Skivarp

54 kvadratmeter stort hus i Skivarp sålt till nya ägare

Artikel Skivarp Försäljningen av huset på Krågarp 215 i Skivarp är nu klar.
PREMIUM

Försäljningen av huset på Krågarp 215 i Skivarp är nu klar. Nya ägare blir Christoffer Lindvall och Anja Nustad, båda 34 år, från Malmö som köper fastigheten av Lars Axel Grönberg. Det 54 kvadratmeter stora huset är byggt 2017. Ägarbytet gjordes i oktober 2019 och priset blev 770 000 kronor.

FAKTA

Fakta:

Datum: 2019-10-02

Typ: Småhusenhet, bebyggd

Överlåtelse: Vanligt köp

Pris: 770 000 kr

Taxeringsvärde: 955 000 kr

Adress: Krågarp 215, Skivarp

Kommun: Skurup

Beteckning: Krågarp 2:15

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Nedåt på börsen – Nordea sänke

Nedåt på börsen. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Stockholmsbörsen inleder veckan i moll och backar i den inledande handeln. Det följer tidigare nedgångar i bland annat Asien. Efter en kvarts handel har OMXS-index sjunkit 1,3 procent.

Nedgången är bred med samtliga storbolag på minus.

Storbanken Nordea faller mest av börsjättarna, ned 3,5 procent efter det att finska public service-bolaget Yle avslöjat att misstänkta illegala penningtransaktioner gått via banken, enligt uppgifter från en stor internationell bankläcka. Läckan visar hur en rad storbanker världen över försummat sin skyldighet att förhindra penningtvätt.

Bland de största förlorarna finns även bilsäkerhetskoncernen Autoliv, ned 2,9 procent, industrijätten Alfa Laval, ned 2,6 procent och storbankerna Swedbank och SEB, ned 2,4 procent vardera.

Regeringen har på morgonen presenterat höstens budgetproposition där merparten av satsningarna i den rekordstora budgeten var kända på förhand. Prognoserna som lades fram i augusti har inte förändrats och regeringen räknar med ett BNP-fall på 4,6 procent i år.

Skurup

Dyr tankning polisanmäldes

En hand och en pump.
Foto: Andreas Hillergren
Skurup
Skurup

I tisdags förra veckan försökte en man i 30-års åldern tanka från en pump med hjälp av kort, men pumpen gick inte att starta. Då bytte han bensinpump och tankade från en annan pump för 300 kronor. Han har i efterhand sett på sitt konto att 861 kronor har dragits. Mannen har polisanmält händelsen då han misstänker att någon har manipulerat bensinpumpen på OK/Q8 i Skurup så att det ska bli möjlig att tanka på någon annans kortuppgifter.

Ekonomi

Regeringen hoppas på 75 000 fler jobb

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar budgetpropositionen för 2021 i Rosenbad i Stockholm.
Foto: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi Regeringen vill satsa elva miljarder på a-kassan, fler utbildningsplatser och jobbförmedling.
Hela budgeten bedöms leda till 75 000 fler jobb 2021.

Regeringens budgetproposition för 2021 innehåller nya satsningar för 105 miljarder kronor.

– Det handlar om en historisk stor budget för att återstarta svensk ekonomi, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Mycket av budgetpropositionen har redan presenterats. Nytt på måndagen var en satsning på jobb, utbildning och a-kassa på sammanlagt elva miljarder kronor.

Högre a-kassa

A-kassans tillfälligt höjda nivåer under coronakrisen förlängs under 2021 och 2022.

Grundersättning behålls därmed på 510 kronor om dagen jämfört med tidigare 365 kronor. Taket blir kvar på 1 200 per dag de första 100 dagarna, jämfört med de tidigare 910 kronorna.

Även lättnaden i arbetsvillkoret förlängs. Det innebär att fler som arbetat mindre har rätt till a-kassa. Däremot märks en återgång till de gamla reglerna för medlemsvillkoret den 3 januari. Även karensdagarna i a-kassan återinförs.

Arbetsförmedlingen får ytterligare en miljard i höjda anslag. Sedan tidigare är det känt att en miljard också läggs på privata matchningstjänster

Fler ska få arbetsmarknadsutbildning, extratjänster och introduktionsjobb. Jämfört med vad som tidigare aviserats blir det 19 000 fler platser på yrkesvux, högskoleplatserna utökas med 9 700 och yrkeshögskolan får 1 100 fler platser.

