Nöje

Victoria redo för våren

Isabella Lundgren.
Artikel Nöje Om det pågående höstprogrammet kryddats med mycket klezmermusik så är det jazzen som tar lite extra utrymme på Victoriateatern i Malmö under våren. På torsdagen släpptes alla programpunkterna.

- Det är ett väldigt blandat program publiken har att vänta – som vanligt, säger Felicia Korman som är kommunikationsansvarig på Victoria med ett skratt.

Precis som vid tidigare säsonger ska det nämligen finnas en bredd samtidigt som att nya akter ska presenteras för Malmöpubliken.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Partiernas förslag: Förkorta Almedalsveckan

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad vill att Almedalsveckan förkortas. Arkivbild.
Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad vill att Almedalsveckan förkortas. Arkivbild.
Fotograf: Conny Sillén/TT
Inrikes
Inrikes

Förkorta politikerveckan i Visby och tidigarelägg den – det föreslog de politiska partierna till organisatörerna vid ett möte i veckan, rapporterar tidningen Resumé.

Enligt Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad är det dalande intresset under veckans avslutande dagar ett problem och något som kan åtgärdas genom att dra ner på antalet dagar under Almedalsveckan.

– Jag har talat med partisekreterare i alla partier och det finns en bred enighet om att veckan kan kortas till fyra dagar. Samtidigt för vi fram förslaget att tidigarelägga det en vecka, till veckan direkt efter midsommar, säger Rådström Baastad till tidningen.

Det skulle innebära att Almedalsveckan i framtiden kan pågå från torsdag till söndag och att två partier får dela på varje dag, i stället för ett parti per dag som brukligt.

Huvudarrangörer för politikerveckan i Visby är riksdagspartiernas lokala företrädare på Gotland.

Ekonomi

Fortsatt optimism på Wall Street

Fortsatt upp på Wall Street.
Fortsatt upp på Wall Street.
Fotograf: Johan Hallnäs / TT
Ekonomi
Ekonomi

Onsdagen var ännu en dag med stigande kurser på de amerikanska börserna. Det finns en stark tro bland investerarna om en ekonomisk återhämtning för USA.

Flygplanstillverkaren Boeing steg hela 13 procent sedan det blivit känt att miljardären Daniel Loebs hedgefond Third Point visar intresse för bolaget.

Chiptillverkaren Microchip Technology har höjt sin prognos för försäljningen och vinsten för det innevarande kvartalet. Aktien ökade 12,3 procent.

Musikbolaget Warner Music gjorde debut på Wall Street under dagen. Och premiären slutade i dur. Bolagets noteringskurs sattes till 25 dollar. Vid stängning hade kursen stigit till drygt 30 dollar, en uppgång med mer än 20 procent.

Dow Jones industriindex steg 2,1 procent, Nasdaqs kompositindex gick upp 0,8 procent och S&P 500 ökade 1,4 procent.

Utrikes

Snapchat slutar lyfta Trumps innehåll

Sociala medie-företaget Snapchat är den senaste i raden att ta ställning mot delar av president Donald Trumps innehåll. Arkivbild.
Sociala medie-företaget Snapchat är den senaste i raden att ta ställning mot delar av president Donald Trumps innehåll. Arkivbild.
Fotograf: Richard Drew/AP/TT
Utrikes
Utrikes Sociala medie-företaget Snapchat kommer inte längre att lyfta fram innehåll publicerat av USA:s president Donald Trump, eftersom man anser att presidentens innehåll kan framkalla rasistiskt våld. Det beskedet kom företaget med under onsdagen.

"Vi lyfter inte i nuläget fram presidentens innehåll på Snapchats upptäck-funktion," skriver Snapchat i ett mejl där företaget även motiverar beslutet:

"Vi tänker inte förstärka röster som sporrar rasistiskt våld och orättvisor genom att ge dem gratis reklam i upptäck-funktioen."

Snapchats besked kommer kort efter plattformen Twitters oväntade beslut att dölja ett av presidentens inlägg då detta sades uppmuntra till våld.

