Kultur

Nu tar Hans och Greta form på Hipps scen

Hans och Greta på Hipp inleds med att nio barn vaknar i ett tält. Foto: Gunilla Wedding
Artikel Kultur och Nöje Han har nyss regisserat Egenmäktigt förfarande i Helsingborg. Nu gästar regissören Moqi Simon Trolin Malmö stadsteater och Hipp där han gör säsongens familjeföreställningen – en egen version av Bröderna Grimms Hans och Greta.

Jag besöker Hipp en dryg vecka före premiären, det är förmiddag och repetitionsdags. Scenen är lättsamt polkagrisrandig men tittar man närmare på det rosa-vita ser man att det är en ganska solkig randighet. Här vaknar sedan nio barn i ett lika randigt tält. Som i en siluetteater följer vi uppvaknandet bakom tältduken.

Så myllrar de ut, i kläder lika nedsmutsade som sceninramningen, och leker sig vidare mot gemensam tandborstning som utvecklas till en spännande konsert.Allt utan att säga ett enda begripligt ord. Just barns lek har varit en viktig utgångspunkt för regissören Moqi Simon Trolins Hans och Greta.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Man och hund dog i villabrand

Mannens liv gick inte att rädda. Arkivbild.
Mannens liv gick inte att rädda. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes

En äldre man dog i en villabrand i Hudiksvall under natten, meddelar polisen. Larmet kom vid kvart över elva på söndagskvällen.

– Det var grannarna som larmade och vi fokuserade på livräddning när vi kom fram. Hela huset var rökfyllt, säger insatsledaren Pär Mossnelid till helahalsingland.se.

– Vi tog ut en person och en hund.

Mannen fördes till sjukhus, där han konstaterades avliden. Även hunden miste livet.

Händelsen utreds som allmänfarlig vårdslöshet.

Ekonomi

Dråpslag för danska bilhandlare

Bilförsäljningen rasar i Danmark. Arkivbild.
Bilförsäljningen rasar i Danmark. Arkivbild.
Fotograf: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Årets inledande bilförsäljning i Danmark har rasat med 30 procent. Var femte bilhandlare riskerar nu att gå i konkurs enligt en undersökning som landets branschorganisation genomfört. Rent siffermässigt betyder fallet att hittills i år ligger antalet nyregistreringar på 66 000 jämfört med 96 000 föregående år.

– Nedgången är alarmerande, kommenterar vd:n för Autobranschen Danmark, Gitte Seeberg, som nu vill att de stödpaket som lanserats från politiskt håll ska förlängas även efter sommaren.

– Fasas stödpaketen ut redan i juli så riskerar antalet konkurser att stiga, säger Gitte Seeberg.

Ekonomi

Kraftig uppgång på Hongkongbörsen

Asienbörserna inleder veckan med stigande kurser. Störst var lyftet på Hongkongbörsen. Arkivbild.
Asienbörserna inleder veckan med stigande kurser. Störst var lyftet på Hongkongbörsen. Arkivbild.
Fotograf: Eugene Hoshiko/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Börsen i Hongkong inleder veckan med ett rejält lyft efter beskedet att USA:s president Donald Trump avvaktar med att införa sanktioner mot Kina, en åtgärd som varit på tal efter landets planer på att införa en särskild säkerhetslag i Hongkong.

Hang Seng-index stiger 3,4 procent i den sena handeln. Shanghais kompositindex stiger 2,2 procent.

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin i Kina steg till 50,7 i maj, den högsta nivån sedan i januari i år, enligt siffror från Caixin, och nivån indikerar att industrin åter visar tillväxt.

Även i Tokyo steg börsen. Nikkei 225-index klättrade 0,8 procent, medan det bredare Topixindexet ökade knappt 0,3 procent.

"Marknaden andades ut i fredags när Trumps väntade presskonferens om Hongkong inte innehöll något mer än (utrikesminister) Pompeos redan kända varningar om att ta bort Hongkongs speciella handelsstatus", säger Tapas Strickland, ekonom vid National Australia Bank, i en kommentar.

Ekonomi

Northvolt ska återvinna batterier i Norge

Arbete på området som är röjt för Northvolts planerade fabrik, fem minuters bilväg öster om Skellefteå centrum. Arkivbild.
Arbete på området som är röjt för Northvolts planerade fabrik, fem minuters bilväg öster om Skellefteå centrum. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi

Northvolt och aluminiumtillverkaren Norsk Hydro inleder ett samarbete med avsikt att återvinna batterier från elbilar från den norska marknaden. Just Norge har haft en kraftigt stigande försäljning av elbilar – hälften av alla bilar som säljs i landet numera är laddbara – och de båda bolagen ska gemensamt bygga en återvinningsfabrik i Fredrikstad nästa år, skriver The Financial Times.

Systerbolaget som ska gå under namnet Hydro Volt ska till en början kunna hantera motsvarande 16 000 elbilars batterier årligen. Batteritillverkaren Northvolt har också liknande planer för att bygga en återvinningscentral i Skellefteå där det är tänkt att bolagets planerade fabrik ska etableras.

Ekonomi

Ökad aktivitetsnivå i Kinas industri

Produktionen i Kinas tillverkningsindustri har börjat öka takten igen, även om efterfrågan är svag till följd av coronakrisen. Arkivbild
Produktionen i Kinas tillverkningsindustri har börjat öka takten igen, även om efterfrågan är svag till följd av coronakrisen. Arkivbild
Fotograf: Olivia Zhang AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Kinas tillverkningsindustri har försiktigt satt ned foten på gaspedalen igen, visar Caixins inköpschefsindex för maj månad. Index steg till 50,7 i maj, från 49,4 i april. Det är produktionen som lyfter, men efterfrågan är fortsatt präglad av coronakrisen.

