Recension

En ursinnig och vacker berättelse

Elisabeth Östnäs. Foto: Caroline Andersson
Artikel Recension Sophie Lossing har läst Elisabeth Östnäs roman Häxorna.

Det är 1711. Karl XII krigar sönder land och folk i sin iver att behålla Sverige stort. Armodet är utbrett och etter värre blir det när pesten närmar sig den lilla byn Hällaby vid Ivösjön i Skåne. Och det män förstör, det ska kvinnor som vanligt laga - som arbetskraft, som mödrar och som helare.

I sin nya roman Häxorna förflyttar sig Elisabeth Östnäs till den här turbulenta tiden i Sveriges historia. Hon dimper ner från framtiden och rör sig nära, nära karaktärerna, och läsaren får hålla henne i handen och gå med. Man känner deras andedräkter, deras dofter, deras rädsla. Och fokus ligger likt en anakronistisk nymodighet, på fattiga och utsatta kvinnor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Kravaller vid protest mot polisvåld i Paris

Demonstranter i Paris protesterar mot polisvåld och en svart mans död i samband med ett polisingripande 2016.
Demonstranter i Paris protesterar mot polisvåld och en svart mans död i samband med ett polisingripande 2016.
Fotograf: Rafael Yaghobzadeh/AP/TT
Utrikes
Utrikes Kravaller bröt ut i Paris på tisdagskvällen, sedan omkring 20 000 personer trotsat förbudet mot folksamlingar och gått ut på gatan för att protestera mot en ung svart mans död under ett polisingripande 2016.
Vissa demonstranter kastade sten mot polisen, som svarade med tårgas.

Protesterna i Paris utlöstes av två nya obduktionsrapporter, som drar motstridiga slutsatser om orsaken till Adama Traorés död i samband med ett polisingripande 2016.

24-åringen flydde från en id-kontroll och gömde sig i en byggnad, där han senare hittades och övermannades av tre poliser, som enligt en av polisernas vittnesmål höll honom nere med sin samlade kroppsvikt. Traoré förlorade medvetandet i polisbilen och avled senare på en polisstation i närheten. När ambulansen kom fram hade han fortfarande handbojor.

Olika slutsatser

I fredags rentvåddes poliserna av en medicinsk rapport, som slår fast att Traoré inte dog av "positionell asfyxi", det vill säga kvävning till följd av fasthållning i ett läge som gör det omöjligt att andas. I stället anser experterna att dödsorsaken var hjärtsvikt utlöst dels av bakomliggande sjukdomar, dels av kraftigt stresspåslag och utmattning under polisingripandet.

Rapporten utesluter inte heller att den THC – den aktiva ingrediensen i cannabis – som Traoré hade i blodet kan ha bidragit till hans död.

Den bedömningen avfärdas i en annan rapport, beställd av Traorés familj, som släpptes under tisdagen. Enligt den dog han av polisens handhavande under gripandet.

Tårgas och gummikulor

Demonstrationerna började sent på tisdagseftermiddagen utanför en domstolsbyggnad i norra Paris, i strid med det coronarelaterade förbudet mot folksamlingar om fler än tio personer. En del demonstranter kastade projektiler mot polisen, som svarade med tårgas för att skingra folksamlingen.

Samtidigt drabbade poliser och demonstranter samman i närheten av ringleden runt huvudstaden, där polisen sköt gummiklädda kulor mot demonstranter sedan man blivit angripen med stenar.

Inspirerade av USA

Många som gått ut på gatan var tydligt inspirerade av den proteströrelse som lamslagit delar av USA den senaste veckan, efter det att den obeväpnade svarte mannen George Floyd dödats under ett polisingripande. På flera plakat syntes samma slagord som skanderats på gatorna i Minneapolis, New York och Los Angeles: "I can't breathe" och "Black lives matter".

– När vi tar strid för George Floyd tar vi också strid för Adama Traoré. Det som händer i USA är ett eko av det som händer i Frankrike, sade Traorés syster Assa i ett tal till demonstranterna tidigare på tisdagen.

Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner fördömer protesterna, och säger att våld inte har någon plats i en demokrati.

– Inget rättfärdigar det beteende vi fått se i Paris i kväll, med tanke på att gatuprotester är förbjudna för att skydda allmänhetens hälsa.

Ekonomi

Lufthansas kvartalsförlust: 22 miljarder

Tyska Lufthansa redovisar en nettoförlust på omkring 22 miljarder kronor för första kvartalet. Arkivbild.
Tyska Lufthansa redovisar en nettoförlust på omkring 22 miljarder kronor för första kvartalet. Arkivbild.
Fotograf: Matthias Schrader/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Tyska Lufthansa, hårt drabbad av coronapandemins effekter på resandet, redovisar en nettoförlust på 2,1 miljarder euro, motsvarande runt 22 miljarder kronor, för första kvartalet.

