helgreportage

Han försörjer sin familj på att dumpstra

Andreas Jakobsson på väg ner i en av butikernas soptunnor i Malmö för att leta efter slängda livsmedel.
Artikel helgreportage Han försörjer sin familj på att dumpstra

I flera års tid har för Andreas Jakobsson dumpstrat i butikernas soptunnor. Hela hans familj lever numera på gratis mat.

Nu åker han runt i landet för att berätta hur man vi kan minska på matsvinnet genom att bland annat strunta i bäst-före-datumet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Gatusångerskan Lily Lian är död

Sångerskan Lily Lian kallades 'den sista gatusångerskan i Paris'. Arkivbild.
Sångerskan Lily Lian kallades "den sista gatusångerskan i Paris". Arkivbild.
Fotograf: AFP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den franska sångerskan Lily Lian har avlidit, skriver AFP. Hon var känd som "den sista gatusångerskan" och tillhörde samma generation som bland andra Edith Piaf. Hon anses vara den sista artisten från en 300 år gammal tradition där sångare sjöng och sedan sålde texterna till de sånger de framförde på Paris gator.

Hon var även känd under namnet Lily Paname, "Paname" är på franska ett smeknamn på Paris. Hon föddes 1917 och började sjunga på caféer och i gatuhörn redan i barndomen. Men med radions och grammofonskivornas tilltagande popularitet tynade efterfrågan på gatusångare och efter andra världskriget försvann yrket i princip helt. Lily Lian gjorde inte som den två år äldre vännen Edith Piaf någon framgångsrik övergång till fullfjädrad skivartist, även om hon gav ut ett par album under sin livstid.

På 1980-talet utkom en biografi "Minnen från den sista gatusångerskan" som gav henne förnyad uppmärksamhet. Lily Lian blev 103 år gammal.

Inrikes

SCB: Överdödligheten fortsätter sjunka

Antalet dödsfall i Sverige har fortsatt att minska under maj månad, visar Statistiska centralbyråns preliminära statistik. Arkivbild.
Antalet dödsfall i Sverige har fortsatt att minska under maj månad, visar Statistiska centralbyråns preliminära statistik. Arkivbild.
Fotograf: Karin Wessl n / TT
Inrikes
Inrikes Antalet dödsfall i Sverige har fortsatt att minska under maj månad, visar Statistiska centralbyråns preliminära statistik. Minskningen har varit särskilt stor i Stockholms län, men i Västra Götaland ökar i stället antalet dödsfall.

Sedan mitten av april har antalet dödsfall per vecka i Sverige minskat, och därigenom också den så kallade överdödligheten – alltså hur många fler som dör per vecka än snittet för de föregående fem åren.

Värst hittills i år var perioden mellan den 1 och den 15 april, då 106 fler dödsfall per dag inträffade jämfört med snittet mellan 2015 och 2019. Sedan dess har den siffran sjunkit. Under de två påföljande veckorna sjönk överdödligheten till 83 dödsfall per dag i snitt, och under första halvan av maj hade den sjunkit till 60.

I Stockholms län hade överdödligheten i mitten av maj sjunkit till under 100 fall per vecka för första gången sedan mitten av mars.

"Sedan coronapandemins början har överdödligheten främst varit koncentrerad till Stockholms län och dess grannlän. Nu sjunker den där, men börjar samtidigt bli hög i Västra Götalands län", säger Tomas Johansson, utredare på SCB:s enhet för statistik om befolkning och ekonomisk välfärd, i ett pressmeddelande.

I Västra Götaland registrerades mellan den 4 och 10 maj 401 dödsfall, vilket innebär en överdödlighet på 137. Sedan dess har överdödligheten sjunkit något, men enligt SCB beror det förmodligen på eftersläpning i rapporteringen och inte på en verklig minskning.

Skillnaden mellan storstadskommunerna är stor. I maj, fram till den 22, var överdödligheten i Göteborgs kommun högre än i Stockholms kommun. Malmö har däremot inte haft någon överdödlighet alls.

Lucas Brischetto/TT

FAKTA

SCB:s dödsfallsstatistik

SCB har börjat publicera sin preliminära statistik för antalet dödsfall per vecka i Sverige. Syftet är att få en bild av den överdödlighet som förmodas bero på coronaviruset. Enligt myndigheten är siffrorna relativt tillförlitliga fram till mitten av maj.

