Sjöbo

40-talshus i Sjöbo har fått ny ägare

Artikel Sjöbo Robert Sandberg, 46 år, tidigare boende på Ilstorpsvägen 380-27 i Sjöbo har tagit över fastigheten på adressen Åsumsgatan 16 i Sjöbo från Ewetz Holding AB.

PREMIUM

Robert Sandberg, 46 år, tidigare boende på Ilstorpsvägen 380-27 i Sjöbo har tagit över fastigheten på adressen Åsumsgatan 16 i Sjöbo från Ewetz Holding AB. Ägarbytet blev klart i oktober 2019 och köpesumman blev 2 050 000 kronor. Huset byggdes 1940 och har en boyta på 169 kvadratmeter.

För mindre än en månad sedan såldes ett annat hus knappt en kilometer därifrån, på Durgatan 4. Där landade priset på 2 700 000 kronor för det 151 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Färre extremt prematura i nedstängt Danmark

Danmark noterar färre extremt prematura barn under coronapandemin. Arkivbild.
Danmark noterar färre extremt prematura barn under coronapandemin. Arkivbild.
Fotograf: Gorm Kallestad/NTB/TT
Utrikes
Utrikes Antalet extremt för tidigt födda barn har sjunkit dramatiskt i Danmark under den tid som stora delar av samhället har varit nedstängt på grund av coronapandemin. Det handlar om en minskning på 90 procent.

Barn som föds före graviditetsvecka 37 räknas som för tidigt födda men de som föds före vecka 28 räknas som extremt prematura. Och när forskare i Danmark undersökte förlossningar mellan den 12 mars och 14 april i år så upptäckte de att antalet extremt prematura gick från omkring 2 till 0,19 per 1 000 födda barn.

31 180 nyfödda inkluderas i studien, som har gjorts av Statens Serum Institut i samarbete med Rigshospitalet. Av dessa föddes 1 566 för tidigt (det vill säga före vecka 37). Det sammanlagda antalet förlossningar förändrades inte nämnvärt under perioden och det gjorde inte heller antalet barn som föddes efter vecka 28.

Forskarna har jämfört statistiken med samma period de senaste fem åren.

Forskarna vill nu gå vidare för att försöka förstå vad det är som ligger bakom förändringen. I studien har de övervägt huruvida de beteendeförändringar som inträffade under pandemin kan ha haft en förebyggande effekt vad gäller extremt prematura förlossningar – till exempel vad gäller en eventuellt minskad benägenhet till stress och infektioner.

Sofia Eriksson/TT

Krönikor

En vecka med återhämtning

Alfa Laval är en av veckans skånska vinnare på börsen, men sett till 2020 har de backat 20 procent.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Krönikor
ekonimikrönika

Efter en börsuppgång på 5 procent i veckan har nu årets börsfall dämpats till minus 7 procent. Ju mer långsiktigt desto bättre har det gått. På tolv månader har börsgenomsnittet stigit med 8 procent, på fem år med 17 procent och på tio år mer än fördubblats, plus 106 procent.

Den som haft sina aktier i drygt fem år har dessutom fått utdelningar på närmare 4 procent årligen, dock inte i år då flertalet bolag avstått sedan staten satte upp hinder. Men det är som tidigare påpekats knappast förlust för aktieägarna, de äger fortfarande kvarhållna pengar som hjälper till att stärka bolagen inför en högst oviss framtid.

Veckans börsuppgång gäller bland annat de två stora skånska industriföretagen Alfa Laval och Trelleborg vars aktier stigit med 6 procent i veckan. Men från årsskiftet har de backat 20 procent respektive 24 procent, alltså betydligt mer än börssnittets minus 7 procent.

På fem år har dock Alfa Lavals aktie stigit 18 procent, på tio år nästan fördubblats. Trelleborg har en dålig utveckling också på fem år, minus 23 procent, men klart bättre på tio år då aktien stigit med 171 procent. Till detta kommer årliga utdelningar.

Byggbolagen har också hämtat igen en del av börsfallet, Peab plus 7 procent i veckan, därmed 18 procent back i år. Skanska plus 9 procent i veckan, minus 11 i år. De ligger dock 97 respektive 63 procent upp på tio år.

Industribolag på mellanstora listan är Haldex i Landskrona, bromsar för tyngre fordon, som sedan ett par år plågas av ägarstrider med tyskt bolag som är både ägare och konkurrent. Aktien har backat 26 procent sedan årsskiftet nästan 70 procent minus på fem år. Aktien betalas nu i ca 38 kr, år 2006 var den något högre liksom från 2012 fram till idag. Att AMF pension och AFA försäkring under maj gått in med 157 nya friska miljoner har inte påtagligt höjt aktiekursen.