Nettoförlusten uppgick till 342 miljoner euro under motsvarande kvartal i fjol.

Utan intäkter blöder Lufthansa stora summor varje månad. För närvarande använder bolaget 800 miljoner euro, motsvarande cirka 8 miljarder kronor, varje månad av sin likviditetsreserv.

I nuläget räknar Lufthansa med att 40 procent av bolagets trafik åter är i gång i september.

Rättad: I en tidigare version beskrevs Lufthansas räkenskapsår felaktigt.

Ekonomi

Minskad förlust för Clas Ohlson

Lotta Lyrå, vd för Clas Ohlson. Arkivbild.
Lotta Lyrå, vd för Clas Ohlson. Arkivbild.
Fotograf: Lars Pehrson/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Detaljhandelskedjan Clas Ohlson redovisar en rörelseförlust på 58,5 miljoner kronor för perioden februari till april, fjärde kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Det kan jämföras med rörelseförlusten på 77 miljoner motsvarande period 2019.

Bolagets totala försäljning uppgick samtidigt till 1 644 miljoner kronor att jämföras med 1 742 miljoner kronor fjärde kvartalet föregående år.

I delårsrapporten skriver Clas Ohlson att den makroekonomiska utvecklingen är fortsatt osäker på grund av covid-19 och att man därför föreslår att ingen utdelning lämnas till aktieägarna.

FAKTA

Fakta: Clas Ohlsons bokslut

Clas Ohlsons delårsrapport för perioden som sträcker sig 1 februari – 30 april:

Kvartal 4, 2020 Kvartal 4, 2019

Omsättning 1 644 1 742

Rörelseresultat -41 -77

Resultat före skatt -58,5 -77

Resultat efter skatt -46 -62

Resultat per aktie -0:73 kronor -0:98 kronor

Siffror i miljoner kronor om ej annat anges

Utrikes

Europa cyklar sig ut ur pandemin

Precis som i många andra städer målas nya cykelbanor upp i Rom.
Precis som i många andra städer målas nya cykelbanor upp i Rom.
Fotograf: Andrew Medichini/AP
Utrikes
Utrikes Bryssel, Barcelona, Berlin – under coronavåren har cykelbanorna i Europas städer blivit bredare och fler än någonsin för att människor inte ska trängas i kollektivtrafiken.
Cykeln ska hjälpa oss ur krisen – och det är inte första gången.

I Europa tycks coronapandemin innebära en cykelrevolution.

När virusrestriktioner hävs behöver det ske utan att smittspridningen tar fart igen. En strategi som många av de stora europeiska städerna har anammat är att locka invånarna upp på cykeln i stället för att trängas i kollektivtrafiken. Bilder på vältrafikerade cykelvägar runt om i Europas vittnar om att det fungerar.

Milano, Bryssel, Barcelona, Berlin, Budapest och flera städer i Storbritannien är bara några exempel på platser där det nu händer saker. Cykelbanor breddas på bekostnad av bilarnas körfält, fler cykelställ placeras ut och nya cykelvägar ritas upp där det förut inte fanns några. Vissa blir så kallade pop-up-cykelbanor medan andra förväntas bli kvar permanent.

Förändrad gatubild

I Paris byggs cykelbanenätet ut – både pop-up-cykelbanor och permanenta cykelbanor – med 650 kilometer.

Emmanuel Marin är en av stadens cyklister som tidigare har drivit en blogg där han tipsat om cykelleder som leder ut från staden. Nu följer han utvecklingen inne i stadskärnan där förändringen främst syns på eftermiddagarna, som innan coronakrisen brukade innebära relativt lugna gator.

– Nu är det många som cyklar på eftermiddagarna. Vi får se om det fortsätter så när det blir sämre väder, det kommer säga mycket om framtiden, resonerar han.

"Soptunnemodellen"

Det är inte första gången som cykling får ett lyft av en pandemi. "Cykla – och håll dig frisk" löd uppmaningen under spanska sjukan när cykeltillverkare tryckte upp annonsblad och uppmanade människor att sätta sig på cykeln.

Och den här våren har cykelinfrastrukturen i flera städer anpassats och utvecklats i rask takt. När Cykelns dag under onsdagen uppmärksammas för tredje året i rad har mycket hänt som för cyklingen framåt.

Lars Strömgren har jobbat med cykelfrämjande i många år.

– Corona har skapat ett fönster för förändring där beslutsfattare behöver agera och visa att de inte latar sig, utan kavlar upp armarna och tar itu med saker, säger Lars Strömgren, vice president för Europeiska cykelförbundet, ECF, och ordförande för Cykelfrämjandet.

En del av gatubilden

– Det finns även en acceptans från folk som annars kanske står på barrikaderna och är förbannande så fort man tar bort en parkering. Det är många saker som råkar sammanfalla som jag definitivt tror är positivt för cykelfrågan, fortsätter han.