Caixins inköpschefsindex är därmed på den högsta nivån sedan januari i år och har också tagit sig över 50-strecket, som utgör skiljelinjen mellan ökad och minskad aktivitet i sektorn.

Lyftet förklaras primärt av en ökad produktionsnivå inom tillverkningsindustrin, sedan företag återupptagit verksamheten och börjat ta fram produkter som inte kunde tillverkats när Kina till delar var nedstängt till följd av coronapandemin.

Ökningen visar även att leveranskedjor har börjat fungera igen efter stora störningar tidigare under coronakrisen.

Efterfrågan på produkterna är dock fortsatt svag, med många av Kinas stora exportmarknader fortfarande präglade av omfattande smittskyddsåtgärder. Delindex för orderingången är därmed kvar långt under 50-strecket, även om det även där var en viss förbättring jämfört med april.

Efterfrågan på industriprodukter påverkas också negativt då slutkonsumenter bromsat konsumtionen till följd av ökad arbetslöshet och rädsla för nya vågor av coronautbrott.

Kinas officiella inköpschefsindex för tillverkningsindustrin för maj månad backade något till 50,6, från 50,8 i april, enligt landets statistikbyrå.

Kinas BNP beräknas ha krympt med 6,8 procent under årets första kvartal jämfört med motsvarande period ett år tidigare, vilket är den första BNP-minskningen sedan kvartalsmätningar av tillväxten började göras i landet. Kinas regering, som gått in med stimulanspaket värda över 4 procent av landets BNP, har samtidigt valt att inte uppge något nytt tillväxtmål för helåret 2020, vilket inte har hänt sedan 2002.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Sjöbo

Solkullens kök stängs

Solkullen i Vollsjö.
Solkullen i Vollsjö.
Sjöbo
Vollsjö Under sommaren kommer köket på Solkullen genomgå en omfattande renovering. Det meddelar kommunen på sin hemsida.

Köket stänger på måndag 1 juni och öppnas åter den 1 september.

Maten till de boende kommer att lagas på Ängsgården i Sjöbo och varje dag transporteras till Solkullen.

Den som har frågor om detta kan kontakta kostchefen Eva Bramsvik Håkansson. Hon nås på: 0416-273 78 och eva-bramsvik@sjobo.se.

Inrikes

Brand i Bredängsskola under kontroll

Räddningstjänsten larmades till Slättgårdsskolan i Bredäng under natten.
Räddningstjänsten larmades till Slättgårdsskolan i Bredäng under natten.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes

Branden i en grundskola i Bredäng i södra Stockholm är under kontroll.

– Vi har inlett en förundersökning gällande mordbrand, det finns misstanke om att den här branden är anlagd, säger Daniel Johansson vid polisen.

Räddningstjänsten larmades till Slättgårdsskolan vid 01.30. Branden började i en byggnad men spred sig vidare under natten. Två byggnader har fått totalskador och har inte gått att rädda, uppger räddningstjänsten under morgonen, då arbetet för att rädda två andra hus fortsätter.

– Tidigare satta begränsningslinjer håller vi, säger Kurt Jonsson, ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

Under morgonen finns 13 enheter på plats.

– Det har varit fler under natten men vi löser ju av varandra hela tiden där.

Förhoppningen är att släckningsinsatsen ska kunna vara klar under förmiddagen.

Skolans gymnastiksal förstördes vid en brand i mars i år, rapporterar P4 Stockholm.

Branden i Slättgårdsskolan spred sig under natten en var under morgonen under kontroll.
Branden i Slättgårdsskolan spred sig under natten en var under morgonen under kontroll.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT

Inrikes

Svensk död i coronadrabbat fängelse i USA

Många fängelser i USA har drabbats hårt av coronaviruset. Arkivbild.
Många fängelser i USA har drabbats hårt av coronaviruset. Arkivbild.
Fotograf: L M Otero/AP/TT
Inrikes
Inrikes En 37-årig svensk man har avlidit i covid-19 i fängelset Lompoc i USA.
I fängelset, som ligger norr om Los Angeles, har coronasmitta konstaterats hos nära 70 procent av de intagna.

Familjen i Sverige berättar för SVT att det under våren har varit svårt att hålla kontakt med 37-åringen, skriver SVT Nyheter.

– Under fyra veckor var det total radiotystnad. Det gick inte att ringa, inte att skicka brev eller någonting. Efteråt berättade han för mig att det var på grund av coronaviruset som de stoppat besök och kommunikation, säger mannens bror till SVT.

37-åringen dömdes 2016 för terrorbrott efter att ha erkänt att han försökt stötta terrorrörelsen al-Shabaab. Fallet, plus ett fall med en annan till svensk, fick stor uppmärksamhet 2013 då det framkom att Säpo hade delat med sig av material om männen till amerikanska myndigheter, trots att männen aldrig har åtalats för något brott i Sverige.

UD ger inga detaljer kring uppgifterna, men bekräftar att en person har avlidit.

– Vi känner till att en svensk medborgare i 35-årsåldern har avlidit i Kalifornien och att anhöriga är underrättade, säger Lina Eidmark vid UD:s presstjänst till TT under morgonen.

NÄSTA ARTIKEL