Smärtstillande som Voltaren och Eeze ökar risken för en förtida död enligt en dansk studie. Foto: Jessica Gow / SCANPIX kod 10070

Voltaren blir receptbelagt

Från den 1 juni nästa år kommer det inte att gå att köpa tabletter och kapslar med diklofenak utan att ha recept.
Ett av dessa läkemedel är det antiinflammatoriska preparatet Voltaren.

Bakgrunden till att Läkemedelsverket nu beslutat receptbelägga Voltaren, Eeze och andra läkemedel som innehåller Diklofenak är att en studie från 2018 visar att de hjärt- och kärlbiverkningar som man sedan tidigare känt till även kan ses vid lägre d0ser och kortare behandlingsperiod. Bland dessa biverkningar märks en ökad risk för förmaksflimmer, stroke, hjärtsvikt, hjärtinfarkt och död på grund av hjärtkärlsjukdom.

– Beslutet att receptbelägga diklofenak ökar säkerheten för patienten genom att läkare dels kan informera om riskerna och dels kan göra en helhetsbedömning av om det föreligger risk för hjärtkärlpåverkan, säger Paulina Tuvendal, klinisk utredare på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Vid egenvård rekommenderar Läkemedelsverket istället att man använder produkter som innehåller paracetamol, ibuprofen eller naproxen.

Dagens fråga

Längtar du efter snö?

Loading ... Loading ...