Källa: SCB

Inrikes

Tidigare chef döms efter dödlig björnattack

Den 18-årige djurvårdaren avled av sina skador efter attacken i augusti 2017. Arkivbild.
Den 18-årige djurvårdaren avled av sina skador efter attacken i augusti 2017. Arkivbild.
Fotograf: Ulf Palm/TT
Inrikes
Inrikes En 18-årig djurvårdare dödades av en björn på Orsa rovdjurspark för snart tre år sedan. En tidigare chef för parken döms nu för vållande till annans död.
– Det är bra att det blivit en fällande dom, säger målsägarbiträdet Erik Elgán Maschmann till TT.

Den tidigare chefen döms av Mora tingsrätt till villkorlig dom och 180 dagsböter. Tingsrätten anser bland annat att det funnits brister i säkerheten.

"Genom att inte göra tillräckliga riskbedömningar och skapa säkra rutiner för att hindra livsfarliga djur att ta sig in i hägn där människor vistas har chefen agerat oaktsamt", skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

– De går mycket på våra yrkanden och konstaterar att det skett ett arbetsmiljöbrott i parken och att det arbetet har varit åsidosatt. Rutinerna har inte räckt till, säger kammaråklagare Anders Gustafsson om domen.

"Är lättade"

En tidigare vd för Grönklittsgruppen AB, som äger parken, samt den tidigare chefen som nu döms åtalades i november i fjol för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott samt för arbetsmiljöbrott innefattande framkallande av fara för annan. Den tidigare vd:n frias helt.

– Mina klienter är lättade över att någon ställts till svars för att deras son respektive syskon har dött på arbetet, säger målsägarbiträdet Erik Elgán Maschmann.

Det var den 4 augusti 2017 som djurvårdaren höll i en aktivitet där besökare fick prova på arbetet som djurskötare. En familj med två barn var då med i det stora hägnet, medan björnarna hade flyttats till det mindre. Björnarna lyckades dock ta sig tillbaka till det större hägnet genom att gräva sig under ett stängsel. Familjen lyckades fly ut genom att klättra över ett elstängsel, men djurskötaren dödades av en av björnarna.

Ingen upprättelse

Den tidigare chefen och företaget ska betala 30 000 kronor till var och en av den avlidnes anhöriga. Men 18-åringens familj hade krävt skadestånd på 16 miljoner kronor.

– Mina klienter har under målets gång velat ändra praxis kring beloppen, säger Erik Elgán Maschmann, och tillägger:

– Det är bra att samtliga av mina klienter ska erhålla skadestånd.

Förutom att den tidigare chefen döms ska Grönklittsgruppen betala en företagsbot på 2,5 miljoner kronor. Familjen ser inte domen som någon upprättelse.

– Det är alldeles för milt. Böter på 2,5 miljoner kronor när allting finns svart på vitt att det finns så stora brister. Det är bara ett ”aja baja, så får man inte göra”. Det har kostat vår son livet. Det är rena skämtet, säger 18-åringens pappa i en intervju med TV4 Nyheterna.

FAKTA

Fakta: Största rovdjursparken i Europa

Orsa rovdjurspark ligger i friluftsområdet Orsa Grönklitt, och öppnades 1986.

Den totala ytan är 352 000 kvadratmeter vilket gör den till Europas största rovdjurspark av sitt slag.

I parken lever ett femtontal björnar samt varg, lo, berguv och järv. Parken har även sibiriska tigrar, isbjörnar, persisk leopard och snöleopard.

Parken drivs av Grönklittsgruppen AB.

Källa: Orsa rovdjurspark, Grönklittsgruppen

Ekonomi

Tyska staten kan bli ny storägare i Lufthansa

Mörka moln över flygindustrin. Arkivbild.
Mörka moln över flygindustrin. Arkivbild.
Fotograf: Boris Roessler/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Förhandlingarna om ett tyskt stödpaket till flygbolaget Lufthansa är inne i ett slutskede.
Tyska staten, redo att pumpa in mångmiljardbelopp i lån och nytt aktiekapital, siktar på en ägarandel på 20 procent, enligt källor.

