Malmö

Farmor i öppet brev efter sprängattentat

Dagen efter sprängdådet i ett flerfamiljshus på Almgården pågick uppröjningen efter förödelsen. Farmodern till två barn i huset riktar i ett öppet brev skarp kritik mot regeringen. Foto: Johan Nilsson/TT
Artikel Malmö
– I morse blev jag väckt av ett telefonsamtal, som om det vore sig riktigt illa kunde inneburit en ofantlig tragedi.Så inleder farmodern till två barn som bor ett av de många hus som utsatts för sprängattentat den senaste tiden ett öppet brev till Sveriges regering.

Barnens farmor ställer regeringen till svars för den rädsla hennes barnbarn känner efter sprängdådet.

Strax efter klockan tre natten till i lördags vaknade de boende i ett flerfamiljshus på Almgården av en kraftig explosion. Någon hade placerat en sprängladdning i porten till en av husets trappuppgångar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

LIMHAMN

Föreslår ny tankstation för fritidsbåtar

I Malmö finns inget tankställe där det går att tanka en bensindriven motorbåt. Närmaste station ligger i Landskrona eller i danska Kastrup.
Foto: Henrik Montgomery/TT
LIMHAMN Närmaste tankstation för att tanka motorbåten med bensin finns i Landskrona eller Kastrup i Danmark. Nu undrar en båtägare om Malmö stad skulle kunna tänka sig att ändra på detta och även satsa på en ramp och en plats för blästring för att ta bort gammal giftfärg.

En båtägare föreslår i ett brev till kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) att Malmö ska satsa på en ny tankstation för fritidsbåtar. Förra sommaren köpte han en bensindriven motorbåt.

– Tyvärr hade jag inte gjort min hemläxa och kollat upp möjligheterna att tanka bensin i småbåtshamnen eller i Lagunen. Det visade sig att ingen av hamnarna erbjuder möjlighet att tanka bensin, utan endast diesel, skriver båtägaren bland annat i sitt brev.

200 i Malmö

Han körde till hamnarna i Höllviken eller Kastrup för att tanka. Nu har anläggningen i Höllviken stängt och där erbjuds endast diesel. Närmaste station i Sverige för motorbåtar finns i Landskrona.

Enligt mannen är en femtedel av de 1 000 fritidsbåtarna i Malmö bensindrivna.

– Detta innebär att drygt 200 båtar får antingen köra till Landskrona för att tanka eller ta bilen till närmaste bensinstation och fylla på reservdunk.

– Då båtar ofta rymmer upp till 100-200 liter bensin blir det ett antal turer fram och tillbaka för att fylla tanken, skriver båtägaren vidare i sitt brev.

Många regler

När han frågat Limhamns småbåtshamn och ansvariga i Lagunen om de planerar att införa den här servicen blir svaret att det är alldeles för mycket regler och byråkrati kring tillstånden.

Han föreslår nu att Malmö stad ska satsa på en egen tankanläggning för fritidsbåtar och därmed bidra till ett minskat utsläpp av föroreningar.

Giftfärger

Båtägaren har också funderingar kring giftfärgerna som många båtar är bottenmålade med. Miljöförvaltningen lämnar ersättning till alla som ersätter den med giftfri färg. Att ta bort den gamla färgen är inte tillåtet i någon av hamnarna. Mannen tog bort sin själv vilket tog 80 timmar och han fick ingen ersättning från miljöförvaltningen.

De firmor som erbjuder blästring måste utföra arbetena i sina egna verkstäder och mannen tyckte att det blev för dyrt att ta dit båten.

Därför föreslår han att en ny tankanläggning skulle kunna kompletteras med en ramp och en plats för blästring.

Sport

FC Rosengård laddar för ny seger

Assisterande tränare Patrick Winqvist tillsammans med tränare Jonas Eidevall laddar för match.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
fotboll FC Rosengård spelar mot Eskilstuna United i kvällens damallsvenska drabbning på Malmö IP. Tredje raka segern ska bärgas.

FC Rosengård ställer upp med följande lag:

Zecira Musovic, Nathalie Björn, Glodis Perla Viggosdottir, Hanna Bennison, Anna Anvegård, Jelena Cancovic, Caroline Seger, Johanna Rytting Kaneryd, Sofie Svava, Malin Levenstad, Sanne Troelsgaard.

