Plugg även på sommaren. Foto: TT

Tre terminer för vissa

vissa av Malmös skolor vill kommunledningen testa tre terminer och slopa det långa sommarlovet. Tanken är att det ska motverka segregation. Vissa barn talar ingen svenska under ledigheten och kommer tillbaka med sämre språkkunskaper efter lovet.
Skolkommunalrådet Sara Wettergren (L) menar att barn vars föräldrar har dålig ekonomi ändå inte har råd att åka på semester utan mest går ”hemma och hänger”. Det är oklart om kommunen ska ha åsikter om huruvida det är meningsfullt för barn att tillbringa sommarledigheten hemma. Det är ett lågt betyg till barns fantasi och föräldrars engagemang att anta ledigheten då blir meningslös. Det är för att motverka det som staden erbjuder ett antal gratis, det vill säga skattemedelsfinansierade, verksamheter för barn under lov, bland annat trevliga lek- och aktivitetsmöjligheter på Ribersborgsstranden. Man har byggt offentliga badanläggningar så lediga barn ska ha något trevligt att göra. Under debatten om barnfattigdom har det blivit lätt parodiskt att det ses som ett öde värre än döden att tillbringa sommaren i sin hemstad och höjden av social utslagning att inte kunna åka på solsemester fast Skåne kokar av värme.
Om man däremot ser till integrationsaspekten kan det vara värt ett försök, även om man även där kan ha reservationer. Det kan kännas för barn på testskolorna som om de får negativ särbehandling genom att de måste gå i skolan även på sommaren. Det är bra att mängden lediga dagar i alla fall inte ska förändras, det vore svårare att rättfärdiga.
Ett potentiellt orosmoment är om lärare kommer att känna sig mindre lockade att arbeta på treterminsskolor. Den långa, sammanhängande sommarsemestern är ett av skälen till att lärare ibland accepterar en mer intensiv arbetsvecka under terminerna.
Det är ett djärvt experiment och andra kommuner med problemskolor lär titta intresserat på hur det blir, liksom Malmöborna.

Dagens fråga

Är du rädd för att flyga?

Loading ... Loading ...