Målet är att få klart stödpaketet inom kort, enligt en talesperson för Tysklands finansdepartement.

– Men det är inte klart ännu, säger hon enligt nyhetsbyrån Reuters.

Lufthansa-aktien lyfter

Aktien i Lufthansa, som tappat nästan hälften av sitt börsvärde sedan årsskiftet, lyfter med cirka 6 procent på Frankfurtbörsen efter beskedet.

– Det är inte förvånande. Men det är oroande, säger flyganalytikern Jan Ohlsson om stödkpaketet, vars innehåll läckt ut till flera nyhetsbyråer.

Jan Ohlsson tror att inte minst konsumenter kan drabbas om det statliga ägandet tillåts öka så pass mycket som det nu talas om. Risken han ser är att statligt ägande för in politiska hänsyn och villkor, vilket slår mot konkurrenstrycket och effektiviteten. Det driver i sin tur upp biljettpriserna och ökar dessutom risken för att skattebetalarna riskerar att förlora pengar i framtiden.

– Det kan vara bra för personalen och fackföreningarna, men inte för konsumenterna. De vill ju ha låga priser och då måste du ha konkurrens, säger han till TT.

Utsikterna för hela flygbranschen är samtidigt ytterst osäker i coronakrisen, med nästan all kommersiell trafik nedstängd sedan pandemin slog till mot EU och USA.

Krävs grönt ljus från EU

Branschen räknar med att tar två–fyra år för efterfrågan på flygresor att återhämta sig, om den någonsin når upp till nivåerna före krisen. Alternativet till stödpaket från staten är därför i princip en period av stora konkurser och omfattande nedskärningar i branschen.

När uppgörelsen mellan Lufthansa och Tysklands regering är helt klar måste den först godkännas av en styrgrupp för tyskt coronastöd. Det krävs sedan klartecken från Lufthansabolagens olika styrelser, som även finns i länder som Belgien och Österrike. Därtill krävs grönt ljus från EU-kommissionen.

Enligt källorna är stödet som planeras värt cirka nio miljarder euro, alltså motsvarande 90 miljarder kronor. Bland annat ingår en riktad nyemission som ger tyska staten en 20-procentig ägarandel. Det ska även ha öronmärkts två statliga stolar i koncernstyrelsen.

Den tyska storbanken KFW skjuter dessutom till tre miljarder euro i ett nytt lån med statliga garantier samtidigt som staten köper konvertibla obligationer från Lufthansa för fem miljarder, som kan omvandlas till 5 procent av aktierna.

Merkel tar strid för landningsrättigheter

Tysklands regering kommer dessutom att villkora stödet med att Lufthansa uppfyller vissa mål vad gäller klimatomställning.

Den tyska nyhetsbyrån DPA var först om att rapportera om uppgörelsen, men det har läckt ut till andra nyhetsbyråer också.

Den tyska tidningen Handelsblatt rapporterar samtidigt att Tysklands förbundskansler Angela Merkel slåss med näbbar och klor för att begränsa de eftergifter som Lufthansa måste göra för att få stödpaketet godkänt av EU. Bland annat pågår förhandlingar med EU-kommissionen om hur många landningsrättigheter Lufthansa måste avsäga sig i Frankfurt och München för att säkra att statsstödet inte får negativa effekter på konkurrensen.

Lufthansa meddelade i helgen att man siktar på att fördubbla antalet flygplan i trafik till 160 de närmaste veckorna. Totalt har Lufthansa 760 flygplan, varav 90 procent har parkerats till följd av tvärstoppet för flygtrafiken i coronakrisens spår.

Lund

Balkongbygge överklagas till länsstyrelsen

Det är i en fastighet på Erik Dahlbergsgatan som vissa av hyresgästerna vill bygga balkonger mot gården.
Fotograf: Joakim Stierna
Lund
lund Beslutet att bygga balkonger mot innergården i fastigheten vid Erik Dahlbergsgatan överklagas nu till länsstyrelsen - av en hyresgäst.

Redan under 2018 genomförde bostadsrättsföreningen styrelsen en intresseundersökning som visade att mer än hälften av medlemmarna var intresserade av att bygga en egen balkong. Det rör sig om 26 lägenheter med fönster mot innergården. Fastigheten, som byggdes på 20-talet, är med i Lunds bevaringsprogram och kommunen tillåter därför inte balkonger mot gatan.

