Vollsjö

30-åring ny ägare till fastigheten på Sniberupsvägen 95 i Vollsjö

Artikel Vollsjö Diana Jessica Erika Gårdenhag, 30, är ny ägare till huset på Sniberupsvägen 95 i Vollsjö.

PREMIUM

Diana Jessica Erika Gårdenhag, 30, är ny ägare till huset på Sniberupsvägen 95 i Vollsjö. Huset har en boyta på 98 kvadratmeter. Säljare är INSAMLINGSSTIFTELSE LIFESTYLETV. Ägarbytet gjordes i oktober 2019 och priset blev 910 000 kronor.

Precis i närheten såldes i somras en tomt, på Sniberupsvägen 89. Där landade priset på 250 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Man misstänktes bära vapen – sköts ihjäl

En palestinsk man har skjutits ihjäl i Jerusalem. Arkivbild.
En palestinsk man har skjutits ihjäl i Jerusalem. Arkivbild.
Fotograf: Ariel Schalit/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Israelisk polis har skjutit ihjäl en palestinsk man som misstänktes bära vapen i Jerusalems gamla stadskärna. Men mannen ska ha varit obeväpnad, enligt uppgifter i flera israeliska medier.

– Poliser som var ute på patrull upptäckte en misstänkt med ett misstänkt föremål som såg ut som en pistol. De uppmanade honom att stanna och började jaga honom till fots, under jakten öppnade också poliserna eld mot den misstänkte, säger polistalespersonen Micky Rosenfeld.

Myndigheterna har inte kommenterat huruvida mannen verkligen var beväpnad eller inte. Omständigheterna kring händelsen ska nu utredas.

Mannen, en 32-årig palestinier, ska ha bott eller studerat på ett hem för människor med särskilda behov och sköts några meter därifrån, skriver Haaretz.

Sport

Alexanderssons löfte: Fortsätter länge till

Efter ett ofrivilligt träningsuppehåll är orienteringsstjärnan Tove Alexandersson tillbaka i träning.
Efter ett ofrivilligt träningsuppehåll är orienteringsstjärnan Tove Alexandersson tillbaka i träning.
Fotograf: Ulf Palm/TT
Sport
Sport Från VM-succé och prisregn – till misstänkt corona och träningsförbud.
Uppehållet gav Tove Alexandersson, 28, en insikt: Svensson-liv är inget för världens bästa orienterare.
– Det har varit så tråkigt. Därför kommer jag att vara elitidrottare väldigt länge till.

Tove Alexandersson var en av Sverige hetaste idrottare förra året. I augusti vann hon tre VM-guld i norska Östfold, vilket ledde till att hon fick ta emot både Bragdguldet och Jerringpriset.

Sedan förändrades livet.

Hon var på resa till slutet av mars, då världen började stängas ner på grund av coronaviruset.

Därefter blev hon sjuk i två veckor, plus ytterligare några veckors konvalescens, med bland annat extra koll så att inte hjärtat var drabbat.

– Jag har naturligtvis varit extra försiktig när det handlar om hjärtat. Men jag har fått superbra undersökningar. I dag ser det bra ut och jag är inte orolig.

TT: Fick du corona?

– Jag vet inte, skulle gärna vilja testa mig för att få besked.

Mycket virkning

Detta har varit hennes längsta ofrivilliga träningsuppehåll någonsin. En tid hon har upplevt som så tråkig.

– Jag har försökt att vara så positiv som möjligt. Jag har virkat väldigt mycket de senaste månaderna. Det är ganska kul. Det finns många virktekniker att lära sig, säger Alexandersson och berättar att hon gjort grytlappar, mössor, tofflor, pannband och en tröja.

Hon fortsätter:

– Men som samhället har sett ut nu har det varit tråkigt att inte kunnat träffa vänner och bekanta. Jag har inte hittat några intressen som är lika roliga som att träna.

TT: Du har inte lockats av något Svensson-liv?

– Nej, under den här tiden har jag kommit fram till att jag kommer att vara elitidrottare väldigt länge till. Jag kan inte komma på något som är lika inspirerande och roligt som elitidrott. Har inte tänkt så mycket på studier och liknande.

Bygger upp

Nu har Tove Alexandersson kommit i gång med träningen. Det handlar om lugna pass för att bygga upp en grund som är bra att ha när tävlingarna börjar igen.

I väntan på det tränar Alexandersson vidare. Mest grundträning, men också tempoträning och då gärna med killarna.