Emmanuel Marin i Paris har själv varit ute och cyklat på de nya, ofta gulmarkerade, cykelvägarna.

– Jag tog en bild för några dagar sedan på en populär bro där det numera finns betongklossar för att skydda cyklisterna. Nu har de blivit en del av gatubilden i Paris, säger han.

Rättad: I en tidigare version hade Lars Strömgren fått fel efternamn.

Emilia Söderholm/TT

I Nederländerna har flera restauranger och kaféer öppnat upp för 'bike-trough'.
I Nederländerna har flera restauranger och kaféer öppnat upp för "bike-trough".
Fotograf: Peter Dejong/AP
I Paris stod flera nya cykelbanor redo när virusrestriktionerna hävdes i mitten av maj och fler började vistas utomhus.
I Paris stod flera nya cykelbanor redo när virusrestriktionerna hävdes i mitten av maj och fler började vistas utomhus.
Fotograf: Thibault Camus/AP
I Berlin markeras en ny cykelbana intill en, i vanliga fall, tungt trafikerad väg.
I Berlin markeras en ny cykelbana intill en, i vanliga fall, tungt trafikerad väg.
Fotograf: Joerg Carstensen/AP
Som i många andra städer uppmanas Bryssels invånare att ta cykeln i stället för att åka kollektivt.
Som i många andra städer uppmanas Bryssels invånare att ta cykeln i stället för att åka kollektivt.
Fotograf: Francisco Seco/AP

FAKTA

Fakta: Cykelns dag

2018 utsåg FN den 3:e juni till Cykelns dag. Dagen ska bidra till att uppmärksamma cykeln som ett enkelt, prisvärt, pålitligt, rent och miljömässigt hållbart transportmedel.

Instiftandet av Cykelns dag hade länge efterfrågats av World Cycling Alliance (WCA) och European Cyclists Federation (ECF). Under klimatmötet i Paris 2015 presenterade organisationerna en analys av hur cykling bidrar till att möta FN:s globala hållbarhetsmål.

Källa: FN och Cykelfrämjandet

Inrikes

Fyra drunknade i maj

Under årets första fem månader har 17 personer drunknat i Sverige, enligt preliminär statistik. Arkivbild.
Under årets första fem månader har 17 personer drunknat i Sverige, enligt preliminär statistik. Arkivbild.
Fotograf: ANDERS WIKLUND/TT
Inrikes
Inrikes

Fyra personer drunknade i maj, enligt Svenska Livräddningssällskapets preliminära statistik. Det är två färre än under maj i fjol.

En av de omkomna drunknade i samband med att ett pontonplan nödlandade och sjönk i en sjö i Sundsvallstrakten. Två drunknade i olyckor med båtar och en i en isolycka.

Samtliga fyra drunknade i maj var män.

Totalt i år har 17 personer drunknat i Sverige, två färre än under motsvarande period 2019.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

bästabettingsidorna.se

Regeringens begränsningar i spel i samband med corona

bästabettingsidorna.se Casinobranschen har fått en stark ökning i aktivitet och detta tros med största sannolikhet ha att göra med pandemin och att många får mer fritid över.

Många väljer att spela casino online i samband med att de söker underhållning när de är hemma. I Sverige är t.ex alla Casino Cosmopols landbaserade casinon stängda på obestämd tid.

I södra Kina så har de tillfälligt stängt alla speltjänster i landbaserade casinon i minst 2 veckor på grund av corona. I Las Vegas har de bland annat riggat upp stationer där alla gäster kan ta handsprit. Den svenska regeringen har gett som förslag att sätta fler restriktioner på den svenska spelmarknaden, vilket bland annat innebär en insättningsgräns på max 5000 kr i veckan. Detta har lett till att många spelare valt att spela online på betting utan licens.

Spelbolag som erbjuder spel utan licens

Vi har nu haft den svenska licensen igång sedan ungefär 1,5 år tillbaka och nu har vi börjat kunna se en överblick över hur detta påverkat svenskarnas spelande. Många förutspådde ett bakslag i spel och idag så kan vi se att många spelare söker sig till casinon utan licens på grund av enligt många orimliga regler. När den nya licensen trädde i kraft så sas det vara för att skydda konsumenterna och minska spelproblem. Trots detta så visar de statliga spelbolagen Svenska Spel och ATG konstant spelreklam både på tv och internet.

66 olika spelbolag har en giltig svensk licens

Det finns idag 66 olika spelbolag som innehar den svenska spellicensen och alla dessa spelbolag får betala dyra skatter till den svenska staten för att fortsätta sin verksamhet. Med en närmare överblick så kan man tydligt se att de som går vinnande ur detta är staten och inte spelare eller casinon som inte är statligt ägda. Eftersom att det nu blivit vanligare att spela på casinon som inte har någon licens så är det många svenskar som väljer att spela hos dem istället. Några exempel på bettingsidor utan licens är bland annat cber, melbet och 22bet.

