Fransk coq au vin ska egentligen lagas på tupp, men här har jag valt kycklingben i stället. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Coq au vin på kycklingben

Recept Fransk coq au vin ska egentligen lagas på tupp, men här har jag valt kycklingben i stället.

4 portioner, 90 minuter

Du behöver:
cirka 1 kg kycklingben
150 g rökt sidfläsk utan svål
olivolja
12 steklökar
250 g små champinjoner
2 små morötter, i bitar
smör
salt
nymalen svartpeppar
2 msk vetemjöl
4 vitlöksklyftor, tunt skivade
3 msk konjak
2 msk tomatpuré
6 dl rödvin
1 1/2 dl kycklingbuljong
1 msk hackad färsk timjan och/eller rosmarin, alt 1 tsk torkad
2 lagerblad
Bladpersilja, grovhackad

Gör så här:
1. Strimla fläsket och knaperstek i olja i en stekgryta. Låt rinna av på hushållspapper.
2. Skala lökarna och stek i samma gryta tills de får lite färg runtom. Ta upp och lägg åt sidan. Upprepa med svamp och morötter.
3. Bryn kycklingbenen i omgångar i smör. Salta och peppra, lägg åt sidan och pudra med mjöl.
4. Häll i vitlök och konjak och skrapa grytbotten så att allt lossnar. Tillsätt tomatpuré och låt steka in. Tillsätt vin, kycklingbuljong, timjan, rosmarin, lagerblad, salt och peppar. Häll i steklök, svamp, morötter och sidfläsk. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock i cirka 50 minuter. Tillsätt lite vatten om det inte täcker.
5. Garnera med persilja och servera gärna med pressad potatis och sockerärter.

Dagens fråga

Brukar du låna böcker på bibliotek?

Loading ... Loading ...