– På högintensiva pass är det bra att kunna sparra mot de som är lite bättre för att få utmaning. Då är det lättare för mig att hitta killar än tjejer som är lite bättre.

Anders Hansson/TT

FAKTA

Fakta: Tove Alexandersson

Bor: Falun.

Ålder 27 (fyller 28 den 7 september)

Klubb: Stora Tuna OK i orientering. Alfta-Ösa i skidorientering.

Familj: Mamma, pappa, två bröder och en hund.

Fritidsintresse: Resor och upplevelser

Meriter i orientering: VM: Tio guld, Åtta silver, Två brons. EM: Sex guld, Tre silver, Fyra brons.

Främsta utmärkelser: Jerringpriset. Svenska Dagbladets bragdguld.

Utrikes

Expert: IS växer i coronavirusets skugga

Irakiska säkerhetsstyrkor patrullerade gatorna i Bagdad i april för att kontrollera att människor följde utegångsförbudet som införts på grund av coronaviruset. Arkivbild.
Irakiska säkerhetsstyrkor patrullerade gatorna i Bagdad i april för att kontrollera att människor följde utegångsförbudet som införts på grund av coronaviruset. Arkivbild.
Fotograf: Hadi Mizban/AP/TT
Utrikes
Utrikes Medan världen varit upptagen med viruset har en våg av IS-attacker skakat Irak och Syrien.
Extremisterna har utnyttjat pandemin – men det är främst den geopolitiska röran som har banat väg för gruppens nyvunna kraft.
Samtidigt har IS blivit mer sofistikerade, säger forskaren Michael Krona.

Irak förklarade triumfatoriskt seger över den terrorstämplade sunnirörelsen IS 2017. Sedan dess har sovande celler bidat sin tid i perifera områden i nordliga och västliga delar av landet, där de då och då har genomfört dåd. Men sedan april har attackerna ökat och det handlar såväl om bombdåd som om attacker mot polispatruller och byar.

I början av maj dödades minst tio milissoldater i ett blodigt bakhåll norr om Bagdad – en attack som enligt flera bedömare visar på att jihadisterna har förfinat sin taktik och operativa förmåga.

Även i Syrien har attackerna ökat, om än inte med samma kraft och omfattning, enligt Michael Krona, medieforskare vid Malmö universitet, som länge har studerat IS propaganda.

– Attackerna har ökat avsevärt, framför allt i Irak. Det är en tredubbling de senaste två månaderna jämfört med tidigare. I Syrien är det inte riktigt samma aktivitet. Men där börjar IS få starkare fotfäste i några områden där de verkligen är aktiva, säger han.

– IS har inte bara lyckats genomföra stora attacker, utan också blivit mer sofistikerade. Det tyder på att de har börjat bygga upp sin infrastruktur, vilket innebär möjligheter att etablera sig starkt i framför allt Irak igen.

"Geopolitisk röra"

Det som finns kvar av IS i Irak har de senaste månaderna dragit nytta av ett säkerhetsvakuum. Det har uppstått till följd av en territoriell dispyt mellan centralregeringen och den självstyrande kurdiska regionen samt när styrkor från den USA-ledda alliansen mot IS dragit sig tillbaka från flera baser.

– Att IS växer i Irak beror främst på spänningarna mellan Irak och USA, som gör att de inte kan samarbeta mot IS på samma sätt som tidigare. USA:s agerande gör att Irak har mycket svårare att försvara sig mot IS, säger Krona.

– USA har en flagrant utrikespolitik, ogenomtänkt och kortsiktig. Det får stora konsekvenser i regionen. Den typen av ad hoc-lösningar skapar instabilitet, vilket är det som IS vinner allra mest på. Bakom gruppens återväxt finns en geopolitisk röra.

Under radarn

Dessutom har extremisterna lyckats dra nytta av coronaviruset. Inte bara har det i vissa fall blivit enklare för IS att slå till sedan irakiska säkerhetsstyrkor omplacerats från landsbygd till städer för att hjälpa till att kontrollera så att restriktionerna efterlevs. Pandemin har inte heller passerat obemärkt i jihadisternas propaganda – tvärtom har den målats upp som Guds vilja att slå tillbaka mot de otrogna.

Nu tycks intresset ha klingat av något, men IS har ändå lyckats utnyttja det faktum att världen i flera månader har vänt blicken från global och regional terrorism, enligt Krona.