Särskilt forskningsbolagen eller förhoppningsbolagen som de ofta kallas på börsslang kan efter långa tider av förluster och räddningsaktioner via nyemissioner plötsligt ta fart.

De största procentuella uppgångarna gäller enstaka bolag inom hälsa och läkemedel, Life science. Särskilt forskningsbolagen eller förhoppningsbolagen som de ofta kallas på börsslang kan efter långa tider av förluster och räddningsaktioner via nyemissioner plötsligt få fart.

Några har blivit värda miljardbelopp trots en serie förlustår, Spectra Cure i Lund, börsvärde 1,7 miljard noterad bland de femtio bolagen på First North Premier. Verksamt inom laserljus mot cancer.

Omsättningen ännu bara drygt en miljon kronor det gångna kvartalet, men ledningen uttalar nu att man ”når marknaden om 1 – 2”. Aktiemarknaden är avvaktande.

Nu betalas aktien i drygt 17 kr, hälften mot för ett år sedan och med en högst tillfällig topp på 45 kr.

Cantargia också i Lund arbetar med enzymer som ska göra transplantationer säkrare inom cancer i lungor och bukspottkörtlar. Noterat på börsens tredje lista, börsvärde 1,9 miljarder kr trots att omsättningen senaste kvartalet var noll.

Anoto i Lund har under många år hoppats på genombrott för sina digitaliserade pennor som skickar handskrift in i datorn. I veckan tecknades avtal med ett skoldistrikt i amerikanska delstaten Indiana värt 72 000 dollar. Anoto kallar ordern betydande för att den kan ge ytterligare licenser och försäljning av pennor. Dubblad rörelseförlust till 18 miljoner kr första kvartalet, lägre försäljning 21 (26) Mkr. Aktien upp 27 procent på en månad, börsvärde 216 Mkr.

Skåne-Möllan steg 14 procent i veckan, plus 17 procent i år. Börsvärde 528 Mkr på First North-listan..

Henric Borgström är ekonomijournalist och krönikerar i Skånska Dagbladet och Norra Skåne.

Utrikes

Oro över att Storbritannien öppnar för snabbt

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson applåderar vårdpersonal utanför 10 Downing Street i London.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson applåderar vårdpersonal utanför 10 Downing Street i London.
Fotograf: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Utrikes
Utrikes Fler än två personer får snart träffas utomhus och vissa elever får gå tillbaka till skolan. Men vetenskapliga rådgivare till regeringen oroar sig över att det hårt virusdrabbade Storbritannien lättar på restriktionerna för snabbt.

Det är bara några dagar kvar till det som i brittiska tidningar har kallats "den glada måndagen". Då kan äntligen familj och vänner återförenas efter en tio veckor lång separation på grund av coronaviruset.

Från och med nästa vecka tillåts upp till sex personer att träffas utomhus i England – där man tidigare bara har fått lov att träffa en person från ett annat hushåll på två meters avstånd. Liknande regler gäller redan eller kommer att börja gälla i Skottland, Wales och Nordirland.

Skolor öppnar

Premiärminister Boris Johnson har dock uppmanat britterna att försöka undvika att träffa människor från för många hushåll för att på så sätt undvika snabb smittspridning mellan olika familjer. I England kommer också grundskolor att öppna för vissa åldersgrupper på måndag – trots att vissa fackförbund och skolråd har varnat för att det inte är säkert.

Och den vetenskapligt rådgivande gruppen Sage, som regeringen lutar sig mot för att fatta beslut under coronapandemin, har också varnat för risken som kommer med att lyfta på restriktionerna, rapporterar BBC. Professor John Edmunds kallar det för ett politiskt beslut och noterar att antalet nya fall i Storbritannien fortfarande är högt och att många forskare skulle vilja se en minskning innan virusåtgärderna lättas.

Oro för spridning

Sage har offentliggjort detaljer från konfidentiella möten med regeringen och av dem framgår att experterna också har framfört att det kommer att finnas "lite tid" för att återinföra strängare restriktioner om smittspridningen börjar ta fart igen. Rådgivaren och professorn Peter Horby säger att Storbritannien inte har råd att förlora kontrollen över viruset.

– Vi har fortfarande 8 000 fall om dagen, säger han till BBC:s Radio 4.

Jeremy Farrar, som också är medlem i Sage, skriver på Twitter att covid-19 "sprider sig för snabbt för att lyfta restriktionerna i England".