Att spela online på ett casino utan licens är en risk som många svenskar hellre verkar ta. Eftersom att det inte finns någon licens bakom spelandet, så innebär det också att det inte är samma lagar som styr dem. Detta kan vara en nackdel, men behöver inte vara det. Fördelarna är också många, eftersom att svenskar som spelar på casinon utan licens också kan ta del av bonusar, vilket inte är möjligt på något av de casinon med svensk spellicens som är tillgängliga. Många ifrågasätter om detta är lagligt, vilket det är än så länge. Spelinspektionen kan än så länge inte förhindra spel på bettingsidor utan licens, vilket innebär att det än så länge är fullt möjligt att spela på denna typen av casinon även för svenskar.

Ekonomi

Kanada-bolag väljer Ericsson framför Huawei

'Huaweiprinsessan' Meng Wanzhou och en säkerhetsvakt i förra veckan när en kanadensisk domstol beslutade att hon ska hållas kvar i Kanada. Arkivbild.
"Huaweiprinsessan" Meng Wanzhou och en säkerhetsvakt i förra veckan när en kanadensisk domstol beslutade att hon ska hållas kvar i Kanada. Arkivbild.
Fotograf: Jonathan Hayward/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Två av Kanadas största telekombolag, Bell och Telus, tar hjälp av Ericsson och Nokia för att bygga 5G-nät i landet, och väljer därmed bort kinesiska Huawei.

Kanada utreder 5G-nätverkets säkerhetsmässiga konsekvenser och har hittills inte fattat beslut om Huawei ska få tillstånd att tillhandahålla delar dit.

Bells och Telus beslut sätter käppar i hjulet för Huaweis affärsambitioner i landet och kan enligt analytiker göra det lättare för regeringen att fatta beslut om företaget överhuvudtaget ska släppas in i 5G-nätet.

I förra veckan beslutade en kanadensisk domstol att den så kallade Huaweiprinsessan, telekomjättens finanschef Meng Wanzhou, ska hållas kvar i Kanada, trots att USA vill ha henne utlämnad och Kina ser målet som politiskt motiverat. Hon anklagas för att ha lämnat falska uppgifter till en amerikansk bank, vilket är brottsligt även i Kanada.

Huawei har sedan tidigare kontrakt med mindre bolag i Kanada och tillhandahåller viss teknik till Bells nätverk.

Sjöbo

Kollision i korsning på väg 13 - bil i diket

Sjöbo
Sjöbo Två personbilar krockade i korsningen mellan väg 13 och Fäladsvägen på onsdagsmorgonen.

Olyckan inträffade vid halv sju-tiden och polis, räddningstjänst och ambulans har budats till platsen.

Enligt Kim Hild, presstalesperson hos Skånepolisen, ska olyckan ha inträffat när en av bilarna körde in i den andra bakifrån.

– Ett av fordonen hamnar då i diket, fortsätter hon.

Det finns inga uppgifter om några personskador.

– Men det framgår att de inblandade är väldigt chockade. Vi får se om någon avförs till sjukhus, säger Kim Hild.

Trafikverket skriver att framkomligheten är begränsad förbi olycksplatsen. Innan trafiken kan fortgå i normal takt behöver de krockade bilarna bärgas från platsen.

– Bärgare har beställts till båda bilarna, så vi får se om Trafikverket begär vägen stängd under bärningsarbetet, säger Kim Hild.

Utrikes

Robot kommer med drinken i Maastricht

Restauranger i Maastricht i Nederländerna har åter fått öppna, och en av dessa har hyrt in robotar för servering. Arkivbild.
Restauranger i Maastricht i Nederländerna har åter fått öppna, och en av dessa har hyrt in robotar för servering. Arkivbild.
Fotograf: Peter Dejong/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Dadawan i nederländska Maastricht är en av de restauranger runtom i världen som i coronatider har valt att komplettera servitörskaran med Amy, Aker och James. De tre robotarna levererar drinkar till borden, med hälsningen:

– Hej, här är din beställning, var god tag den från brickan, jag lämnar dig automatiskt om 20 sekunder.

Robotarna minskar risken för mänsklig smittokontakt sedan barer och restauranger i Nederländerna nu åter fått öppna efter två och en halv månads stängning på grund av coronapandemin.

Samarbetet med den nya personalen går bra, säger restaurangens talesperson Paul Seijben: bartendrar med ansiktsmasker placerar drycker på robotbrickan, och trycker på bordsnumret för leverans.

– Våra anställda är faktiskt väldigt nöjda med robotarna, säger Seijben.

NÄSTA ARTIKEL