– Tittar man historiskt vet vi att det inte nödvändigtvis är så att IS blir desperata efter uppmärksamhet när de hamnar i medieskugga. Utan de använder tiden för att bygga sig starka under radarn, säger han.

– Det ser vi frukten av nu. Dels rent militärt men också hur IS arbetar på nätet för att engagera sina anhängare och stärka sitt varumärke. Det sker både online och offline just nu.

"På väg upp"

Om inget görs för att stoppa extremisternas framfart och utvecklingen fortsätter åt ungefär samma håll de kommande sex månaderna tror Krona att det kommer att bli "oerhört svårt" att slå ner IS, i synnerhet i Irak och Syrien.

– Får de möjlighet att fortsätta som de gör kommer de att växa och etablera sig starkt igen. Mycket hänger på hur USA agerar, säger han.

– Just nu befinner sig IS ungefär där de var 2012. På väg upp och på väg att etablera något stort. Nu är det väldigt viktigt att man kan dekonstruera dem, för nu börjar det bli allvar igen.

Sofia Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Strävar efter kalifat

Islamiska staten (IS) är en terrorstämplad sunniextremistisk rörelse. Den har sina rötter i en liten grupp bildad av jordaniern Abu Musab al-Zarqawi i Afghanistan omkring år 2000. Han flydde till Irak, där vreden över den USA-ledda invasionen 2003 bubblade – mer än tio år innan IS utropade sitt kalifat. Det är i den ökande sekterismens och kaotiska regimförändringens skugga som jihadisternas våldsbejakande världsbild börjar sprida sig.

Senare ger sig rörelsen in i Syrien när grannlandet 2011 börjar sin väg mot sönderfall.

2014 tar gruppen kontroll över irakiska al-Falluja och kort därefter al-Raqqa i Syrien. Sedan utropar rörelsen ett kalifat, det vill säga en stat utifrån dess extremt stränga tolkning av islam. Den dåvarande ledaren Abu Bakr al-Baghdadi utses till "kalif", vilket enligt IS synsätt innebär att han är en legitim arvtagare till profeten Muhammad.

Sedan dess har IS territoriella drömmar krossats i Syrien och Irak. al-Baghdadi dog under en USA-ledd insats i Syrien den 27 oktober förra året. IS är också aktiva bortom Mellanöstern, bland annat i Afghanistan och flera afrikanska länder där det regelbundet genomförs attacker. Många mindre grupper har svurit trohet till rörelsen som på så sätt får större räckvidd.

Utrikes

Protester mot polisvåld sprider sig i USA

Poliser och demonstranter i Los Angeles på fredagen.
Poliser och demonstranter i Los Angeles på fredagen.
Fotograf: Ringo H.W. Chiu/AP/TT
Utrikes
Utrikes Demonstrationerna, som bröt ut sedan den svarte amerikanen George Floyd dött under ett polisingripande, fortsätter att skaka USA. Protesterna har spridit sig till flera städer och natten har varit en av de oroligaste i USA på åratal.

Efter tre nätter av våldsamma protester utlyste Minneapolis borgmästare Jacob Frey utegångsförbud för Minneapolis och St Paul på fredagskvällen. Men gatorna i de centrala delarna av båda städerna var vid 22-tiden på fredagen fortsatt fyllda av demonstranter, som krävde rättvis behandling av svarta amerikaner.

Att en av de poliser som misstänks för inblandning i George Floyds död har gripits var inte nog för att stävja demonstranternas ilska, som kräver att samtliga fyra vita polismän som var inblandade i Floyds död ska gripas.

En av demonstranterna, Naeema Jakes, säger att hon behöver vara ute på gatorna för att kunna möta poliserna på riktigt.

– De måste se in i mina ögon och känna hur jag känner. Det här är smärta, det här är sorg, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

Utegångsförbudet gäller fram till klockan 6 på lördagsmorgonen, lokal tid, och ska också gälla under natten till söndagen. Brott mot förbudet straffas med 90 dagars fängelse eller 1 000 dollar (närmare 9 500 kronor) i böter.

Händelsen filmades

Våldsamheterna i städerna bröt ut sedan George Floyd dog under ett polisingripande i måndags. Den polis som filmades då han under nästan nio minuter pressade sitt knä mot Floyds nacke greps i fredags, misstänkt för dråp alternativt vållande till annans död.

De andra tre poliserna som syns i videon har inte gripits, men enligt åklagaren Mike Freeman i Hennepin, det administrativa område där fallet prövas, utreds även deras roll i Floyds död. Samtliga fyra har fått sparken.

