Kågeröd

63-åring ny ägare till fastigheten på Stenhuggaregatan 18 i Kågeröd

Artikel Kågeröd Aser Wiecel, 63 år, är ny ägare till fastigheten på adressen Stenhuggaregatan 18 i Kågeröd.

PREMIUM

Aser Wiecel, 63 år, är ny ägare till fastigheten på adressen Stenhuggaregatan 18 i Kågeröd. Huset har en boyta på 129 kvadratmeter. Säljare är Ilona Benczedi. Affären blev klar i oktober 2019 och köpesumman blev 1 195 000 kronor.

Lite mer än en kilometer därifrån såldes för mindre än en månad sedan ett annat hus, på Fjärshusgatan 7. Där såldes ett 123 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 1 570 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Första européerna släpps in i Kina

Två månader efter att ha stängt gränserna börjar Kina lyfta på sina restriktioner för utlänningar. Bild från Peking i slutet av april.
Två månader efter att ha stängt gränserna börjar Kina lyfta på sina restriktioner för utlänningar. Bild från Peking i slutet av april.
Fotograf: Mark Schiefelbein/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Två månader efter att ha stängt gränserna börjar Kina lyfta på sina restriktioner för utlänningar. På lördagen blev 200 i huvudsak tyska anställda de första européerna att släppas in i landet sedan stängningen. Ett flygplan från Lufthansa landade kort efter lunchtid på flygplatsen i Tianjin, sydost om Peking.

Gruppen, bestående av personer anställda på tyska företag i Kina samt deras familjer, testades för covid-19 efter landning och kommer få sitta i karantän i två veckor.

Ett andra flygplan väntas avgå från Frankfurt till Shanghai den 3 juni.

På fredagen meddelade även Peking att invånare från Singapore kommer att släppas in i landet i början av juni. Det gäller inledningsvis för sex städer och provinser i Kina.

Det var från Kina och staden Wuhan som coronaviruset först började spridas i slutet av 2019. Efter att ha fått kontroll på spridningen befarade Kina en andra smittovåg av importerade fall från andra länder och stängde därför gränsen i slutet på mars.

Utrikes

Eriksson: Trump använder WHO som ett slagträ

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) säger att USA:s brytning med WHO kan få allvarliga konsekvenser.
Biståndsminister Peter Eriksson (MP) säger att USA:s brytning med WHO kan få allvarliga konsekvenser.
Fotograf: Ali Lorestani/TT
Utrikes
Utrikes Sveriges biståndsminister Peter Eriksson (MP) befarar att fler länder kan komma att följa efter USA och lämna Världshälsoorganisationen WHO.
– Det är väldigt allvarligt och farligt, säger han.

Världshälsoorganisationen behövs – nu mer än någonsin, menar biståndsminister Peter Eriksson. Att USA:s president Donald Trump meddelat att landet bryter med organisationen gör honom därför "väldigt bekymrad".

– Vi behöver internationellt samarbete mer än någonsin, kanske mer än vad vi har gjort sedan andra världskriget, för att hantera de stora problem som vi har just nu, säger han.

Trump har riktat stark kritik mot WHO och menar bland annat att organisationen är för okritiskt inställd till Kina. Men brytningen handlar snarare om USA:s inrikespolitik, säger Eriksson.

– Relationen till Kina är en av de stora frågorna i USA. WHO används som ett slagträ i debatten inför presidentvalet.

"Oerhört destruktivt"

USA:s utträde är dessutom en pusselbit i ett större skeende, enligt ministern. Flera andra länder – han nämner Ryssland och Kina som exempel – har ledare som förespråkar nationalism snarare än internationellt samarbete.

– Det är väldigt allvarligt och farligt. Om vi inte står upp för det internationella samarbetet är varje land utlämnat till sig själv. Väldigt många fattiga och mindre länder har inte resurser för att klara av internationella utmaningar, såsom en pandemi, säger han och fortsätter:

– Det är oerhört destruktivt om stora länder, som också har en viktig roll i finansieringen, väljer att helt strunta i internationellt samarbete och bara går sin egen väg.