Tror på 75 000 jobb

Tillsammans med andra åtgärder, som skattesänkningar och stöd till företag, så beräknas budgeten stimulera fram 75 000 fler jobb 2021. Det skulle innebära att arbetslösheten sjunker med 1,3 procent än vad den annars skulle gjort, enligt finansdepartementets beräkningar.

Av budgetens sammanlagda satsningar på 105 miljarder kronor går 24 miljarder till hushållen som till exempel sänkt inkomstskatt, sänkt skatt för pensionärer och förlängd höjd a-kassa.

Omkring 20 miljarder går till företagen, till exempel genom sänkta arbetsgivaravgifter och stöd på grund av coronakrisen.

Sammanlagt innehåller budgeten skattesänkningar för både hushåll och företag på 27 miljarder. Räknar man in en "teknisk justering" för hur företagen ska räkna ut sina skatter blir summan nära 30 miljarder kronor.

Mer till välfärd

Vård, skola och omsorg kan räkna med 25 miljarder av de 105 extra miljarderna i budgeten. Bland annat höjs de generella statsbidragen nästa år med 10 miljarder och äldreomsorgen får ett särskilt statsbidrag på fyra miljarder.

Det är utöver de 12,5 miljarder kronor i permanent höjda statsbidrag från 2021 som aviserades redan i våras och som redan finns avsatta i budgeten.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson tycker att jättesatsningen i budgeten på det hela taget är onödig när det gäller att stimulera ekonomin.

– Ekonomin är redan laddad för en kickstart. Det behövs inga ytterligare stimulanser än det som redan är lagt för i år för att få i gång ekonomin. Det finns ingen brist på pengar i stort, säger Isaksson.

"Spridda skurar"

Den rödgröna regeringen har förhandlat fram budgeten tillsammans med Centern (C) och Liberalerna (L). De två partierna har fått igenom en stor del av sina krav på skattesänkningar, trots att Socialdemokraternas budskap under lång tid varit att välfärden går före sänkta skatter.

Torbjörn Isaksson talar om budgeten som "spridda skurar" av åtgärder där varje parti i budgetsamarbetet ska få sätta sin prägel.

En stor del av satsningarna i budgeten kommer staten att behöva låna till. Flera av dem är tillfälliga och tas bort om ett eller två år. Andra är permanenta.

De extra 105 miljarderna 2021 krymper till 85 miljarder år 2022. Därefter försvinner ytterligare satsningar.

Peter Wallberg/TT

Olle Lindström/TT

Lars Larsson/TT

Budgetpropositionen för 2021 i Rosenbad i Stockholm.
Budgetpropositionen för 2021 i Rosenbad i Stockholm.
Foto: Jessica Gow/TT
Idag är det dags, finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar budgeten för 2021. Arkivbild.
Idag är det dags, finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar budgeten för 2021. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT

FAKTA

Fakta: Så mycket kostar budgetsatsningarna

Välfärd: 25,1 miljarder kronor

Statsbidrag kommuner: 10

Andra stöd till kommuner: 0,7

Pengar till uppskjuten vård: 4

Annat stöd till vård: 1,1

Psykiatrisatsning: 1,18

Statsbidrag till äldreomsorg: 4

Kompetens/arbetsliv omsorgspersonal: 2,05

Pengar till skola i utsatta områden : 0,48

Pengar till bland annat lovskola och läxhjälp: 1,6

Hushåll: 24 miljarder kronor

Tillfällig skattereduktion (coronabonus): 5

Sänkt skatt, förvärvsinkomster: 5

Sänkt skatt för pensionärer: 2,3

Höjd pension, pensionstillägg: 2

Utvidgad RUT: 0,27

Slopad schablonintäkt, uppskovsbelopp: 1,7

Lägre bensinskatt (pausad indexering): 0,9

Karensavdrag med mera på grund av covid: 0,9

Höjt underhållsstöd: 0,1

Förlängd högre a-kassa: 5,8

Företag: 20,8 miljarder kronor

Sänkt arbetsgivaravgifter för unga: 7,5

Skattereduktion för investeringar: 5,5

Staten tar kostnad för sjuklön: 3,7

Sänkt arbetsgivaravgift, första anställda: 0,02

Förlängt omställningsstöd: 2

Omställningsstöd, enskilda firmor: 1,5

Skatteavdrag för forskning/utveckling: 0,25

Utökad expertskatt: 0,29

Klimat/miljö: 11,1 miljarder kronor

Kollektivtrafik: 2

Järnvägsunderhåll: 0,5

Godståg: 0,4

Skydd natur, naturvård: 1,35

Energieffektivisering bostäder: 0,9

Elektrifiering, tunga transporter: 0,65

Övrigt: 5,28

Landsbygd: 5,1 miljarder kronor

Landsbygdsprogram: 3

Bredband: 1,4

Vägunderhåll: 0,5

Övrigt: 0,24

Rättsväsende: 1 miljard kronor

Integration: 0,51 miljarder kronor

Arbetsmarknad/utbildning: 6 miljarder kronor

Forskning: 3,4 miljarder kronor

Civila försvaret: 1 miljard kronor

Kultur: 1,82 miljarder kronor

Övrigt: 5,4 miljarder kronor

SUMMA: 105 miljarder kronor

Källa: Regeringen

Utrikes

Toscana i fokus då Italiens vänster vacklar

Matteo Salvini har segervittring. Arkivbild.
Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det långvariga vänsterfästet Toscana kan stå inför ett maktskifte då italienare i sju regioner för andra dagen i rad går till valurnorna.

Det har de mycket jämna opinionsundersökningarna visat inför regionvalen, som hålls parallellt med en folkomröstning om att minska antalet parlamentsledamöter.

Med 41,5 procent av rösterna i en Youtrend-mätning ligger EU-parlamentsledamoten Susanna Ceccardi från högerpopulistiska Lega hack i häl på Demokratiska partiets (PD) kandidat Eugenio Giani, med 43,7 procent. 33-åriga Ceccardi har tidigare varit borgmästare i Casina utanför Pisa, och går till val med Legaledaren Matteo Salvinis paroll "Italienarna först".

Även regionerna Kampanien, Ligurien, Marche, Apulien, Aostadalen och Venetien håller val under söndagen och måndagen. Den bräckliga vänsterkoalitionen som styr Italien lär följa utgången med stort intresse, då socialdemokratiska PD de senaste åren har förlorat makten till högern i toscanska städer som Pisa och Siena. I vänsterfästet Emilia Romagna lyckades PD bara med relativt liten marginal besegra Lega i regionvalet i januari.

Vallokalerna stänger klockan 15, och resultaten väntas under måndagskvällen.

Kultur och nöje

Kulturrådet fördelar krismiljard

Kulturminister Amanda Lind (MP) presenterade regeringens krisbudget för kulturen den 9 september. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje En miljard kronor av det redan kända krisstödet avsätts till ett särskilt stimulansstöd för omställning och återstart av kulturlivet. Pengarna ska fördelas via Kulturrådet. Det framgår av regeringens budgetförslag.

Regeringen har tidigare meddelat att man avsätter ett extra stöd på 1,5 miljarder kronor till kultursektorn under 2020 med anledning av coronapandemin. Totalt skjuter man till 3,4 miljarder för att sektorn ska klara sig de närmaste åren.

I budgeten framgår också att den regionala kulturen får 300 nya miljoner kronor 2021. Efterföljande år halveras tillskottet till 150 miljoner kronor årligen.

Ökat bidrag till kulturskolorna

Det statliga bidraget till kommuner som har kulturskola höjs med 100 miljoner kronor 2021–2023. Även Skapande skola tillförs 25 miljoner kronor årligen 2021 till 2023.

Den tidigare satsningen Stärkta bibliotek tillförs 150 miljoner kronor för 2021 till och 75 miljoner kronor för 2022 och 2023.

Regeringen föreslår samtidigt flera insatser för att förbättra barn och ungdomars läsning. Bland annat vill man inrätta ett läsråd, till vilket man avsätter 10 miljoner kronor per år från 2021. Läsrådet ska samordna insatser inom bland annat skola, myndigheter, folkbildning, bokhandlar och förlag. Dessutom vill man bygga ut det så kallade Bokstart, en nationell satsning på små barns språk- och läsutveckling som drivs av Statens kulturråd sedan 2015. Regeringen avsätter 15 miljoner kronor till en utbyggnad av det 2021 och sedan 20 miljoner kronor årligen från och med 2022.

Påverkas "kraftigt negativt"

När det gäller scenkonsten konstaterar regeringen att coronaviruset troligen fortsätter att påverka scenkonstens verksamheter "kraftigt negativt" för en längre tid. För att stödja kulturskaparnas villkor ökas stödet med 16 miljoner kronor till fria aktörer inom teater, dans och musik. Scenkonstallianserna får 10 miljoner kronor för att öka frilansande scenkonstnärers trygghet.