Tv-bilder visar bland annat hur flera bilar och sophögar har satts i brand på flera ställen i Minneapolis och utanför den polisstation som under natten till fredagen brann ner hördes hundratals demonstranter ropa "de kan inte gripa oss alla". Trots oroligheterna uppges det dock ha varit lugnare i Minneapolis än föregående kvällar.

19-åring ihjälskjuten

Men ilskan har även spridit sig till flera andra städer i USA.

I bland annat Chicago och Memphis har stora demonstrationer anordnats. Även i Detroit har det varit protester och i samband med det sköts en 19-årig man ihjäl under oklara omständigheter. Enligt polisen ska någon ha skjutit från en bil mot folkmassan där mannen befann sig, skriver The Detroit News. Ingen är gripen och polisen utreder händelsen.

I Atlanta samlades demonstranter utanför CNN:s huvudkontor där flera rutor förstördes. Där ska även polisbilar ha attackerats och satts i brand i samband med att protesterna urartade, enligt AFP.

I New York har minst en polis skadats i en mindre sammandrabbning med demonstranter och minst fem personer har gripits.

Protester i Washington

I Indianapolis samlades ett demonstrationståg för att protestera mot dödandet av en annan svart man, 21-årige Dreasjon Reed, som sköts till döds av polis i staden i början av maj, rapporterar tidningen Indystar.

Även Washingtons gatubild har dominerats av demonstrationer. Där stängde särskilda polisen Secret service som en säkerhetsåtgärd av Vita huset. Under en timmes tid fick ingen komma in eller lämna området. Stängningen ska ha föranletts av att hundratals personer samlats utanför Vita huset och polis ingripit mot minst en demonstrant.

Kravallutrustad polis syntes under natten i flera andra städer, men trots det tog protester även fart i bland annat Los Angeles, Boston, Dallas, Las Vegas, Houston och Portland.

Martin Yngve/TT

Marc Skogelin/TT

Poliser drabbade samman med protestanter utanför CNN:s huvudkontor i Atlanta på fredagen.
Poliser drabbade samman med protestanter utanför CNN:s huvudkontor i Atlanta på fredagen.
Fotograf: Mike Stewart/AP/TT
Demonstrationer i Minneapolis under fredagen.
Demonstrationer i Minneapolis under fredagen.
Fotograf: Julio Cortez/AP/TT
Demonstrationerna mot polisövervåld spred sig till Detroit under fredagen.
Demonstrationerna mot polisövervåld spred sig till Detroit under fredagen.
Fotograf: Nicole Hester
Bilar sattes i brand i Atlanta i samband med de stora protesterna under fregaskvällen.
Bilar sattes i brand i Atlanta i samband med de stora protesterna under fregaskvällen.
Fotograf: Ben Gray

FAKTA

Bakgrund: Uppmärksammade fall av polisvåld mot svarta i USA

George Floyds död i måndags är bara ett i raden av uppmärksammade fall i USA där polis använt övervåld mot svarta. Här är några av fallen de senaste åren.

Juli 2014: Eric Garner avlider i Staten Island i New York när polis griper honom och kopplar strypgrepp runt hans hals.

Augusti 2014: tonåringen Michael Brown skjuts ihjäl i Ferguson i Missouri, efter att polis misstänkt honom för cigarettstöld. Stora protester och kravaller utbryter.

April 2015: Walter Scott stoppas för ett trasigt bromsljus i staden North Charleston i South Carolina. Det slutar med att han blir skjuten i ryggen åtta gånger av en polis när han försöker springa därifrån.

Juli 2015: polisens dödskjutning av Sam DuBose i Cincinnati i Ohio får stor uppmärksamhet som ett exempel på övervåld med rasistiska undertoner i USA.

Juli 2016: Alton Sterling skjuts till döds av polis utanför en närbutik i Baton Rouge i Louisiana. En video visar hur två poliser trycker ner Sterling på marken innan en av dem skjuter honom fyra gånger, från nära håll.

Några dagar senare skjuts 32-årige Philando Castile ihjäl när han under en poliskontroll i Minneapolis i Minnesota sträcker sig efter sitt körkort.

September 2016: i staden Tulsa, Oklahoma filmas en dödsskjutning från en polishelikopter. I videon syns en 40-årig svart man med händerna i luften luta sig mot sin bil innan han skjuts av polis.