Ersättare: Emma Lind, Katrine Veje, Mimmi Larsson, Anam Imo, Fiona Brown, Matilda Eriksson Kristell, Olivia Lindstedt.

Inrikes

Nytt granatfynd stoppar magnetfiske i Fyrisån

För andra gången den här veckan har en granat hittats i Fyrisån i Uppsala. Arkivbild.
För andra gången den här veckan har en granat hittats i Fyrisån i Uppsala. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Nu är det slutfiskat för Uppsala magnetfiskeförening i Fyrisån – i alla fall för ett tag. Efter ett nytt granatfynd har det blivit för farligt, anser både polis och kommun och nu ska bombexpertis undersöka åbottnen.

– Magnetfiskarna gör ett fantastiskt jobb, men vi vill inte uppmuntra deras arbete när det finns fara för liv och lem, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i gatu- och samhällsnämnden, till Upsala Nya Tidning.

På torsdagen var det andra gången den här veckan som magnetfiskarna fick granatnapp i Fyrisån.

– Vi blir nästan inte förvånade längre. Vi har fått upp en granat vid nästan varje bro, säger Niklas Larsson, ordförande för föreningen, till UNT.

Även i tisdags fiskade privatpersoner från den ideella föreningen upp en granat med tändhatten kvar ur ån.

Enligt Fredrik Thisner, docent vid Försvarshögskolan, har granatfynden med Uppsalas militärhistoria att göra.

– Det kan vara så att man har övat på att korsa Fyrisån som en övning på att passera ett vattendrag, och att granater då hamnat i ån, säger han.

Uppsala magnetfiskeförening har varit aktiv i Fyrisån sedan 2017. Under tiden uppskattar man att man hittat 10–12 granater. Det nya fiskestoppet tas med jämnmod.

– Jag hade mina föraningar att det skulle bli så här efter att vi fått upp sådana mängder. Nu ska vi magnetfiska på andra platser, säger Niklas Larsson till UNT.

FAKTA

Fakta: Magnetfiske

Vid magnetfiske används en extremt stark magnet i änden på ett starkt rep. Med hjälp av detta "fiskas" det efter saker av metall som dumpats i våra vatten.

Det är viktigt att ta kontakt med kommunen och eventuella markägare innan fisket börjar. Oftast är det önskvärt att skrot lyfts upp, men ibland finns det lokala bestämmelser.

Källa: Fiskejournalen

Kultur och nöje

Hyllade "Better things" får fortsättning

Pamela Adlon ligger bakom hyllade 'Better things'. Arkivbild.
Pamela Adlon ligger bakom hyllade "Better things". Arkivbild.
Foto: Richard Shotwell/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den amerikanska dramakomediserien "Better things" får en femte säsong. Tv-bolaget FX hoppas att de nya avsnitten ska kunna visas under 2021, rapporterar Hollywood Reporter och Variety.

FX har dessutom skrivit ett nytt avtal med seriens skapare och huvudrollsinnehavare Pamela Adlon. Tanken är nu att hon ska göra fler serier för tv-bolaget.

"Better things" kretsar kring en frånskild skådespelare i Los Angeles (Adlon) som kämpar med såväl karriär som att uppfostra sina tre döttrar.

I Sverige visas serien av HBO Nordic.

Utrikes

Oväder skjuter upp Trumps New Hampshire-möte

USA:s president Donald Trump under kampanjmötet i Tulsa, Oklahoma i juni. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump under kampanjmötet i Tulsa, Oklahoma i juni. Arkivbild.
Foto: Ian Maule/AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA:s president Donald Trumps planerade massmöte i New Hampshire på lördagen skjuts upp en vecka eller möjligen två, meddelar Vita huset.

Anledning är att det tropiska ovädret Fay under helgen väntas svepa in över nordöstra USA där New Hampshire är beläget.

Kampanjmötet, som skulle ha hållits i en flygplatshangar i staden Portsmouth, har beskrivits i amerikanska medier som avgörande för presidenten. Hans förra massmöte, i Tulsa i Oklahoma i juni, blev sannolikt inte vad Trumps kampanjmakare inför presidentvalet i november hade hoppats på: Dels kom färre deltagare än väntat, 6 200 i en arena som tog 19 000, enligt Tulsas brandkår.