Upptäck-funktionen är en framtagen ström av innehåll som Snapchat själva väljer att rekommendera sina användare. Företaget kommer alltså inte att ta bort innehåll från presidenten, de kommer bara sluta rekommendera innehållet.

Evan Spiegel, vd på företaget Snap moderbolag till Snapchat, har under helgen fördömt rasism och rastiskt våld:

"För varje minut som vi väljer att vara tysta i närvaro av ondska och orättvisor så stöttar vi förtryckarna," skrev Spiegel i ett uttalande efter George Floyds död. Han förklarade samtidigt att han är både "förkrossad och förbannad över hur svarta människor och andra icke-vita behandlas i USA.

"Vi kan tillåta att kontroversiella personer har ett konto på Snapchat, såtillvida att innehållet de publicerar på plattformen är i enighet med våra riktlinjer, men vi kommer inte att marknadsföra det kontot på något sätt," skriver Spiegel i en senare kommentar.

Snapchat lockar, till skillnad från plattformarna Twitter och Facebook, främst en ung användarkrets. Företaget hävdar själva att hälften av USA:s tonåringar använder deras upptäck-funktion dagligen för att läsa nyheter.

Inrikes

Blodgrupp kan påverka mottaglighet för corona

Sjuksköterska tar blodprov. Arkivbild.
Sjuksköterska tar blodprov. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Kopplingen mellan blodgrupp och mottagligheten för coronaviruset diskuteras just nu inom forskarvärlden. Enligt preliminära studier tycks det finnas en blodgrupp som är mer känslig för viruset – och en som är mindre känslig, säger forskaren Johan Nordgren på Linköpings universitet.

Vid Linköpings universitet har man sedan tidigare granskat kopplingen mellan mottaglighet för sjukdomar och blodgrupp – men här har det inte varit det nya coronaviruset som studerats – utan vanlig vinterkräksjuka, något som Vetenskapsradion har rapporterat.

– I vår forskning har vi sett att individernas blodgrupp påverkar vem som blir sjuk, det har man även sett vid andra infektionssjukdomar, säger Johan Nordgren, docent i medicinsk mikrobiologi.

Visats i olika studier

Han berättar att det nu kommit signaler att detta skulle kunna vara fallet även för det nya coronaviruset sars-cov-2.

– Enligt preliminära studier tycks det finnas en koppling mellan blodgrupp och mottaglighet för det nya coronaviruset. Det har visats i olika studier från Kina, Spanien, Italien och USA. Mer forskning behövs för att man ska kunna säga något med säkerhet, men resultaten är intressanta, säger Johan Nordgren och fortsätter:

– Det man sett i studierna är att individer med blodgrupp A tycks vara överrepresenterad bland de sjuka samt att de med blodgrupp 0 är underrepresenterade. Annledningen till dessa skillnader är inte helt klarlagt ännu men man arbetar med olika hypoteser.

Blodgrupp och mottaglighet hänger samman på flera sätt – för att förklara det går forskaren ner på molekylnivå.

– Ordet blodgrupp kan vara missvisande för blodgrupperna finns inte bara i blodet, de kan även finnas i exempelvis lungan. Vissa virus som infekterar en person "pryder sig" med de här molekylerna när de knoppar ut ur cellerna, det kan alltså bli en blodgrupp A-sars eller blodgrupp AB-sars osv.

– Hypotesen i vår forskning är att de med blodgrupp 0 har mindre sannolikhet att bli sjuka om de exponeras för viruset från en person med blodgrupp A eller B eftersom de redan har naturliga antikroppar mot A och B.

"Bättre förstå viruset"

Johan Nordgren tror dock inte att blodgruppernas olika mottaglighet kommer att resultera i ett vaccin eller direkt behandling.

– Däremot kan detta hjälpa oss att bättre förstå viruset, säger han.

Det skulle bland annat kunna förklara varför olika länder drabbas olika hårt av viruset.

– Om hypotesen stämmer så innebär det att fördelningen mellan blodgrupper i en befolkning kan påverka hur viruset påverkar den befolkningen. Det skulle kunna förklara varför vissa drabbas mer än andra, men sådant påverkas så klart av många andra faktorer också.

