Isabella Lundgren. Foto: Hasse LInden

Victoria redo för våren

Nöje Om det pågående höstprogrammet kryddats med mycket klezmermusik så är det jazzen som tar lite extra utrymme på Victoriateatern under våren. Nu har alla programpunkter som äger rum fram till april släppts och det blir både Dylan-tolkning, Django-festival och internationella stjärnor på besök.

Felicia tipsar för …
… studenternas pluggpaus:
– Upptäck Victoria är en serie konserter med rabatterade priser så att alla ska ha råd att komma. Jag rekommenderar konserten med Nuaia som är ett svensk-danskt band som gör fripop.
När: 19 februari.
… medelålders paret på dejt:
– Antingen Lisa Miskovsky eller Isabella Lundgren för att höra hennes Dylan-tolkningar. Jag tror att båda blir fina upplevelser att dela tillsammans.
När: 27 och 28 mars (Lisa Miskovsky) och 26 februari (Isabella Lundgren)
… familjeträffen:
– Då får man tänka att det är lite spridda åldrar så då föreslår jag Sunstroke Rain där Karin Turesson tar med sig två yngre tjejer, Olivia Lyne och Lisa Frisk. De kör häftig pop som man kan uppskatta både som ung och äldre.
När: 7 februari.
… seniorträffen:
– Vi kommer att ha besök av storbandet Laszlo Royale med sångerskan Malena Laszlo, men jag skulle också vilja lyfta fram Frontm3n med Peter Howarth, Mick Wilson och Pete Lincoln från de brittiska banden The Hollies, 10cc och The Sweet som har slagit sig samman. Det tror jag kan bli en kul konsert för alla som lyssnade på banden förr.
När: 14 och 15 februari (Laszlo Royale med Malena Laszlo) och den 27 februari (Frontm3n).
Hela vårprogrammet hittar du på victoria.se från klockan 11.00 idag.

– Det är ett väldigt blandat program publiken har att vänta – som vanligt, säger Felicia Korman som är kommunikationsansvarig på Victoria med ett skratt.

Precis som vid tidigare säsonger ska det nämligen finnas en bredd samtidigt som att nya akter ska presenteras för Malmöpubliken.
– Till våren kommer ganska mycket världsmusik och internationella akter som aldrig har varit i Malmö tidigare. Till exempel The Naghash Ensemble som gör extremt vacker musik som baseras på texter från en medeltida armenisk präst och poet, Mkrtich Naghash. Vokalisterna sjunger fantastiskt. De gästar oss den 24 januari. Och så har vi Gulaza, en israelisk kvartett med Igal Mizrahi som frontman. De framför traditionella judisk-jemenitiska kvinnosånger som inte brukar komma ut utanför de slutna kvinnogrupper som sjunger de här sångerna. Det är framförallt kvinnor som har blivit bortgifta mot sin vilja som funnit tröst i de här sångerna. Jag tror att det kommer att bli en stark kväll den 8 februari när Gulaza spelar.

Vilka programpunkter är ni mest nöjda med?
– Jag tycker att det ska bli kul att se Calle Real som är ett salsa- och timbaband. Det är ett fantastiskt band. Förra gången de skulle spela på Victoria blev sångaren sjuk så de fick ta in en ersättare. Så det här är en slags revansch för både dem och oss. Även Tonbruket ska bli kul att se, de går under jazz men musiken är så mycket mer än så. Det är väldigt många olika stilar som blandas till något unikt, jag tror att det blir en väldigt häftig konsert.

Vad ser du själv mest fram emot då?
– Eftersom jag är ett stort Dylan-fan så är jag jättespänd på konserten Isabella Lundgren tolkar Dylan. Det blir en underbar upplevelse tror jag. Dessutom kommer Lisa Miskovsky som också är ett stort namn för oss. Hon tar med sig en gitarrist och pianist, så det blir en intim och nära konsert med henne. Och så måste jag nämna Dominic Miller som är Stings gitarrist. Den här konserten är med bara honom och hans låtar. Så ja, du har garanterat hört honom tidigare, men kanske inte på det här sättet.

Hur kommer det sig att ni har så mycket jazz på programmet i vår?
– Det är många bra artister som släpper album nu och är ute på turné så då gäller det att ta dem. Men vi hade också en idé om att göra en jazzfestival för att det är så mycket spännande som händer inom genren, men till slut så kom vi fram till att det är bättre att ha det lite utspritt över våren. Även om det är mycket jazz så är det väldigt olika slags jazz, så det finns något för alla. Det som är roligt är att även många yngre har plockat upp jazzen nu. Det är populärt att gå på jazzklubb och att vara en jazzkatt. Det är jättekul att se.

Djangofestivalen ”Victoria hyllar Django” är också tillbaka i slutet av januari?
– Ja! Vi har haft den tidigare med Gustav Lundgren, han är med även i år men vi har också tagit in Dario Napoli Modern Manouche Project från Italien och den danska kvartetten Rêve Bohème. Det här evenemanget är enormt populärt men man blir ju glad av musiken och ser även på musikerna att de tycker att det är roligt att spela.

Vad hoppas du att publiken kan ta med sig från Victorias vårprogram?
– Jag läste en artikel om att den känslan som förlänger livet mest är förundran. Så förhoppningsvis får man den känslan på Victoria under våren. God kultur förlänger livet!

Felicia tipsar för …
… studenternas pluggpaus:
– Upptäck Victoria är en serie konserter med rabatterade priser så att alla ska ha råd att komma. Jag rekommenderar konserten med Nuaia som är ett svensk-danskt band som gör fripop.
När: 19 februari.
… medelålders paret på dejt:
– Antingen Lisa Miskovsky eller Isabella Lundgren för att höra hennes Dylan-tolkningar. Jag tror att båda blir fina upplevelser att dela tillsammans.
När: 27 och 28 mars (Lisa Miskovsky) och 26 februari (Isabella Lundgren)
… familjeträffen:
– Då får man tänka att det är lite spridda åldrar så då föreslår jag Sunstroke Rain där Karin Turesson tar med sig två yngre tjejer, Olivia Lyne och Lisa Frisk. De kör häftig pop som man kan uppskatta både som ung och äldre.
När: 7 februari.
… seniorträffen:
– Vi kommer att ha besök av storbandet Laszlo Royale med sångerskan Malena Laszlo, men jag skulle också vilja lyfta fram Frontm3n med Peter Howarth, Mick Wilson och Pete Lincoln från de brittiska banden The Hollies, 10cc och The Sweet som har slagit sig samman. Det tror jag kan bli en kul konsert för alla som lyssnade på banden förr.
När: 14 och 15 februari (Laszlo Royale med Malena Laszlo) och den 27 februari (Frontm3n).
Hela vårprogrammet hittar du på victoria.se från klockan 11.00 idag.