Storbritannien har mer än 272 000 bekräftade fall av covid-19 och över 38 200 döda, enligt det amerikanska universitet Johns Hopkins sammanställning.

Sofia Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Kritiseras för långsam start

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som själv tillbringade tre dagar på intensiven sedan han insjuknat i covid-19, har kritiserats för att i början av virusutbrottet inte ha tagit situationen på tillräckligt stort allvar. I början av mars, när WHO varnade för en möjlig pandemi, förespråkade den brittiska regeringen framför allt noggrann handhygien.

Den 5 mars registrerades Storbritanniens första dödsfall i covid-19. I mitten av mars började antalet fall att öka kraftigt och då slopades kontaktspårningen, det vill säga att hitta och testa personer som varit i kontakt med smittade, till stora delar. I stället satsade regeringen på strategin med så kallad social distansering.

Den 20 mars beordrades skolor, barer, restauranger, gym och liknande anläggningar att stänga. Tre dagar senare sade Johnson att människor bara fick lämna hemmet för att handla mat, motionera eller resa till arbetet om de inte kunde jobba hemma.

Källa: AFP

Inrikes

Ansiktsmask klent skydd mot viruset

Munskydd hjälper inte mott smittspridningen bland befolkningen, enligt finska social- och hälsovårdsministeriet. Arkivbild.
Munskydd hjälper inte mott smittspridningen bland befolkningen, enligt finska social- och hälsovårdsministeriet. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes

Det finska social- och hälsovårdsministeriet har kommit fram till att ansiktsmasker inte skyddar mot smittspridning i någon betydande grad, skriver det finska mediebolaget Yle.

I en utredning har ministeriet tittat närmare på forskningsresultat samt internationella rekommendationer och olika länders riktlinjer för användning av ansiktsmask.

Utifrån resultatet kan skyddsmasker i viss mån motverka virusspridning om den personen som bär masken är smittad, men maskernas smittskyddande effekt på befolkningen beskrivs som "obetydlig". Används masken på fel sätt kan den till och med öka smittrisken, skriver Yle.

Den finska regeringen väntas ta beslut och upprätta nya riktlinjer utifrån utredningens resultat nästa vecka.

Inrikes

Misstänkta för mordförsök i Skapnäck släppta

De fem män som under fredagskvällen frihetsberövades, misstänkta för försök till mord efter att ha skjutit en 20-årig man i Skarpnäck, har under morgonen åter släppts på fri fot. Arkivbild.
De fem män som under fredagskvällen frihetsberövades, misstänkta för försök till mord efter att ha skjutit en 20-årig man i Skarpnäck, har under morgonen åter släppts på fri fot. Arkivbild.
Fotograf: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Inrikes
Inrikes

De fem män som under fredagskvällen greps misstänkta för försök till mord sedan en 20-årig man skjutits i Skarpnäck har under morgonen släppts på fri fot.

– Det är åklagaren som tagit beslutet, så det vet vi inget mer om just nu. Men troligtvis beror det på att de inte uppfyller en tillräckligt hög misstankegrad för att kunna hållas frihetsberövade, säger polisens presstalesperson Anders Bryngelsson.

Larmet om att en man skjutits i benet i Skarpnäck i södra Stockholm kom vid 17.30 på fredagseftermiddagen. Den drygt 20-årige mannen fördes till sjukhus och hans skadeläge är oklart.

TT har sökt Åklagarmyndigheten.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

feature

Märkliga pjäser på hjul

Året är 1939 och konceptbilen Buick Y-Job har ett år på nacken. Bakom ratten sitter Harley Earl.
Året är 1939 och konceptbilen Buick Y-Job har ett år på nacken. Bakom ratten sitter Harley Earl.
Fotograf: Creative Commons
feature
feature Formgivning är a och o och kan avgöra om en bil blir en succé eller en flopp. Därför har designavdelningarna under de senaste 100 åren ansträngt sig för att ge fordonen egna formspråk. Och resultaten har varierat. Blev bilen snygg och fräck – eller mest tokig?

I början var den främst avsedd för att vara ett transportmedel. Med tiden blev bilen en symbol för det moderna livet med en egen visuell identitet via en uppseendeväckande formgivning.

"Kunskapen om bildesign har gått framåt. I dag ses den som en av de allra viktigaste faktorerna för att marknadsföra en bil", sa den amerikanske bildesignern och konstruktören Harley Earl på 1930-talet.

