är ett minne blott i årets prisgaleuniversum. Det blir tydligt när den brittiska tv-galan Bafta televison awards ska äga rum, försenat och i en ny form den 31 juli.

Värden Richard Ayoade kommer att leda "galan" från en stängd, tom studio. Och vinnarna får ge sina tacktal på länk, rapporterar BBC.

"Jag är lika förvånad som ni över att det här fortfarande ska bli av", säger komikern och programledaren Ayoade i ett uttalande.

Nomineringarna till Bafta television awards ska presenteras den 4 juni.

Inrikes

Plugg på distans slår mot utländska studenter

Flera tusen utländska studenter riskerar att inte få uppehållstillstånd i höst. Arkivbild.
Flera tusen utländska studenter riskerar att inte få uppehållstillstånd i höst. Arkivbild.
Fotograf: Veronica Johansson/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Flera tusen utländska studenter riskerar att inte få uppehållstillstånd i höst – om lärosätena fortsätter att undervisa på distans.
Ett av kraven för uppehållstillstånd är att studenten är fysiskt närvarande på campus.

Med anledning av coronaepidemin bedrivs undervisningen på landets universitet och högskolor sedan början av mars på distans för att minska smittspridningen.

För utländska studenter som vill fortsätta att studera i Sverige i höst kan det ställa till problem.

– De har hamnat i en situation som ingen kunnat räkna med, på grund av pandemin, säger Daniel Grynfarb, chef för migrationsrättsenheten på Migrationsverket.

Ett av kraven för att beviljas uppehållstillstånd är fysisk närvaro.

– I vanliga fall kräver vi att studier bedrivs på campus på heltid. Nu har vi gjort en bedömning att under rådande omständigheter räcker det med att en övervägande del av studierna är på campus, säger Daniel Grynfarb.

Olika bedömningar

Detta gäller under rådande pandemi och bara om övriga villkor också är uppfyllda; godtagbara resultat sedan tidigare, försäkring, giltigt pass, tryggad försörjning och så vidare.

Än så länge gör olika lärosäten olika bedömningar av hur de kommer att kunna bedriva undervisningen under nästa läsår.

– Det kan ju inte garantera någonting, utan de får helt enkelt meddela oss vilken bedömning de gör. Sedan förstår vi att verkligheten kan komma att förändras, säger Daniel Grynfarb.

– Men vissa lärosäten ser kanske redan nu att det bara kommer att vara distansundervisning och då är det det som gäller, medan andra gör en plan och förändrar en del saker – man kanske har mindre grupper och andra saker som gör att man bedömer att man kan bedriva undervisning på campus.

Antalet studenter som ansöker om förlängning av uppehållstillstånd har minskat i år. Hittills handlar det om knappt 1 900 ansökningar jämfört med drygt 2 100 motsvarande period i fjol.

Färre vill komma

Vad gäller antalet nya utländska studenter som vill komma till Sverige märks en ännu tydligare nedgång: 1 800 ansökningar i hittills år, jämfört med nästan 4 700 motsvarande period förra året.

– För dem gör vi samma bedömning vad gäller distans/inte distans. Den stora skillnaden för den här gruppen är inreseförbudet som gäller i Sverige just nu. Så länge det råder kan man inte resa in även om man får ett uppehållstillstånd, säger Daniel Grynfarb.

Anja Haglund/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Sjöbo

Friluftsbaden öppnar en timme tidigare för att undvika köer

Friluftsbadet i Sjöbo. Bassängerna är fyllda inför säsongsstarten.
Bassängerna är fyllda. På lördag kan Sjöboborna ta premiärdoppet på Orebadet – men med en del restriktioner.
Fotograf: Lennart Larsson
Sjöbo
SJÖBO Kommunens tre friluftsbad öppnar inom kort – men med en del restriktioner på grund av smittrisken.

Det blir dock inga begränsningar av antalet besökare. Områdena är så pass stora att badgästerna kommer att kunna hålla coronasäkert avstånd till varandra.

– Däremot kommer vi att öppna baden en timme tidigare för att undvika köer, berättar fritidschef Håkan Andersson.

Tidigare år har många badsugna hängt på låset klockan elva. Genom att öppningstiden till klockan tio är förhoppningen att minska trycket på entréerna. Baden kommer att stänga tidigare, men bara en halvtimme.

De kommer även att förses med avståndsmarkeringar till hopptorn och kiosk så att besökare påminns om att hålla avstånden. Markeringarna blir också ett stöd för personalen att använda vid köbildningar.