Spelar Kina i händerna

Ytterligare en konsekvens av Trumps beslut blir att man spelar Kina i händerna, enligt Eriksson. Ju fler länder som följer USA:s exempel och drar tillbaka sina resurser, desto mer inflytande får de icke-demokratiska länderna i organisationen.

– Om man som Trump säger att man vill minska Kinas inflytande är det ju inte rätt väg att gå. Tvärtom borde man vara mer aktiv och påverka de beslut som fattas där.

TT: Hur ser du på kritiken att WHO går i Kinas ledband?

– Man ska naturligtvis diskutera den typen av frågor. Men mitt i en global pandemi är fel tillfälle att dra undan resurser och hoppa av globalt samarbete. Det får göras utvärderingar efteråt, när den värsta krisen är över, säger Eriksson.

Alice Nordevik/TT

FAKTA

Fakta: Världshälsoorganisationen

Världshälsoorganisationen (WHO) är ett av FN:s fackorgan och har sitt säte i Genève, Schweiz.

WHO grundades 1948 och leds sedan 2017 av den etiopiske mikrobiologen och före detta hälso- och utrikesministern Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Organisationen har till uppdrag att övervaka det internationella hälsoläget, framför allt förekomsten av allvarliga sjukdomar och dess spridning. Epidemiska och endemiska infektionssjukdomar är ett prioriterat område.

WHO stödjer även fattiga länder i arbetet mot mödra- och barnadödlighet, samt koordinerar folkhälsoförbättrande åtgärder och hjälpinsatser i samband med hälsorelaterade kriser.

Källa: NE

Utrikes

Moskéer öppnar för dagliga böner i Iran

Snart öppnar Irans moskéer för bön igen. Arkivbild.
Snart öppnar Irans moskéer för bön igen. Arkivbild.
Fotograf: Vahid Salemi/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Iran tar flera steg tillbaka mot det normala efter att ha infört omfattande restriktioner med anledning av coronapandemin. På lördagen återvände regeringsanställda till jobbet och president Hassan Rohani meddelade att moskéer kommer att öppna för dagliga böner igen i hela landet – trots att vissa områden fortfarande har problem med många nya fall av coronasmittade.

Köpcentrum tillåts också att hålla öppet längre om dagarna. Men Rohani påminde om att det är fortsatt viktigt att hålla avstånd och exempelvis bära munskydd i kollektivtrafiken.

I fredags hade Iran över 146 000 bekräftat smittade av coronaviruset och fler än 7 600 döda. Men då sade också hälsodepartementets talesperson att 15 av landets delstater inte hade rapporterat något nytt dödsfall det senaste dygnet. Men i provinserna Khuzestan och Baluchistan är smittonivåerna fortfarande höga.

Utrikes

Palestinier misstänktes bära vapen – sköts

En palestinsk man har skjutits ihjäl i Jerusalem. Arkivbild.
En palestinsk man har skjutits ihjäl i Jerusalem. Arkivbild.
Fotograf: Ariel Schalit/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Israelisk polis har skjutit ihjäl en palestinsk man som misstänktes bära vapen i Jerusalems gamla stadskärna. Men inget vapen hittades på platsen, enligt ett uttalande från polisen.

– Poliser som var ute på patrull upptäckte en misstänkt med ett misstänkt föremål som såg ut som en pistol. De uppmanade honom att stanna och började jaga honom till fots, under jakten öppnade också poliserna eld mot den misstänkte, säger polistalespersonen Micky Rosenfeld.

Mannen, en 32-årig palestinier, ska ha bott eller studerat på ett hem för människor med särskilda behov och sköts några meter därifrån, skriver Haaretz.

