Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp.

Skånska kommuner säljer ut tusentals lägenheter

Skånska kommuner planerar att sälja ut tusentals lägenheter från allmännyttan. För hyresgästerna innebär beslutet oftast privata värdar och högre hyror.

De senaste åren har de kommunala bostadsbolagen i Skåne sålt omkring 4 000 lägenheter. Nu är ytterligare drygt 2 000 lägenheter på väg att säljas. Det visar Hem och Hyras kartläggning.

Skurup, Trelleborg och ­Kävlinge är några av de skånska kommuner som planerar att sälja delar av sina ­kommunala bostadsbolag de ­kommande åren.

Kommunen stärker sin ekonomi och får möjlighet att bygga nytt. På så sätt försvinner billigare hyresrätter från ­allmännyttan bara för att ersättas av ­nybyggnation med betydligt högre hyror. Många privata fastighetsägare har också gjort konceptrenovering till en ­lönsam affärsmodell. När en lägenhet står tom helrenoveras den med höjd hyra som följd, vilket pressar upp hyrorna ytterligare i kommunen.

Den kommun som säljer hela eller ­delar av sitt eget bostadsbolag får ­betydligt sämre möjligheter att ­skaffa fram ­bostäder när det krisar. Både Staffanstorp och Lomma kommun har sålt sina kommunala bostadsbolag och också haft problem att hitta bostäder till ­nyanlända. I Staffanstorp är ­ansvariga politiker ändå nöjda med beslutet.

– Det har jag inte ångrat. Bostadskön var lång och nyanlända hade ändå inte fått gå före. Det tillhör inte en kommuns kärnverksamhet att ha ett bostadsbolag, säger Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande till Hem och Hyra.
Försäljningen av Staffanstorpshus lägenheter finansierade bland ­annat nybyggnation av skolbyggnader.

I Trelleborg kan upp till hälften av det kommunala bostadsbolagets lägenheter säljas, vilket berör hyresgäster i 1 000 lägenheter.

En försäljning av delar av Skurupshem väntas ge 250 miljoner kronor och kan motsvara upp till var fjärde lägenhet. Pengarna ska öronmärkas för nybyggnation och renoveringar. I Kävlinge står upp till 400 lägenheter på tur. Pengarna ska inte bara stanna i bolaget utan bekosta idrottsanläggningar.

Dagens fråga

Längtar du till jul?

Loading ... Loading ...