Tömd bassäng med skador i putsen på botten.
Innan badet kan öppna måst skadorna i botten på barnbassängen åtgärdas.
Fotograf: Lennart Larsson

Omklädning hemma

På Orebadet kommer omklädningsrummen inne och bastun att hållas stängda. Ombyte får ske hemma, i uteomklädningsrummen eller bakom en handduk som på badstranden.

Håkan Andersson tror inte det kommer att bli några problem med trängsel.

– På Orebadet kan man vara 400 personer. Det är inga problem bara man håller det snyggt. Det handlar om att använda sitt sunda förnuft.

Ny entré

Orebadet öppnar redan nu på lördag. Bilburna besökare får använda den nya entrén, med infart från Tolångavägen.

Det dröjer två veckor till innan Östra Färsbadet i Lövestad och Fränningebadet öppnar. Här slås grindarna upp först den 13 juni efter uppfräschning och reparationer.

Vitt istället för gult

I Lövestad har byggnaderna nyss fått ny färg utvändigt och delvis invändigt. Den gula baracken har anpassats efter Frenningebadet och är numera vit.

– Det blev riktigt snyggt, det lyser upp lite, säger Stefan Larsson, fastighetsförvaltare på tekniska förvaltningen.

Brädgolven i omklädningsrummen byts ut mot en mer lättstädad plastmatta.

Och – innan badet kan öppna så måste barnbassängen repareras.

Klart innan start

Putsen har släppt i botten på flera ställen vilket till en början bedömdes tyda på underliggande och betydligt värre skador.

– Men vad vi fått höra så är det inte så farligt. Så vi är inte speciellt oroliga att det inte ska bli klart innan öppning, säger Stefan Larsson.

Man med hörselskydd slipar golv.
Östra Färsbadet ska fräschas upp. Marcus Persson, MP Golv, förbereder för att lägga plastmatta i omklädningsrummen.
Fotograf: Lennart Larsson

Sport

EM och världscup i samma tävling

Världscuptävlingen i Schweiz nästa år blir också EM för orienterarna. Arkivbild.
Världscuptävlingen i Schweiz nästa år blir också EM för orienterarna. Arkivbild.
Fotograf: Geir Olsen/NTB/TT
Sport
Sport

Ryssland avsade sig arrangörskapet av orienterings-EM nästa år, av ekonomiska skäl på grund av coronapandemin. I stället tar Schweiz över EM. Det blir ett samarrangemang med världscuptävlingen som ska gå i Neuchatel den 13-16 maj.

"Vi känner att det är en väldigt bra lösning för det första orienteringsmästerskapet med fokus på endast sprintdistanser", säger Tom Holloway, generalsekreterare i Internationella orienteringsförbundet, i ett pressmeddelande.

Ekonomi

Börsen avslutar veckan nedåt

Nedåt på börsen. Arkivbild.
Nedåt på börsen. Arkivbild.
Fotograf: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen inleder sista handelsdagen i veckan nedåt. OMXS-index har efter drygt en timmes handel backat 1 procent.

Utvecklingen ligger i linje med ledande Europabörser. Handeln präglas av oro för de geopolitiska och handelspolitiska konsekvenserna av Kinas nya säkerhetslag för Hongkong och av Trumpregeringens reaktion på denna lag.

Bland tungviktarna drar ABB och H&M mest nedåt i kraft av indextyngd, ned med 2,8 respektive 2,1 procent.

Mest nedåt bland OMXS30-aktierna faller dock Autoliv, ned med 5,3 procent efter en varning för stora utmaningar i inledningen på andra kvartalet, där fordonsproduktionen enligt branschprognoser beräknas rasa med cirka 70 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

Aktien i tv-bolaget Nordic Entertainment Group (Nent) lyfter samtidigt drygt 6 procent efter beskedet om att den engelska fotbollsligan Premier League återupptas i juni.

Fastighetsbolaget Balders B-aktie faller 3,6 procent sedan bolaget i ett pressmeddelande berättat att två ledande befattningshavare häktats misstänkta för grovt insiderbrott.

Medicinteknikbolaget Elekta stiger samtidigt 1,3 procent efter en rapport för det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal. Den rapporterande bilverkstadskedjan Mekonomens aktie sjunker dock drygt 2 procent efter en kvartalsrapport.

SEB-aktien backar 1,4 procent sedan banken meddelat att förslaget om utdelning slopas inför stämman i juni. Även andra bankaktier tynger index med kursfall på 2,4 respektive 2,1 procent för Nordea och Swedbank och en nedgång på 1,6 procent för Handelsbanken.

NÄSTA ARTIKEL