Den senaste tiden har varit våldsam i östra Jerusalem och på det av Israel ockuperade Västbanken. I fredags försökte en palestinsk man preja israeliska soldater norr om Ramallah innan han sköts ihjäl, enligt armén. I måndags skottskadades en man som enligt polisen försökte knivhugga en polis i östra Jerusalem.

Inrikes

Risk för dominoeffekt när färre följer råden

Larmen duggar tätt om att färre följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd. Och ju fler som slutar göra det – desto större är risken att ännu fler hakar på, enligt filosofiprofessorn Erik Angner.
Larmen duggar tätt om att färre följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla avstånd. Och ju fler som slutar göra det – desto större är risken att ännu fler hakar på, enligt filosofiprofessorn Erik Angner.
Fotograf: Mats Schagerström/TT
Inrikes
Inrikes Sveriges coronastrategi fungerar på grund av socialt tryck och viljan att följa normer. Men det är ett skört system – som riskerar att rasa helt om fler börjar slappna av, enligt filosofiprofessor Erik Angner.

Smittskyddsläkare, statsepidemiologen och diverse ministrar – alla har de upprepat samma mantra: "Håll i, håll ut, fortsätt följa rekommendationerna". Sveriges coronastrategi går i mångt och mycket ut på att var och en tar ansvar för att gemensamt skydda samhället. Och det starkaste verktyget för det är sociala normer, säger Erik Angner, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet.

Han använder en situation på en bar som ett exempel. Om gästerna står trångt, armbågar sig fram och gör allt för att få bartenderns uppmärksamhet så gör du troligtvis samma sak. Hade samtliga gäster däremot stått i en prydlig kö till bardisken är sannolikheten hög att du istället snällt fogat dig i ledet och väntat på din tur. Samma sak gäller coronarestriktionerna. Om alla andra håller avstånd, undviker kollektivtrafik och jobbar hemifrån så är det troligt att du också gör det.

– Det är ett viktigt fenomen, vi vill i väldigt hög grad följa normer, säger Erik Angner.

Risk för dominoeffekt

Men normer är väldigt sköra. Ju fler som slutar följa dem och visar att det finns en annan väg att gå – desto större är sannolikheten att även du gör det. Och den senaste tiden har larmen duggat allt tätare om att svenskarna börjat slappna av och slutar följa Folkhälsomyndighetens råd.

– Det kan få väldigt stor effekt. Ju mer man pratar om att folk inte följer normen, desto mer skickar man signalen att det är väldigt många som inte gör det.

Risken är alltså att det blir en dominoeffekt, ju mer media och makthavare uppmärksammar att folk inte följer råden – desto fler kan haka på. Därför är det viktigt att belysa att majoriteten av svenskarna faktiskt håller sig till reglerna, menar Erik Angner.

– Det är en väldigt liten andel som inte gör det. De allra flesta har inte gått tillbaka till sina vanliga liv, vi accepterar fortfarande extrema restriktioner, säger han och fortsätter:

– Det är imponerande att människor har varit beredda att göra såhär stora uppoffringar för någon annans skull. Många tillhör inte riskgrupper men gör stora avsteg för att skydda dem som gör det.

"Inte godare än andra"

Vad är det då som gör att Sveriges frivilliga strategi fungerar, medan andra länder tvingats ta till hårda nedstängningar och juridiska medel?

– Det är inte så att svenskar är godare än andra människor. Däremot har vi en tradition av normföljande och dessutom generellt hög tillit till myndigheterna. Det har hjälpt i det här fallet, säger Erik Angner.

Hårdare restriktioner kan tvärtom skapa irritation och tränga undan den naturliga instinkten att följa normer – vilket ger en motsatt effekt, säger han.

– Striktare lagar och regler skulle kunna ha dramatiskt negativa effekter, så det hoppas jag inte att regeringen inför.

Alice Nordevik/TT

Erik Angner, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet.
Erik Angner, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet.
Fotograf: Niklas Björling/Stockholms universitet

FAKTA

Fakta: Då följer vi sociala normer

Människor vill instinktivt följa normer, och tricket är helt enkelt att upprätthålla lusten att göra det.

