Ulla Andersson, V, får medhåll från oväntat håll. Foto: TT

Investera mera!

Det är snudd på sensationellt att Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson är på samma sida som två valutaexperter. Vänsterpartiet har, med rätta, ofta hånats för sin ekonomiska politik som mest gått ut på att staten ska göra av med så mycket pengar som möjligt med sedlar som verkar regna från himlen. Att vänsterpartiet därför tycker att överskottsmålet ska skrotas har hittills inte förvånat. Det som nu förvånar är att partiet får medhåll från två bankekonomer med valuta som expertområde, eller rättare sagt, det är Ulla Andersson som håller med dem.
Man kan säga mycket om regeringen, men den ekonomiska politiken har varit alltför stabil, utan några som helst extravaganser. Finansminister Magdalena Andersson har närmast bara förvaltat Sveriges ekonomi och det är en vansklig strategi när vi närmar oss lågkonjunktur. Den förda politiken har tvingat Riksbanken att införa negativ ränta. Experterna är säkra på att en mer expansiv finanspolitik hade inneburit en bättre kronkurs än vad som är fallet idag. Martin Enlund, Nordeas chefsstrateg för valutor, menar i SvD Näringsliv att regeringen borde ha lånat till investeringar som gynnar tillväxten och Carl Hammer, analyschef för valutor på SEB, håller med.
Med tanke på en annan aktuell diskussion, om höghastighetståg, hade en investering på dessa inte bara gynnat klimatet och transportmöjligheterna utan också gjort att kronan inte varit lika svag som idag. Även andra investeringar, som utbildning och mer medel till kommunerna, hade gynnat vår långsiktiga konkurrenskraft.
Vänsterpartiet vill alltså att överskottsmålet ska skrotas och att regeringen ska investera mer, vilket alltså är samma som dessa valutastrateger vill. Det är knappast troligt att Löfven och Andersson vågar släppa sargen, särskilt inte när överenskommelsen med L och C som första punkt tupp att finanspolitiska ramverket ska värnas. Att göra som V vill känns kanske svårt för många, men bankexperters råd vore lättare att följa.

Dagens fråga

Längtar du till jul?

Loading ... Loading ...