Balkongerna ska sträcka sig över två fönster där det är möjligt och beräknas kosta runt 175 000 kronor styck. Balkonggruppen menar att värdet på lägenheten höjs med mellan fem och femton procent. De som bygger balkongerna skriver kontrakt med entreprenören och står för alla kostnader som är kopplade till respektive balkong. Föreningen samt övriga medlemmar betalar inte för något som är kopplat till bygget.

Ärendet kom upp på byggnadsnämndens sammanträde i början av maj. Nämnden konstaterade att åtgärden stämmer överens med gällande detaljplan och beviljade bygglov.

Men nu överklagar en av bostadsrättsinnehavarna i fastigheten bygglovet till länsstyrelsen.

I överklagan skriver mannen att det inte är alla som vill bygga en balkong, utan att det kanske stannar vid tio-tolv lägenheter.

– Jag anser att balkongerna då kan bli placerade icke symmetriskt och det kan komma att se rörigt ut.

Mannen skriver vidare att fastigheten har höga kulturvärden och förändringar mot gårdsmiljö bör utföras varsamt och ska uppfylla detaljplanens krav på ”smak och prydlighet” vilket inte ske när endast några kommer att bygga balkonger.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Ekonomi

Ygeman ser inga problem med Huawei

Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) tillsammans med Telias vd Allison Kirby.
Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) tillsammans med Telias vd Allison Kirby.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi Först Tele2 och nu Telia.
Telekomjättarna tävlar om att lansera 5G-satsningar.
Med på tåget finns kontroversiella kinesiska företaget Huawei.

På ett hustak i centrala Stockholm invigde på måndagen Telias nya vd Allison Kirby bolagets 5G-nät. En historisk dag enligt Kirby som dock fick se sig slagen av hennes förra bolag, Tele2, som i ett försök att stjäla rampljuset redan under söndagen aktiverade sitt 5G-nät.

För de båda bolagen tillsammans med konkurrenten Tre handlar det nu om att ligga i framkant det i som ses som framtidens nät med en

maxhastighet som är 100 gånger högre än 4G.

Telia gör sin lansering ihop med Ericsson medan konkurrenten Tele2 i sin tur uppger att man använder befintliga leverantörer, bland annat kinesiska Huawei.

Tele2:s nätchef Björn Lindberg sade på söndagen till TT att det är en "blandning av leverantörer som gör det möjligt", bland annat stora företag som Huawei, Nokia och Ericsson.

Varit ifrågasatt

Just Huawei har under längre tid varit ifrågasatt bland flera länder kring misstankar om spionage för den kinesiska staten. Från amerikanskt håll har kritiken varit hård där det också lagstiftas mot att amerikanska företag inte får göra affärer med Huawei. Så sent som i förra veckan kom även beskedet att alla tillverkare av kretsar som bygger på amerikansk teknik eller mjukvara inte längre får leverera till just Huawei.

Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) som var på plats vid Telias lansering ser inga problem att nu Tele2 anlitar Huawei när svenska kunder ska surfa på 5G.

– Det gör du sannolikt redan i dag om du surfar på 4G. Det finns ganska mycket av det företagets utrustning. Sedan är frågan var i nätet som operatören väljer att använda sig av olika komponenter beroende på hur säkerhetskritiskt den delen av nätet är. Den frågan ska riktas mot operatören för det är mot dem som lagstiftningen riktar sig emot, säger han till TT.

Ny lagstiftning

Säkerhetskraven för trådlösa nätverk, som exempelvis licenser för 5G-nät, skärptes vid årsskiftet genom en ny lag där FRA och Säkerhetspolisen ska stoppa aktörer som bedöms som säkerhetsrisker.

Ygeman poängterar leverantörernas ansvar:

– Den svenska lagstiftningen riktar sig inte mot ett speciellt företag eller speciellt land. Det kommer att finnas en massa olika komponenter i uppbyggnaden av 5G-nätet och det finns ett antal komponenter i uppbyggnaden av 4G-nätet, däribland alla de stora världsleverantörerna. Då måste operatörerna kunna visa att de är säkra och pålitliga, säger han.