Mars 2018: Stephon Clark befinner sig i en äldre släktings trädgård i Sacramento i Kalifornien när han skjuts med 20 skott av polis, som tror att mannen bär ett vapen. Inget vapen hittas på platsen, bara en mobiltelefon.

April 2018: Polis i New York skjuter ihjäl en man i stadsdelen Brooklyn. I handen håller mannen ett rör som polisen misstänker kan vara ett skjutvapen. Fyra poliser avfyrar sammanlagt tio skott.

Under våren 2020 har flera fall där svarta far illa av vita polisers behandling väckt uppmärksamhet. I Kentucky tog sig exempelvis tre poliser i mars in i en svart kvinnas hem och sköt henne. I Georgia utredde polis och åklagare till en början inte det omskrivna fallet i februari, då en svart man sköts till döds under en joggingtur.

Utrikes

Oro över att Storbritannien öppnar för snabbt

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson aplåderar vårdpersonal utanför 10 Downing Street i London.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson aplåderar vårdpersonal utanför 10 Downing Street i London.
Fotograf: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Utrikes
Utrikes Fler än två personer får snart träffas utomhus och vissa elever får gå tillbaka till skolan. Men vetenskapliga rådgivare till regeringen oroar sig över att det hårt virusdrabbade Storbritannien lättar på restriktionerna för snabbt.

Det är bara några dagar kvar till det som i brittiska tidningar har kallats "den glada måndagen". Då kan äntligen familj och vänner återförenas efter en tio veckor lång separation på grund av coronaviruset.

Från och med nästa vecka tillåts upp till sex personer att träffas utomhus i England – där man tidigare bara har fått lov att träffa en person från ett annat hushåll på två meters avstånd. Liknande regler gäller redan eller kommer att börja gälla i Skottland, Wales och Nordirland.

Skolor öppnar

Premiärminister Boris Johnson har dock uppmanat britterna att försöka undvika att träffa människor från för många hushåll för att på så sätt undvika snabb smittspridning mellan olika familjer. I England kommer också de flesta skolor att öppna på måndag – trots att vissa fackförbund och skolråd har varnat för att det inte är säkert.

Och den vetenskapligt rådgivande gruppen Sage, som regeringen lutar sig mot för att fatta beslut under coronapandemin, har också varnat för risken som kommer med att lyfta på restriktionerna, rapporterar BBC. Professor John Edmunds kallar det för ett politiskt beslut och noterar att antalet nya fall i Storbritannien fortfarande är högt och att många forskare skulle vilja se en minskning innan virusåtgärderna lättas.

Oro för spridning

Sage har offentliggjort detaljer från konfidentiella möten med regeringen och av dem framgår att experterna också har framfört att det kommer att finnas "lite tid" för att återinföra strängare restriktioner om smittspridningen börjar ta fart igen.

Jeremy Farrar, som också är medlem i Sage, skriver på Twitter att covid-19 "sprider sig för snabbt för att lyfta restriktionerna i England".

Storbritannien har mer än 272 000 bekräftade fall av covid-19 och över 38 200 döda, enligt det amerikanska universitet Johns Hopkins sammanställning.

Sofia Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Kritiseras för långsam start

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som själv tillbringade tre dagar på intensiven sedan han insjuknat i covid-19, har kritiserats för att i början av virusutbrottet inte ha tagit situationen på tillräckligt stort allvar. I början av mars, när WHO varnade för en möjlig pandemi, förespråkade den brittiska regeringen framför allt noggrann handhygien.

Den 5 mars registrerades Storbritanniens första dödsfall i covid-19. I mitten av mars började antalet fall att öka kraftigt och då slopades kontaktspårningen, det vill säga att hitta och testa personer som varit i kontakt med smittade, till stora delar. I stället satsade regeringen på strategin med så kallad social distansering.

Den 20 mars beordrades skolor, barer, restauranger, gym och liknande anläggningar att stänga. Tre dagar senare sade Johnson att människor bara fick lämna hemmet för att handla mat, motionera eller resa till arbetet om de inte kunde jobba hemma.

Källa: AFP

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Säkert onlinespel - hur casinon håller dig trygg på nätet

Casinofeber De flesta har råkat ut för osäkra webbsidor online, men när det gäller spel på casino online har säkerheten kommit långt under de senaste två decennierna. Inte bara har kvaliteten och utbudet förbättrats, utan även många andra aspekter. Ända sedan det första online-casinot lanserades 1995 har en av de största frågorna varit en effektiv säkerhet online.