– Fördelningen av olika blodgrupper i olika delar av världen tros faktiskt bland annat bero på deras olika känslighet för lokala sjukdomar. Exempelvis tror man att den relativt höga andelen blodgrupp 0 i Afrika beror på att den blodgruppen har mindre känslighet för sjukdomen malaria, säger Johan Nordgren.

I Sverige har cirka 40 procent av befolkningen blodgrupp 0, den blodgrupp som enligt hypotesen är mindre mottaglig för viruset, och 45 procent har blodgrupp A, den blodgrupp som enligt hypotesen är mer känslig.

Kolla sin blodgrupp

Skulle vidare forskning styrka hypotesen om blodgruppernas olika känslighet och man förstår anledningen till denna skillnad så kan det därför finnas en poäng för privatpersoner att kolla upp vilken blodgrupp man har.

– Har man blodgrupp A och är dessutom i en riskgrupp så kan det vara bra att veta, men i vår forskning har vi märkt att det är få personer som vet vilken blodgrupp de har. Vet man inte det kan man bland annat ta reda på det på blodcentralen eller med ett självtest från apoteket. Viktigt att poängtera är dock att personer med alla sorters blodgrupper har risk att bli allvarligt sjuka, skillnaderna verkar vara relativt små, säger Johan Nordgren.

Ida Vanhainen/TT

FAKTA

Fakta: Blodgrupper

Oftast används två system för att dela in blodgrupperna: AB0-systemet och Rh-systemet.

Enligt AB0-systemet kan du ha någon av följande blodgrupper: A, B, AB eller 0. Blodgrupp A är vanligast i Sverige, därnäst kommer blodgrupp 0. Blodgrupperna AB och B är ganska ovanliga.

Proteiner på blodkroppens yta bestämmer vilken blodgrupp du har. Det som skiljer de olika blodgrupperna åt är små proteiner som kallas antigener. Antigenerna sitter på de röda blodkropparnas yta.

Förutom antigen på blodkropparnas yta har du även proteiner som kallas antikroppar i blodet. Antikropparna angriper blodkroppar med en viss typ av antigen på sin yta. Det gör att blod från olika blodgrupper inte kan blandas hur som helst.

Du som har blodgrupp A, har antikroppar i blodet som angriper B-blodkroppar. Du som har blodgrupp B har antikroppar mot A-blodkroppar. Vid blodgrupp AB saknas antikroppar mot både A-blodkroppar och B-blodkroppar. Du som har blodgrupp 0 har antikroppar både för A-blodkroppar och B-blodkroppar.

Källa: Vårdguiden

Inrikes

2019 minst dödliga året i Sverige på 42 år

Inte sedan 1977 har så få dött som år 2019 i Sverige. Arkivbild.
Inte sedan 1977 har så få dött som år 2019 i Sverige. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Nästan 89 000 människor avled i Sverige förra året, enligt statistik från Socialstyrelsen. Det är det lägsta dödstalet i Sverige sedan 1977.
– Det sticker helt klart ut från tidigare år, säger statistikern Staffan Khan.

Mitt under brinnande coronapandemi har Socialstyrelsen nu släppt statistik över de vanligaste dödsorsakerna bland svenskarna under 2019. Totalt avled 88 822 människor i fjol av olika anledningar. En notering som är den lägsta på 42 år.

– Vi vet om att dödligheten över lång tid gått ner. Men 2019 sticker ut ännu mer jämfört med tidigare år, säger Staffan Khan, statistiker vid Socialstyrelsen.

Jämfört med genomsnittet för antalet dödsfall mellan åren 2016 och 2018 ser myndigheten en minskning i antalet döda 2019 på 3,3 procent. Och det är främst bland kvinnor som minskningen i antalet döda är som störst. Statistiken visar också att medellivslängden bland kvinnor förblir högre än för män.

– Det här är ju i sig inget nytt, utan en trend vi sett under lång tid, säger Staffan Khan.