Rikteatern för 7 miljoner kronor för bidrag till bättre förutsättningar för cirkuskonstnärerna.

Statens konstråd och Moderna Museet föreslås tillföras 25 miljoner kronor vardera för att öka statens förvärv av konst 2021. Tanken är både att ge allmänheten ett ökat utbud av konst och att stärka konstens infrastruktur så att fler konstnärer ska få betalt för sin verksamhet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Spincasino.se

Sverige agerar annorlunda än omvärlden i corona-tider!

Spincasino.se Många delar av världen står och gapar över hur få åtgärder vi i Sverige har gjort i jämförelse med omvärlden när det kommer till covid-19 pandemin. Många länder har undrat om Sverige är ute efter att göra sig av med sina egna invånare och att vi kan klassas som ansvarslösa. Trots detta så fortsätter vi svenskar att ta det relativt lugnt och de allra flesta tycker inte att det är kul och vill helst att allt ska bli som vanligt, men alla hjälps åt och gör det bästa av situationen.

Svenskarna tycks lita på sina medmänniskor

Vad beror lugnet vi bär på egentligen, när resten av jorden skakar av rädsla? En teori kan vara att vi i Sverige är väldigt solidariska och hjälps åt när det gäller och har tillit till varandra. Vi har dessutom levt väldigt bra så alla generationer som lever idag har varit fria från krig och fattigdom. Länder som har misär nära i sina minnen tenderar att reagera starkare i krissituationer, vilket inte alls är konstigt.

Vi svenskar litar på att de som är sjuka håller sig hemma och gör även detsamma själva om vi har symptom. Vi hjälper våra familjemedlemmar att handla om de är sjuka och luft-kramas från 2 meters avstånd för att inte råka smitta varandra även då vi inte ens har symtom själva, bara för att vi vill skydda våra älskade familjemedlemmar i riskgrupperna. Vissa tanter sitter i dörröppningarna i hyreshusen och stickar tillsammans. Mormödrar skickar brev till sina barnbarn som barnen får svara på i väntan på att snart återförenas igen. Det är något väldigt älskvärt över vår tillit till varandra och vår tro på att “allting ordnar sig alltid” är stark även i svårare tider!

Saker att göra under karantän:

1. Lär dig något nytt - Varför inte använda tiden till något vettigt och googla eller youtuba jordens historia eller deep-diva i något som du vill lära dig mer om som t.ex matlagning, odling, pyramiderna i Egypten, kvantfysik - ja bara fantasin sätter gränser.

2. Spela spel - Varför inte ta fram gamla sällskapsspel eller spelen du spelade när du var liten? Kanske har du ett super Nintendo som ligger och skräpar och är laddad för lite Mario? Eller spela något från datorn eller satsa på att snurra några spins online.

3. Meditera - stäng av ljuden och låt ditt sinne vila, sätt dig ner, gärna i soluppgången och lyssna på ljudet från naturen. Kanske kan du höra fåglarna kvittra, en bäck som porlar. Sätt dig i stillheten och var mottaglig en stund och låt dig själv slappna av i både knopp och kropp.

4. Skaffa en ny hobby - Släpp Netflix för en stund, varför inte skaffa en ny hobby där du kan uttrycka dig? Det kan vara allt från sång, dans, konst, matlagning, sy, skapa smycken etc. Att skapa gör oss lyckliga!

5. Plantera blommor - Det är äntligen vår och det är dags att förodla alla grönsaker och örter inför sommaren. Eller varför inte plantera om och ta sticklingar på redan existerande växter i hemmet? Att sätta händerna i jord har vetenskapligt visat sig vara lugnande och helande för oss - vad väntar du på? Back to nature!

Ekonomi

Budgeten ger 75 000 fler jobb

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar budgetpropositionen.
Foto: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi Ett ras i år och en rejäl återhämtning nästa år. Så ser regeringens bedömning av ekonomin ut i krisens spår.
75 000 fler jobb, än annars, blir följden av den kraftfulla budgeten, enligt finansministern.

I budgetprognosen spår regeringen att bruttonationalprodukten, BNP, faller med 4,6 procent i år, för att sedan stiga med 4,1 procent nästa år.

