Daal är en indisk linsgryta med massor av smak. Den här har fått tillskott av butternutpumpa och görs på röda linser. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Med fokus på linsen

Recept Linser är bra mat. Mättande, nyttigt och billigt. Som gjort för årstidens mustiga smaker.
Varför inte laga en en indisk linsgryta med djupa, härliga smaker? Daal med röda linser och butternutpumpa

Till 4 portioner, 45 minuter

Du behöver:
500 g röda linser
1/2 butternutpumpa (ca 600 g)
2 gula lökar, finhackade
olivolja
3 vitlöksklyftor, finhackade
5 cm färsk ingefära, finhackad
1–2 chilifrukter, finskurna
1 msk spiskumminfrön
1 msk bruna senapsfrön
1 msk curry
2 tsk gurkmeja
1 l grönsaksbuljong
1 burk kokosmjölk, à 400 g
1 lime
salt
nymalen svartpeppar
2 ägg
1 påse babyspenat, ca 70 g
ca 1/2 dl naturell yoghurt
1/2 dl rostad lök
färsk koriander

Att äta till:
bröd, typ poppadam eller naan

Gör så här:
1. Skala och kärna ur pumpan, skär i tärningar, cirka 2 centimeter.
2. Mjukfräs löken i olivolja utan att den tar färg. Tillsätt vitlök, ingefära och chili mot slutet. Tillsätt alla torra kryddor och låt fräsa med tills det börjar dofta.
3. Häll i linser, pumpabitar, buljong och kokosmjölk. Låt sjuda i cirka 30 minuter eller tills det börjar tjockna. Späd med lite vatten om det blir för tjockt. Smaka av med limesaft, salt och peppar. Koka äggen under tiden 3–5 minuter. Skala och dela dem på mitten.
4. Fördela linsgrytan i skålar. Lägg en ägghalva i varje och vänd ned en näve spenat. Ringla över lite yoghurt, strö över rostad lök och garnera med koriander. Servera gärna med poppadam-bröd eller liknande.

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.