Den vanligaste dödsorsaken kategoriserar Socialstyrelsen som "cirkulationsorganens sjukdomar". En kategori där hjärt- och kärlsjukdomar ingår. Men även i denna kategori syns en minskning i antalet döda 2019. Trots det låg hjärt- och kärlsjukdomar bakom 31 procent av dödsfallen i Sverige i fjol. Den näst vanligaste dödsorsaken rör olika typer av tumörer.

Enligt Staffan Khan är det alldeles för tidigt att säga hur coronaviruset kan påverka det totala dödstalet i Sverige för 2020.

– Det är ingenting jag vågar sia om nu, säger han.

Victor Blomdahl/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Utrikes

Arresteringsorder utfärdad mot Floydpoliserna

Demonstrationer mot rasism och polisvåld i Philadelphia under tisdagen. Arkivbild.
Demonstrationer mot rasism och polisvåld i Philadelphia under tisdagen. Arkivbild.
Fotograf: Matt Rourke/AP/TT
Utrikes
Utrikes Efter nio dagar av landsomfattande protester mot rasism och polisövervåld i USA kommer beskedet att de fyra poliser som närvarade i samband med det dödliga polisingripandet mot George Floyd kommer att åtalas för brott.

Under onsdagen kom beskedet att den polis som tryckte sitt knä mot George Floyds nacke kommer att åtalas för dråp, den rubricering som tidigare omnämnts har varit den amerikanska motsvarigheten till "vållande till annans död".

Floyds familj säger via sin advokat att de anser att han i stället bör åtalas för mord.

Ytterligare tre poliser som närvarade vid ingripandet kommer även de att åtalas för medhjälp till brott i samband med det våld som tros ha orsakat Floyds död. En arresteringsorder är utfärdad för de tre poliserna.

Samtliga av de poliser som var inblandade i händelsen har avskedats i väntan på utredning.

Samtidigt meddelar delstaten Minnesota att man anmäler Minneapolis polismyndighet för att ha brutit mot landets antidiskrimineringslagar när Floyd dödades av polisen. Delstaten kommer också att utreda om polisen har ägnat sig åt systematisk diskriminering.

Dog efter polisgrepp

Under nästan nio minuter tryckte den huvudmisstänkte polisen sitt knä mot nacken på den obeväpnade och handfängslade George Floyd medan ytterligare kollegor höll fast Floyd trots att denna vädjade att de skulle släppa greppet då han inte kunde andas.

På en videoupptagning från händelsen hörs Floyd säga "ni dödar mig, snälla döda mig inte", någon minut senare blir han stilla och tyst. Han dödförklarades senare på sjukhuset.

Landsomfattande protester

George Floyds död blev gnistan som tände en våg av demonstrationer mot rasism och polisövervåld runt om i USA.

I flera stora amerikanska städer har tiotusentals människor trotsat utegångsförbuden, som införts för att stoppa den senaste veckans kravaller, upplopp och plundringar. Demonstrationståg har marscherat genom stora städer som Los Angeles, Philadelphia, Atlanta, New York och huvudstaden Washington DC.

Fast på bro

I Floyds hemstad Houston samlades under tisdagen tusentals människor för en manifestation organiserad av hans familj och vänner.

Även i New York City gick tusentals människor under gårdagen i en protestmarsch från stadsdelen Brooklyn mot Brooklyn Bridge, medan polishelikoptrar cirkulerade över dem. Vid 23-tiden lokal tid, klockan 5 svensk tid, var Manhattan Bridge full av demonstranter som omringats av polis på båda sidorna av bron. Polisen tycktes efter ett tag låta demonstranterna lugnt få lämna bron, rapporterar mediebolaget CNN.

Runt om i världen – bland annat i Stockholm – har stora solidaritetsdemonstrationer hållits i protest mot polisens agerande mot George Floyd.