För att lyckas är det viktigt att normerna och reglerna som ska följas är legitima. Människor måste känna att de kommer från rätt ställe och att beslut har fattats på goda grunder.

Reglerna måste också vara lätta att förstå och enkla att följa.

Dessutom måste kopplingen mellan reglerna man förväntas följa och det mål man vill uppnå vara tydlig, så att människor förstår syftet med dem.

Källa: Erik Angner, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Sveacasino

Kommer Hero Gaming ta priset på EGR Awards 2020?

Sveacasino Redan förra året meddelade Hero Gaming att de hade blivit nominerade för priserna för Affiliate Programme Marketing Campaign och Operator of the Year från EGR Nordics Award 2020. Det här är viktiga priser inom branschen. De fungerar som en stämpel på att ett spelföretag jobbar på ett sätt som märks och gör skillnad.

Hero Gaming har kontor på ön Malta men också i Malmö. Faktum är att det här är ett företag som har fått betydelse för Malmös affärsutveckling på flera spännande sätt. Så sent som 2018 drog Vd:n Georg Westin igång ett unikt projekt för utveckling av digitala projekt i Malmö.

Unika spelsajter som är nydanande

Idag står Hero Gaming bakom flera framstående casinon. På jämförande sajter som SveaCasino.se hamnar Herocasinot CasinoHeroes ofta mycket högt upp i listorna. Det beror inte bara på att man ger svenska spelare säkra och trygga spel.

Hero Gaming är experter på att skapa speläventyr som är mer än klassisk casinounderhållning. CasinoHeroes hette i starten Saga Casino och det beskrev väl vad som hände den som blev medlem. Resan mellan casinoöarna är rena rama sagan i interaktivt format där den som spelar också tar en interaktiv roll.

Ett viktigt bidrag till Malmös spelkultur

Arbetet från Gråbrödersgatan 2 i Malmö har fått betydelse på flera sätt. Det handlar ju inte bara om att man skapar intressanta spelupplevelser för svenska casinospelare online. Sverige har länge haft en viktig roll inom utveckling av spel och Malmö har sin unika position på spelkartan.

Det här är något som Hero Gaming helt klart har varit med och bidragit till med arbetet från Malmökontoret. Och de fortsätter med detta. Nu när det snart blir dags för EGR Nordic Awards 2020 är chansen god att vi får höra mer om spelbolaget i nyheterna.

Även om spelgenren länge inte har fått ta plats i de fina kultursalongerna går det inte att bortse ifrån dess betydelse för människor. Det finns till och med spelteknik som man tror skulle kunna förändra våra hjärnor. Inte bara med VR-teknik. Spelbolagen som skapar casinospel är också med och förändrar hur vi ser på underhållningen och vad vi kräver av den.

EGR Nordics Awards 2020

Den 28:e januari är det avgjort. Det blir en tisdag då många av de anställda på Hero Games kan känna stor förväntan. EGR Nordic Awards är till för att lyfta fram de spelbolag i Norden som lyckas bäst.

Man ser på flera viktiga aspekter för att komma fram till vilka bolag som ska hyllas. Det kan vara att bolaget lyckas rent kommersiellt eller att de har tagit fram innovationer som är fullkomligt unika.

Exempel på sådant som kan få pris på EGR galan är:

• God kundtjänst

• Reklamkampanjer

• Banbrytande innovationer

• Lyckad spridning

År 2020 kan skånska Hero Gaming vinna Affiliate Programme Marketing Campaign kategorin som får anses vara pris för goda reklamkampanjer i affiliate samarbeten. De kan också knipa Operator of the Year.

Sistnämnda priset vore ju minst sagt en bragd. Att utses till årets operatör är ju ingen liten sak. Bara det att Hero Gaming har nominerats är stort. Konkurrensen är tuff och att den skånska spelföretaget syns i sammanhanget säger en hel del.