Arbetslösheten bedöms stiga ytterligare, från i snitt 9,0 procent i år till 9,5 procent 2021. Bedömningarna är i stort sett desamma som regeringen släppte i slutet av augusti.

Finansminister Magdalena Andersson (S) talar om de rekordstora satsningarna, 105 miljarder kronor, i budgeten.

– De här stora satsningarna är möjliga för att vi har sparat i ladorna under en rad år, säger hon vid en pressträff.

Fler sysselsatta

Enligt henne blir BNP 2,3 procentenheter högre och antalet sysselsatta 75 000 fler nästa år till följd av budgetsatsningarna, än om inget hade gjorts.

Regeringen har marginellt skrivit ner underskottet i statens finanser för i år. Å andra sidan är underskottet något större nästa år än tidigare bedömning, minus 5,5 respektive minus 3,5 procent av BNP 2020 och 2021.

Statsskulden är därmed också justerad en aning. Den bedöms stiga från 35,2 procent av BNP i fjol, till 42,6 procent i år, för att sjunka marginellt nästa år.

"Neutral finanspolitik"

Urban Hansson Brusewitz, generaldirektör för Konjunkturinstitutet (KI), kallar budgetsatsningarna på 100 miljarder kronor för en “rekordstor expansiv finanspolitik”. Samtidigt finns det två sidor, menar han.

– Med tanke på de enorma satsningar som gjordes för 2020 så är en satsning på 100 miljarder, enligt vår bedömning, ganska neutral finanspolitik. Det underliggande underskottet ligger kvar på ungefär samma nivå för 2021 som 2020 med en sådan satsning, säger han och tillägger:

– Så på det sättet mätt så är det ingen expansiv finanspolitik.

En relativt neutral finanspolitik kan vara befogad i dagens läge, menar Hansson Brusewitz.

– Vi har å ena sidan en fortsatt djup lågkonjunktur nästa år, men vi har också en konjunkturuppgång som vi ser det. Djupet i konjunkturen skulle tala för en mer expansiv finanspolitik, men konjunkturuppgången talar emot det, säger han.

Ekonomi

Elfordonstillverkaren Nikolas grundare avgår

Ekonomi
Ekonomi

Amerikanska elfordonstillverkaren Nikolas grundare Trevor Milton lämnar rollen som vd och ordförande i bolaget. Beskedet kommer efter en tid av anklagelser mot bolaget för att ha vilselett bland annat investerare och andra biltillverkare om sina tekniska framgångar. Anklagelserna kom fram i en rapport från analysföretaget Hindenburg Research och har fått Nikolas aktie att falla.

Enligt bolaget har Trevor Milton avgått på eget initiativ och i hans ställe har Stephen Girsky utsetts till styrelseordförande.

"Nikola finns i mitt blod och kommer alltid att göra det och fokus borde vara på företaget och dess världsomvälvande uppdrag, inte på mig", säger Trevor Milton i ett pressmeddelande.

Nikola utvecklar bland annat eldrivna lastbilar.

Utrikes

Japans äldsta någonsin firade med cola

Kane Tanaka (i mitten) förra året, då hon av Guinness rekordbok korades till världens äldsta person.
Foto: Takuto Kaneko/Kyodo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Läsk och choklad. Det är kanske inte receptet för att leva länge, men i alla fall favoritmellanmålet för kvinnan som nu blivit Japans äldsta någonsin, Kane Tanaka.

I helgen blev Tanaka 117 år och 261 dagar gammal, vilket innebär att hon nu enligt japansk statistik är den person som levt längst i landet genom tiderna.

Den tidigare rekordinnehavaren Nabi Tajima, avled i april 2018, då hon var 117 år och 260 dagar.

Barnbarnet Eiji Tanaka säger till nyhetsbyrån Kyodo att Kane Tanaka njuter av livet, även om det i dessa pandemitider är tråkigt att inte kunna träffa släkten som vanligt.

– Som familj är vi glada och stolta över detta rekord, säger 60-årige Eiji Tanaka.

Kane Tanaka har vid tidigare födelsedagar önskat sig, och fått, choklad i present. Helgens rekord firade hon enligt brittiska The Guardian med en flaska Coca-Cola, som beskrivs som hennes favoritdryck.

Rekordet kommer lägligt, lagom till helgdagen keiro no hi (ungefär "respekt för de äldre"-dagen) på måndagen. Japan har över 80 000 medborgare som är 100 år eller äldre.

NÄSTA ARTIKEL