Pionjären inom bildesign Harley Earl sitter i en Oldsmobile från 1956.
Pionjären inom bildesign Harley Earl sitter i en Oldsmobile från 1956.
Fotograf: AP/TT

Earl arbetade för giganten General Motors mellan åren 1927 och 1958 och betraktas av många som bilindustrins första superstjärna inom formgivning. Det var han som införde lermodellering i designarbetet, såg till att Cadillac fick fenor baktill och presenterade bilvärldens första konceptbil, Buick Y-Job. Earl var mannen bakom tongivande modeller som LeSabre och Chevrolet Corvette.

Dymaxion 1933 var både fordon och farkost med högtflygande planer.
Dymaxion 1933 var både fordon och farkost med högtflygande planer.
Fotograf: Creative Commons.

Rymdåldern

Men även en mästare kan misslyckas. Hans konceptbil Cadillac Cyclone från 1959 var inspirerad av rymdåldern, men mer tokig än vacker. Den ser ut som två raketer på fyra hjul och avgasrören mynnade ut framför framhjulen. Den hade dock en rad innovationer, bland annat rymde de svarta ”raketspetsarna” radar, som fungerade likt dagens adaptiva fartkontroll.

Harley Earls konceptbil Cadillac Cyclone från 1959 var bland annat utrustad med radar.
Harley Earls konceptbil Cadillac Cyclone från 1959 var bland annat utrustad med radar.
Fotograf: Creative Commons.

Ett annat magplask är den amerikanske uppfinnaren Buckminster Fullers ansträngningar. Han ville bygga ett fordon som både kunde köras och flygas. Dymaxion hade tre hjul och var sex meter lång, såg ut som en zeppelinare och uppträdde extremt ostadigt. Tre prototyper blev det, för efter en dödlig krasch var allt över i början av 1930-talet.

Renault Zoom 1992.
Renault Zoom 1992.
Fotograf: Picasa/Creative Commons

Och det är bara grädden på moset. Här tar vi en titt på andra extrema ekipage som ligger på gränsen mellan det estetiskt tilltalande och det galna, absurda och överdrivna.

Robert Lagerström/TT

Karlmann King 2018

Messerschmitt KR 200 1955

Renault Zoom 1992

Chevrolet SSR 2004

Chrysler Ghia Streamline X "Gilda" 1955

Devel Sixty 2018

FAKTA

Andra extrema ekipage

Världens brutalaste suv? Garanterat! Detta monster drivs av en V-10:a på 6,8 liter och 365 hästkrafter samt väger 4,5 ton – men med bepansrad kaross. Den stealth-designade bjässen kostade 18 miljoner kronor.

Bullig och kultförklarad. Efter andra världskriget behövde folk billiga fordon att transportera sig med. Därför började det byggas pyttesmå bilar, som Messerschmitt alias Kabinenroller, vilken kunde göra 90 kilometer i timmen.

För att ta så lite plats som möjligt hade ekipaget infällbara hjul, som minskade längden med 35 centimeter till blott 2,3 meter. Zoom var en tvåsitsig konceptbil av Matra och Renault, med elmotor, högteknologiska lösningar och tre dörrar.

Är den en pickup eller en roadster med plåttak? Nja, en slags kombination. Denna fula ankunge har en modern retrodesign, ett ganska litet flak och bara två sittplatser. Och så är den tung också. Vad ska man ha den till?

Det rullande rymdskeppet skulle ha haft en turbinmotor, men så blev det inte. Däremot fick det tilläggsnamnet Gilda, från Rita Hayworth-filmen med samma namn. Ekipaget var ett samarbete mellan Chrysler och italienska Ghia.

Den ser ut att vara byggd för att storma helvetets portar. Det sanslösa fordonet – som förstås byggs i USA – drivs av en 6,7-liters turbodiesel på 720 hästar samt 999 newtonmeter. Pris? Cirka 4,5 miljoner kronor.

Källor: Business Insider, Road and Track, Topspeed, Hotcars, Automotive News och New Arena.

Karlmann King 2018.
Karlmann King 2018.
Fotograf: Shutterstock
Messerschmitt KR 200 1955.
Messerschmitt KR 200 1955.
Fotograf: Shutterstock
Chevrolet SSR 2004.
Chevrolet SSR 2004.
Fotograf: Barry Blackburn/Shutterstock
Chrysler Ghia Streamline X 'Gilda' 1955.
Chrysler Ghia Streamline X "Gilda" 1955.
Fotograf: Philip Pilosian/Shutterstock
Devel Sixty 2018.
Devel Sixty 2018.
Fotograf: Shutterstock

Kävlinge

För snabb fråga om by vid möllan

Bilden är en akvarell i genomskärning av en by med en skånsk mölla, en kyrka och små tvåvåningshus.
Den störste markägaren vid möllan har tagit fram ut exploateringsförslag som rikt illusterats, men som får nobben av kommunledningen.
Fotograf: Oberlies
Kävlinge
Löddeköpinge Kommunstyrelsens planutskott nekar en markägare en detaljplan för en ny by vid Lödde mölla. Först måste idéerna realiseras i den pågående översiksplanen.