Vilken betydelse har utmärkelserna?

Man kan förstås undra vilken betydelse den här typen av priser har. De kommer ju inte direkt från spelarna på casinosajterna. Men att branschfolk utser de allra bästa inom spelindustrin är viktigt. Det fungerar som en sporre och ökar på viljan att göra ännu bättre.

I förlängningen får detta också betydelse för Sverige och Malmö. Personer som Georg Westin som investerar i svensk entreprenörskap påverkar givetvis företagsklimatet i Sverige. När Hero Gaming och andra spelföretag känner sig sporrade att göra mer bidrar det till fler spännande arbetstillfällen och projekt för svenska talanger.

Spelentusiaster som gör mer

Innovationen inom spelbranschen är stor och det smittar av sig. Georg Westins satsning i Malmö med Maxify Startup Studio vittnar om ett mod. Det är också intressant att se att han valde att lägga satsningen i Malmö i delade lokaler med Hero Gaming. Håll ett öga på framtida nyheter om detta initiativ!

Ekonomi

Toppchefen: Vi har definitivt sett botten

DHL:s koncernchef tror på en snabb återhämtning. Arkivbild.
DHL:s koncernchef tror på en snabb återhämtning. Arkivbild.
Fotograf: Martin Meissner/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Coronakrisens ekonomiska botten nåddes för några veckor sedan, nu kommer återhämtningen. Det meddelar Deutsche Post DHL:s koncernchef Frank Appel – som leder ett företag som på flera sätt kan komma väl ur krisen.

Det är en av Tysklands stora företagsledare som över Skype ringer upp från DHL:s huvudkontor i Bonn. Bolaget har haft några intensiva månader under krisen, men Frank Appel är positiv inför framtiden.

– I Asien såg vi först ett stort tapp i vår affär, som sedan dess har återhämtat sig snabbt. Nu är vi i princip tillbaka till normal verksamhet där. Samma mönster upprepas nu i Europa och Nordamerika där vi ser flera tecken på återhämtning, säger han, och utvecklar sin prognos:

– Vi har definitivt sett botten av krisen, och världsekonomin är på väg tillbaka. Jag tror att vi såg botten för två veckor sedan.

De stängda gränserna oroar honom inte nämnvärt. Efter en turbulent period har problem som trafikköer klarats upp ganska snabbt. Inte heller försörjningskedjorna är något större problem, enligt Appel. Det kvarvarande orosmolnet är hur kunderna kommer att bete sig.

– Jag tror överlag på en bra sommar för Europa och när människor kommer att vara utomhus mer kommer det att hjälpa till i kampen mot viruset. Då kommer förhoppningsvis konsumenternas förtroende tillbaka. Men det är svårt att säga hur snabbt det kan återhämta sig, säger Frank Appel.

Stor prisökning

Deutsche Post DHL kommer inte att nå upp till fjolårets siffror i den kommande kvartalsrapporten, men var ändå inte speciellt hårt drabbat av krisen.

– Vi är utspridda i flera affärsområden och geografiska regioner samtidigt, vilket är en bra försäkring. Några sektorer går bra nu, som handel och teknik när människor är hemma och handlar på nätet. Andra, som bilsektorn eller reseindustrin, går sämre. Totalt sett är läget stabilt, säger Frank Appel.

Dessutom finns det andra sätt bolaget kan kompensera för den ekonomiska krisen. De stora passagerarplan som nu står på marken har historiskt fraktat mängder med gods på flygningarna. De måste nu fraktas på andra sätt.

– För flygfrakt har efterfrågan ökat snabbt, vilket lett till en signifikant prisökning. Vi ser dock att även sjöfrakt är på väg tillbaka, säger Frank Appel.

Klimatet oroar

I Sverige har DHL över 4 000 anställda och en omsättning på över 10 miljarder kronor. Enligt koncernchefen är Sverige en marknad som passar bolaget.