Dels rapporterades en kraftig ökning av covid-19-fall i staden efter mötet och de motdemonstrationer som hölls.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Sport

F1-stjärnan haltade av banan efter krasch

Daniel Ricciardo kraschade under träningen inför helgens GP-lopp i Österrike.
Daniel Ricciardo kraschade under träningen inför helgens GP-lopp i Österrike.
Foto: LEONHARD FOEGER
Sport
Sport

Daniel Ricciardo råkade ut för en ordentlig krasch under träningen inför helgens Grand Prix i Österrike.

Formel 1-föraren tappade kontrollen över sin bil i en kurva och åkte in i väggen med kraftig fart.

Den 30-åriga australiern lyckades ta sig ur bilen för egen maskin, men haltade märkbart.

Han meddelade över radio att han var okej, men tvingades ändå uppsöka sjukvård som en säkerhetsåtgärd.

Ricciardo hade bestyr redan under förra helgens GP-tävling. Då på grund av tekniska problem, vilket tvingade honom att avbryta 17 lopp in i tävlingen.

I mitten på maj blev det klart att Ricciardo ,efter säsongen, kommer att lämna Renault för McLaren, och tidigare i veckan meddelade Renault att hans plats övertas av den dubbla världsmästaren Fernando Alonso.

Tävlingen startar under söndagen.

Sport

F1-stjärnan haltade av banan efter krasch

Daniel Ricciardo kraschade under träningen inför helgens GP-lopp i Österrike.
Daniel Ricciardo kraschade under träningen inför helgens GP-lopp i Österrike.
Foto: LEONHARD FOEGER
Sport
Sport

Daniel Ricciardo råkade ut för en ordentlig krasch under träningen inför helgens Grand Prix i Österrike.

Formel 1-föraren tappade kontrollen över sin bil i en kurva och åkte in i väggen med kraftig fart.

Den 30-åriga australiern lyckades ta sig ur bilen för egen maskin, men haltade märkbart.

Han meddelade över radio att han var okej, men tvingades ändå uppsöka sjukvård som en säkerhetsåtgärd.

Ricciardo hade bestyr redan under förra helgens GP-tävling. Då på grund av tekniska problem, vilket tvingade honom att avbryta 17 lopp in i tävlingen.

I mitten på maj blev det klart att Ricciardo ,efter säsongen, kommer att lämna Renault för McLaren, och tidigare i veckan meddelade Renault att hans plats övertas av den dubbla världsmästaren Fernando Alonso.

Tävlingen startar under söndagen.

Utrikes

Ryssland stäms för nedskjutningen av MH17

En prorysk rebell vid det nedskjutna planet MH17 i östra Ukraina. Arkivbild.
En prorysk rebell vid det nedskjutna planet MH17 i östra Ukraina. Arkivbild.
Foto: Vadim Ghirda/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den nederländska regeringen stämmer Ryssland vid den Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter för nedskjutningen av passagerarflygplanet MH17 över östra Ukraina för sex år sedan. Ryssland har hela tiden nekat till anklagelserna.

Syftet med att dra Ryssland inför domstolen i Strasbourg är att ge anhöriga till offren rättvisa, uppger Nederländernas utrikesminister Stef Blok i ett uttalande. Omkring två tredjedelar av de 298 passagerarna ombord på det malaysiska planet kom från Nederländerna.

MH17 var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur den 17 juli 2014 när det träffades av en BUK-robot som avfyrats från ett territorium i Ukraina som ockuperats av proryska rebeller. Samtliga ombord omkom..

Internationella utredare slog för två år sedan fast att den robot som användes för att skjuta ned MH17 kunde knytas till ett ryskt militärförband. I mars inleddes en rättegång i en säkerhetsdomstol i Amsterdam mot tre ryssar och en ukrainare som anklagas för att ha varit inblandade i att ta roboten till Ukraina.

Ingen av de åtalade har dock medverkat vid rättegången som fortfarande pågår.

Ryssland har hela tiden nekat till anklagelserna om att ha skjutit ned MH17.

NÄSTA ARTIKEL