Foto: Joakim Stierna
Foto: Joakim Stierna
Foto: Joakim Stierna
Foto: Joakim Stierna

Död person hittad i brunna villan på Virentofta

Malmö Ett larm kom in vid halv sex-tiden på måndagsmorgonen om en villabrand på Vallbogatan.
En avliden person påträffades inne i huset under släckningsarbetet.

Räddningstjänst och polis larmades 05.39 till platsen sedan en granne sett rök från taket till huset. Vid en första genomsökning hittades ingen människa i huset.
– Vi gick in med rökdykare som gjorde en snabb genomsökning utan att hitta någon. Det var inte möjligt att vara kvar i huset för vår egen säkerhets skull, säger Mats Streer, inre befäl vid Räddningstjänst Syd.

Senare skulle man dock hitta en avliden person på andra våningen i villan. Vid fem-tiden på eftermiddagen var det ännu oklart vem personen är.

Räddningstjänsten riktade in sig på att försöka rädda byggnaden och fick resurser från flera andra stationer för att kunna bemästra den kraftiga branden. Polisen spärrade av ett stort område kring brandplatsen.
– Det brann i takkonstruktionen när vi kom fram. Troligen har branden startat på övervåningen, säger Joel Johansson, inre befäl på Räddningstjänst Syd.

Den eldhärjade villan är friliggande och enligt räddningstjänsten fanns det inte någon spridningsrisk.
– Det är en kraftig brand på vinden och i taket och vi har ännu inte branden under kontroll. Men det ska inte vara någon spridningsrisk då det är bra avstånd till kringliggande byggnader, säger Joel Johansson.

Vid tio-tiden på förmiddagen pågick branden fortfarande men var under kontroll. För att komma åt att släcka den var man tvungen att rekvirera en kranbil för att lyfta av taket på huset. Räddningstjänsten uppmanade boende i närheten att stänga dörrar, fönster och ventilation.
– Det är ingen farlig rök, men känner man obehag är det bäst att hålla sig inomhus, säger Mats Streer.

Vid femtiden på måndagseftermiddagen var såväl polis som räddningstjänst kvar på platsen.
– Vi har en liten styrka kvar som eftersläcker. Det pyr fortfarande i huset och det som vi rivit bort, säger Mats Streer som beskriver huset som totalskadat.

Man kommer att vara kvar en stor del av kvällen och sannolikt även under natten för kontroll.
– Det handlar om att vi inte ska få någon återantändning i huset eller i bråten som kan bli till olägenhet för de boende i området.

Började branden på andra våningen i huset?
– Det brann intensivast där i alla fall. Det är troligt att det har börjat där men jag kan inte bekräfta det, säger Mats Streer.

Samtidigt som husresterna fortfarande pyrde var brandområdet avspärrat i väntan på kriminalteknisk undersökning.
– Vi rubricerar det i nuläget som mordbrand av utredningstekniska skäl, så att vi kan ta reda på vad som har orsakat branden, säger Katarina Rusin, pressinformatör vid polisens ledningscentral.

Dagens fråga

Är du orolig över att SD nu är det näst största partiet?

Loading ... Loading ...