Vi vet alla att onlinevärlden inte är säker. Det finns alltför många historier om hur webbplatser har hackats och privata uppgifter spridits. Brottsliga hackare kan samla på sig alla slags detaljer som rör privata bankkonton, lösenord och inloggningsuppgifter. Oskyddade webbplatser är ofta benägna att ha och sprida virus, malware, trojaner, spionprogram och många andra skadliga dolda filer. Sådana filer är designade att förstöra din dator (eller mobila enhet), hacka hela din samling säkra lösenord, få tillgång till dina personliga uppgifter så att de kan ta över allt du gör online.

Vågar man registrera sig på ett casino?

Det skulle också vara ganska lätt att anta att hela casinospelsindustrin online är utsatt för samma risker vad gäller säkerheten, och ha liknande skräckhistorier om medlemmar som förlorat sitt konto och all bankinformation kommit i händerna på fel personer. Och vore det så, så skulle ingen våga anmäla sig eller skapa ett konto på ett casino online. Men casinobranschen är ju en av de snabbast växande det senaste decenniet, och miljontals människor världen över loggar in och spelar online varje dag.

Man kanske blir förvånad över att höra det,  men casinoindustrin online är faktiskt en av de säkraste branscherna på hela internet. Faktum är att många av branschens största onlinecasinon kan erbjuda mer sofistikerade säkerhetsåtgärder på webben än vad många ledande företag inom bank- och finansväsendet kan. Att hitta dessa casinon med hög säkerhet är ganska lätt, så länge du använder betrodda guider som www.casinofeber.se. Där kan du läsa recensioner av onlinecasinon för den svenska marknaden, och få tips på bonusar. De samlar även aktuella nyheter inom casinovärlden och guidar dig till hur du spelar på casino online. Så exakt hur uppnår casinon denna till synes otroliga prestation vad gäller säkerheten?

SSL - Gör "huset" säkert

Alla de största casinon online bryr sig om säkerhet, och de har en sak gemensamt när det gäller att ge sina spelare den mest effektiva onlinesäkerhet som finns - SSL-digitala krypteringsprotokoll. Då krävs det ett SSL-certifikat, som kan liknas vid ett slags bank-ID fast för webbplatser.

SSL betyder Secure Socket Layer, och är en slags kryptering. Det betyder att all data som skickas mellan din webbläsare och webbservern (i detta fall online casinot), är helt privat och säker.  SSL är den nuvarande branschstandarden för onlinecasinon, och du kan se det i webbläsarens adressfält. Om man ser certifikatet, att adressen i webbläsaren börjar med https, att det är ett grönt hänglås och att det står att webbplatsen är säker, då vet man att det onlinecasino man vill spela på och sätta in pengar på verkligen är helt tryggt.

Digital säkerhet på språng

Mobil casinospel har tagit spelvärlden online med storm de senaste åren, och många branschledande utvecklare tror att det kommer att bli det viktigaste sättet för användarna att komma åt sina favoritspel på casinon online framöver. Med införandet av HTML5, som tagit över det tidigare Flash-baserade direktspelet, försvann också de vanligaste säkerhetshoten.

Dagens mobila casinoplattformar använder sig också av mobil webbläsarteknik för HTML5, för att utöka säkerheten. Med hjälp av HTML5 kan spelarna nu logga in på sitt redan säkra casinokonto online direkt från sina mobila webbläsare, med samma SSL-certifikatprotokoll för att garantera säkert spel från hela världen, oavsett om man sitter på bussen hem från jobbet eller är hemma i soffan i vardagsrummet.

Inrikes

Så länge stannar sommarvärmen

I början på nästa vecka blir det högsommarvärme i stora delar av landet. Arkivbild.
I början på nästa vecka blir det högsommarvärme i stora delar av landet. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Helgen bjuder på strålande sol och i början på nästa vecka blir det högsommarvärme i stora delar av landet. Men i mitten av veckan blir det svalare igen.
– Det gäller att passa på att njuta av solen och värmen nu, säger meteorolog Jon Jörpeland.

Efter en kall vår där värmen vägrat infinna sig ordentligt bjuder nu pingsthelgen på sommarväder. Klar himmel och omkring 20 grader väntas i stora delar av Sverige.