Kävlinge kommun har fått in en ansökan om att upprätta en detaljplanen för området runt Fredwicksfeldtska möllan, som är Löddes stora kännemärke.

Området som pekats ut ligger mellan kyrkan och Vikingatider i väster och öster, samt mellan Ådalsvägen och Kävlingeån i norr och söder.

Ansökaren menar att området ligger utanför detaljplanelagt område och vill att en detaljplan tas fram för 120 bostäder, med en första etapp för 65 bostäder. Av det utpekade området är en tredjedel, eller 1,2 hektar mark, kommunal.

Bilden visar en karta med en stor grön yta som det står planområde på samt en blå yta där det står kommunal mark.
Det utpekade området ligger mellan kyrkan, Ådalsvägen, Vikingatider och Kävlingeån.
Fotograf: Kävlinge kommun

Mitt i centrum av det utpekade området står Fredwicksfeldtska möllan, som ägs av en förening. Ekonomibyggnader som ett lager föreslås bli bostäder, den gamla svinstian orangeri och mötesplats.

Exploatören vill bygga garden cities likt i 20 talets Storbritannien och 50- talets trädgårdsstäder i Stockholm. Byggnaderna föreslås bli två våningar höga. Några av husen föreslås rikta sig mot ungdomar som är nya på bostadsmarknaden.

Genomarbetade skisser och tankar till trots så säger kommunstyrelsens planutskott enhälligt nej till en detaljplan.

– Det är möjligt att det varit något kommunikationsproblem, säger Pia Almström (M).

En bild på en holländsk mölla och klarblå himmel.
Lödde mölla är en profil för hela orten. Därför är det viktigt att de nya bostäderna harmoniserar med omgivningen.
Fotograf: Lena Breitner

En detaljplan för ett stort bostadsområde är nämligen inte möjlig då gällande översiktsplan inte tillåter utbyggnad av bostäder. Däremot är det något som kommunen tittar på nu just nu. Det är tio år sedan kommunen gjorde en översiktsplan och arbetet med en ny pågår. Pia Almström tror att den nya översiktsplanen kan vara klar om ett år.

– Planansökan borde kommit när översiktsplanen är klar, säger Pia Almström.

Bilden visar en mölla med byggnader intill
Fredwicksfeldska möllan står i ensamt majestät med bara några ekonomibyggnader i sin närhet. Markägaren vill bygga bostäder men får nej.
Fotograf: Lena Breitner

Kommunstyrelsens planutskott är trots detta nyfiket intresserade av markägarens exploateringstankar. Det är rätt att visa intresse för exploatering när arbetet med översiktsplanen nu pågår.

Pia Almström vill inte kommentera mängden hus eller höjder på husen.

– Det får man titta på i ett senare skede, säger hon. Området ligger väldigt nära kyrkan och annan kulturmiljö och så har vi strandskyddet till Kävlingeån. Det är inte okomplicerat.

Ytterligare en smolk i bägaren är att orderboken för upprättande av nya detaljplaner är väl intecknad. En mölleby i Lödde kan ta sina år att få fram.

Utrikes

Man misstänktes bära vapen – sköts ihjäl

En palestinsk man har skjutits ihjäl i Jerusalem. Arkivbild.
En palestinsk man har skjutits ihjäl i Jerusalem. Arkivbild.
Fotograf: Ariel Schalit/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Israelisk polis har skjutit ihjäl en palestinsk man som misstänktes bära vapen i Jerusalems gamla stadskärna. Men mannen ska ha varit obeväpnad, enligt uppgifter i flera israeliska medier.

– Poliser som var ute på patrull upptäckte en misstänkt med ett misstänkt föremål som såg ut som en pistol. De uppmanade honom att stanna och började jaga honom till fots, under jakten öppnade också poliserna eld mot den misstänkte, säger polistalespersonen Micky Rosenfeld.

Myndigheterna har inte kommenterat huruvida mannen verkligen var beväpnad eller inte. Omständigheterna kring händelsen ska nu utredas.

Mannen, en 32-årig palestinier, ska ha bott eller studerat på ett hem för människor med särskilda behov och sköts några meter därifrån, skriver Haaretz.

NÄSTA ARTIKEL