En demonstrant och en polis skakar hand under tisdagens protester i New York.
En demonstrant och en polis skakar hand under tisdagens protester i New York.
Fotograf: Wong Maye-E/AP/TT
En demonstrant höjer sin näve under en manifestation i Columbus, Ohio, under tisdagen.
En demonstrant höjer sin näve under en manifestation i Columbus, Ohio, under tisdagen.
Fotograf: Joshua A. Bickel/AP/TT

Utrikes

Sonen dödades av polis: ”Det kan bli krig”

Fouzia Almarou tillsammans med sin son Kenneth Ross jr, som sköts ihjäl 2018 av en polis.
Fouzia Almarou tillsammans med sin son Kenneth Ross jr, som sköts ihjäl 2018 av en polis.
Fotograf: Privat
Utrikes
Utrikes Hennes son sköts till döds av en polis med ett halvautomatiskt vapen. Samma dag blev Fouzia Almarou aktiv i Black Lives Matter.
Nu hoppas hon att protestvågen i USA ska leda till rättvisa även för hennes son.
– Om polisen fruktade för sitt liv, varför blev min son skjuten i ryggen? säger hon.

Fouzia Almarou har varit en flitig talare under de senaste dagarnas demonstrationer i Los Angeles som organiserats av aktivistnätverket Black Lives Matter.

Dödandet av den svarte mannen George Floyd av en polisman i Minneapolis har startat en delvis våldsam protestvåg över hela USA. Men Floyds fall är bara ett av många med liknande karaktär av rasistiskt övervåld.

– Varför dödade en vit man min son med ett militärt vapen? säger Almarou till TT.

– Om polisen fruktade för sitt liv, varför blev min son skjuten i ryggen? Att tro att någon har ett vapen är inte samma sak som att se att de har ett vapen, inte sant? Polisen som gjorde det här är en ynkrygg, säger hon.

Kämpade med psykisk ohälsa

25-årige Kenneth Ross jr dödades av polisen Michael Robbins den 11 april 2018 i Gardena, Kalifornien.

Ross jr påstods ha ett vapen och jagades av tre poliser innan polisen till slut sköt honom från långt avstånd. Robbins använde en AR-15, ett halvautomatiskt vapen av en typ som används av armén.

Ross jr kämpade med psykisk ohälsa, han var känd i sitt område i Gardena och brukade ofta gå och prata med sig själv.

Trots brutaliteten som omger händelsen har fallet Ross jr nästan glömts bort i de senaste årens rapportering kring polisbrutalitet. Mycket på grund av Los Angeles-polisen, som inte offentliggjort videomaterialet från polisens kroppskameror.

– Det här var två år sedan, men videon kom precis ut och bevisar vad som hände. De höll på videon medvetet i två år och hoppades att det här skulle blåsa över. Men det blåste inte över. Alla kommer samman nu och kräver rättvisa för George Floyd-fallet också, säger Almarou.

Poliser friade

Alla tre poliser som var inblandade i skjutningen av hennes son har friats från misstankar, och polismannen som sköt är fortfarande i tjänst.

Men sedan videon från händelsen kommit ut har Kenneth Ross den yngres fall börjat få mer uppmärksamhet. Videon visar tydligt att Ross jr är obeväpnad när han springer iväg från poliserna, vilket enligt lagen inte är ett brott som motiverar våld.

Efter att ha skjutit Ross jr i ryggen ses polismannen sjasa iväg vittnen från platsen och hörs också instruera de andra poliserna att slå av sina kroppskameror. En av dem behåller sin kamera på, och visar tydligt hur inget vapen hittas på Kenneth Ross jr.

Anklagar åklagare

Polisens respons på den senaste veckans demonstrationer har varit att säga sådant som ”vi hör er inte för allt oväsen” och syftat på plundring och upplopp.

Almarou menar att polisen måste klara av att hålla två tankar i huvudet – och lyssna på de som demonstrerar fredligt.

– När dramat med eldandet, våldet och allt det negativa började gick jag självklart därifrån. Det hade ingenting att göra med mig eller BLM. Vi är inte inblandade i plundrandet och att folk sätter eld på saker. Vi vill hålla det fridfullt och vi vill att sanningen ska komma ut, säger Almarou.