– Det blir övervägande soligt i så gott som hela landet. Vi kommer nog över 20 grader både på lördagen och på söndagen, framför allt på söndagen, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Värmen håller i sig och trappas upp i början på nästa vecka. Under måndagen och tisdagen kan man räkna med högsommartemperaturer på upp mot 25 grader i nästan hela Sverige. Allra varmast ser det ut att bli i den västra delen av landet: Värmland, Dalarna och uppåt.

Även i de norra delarna av landet gör värmen intåg.

– I fjällen blir det såklart något lägre temperaturer, men det blir soligt även där. Temperaturerna på 20 grader kommer att gå upp längst med hela norrlandskusten ända upp mot Luleå till. Det blir verkligen sommarväder, säger Jon Jörpeland.

Framåt mitten på veckan blir vädret dock ostadigare och svalare.

– Det blir inte fullt lika mycket sol, på vissa håll till och med en del regn. Temperaturen går ner något till mellan 15 och 20 grader igen. Framåt torsdag-fredag blir prognosen sedan rätt osäker, säger Jon Jörpeland och lägger till:

– Det gäller att passa på att njuta av solen och värmen nu.

Alice Nordevik/TT

Inrikes

Vilka nya vanor blir kvar efter coronakrisen?

Efter svininfluensan ökade konsumtionen av handsprit. Arkivbild.
Efter svininfluensan ökade konsumtionen av handsprit. Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Vi arbetar hemifrån, vi håller avstånd och vi tvättar händerna ofta. På bara ett par månader har människor världen över drastiskt ändrat sina beteenden och vanor.
Hos många finns nu en längtan efter att livet ska återgå till det normala. Men kommer det att göra det? Och vad blir annars det nya normala?

För hundra år sedan åkte fiskare dagligen ut på havet utan att veta om de skulle komma tillbaka. Under större delen av mänsklighetens historia har ovisshet varit en naturlig del av vardagen.

I takt med att vi lärt oss mer om världen och välståndet har ökat har vi vaggats in i en tro på att livet är förutsägbart och möjligt att planera in i minsta detalj. Nu har vi plötsligt inställda semesterplaner och en oviss höst framför oss som skapat en gemensam längtan efter att saker och ting ska återgå till det normala.

Men vad blir det nya normaltillståndet? Hur kommer livet efter corona att se ut? Frågorna är många – och svaren få.

– Vi har aldrig upplevt en liknande situation så jag har bara några kvalificerade gissningar och inga belägg för någonting, säger Pontus Strimling, normforskare vid Institutet för framtidsstudier.

Det som går att säga med säkerhet är att det krävs väldigt lite för att vi ska ändra våra beteenden – kortsiktigt. Det verkligt spännande är vad som får oss att hålla fast vid de nya vanorna. Trender som gick att urskilja före en kris får ofta en skjuts och tenderar att fortsätta från den nya nivån när krisen är över.

– Under svininfluensan blev det mycket vanligare att folk använde handsprit och det har hållit i sig efteråt. Det är till exempel vanligare att det finns på offentliga toaletter. Så noggrann handhygien är redan en trend som nog kommer att hålla i sig, säger Strimling.

Videosamtalen gör det möjligt för oss att arbeta hemifrån. Arkivbild.
Videosamtalen gör det möjligt för oss att arbeta hemifrån. Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT

Handskakning förblir artigt

En beteendetrend som inte synts före coronakrisen men som de flesta snabbt vant sig vid är att inte skaka hand när vi hälsar. Det är en ny vana som normforskaren tror att vi kommer att göra oss av med ganska snabbt.

– Om jag inte vill skaka hand med dig för att jag tror att du skulle kunna smitta mig med någonting så är det en ganska förorättande grej.

Strimling gissar att vi kommer att återgå till att skaka hand men att frasen "jag skakar inte hand för jag är lite förkyld" kan bli vanligare och mer accepterad.

– Om jag väljer att inte skaka hand med dig för att jag är rädd att jag ska smitta dig, då har du ganska stor förståelse för det, säger han.

Ytterligare en gissning är att hemarbete vid lätt sjukdom, för dem som har möjlighet, kommer att öka jämfört med före pandemin. Bärbara datorer på en hög staplade böcker eller möjligtvis stående på en högre byrå har blivit vardag för många som inte längre har tillgång till det höj- och sänkbara skrivbordet på kontoret.

Men Pontus Strimling är tveksam till att kontorslandskapen kommer att förbi tomma.