Ygeman kallar det den tuffaste lagstiftningen som finns i Europa, kanske till och med hela världen.

– Det här gör det möjligt att dra tillbaka rätten att använda spektrum och förbjuda en leverantör om de inte klarar högt ställda säkerhetskrav.

Svedala

Invigning av badet utan dopp

Ingången till badet dekorerad med ballonger. I bakgrunden syns bassängen.
En försenad fyllning av utomhusbassängen i Bara på grund av målning innebar att det endast var 8 grader i vattnet när det nyrenoverade badet invigdes.
Fotograf: Pernilla Nielsen Negrén
Svedala
BARA Kyliga åtta grader i vattnet satte stopp för premiärdoppet när Bara badsjö nyinvigdes i upprustad skepnad. Till helgen öppnar badet för allmänheten - men så här i coronatid med ett begränsat antal badgäster.

– Vi har tittat på gräsytan och räknat på att människor i grupperingar ska kunna hålla två meters avstånd och kommit fram till att max 400 personer kan vistas här samtidigt. Det låter kanske mycket med den varma sommaren 2018 hade vi i snitt 800 besökare här i Bara och 1 000 på badet i Svedala.

Det berättar Tomas Djurfeldt, områdeschef på kultur- och fritidsförvaltningen, som på måndagen nyinvigde Bara badsjö som fått ett rejält ansiktslyft.

Flicka står framför en bassäng och spelar trumpet.
Rebecka Bryland, 11, stod för fanfaren när Bara badsjö nyinvigdes under regntunga moln.
Fotograf: Pernilla Nielsen Negrén

Baraeleverna som skulle varit först ut för ett dopp fick se sin idrottslektion i vattnet inställd när vattentemperaturen endast nått upp till 8 grader. Det efter att bassängen målats om och så sent som i fredags fylldes vattnet på.

Efter bandklippning av kulturnämndens ordförande Birgitta Djurfeldt och trumpetfanfar av Rebecka Bryland och kulturskolans chef Mats Olofsson fick eleverna dock ta sig en titt på Bara badsjös ansiktslyft som kostat kommunen runt tre miljoner kronor.

En kvinna delar ut glass ur en kartong till tre unga tjejer.
Det blev inget bad för eleverna Lova Hallenbrand, Alma Stenfors, Hanna Johansson och de andra eleverna från Bara, men väl en glass som Theodora Mårtensson, anläggningssamordnare, delade ut.
Fotograf: Pernilla Nielsen Negrén

– Jag har varit här någon gång , det ser fint ut och det är verkligen bra att det ligger så nära för alla som bor här, sa Hanna Johansson tillsammans med Lova Hallenbrand och Alma Stenfors.

Området kring bassängerna har fått en ny mjuk gummimatta, plattor har ersatts av slät asfalt och en lekplats tillsammans med solsängar har byggts där den tidigare volleybollplanen låg.

Ellinor Lamberth och Gabriel Borghol ser fram emot en sommar som badvärdar på utomhusbadet Bara badsjö.
Fotograf: Pernilla Nielsen Negrén

– Det är skönt att vi blivit av med sanden. Planen användes mest som sandlåda och mycket hamnade i vattnet så den här har blivit ett jättelyft, säger Ellinor Lamberth som i år gör sin tredje sommar som badvärd. För kollegan Gabriel Borghol är det första året på tjänsten.

– Det är ett härligt jobb, man jobbar ute med trevliga kollegor och besökare - det kan inte bli bättre, menar Ellinor Lamberth.

Kameraövervakat

Entrén har öppnats upp och fått en pergola som inramning till kioskbyggnaden som flyttats längre in på området, som nu även kameraövervakas.

– Och så har vi fått belysning av hela området, det hade vi inte innan, konstaterar Theodora Mårtensson, kommunens anläggningssamordnare, som nu hoppas att insatserna som gjorts ska hålla obehöriga utanför bassängområdet när det är stängt på kvällar och nätter.

Öppet i helgen

På lördag den 30 maj öppnar Bara badsjö precis som Svedalas friluftsbad för allmänheten. Fram till den 23 augusti är badet öppet men fram till den 14 juni är det skolundervisning på dagtid och öppet på kvällar för allmänheten måndag-fredag klockan 16.30-20. Lördag och söndag håller båda baden öppet klockan 10–17.