Fouzia Almarou menar att Los Angeles distriktsåklagare Jackie Lacey bär skulden för att flera poliser i staden undvikit åtal för liknande händelser. Ett budskap som många i Los Angeles Black Lives Matter-demonstrationen delade, där man hedrade minnet av de drygt 600 personer som dödats av Los Angeles poliskår under Laceys tid som distriktsåklagare. Även advokat- och medborgarrättsrörelsen ACLU har framfört liknande kritik.

– Jag hoppas att alla vaknar och gör något åt dessa mördarpoliser, och att de gör sig av med Los Angeles korrupta distriktsåklagare Jackie Lacey som tillåter polisen att döda oskyldiga människor. Hon tar inget ansvar, hävdar Almarou.

Ber för att ingen röstar på Trump

Hon anser också att president Donald Trump underblåser våldsamheter med sin hårda retorik.

– Sedan Trump blev president verkar det som om han har hoppats att folk ska bete sig våldsamt. Han bryr sig inte om någonting av det som händer nu. Jag ber för att ingen röstar på honom igen. Nu när vi har sett hur han är som president börjar folk vakna och förstå att vi måste avsätta honom också. Det är redan illa, men det här kan bli någon typ av krig.

Kristoffer Viita/TT

Kenneth Ross jr sköts ihjäl av en polis 2018 i Gardena, Kalifornien.
Kenneth Ross jr sköts ihjäl av en polis 2018 i Gardena, Kalifornien.
Fotograf: Privat

FAKTA

Fakta: Black Lives Matter-rörelsen

I februari 2012 dödas den svarte 17-åringen Trayvon Martin i Sanford i Florida. Den frivillige områdesvakten George Zimmerman hade tidigare larmat polisen för att rapportera om en "skum person" som rörde sig i området. Några minuter senare hörde grannarna pistolskott. Trayvon Martin var obeväpnad.

Dödsskjutningen tände ett nationellt ursinne, som förstärktes ytterligare när George Zimmerman friades från anklagelserna om mord. Stora demonstrationer hölls på många platser i USA. På sociala medier började en hashtag florera, #blacklivesmatter, ungefär "svarta liv spelar roll". Sedan dess har initiativet vuxit och blivit en global, decentraliserad opinionsrörelse.

Dödsskjutningen av Trayvon Martin har följts av flera uppmärksammade fall där poliser har använt dödligt våld mot obeväpnade svarta personer. Ändå döms få poliser för brott. Enligt Black Lives Matter-rörelsen handlar det om ett system rotat i rasism, och att anställda inom polisväsendet skyddar varandra.

Runt 1 000 människor dödas av polisen varje år i USA, visar forskning från Bowling Green State-universitetet.

Ekonomi

Astra Zeneca möjlig vaccinfinalist i USA

Globalt pågår över 100 försök att utveckla ett vaccin mot t virussjukdomen covid-19. Svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astra Zeneca ligger bra till i USA:s urvalsprocess. Arkivbild.
Globalt pågår över 100 försök att utveckla ett vaccin mot t virussjukdomen covid-19. Svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astra Zeneca ligger bra till i USA:s urvalsprocess. Arkivbild.
Fotograf: Sakchai Lalit/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca är ett av de fem bolag som den amerikanska regeringen har valt ut som trolig tillverkare av ett vaccin mot coronaviruset, rapporterar The New York Times (NYT).

Övriga fyra läkemedelsbolag är Moderna, Pfizer, Johnson & Johnson och Merck.

De utvalda kandidatföretagen kommer att få ytterligare medel av regeringen, hjälp att genomföra kliniska tester samt finansiellt och logistiskt stöd, enligt tidningens källor.

Ännu finns inget godkänt vaccin mot virussjukdomen covid-19. Runt om i världen pågår över 100 försök att utveckla ett vaccin.

NYT-artikeln nämnde inte möjliga vaccin från bolagen Sanofi, Novavax och Inovio. Det är oklart om deras program påverkas av uppgifterna. Inom några veckor ska Vita huset meddela sitt beslut om vilka bolag som slutligen ska gynnas i vaccinframställningen.

NÄSTA ARTIKEL