– Vi är inte billigast men arbetar med kvalitet, och det efterfrågas i Sverige. Svenskarna vill också ha hållbarhet, och där är vi branschledande, hävdar han.

Under Skypesamtalet är det tydligt att Appel också gärna vill prata om bolagets arbete med hållbarhet och minskade klimatutsläpp.

– Covid-19 är ett problem, men på lång sikt är klimatet mer oroande.

En annan viktig framtidsfråga för bolaget är ny teknik. Redan i dag läggs mycket pengar och kraft på allt från AI-utveckling till att ta fram en egen plattform för sakernas internet (internet of things).

– Tidigare var det ibland svårt att på grund av kostnader implementera automatisering och digitalisering, eftersom det ofta var dyrt att utveckla ny teknik. Det har ändrat sig i dag, säger Frank Appel.

TT: Vad händer med jobben när automatiseringen ökar?

– Vi uppskattar att en tredjedel av våra nuvarande manuella aktiviteter kommer att automatiseras till 2030. Men samtidigt kommer både vår bransch och världsekonomin att växa. Om vi bara behåller vår marknadsandel kommer vi att vara 50 procent större 2030, och därmed ha fler medarbetare än i dag – givetvis inom olika typer av jobb.

Henning Eklund/TT

FAKTA

Fakta: DHL och Frank Appel

DHL har 380 000 anställda i 220 länder, och levererar 1,6 miljarder paket varje år. I Sverige har bolaget över 4 000 anställda och omsätter årligen runt 10 miljarder kronor.

DHL ägs till 100 procent av Deutsche Post, som är världens största logistikföretag med 540 000 anställda. Trots coronakrisen lyckades bolaget hålla omsättningen under årets första kvartal i stort sett oförändrad runt 150 miljarder kronor.

Frank Appel är vd och koncernchef för Deutsche Post DHL Group, en roll han haft sedan 2008. Som ledare för ett av Tysklands största företag har han bland annat följt med rikskansler Angela Merkel på statsbesök.

Ekonomi

Utsläppsrekord från norsk kolkraft i Arktis

Gruvdriften har minskat på Svalbard – men samhället är självförsörjande på kolkraft. Arkivbild.
Gruvdriften har minskat på Svalbard – men samhället är självförsörjande på kolkraft. Arkivbild.
Fotograf: Tore Meek/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi

Kolkraftverket i Longyearbyen på den norska ögruppen Svalbard släppte ut rekordmycket koldioxid förra året – 77 000 ton. De senaste sju åren har utsläppen ökat med 44 procent, vilket delvis kan förklaras av ett ökat behov av fjärrvärme på grund av större befolkning och bebyggelse, enligt NRK.

Regeringen jobbar med att hitta alternativa energikällor för den arktiska ögruppen – som är en av de platser på jorden där den globala uppvärmningen går som snabbast.

– Jag är fast besluten om att hitta hållbara lösningar för framtiden, men som också säkerställer en säker energiförsörjning. Det är viktigt i ett sådant samhälle som Svalbard, säger olje- och energiminister Tina Bru.

Utrikes

Tysk oro över att USA lämnar WHO

Tysklands hälsominister Jens Spahn. Arkivbild.
Tysklands hälsominister Jens Spahn. Arkivbild.
Fotograf: Annegret Hilse/AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA:s beslut att bryta banden med Världshälsoorganisationen WHO är ett bakslag för global hälsa. Det skriver Tysklands hälsominister Jens Spahn i en tweet som har publicerats på engelska, tyska och franska.

"EU måste ta en ledande roll och engagera sig mer ekonomiskt" skriver Spahn.

President Donald Trump meddelade i fredags att USA avslutar samarbetet med WHO och drar tillbaka sitt medlemskap. Han hänvisar bland annat till att organisationen inte har genomfört reformer som USA har krävt. Presidenten hävdar också att Kina har total kontroll över WHO.

NÄSTA ARTIKEL