– Trots all den fantastiska tekniken vi har så tror jag att vi tycker att mötena blir sämre när vi inte är på plats. Det är lite svårt att säga vad den försämringen består i, men man blir mindre benägen att säga saker och man blir mindre fokuserad, säger han.

I coronatider låter vi bli att skaka hand, men det kommer vi troligtvis börja göra igen efter krisen. Arkivbild.
I coronatider låter vi bli att skaka hand, men det kommer vi troligtvis börja göra igen efter krisen. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

Det sociala viktigt

Ann Berglund, professor i arbetsvetenskap vid Karlstads universitet, lyfter en social aspekt av videomöten som bidrar till att hon inte heller tror på en död för kontorslandskapet.

– Man kan känna i en grupp om folk är med på tåget utan att de behöver säga det. Men via en skärm måste allt uttryckas och det som inte uttrycks försvinner. Och mycket i vår sociala interaktion baseras ju på saker som inte sägs.

Coronakrisen är en erfarenhet som gjort att människor kunnat utforska både för- och nackdelarna med att arbeta hemifrån. En medvetenhet har väckts kring vad som fungerar bra att göra från köksbordet och vad som fungerar bättre att göra på arbetsplatsen.

Dessutom har det gått upp för många hur viktig den sociala kontakten med kollegorna är. Ann Bergman tror att arbetslivet efter corona kommer att präglas av en ny flexibilitet där man tillåts kombinera arbete hemifrån med arbete på arbetsplatsen.

– Mycket är fortfarande uppbyggt efter att vi ska vara på jobbet och det tror jag inte bara att man kan bortse från i ett svep, säger hon.

Foskare spår att vi kommer att återvända till våra skrivbord på kontoret. Arkivbild.
Foskare spår att vi kommer att återvända till våra skrivbord på kontoret. Arkivbild.
Fotograf: Vidar Ruud/NTB scanpix

Generation Z efter krisen

Att gissa om vanor går, men det är svårt att dra några ordentliga slutsatser om hur pandemin påverkar oss på djupet och i längden medan vi fortfarande befinner oss mitt i den.

Flera studier har dock påbörjats, bland annat av Institutet för framtidsforskning men även av analysföretaget Kairos Future. De har samlat in information från miljoner sociala medier-inlägg världen över som tycks visa att det har växt fram en global coronakultur.

– Det här är första gången i världshistorien när det finns någon slags global medvetenhet om att vi är indragna i exakt samma kaotiska och kritiska skeende, säger Mats Lindgren, vd vid Kairos Future.

En utdragen kris tenderar att prägla en hel generation. Mats Lindgren påminner om att de som växte upp i USA under 30-talskrisen och andra världskriget som generation blev sparsamma och flitiga, tillbakadragna och moraliska.

– Det är mycket möjligt att det här kommer förstärkas på generation Z efter den här krisen – känslan av att växa upp och leva i en värld där man inte kan ta någonting för givet, säger han.

Emilia Söderholm/TT

FAKTA

Fakta: Generation Z

Generation Z avser personer födda 1995–2005. Den har beskrivits som den hopplösa generationen som är präglad av tiden efter 11 september och klimatkrisens genombrott. Personer i den här generationen är också den första som inte minns en värld utan internet.

Källa: Kairos Future

FAKTA

Fakta: Nya förhållningsregler

I coronakrisen har människor världen över tvingats anpassa sig till en ny verklighet, vanor och förhållningsregler från smittskyddsexperter.

Här är Folkhälsomyndighetens rekommendationer till allmänheten i Sverige:

Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.

Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.

Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.

Håll avstånd till andra i kollektivtrafiken.

Undvik fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop.

Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.

Res inte i rusningstid om du kan undvika det.

Res bara om det är nödvändigt.

Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du begränsar dina fysiska kontakter.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Malmö

Brottades med inbrottstjuv

Polisen använde hundenhet för att spåra den skolöse gärningsmannen.
Fotograf: Maja Suslin/TT
Malmö
Malmö Polisen jagade skolös inbrottstjuv med hund efter dubbla gärningar efter midnatt.

Inbrottstjuven hade upptäckts inne i en bostads på Tornfalksgatan där denna drabbats samman med en av de boende. Målsägande fick mindre skador på kroppen, innan gärningsmannen lämnade platsen till fots, men utan skor på fötterna.

– Inringaren säger att man har brottats med en inbrottstjuv som lyckats lämna platsen. Man vet inte om han får med sig något från bostaden, säger Kim Hild, presstalesperson på Skånepolisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL