Fransk coq au vin ska egentligen lagas på tupp, men här har jag valt kycklingben i stället. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Coq au vin på kycklingben

Recept Fransk coq au vin ska egentligen lagas på tupp, men här har jag valt kycklingben i stället.

4 portioner, 90 minuter

Du behöver:
cirka 1 kg kycklingben
150 g rökt sidfläsk utan svål
olivolja
12 steklökar
250 g små champinjoner
2 små morötter, i bitar
smör
salt
nymalen svartpeppar
2 msk vetemjöl
4 vitlöksklyftor, tunt skivade
3 msk konjak
2 msk tomatpuré
6 dl rödvin
1 1/2 dl kycklingbuljong
1 msk hackad färsk timjan och/eller rosmarin, alt 1 tsk torkad
2 lagerblad
Bladpersilja, grovhackad

Gör så här:
1. Strimla fläsket och knaperstek i olja i en stekgryta. Låt rinna av på hushållspapper.
2. Skala lökarna och stek i samma gryta tills de får lite färg runtom. Ta upp och lägg åt sidan. Upprepa med svamp och morötter.
3. Bryn kycklingbenen i omgångar i smör. Salta och peppra, lägg åt sidan och pudra med mjöl.
4. Häll i vitlök och konjak och skrapa grytbotten så att allt lossnar. Tillsätt tomatpuré och låt steka in. Tillsätt vin, kycklingbuljong, timjan, rosmarin, lagerblad, salt och peppar. Häll i steklök, svamp, morötter och sidfläsk. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock i cirka 50 minuter. Tillsätt lite vatten om det inte täcker.
5. Garnera med persilja och servera gärna med pressad potatis och sockerärter.

Dagens fråga

I går var första dagen med danska gränskontroller. Tror du att de blir ett problem?

Loading ... Loading ...