Bokrecensioner

När eländet nästan tippar över

Författaren Karin Smirnoff är aktuell med sista delen i triologin om Jana Kippo, Sen for jag hem.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Kultur och nöje
Bok/recension Li Eriksdotter Andersson har läst den sista boken i Karin Smirnoffs hyllade trilogi om Jana Kippo, Sen for jag hem.

Den har stått med på många listor över böcker att se fram emot i vår, sista boken i Karin Smirnoffs trilogi om Jana Kippo. Inte är det konstigt, särskilt inte som föregångaren slutade med en bokstavlig cliff hanger. Jana och Bror, hängandes utför stupet. Det är också där Sen for jag hem tar vid, med Brors död och Janas fortsatta liv. Och vilket liv sen.

Om Janas föräldraskap

Om bok nummer ett handlade om den sadistiske fadern och bok nummer två om den kuvade modern, kanske bok nummer tre kan sägas handla om janakippos eget föräldraskap. Dels i relation till dottern Diana, famlandet efter en närhet dem emellan som alltid liksom skjuts undan av annat i livet. Dels och kanske ännu mer, i relation till konsten. Att förlösa konsten och konstens förlösande egenskaper. I samband med att Janas lerfigurer ställs ut på ett galleri i Stockholm, upptäcker hon stenhuggaren Mikkels stenskulpturer.

Hon blir som besatt av dem och ger sig iväg till den ö i den bohuslänska skärgården där denna Mikkel lever sitt isolerade liv. Isolerat därför att han, surprise surprise, är en våldsam och alkoholiserad man som inte vill ha med andra människor att göra. Ändå lyckas Jana, genom sin no fucks to give-attityd, på nåder få stanna kvar och ta del av hans konstnärskap. Inför denna kan hon också äntligen tillåta sig att gråta över sin döda bror.

”Förstår du nu sa mikkel. Efteråt. I känslan som uppstod när allt kunde kvitta. Förstår du hur den riktiga konsten föds. Det handlar inte om avbildning. Eller förmågan att kunna beskriva något så exakt som möjligt. Det handlar bara om känslor. Smärtpunkter. Att det som känns i mig känns i andra. Konstverket är bara bryggan över. Inte målet i sig.”

Speciell stilistik

Detta med att förmedla känslor är inte Janas starkaste sida. Hennes konst är också sprungen ur den motsatta tanken. Om sina lergubbar säger hon: “I mina ögon var de inte konst. De var bildbevis.” Om skillnaden dem emellan säger hon också: “Mikkel var många saker. Men han hade integritet. Hur berörd man än blev av hans konst var den aldrig privat som mina egna alster … Vem ville veta något om en kvinnas racka av hopplösa män. Ingen.”

Ironiskt, eftersom det är just det handlingsorienterade, nästan ej alls kring känslor upptagna berättandet, som gör Smirnoffs stilistik så speciell. Och räckan hopplösa, omilda och antisociala män, nog utgör de som själva trilogins kärna. Deras korståg över boksidorna fortsätter även nu. Bland annat genom ytterligare en avstickare, till Janas ungdom i Stockholm och en relation som ekar av föräldrarnas. Som för att visa kanske att kvinnomisshandeln inte är ett geografiskt avgränsat fenomen. Eller att ett övergrepp sällan kommer ensamt. Någonstans här – när Jana kämpar för sitt liv i en lägenhet på Östermalm – börjar dock den av elände tungt lastade trilogin luta betänkligt, kanske till och med tippa lite över. Smärtpunkterna upphör att vara punkter och blir ett enda svart streck.

Andningspaus som behövs

Nog är det därför tur att det är just en trilogi med separata böcker och andningspaus mellan. Att läsa allt i ett svep, hur skulle hjärtat orka. Nog är det också tur att Jana i denna tredje bok äntligen som börjar röra sig bort. Fara från den toxiska maskulinitet som inramat hela hennes liv, mot något annat. Hem.

FAKTA

Bok

Sen for jag hem

Författare: Karin Smirnoff

Förlag: Polaris

NÄSTA ARTIKEL