Gröna linser med ugnsrostade grönsaker och sidfläsk blir en perfekt allt-i-ett-rätt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Linser med sidfläsk och rostade grönsaker

recept Läcker kombination och en kanonbra enkel vardagsmiddag.

 

Till 4 portioner, 45 minuter

Du behöver:
400 g bruna eller gröna linser
2 gula lökar
2 rödlökar
3 paprikor, gärna i olika färger
olivolja
1 msk grovhackad färsk timjan, alt. 1 tsk torkad
1 msk grovhackad färsk rosmarin, alt. 1 tsk torkad
chiliflakes
100 g rökt sidfläsk
6 vitlöksklyftor
1 msk balsamvinäger
salt
nymalen svartpeppar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala löken och skär i båtar. Kärna ur paprikan och skär på samma sätt. Lägg i en ugnsfast form och ringla över lite olivolja, strö över örter och chiliflakes och blanda. Rosta i ugnen i 15 minuter.
3. Strimla sidfläsket. Skala vitlöksklyftorna. Ta ut formen och tillsätt fläsk och hela vitlöksklyftor. Rosta i ytterligare 15 minuter.
4. Under tiden: Skölj linserna och koka i dubbelt så mycket vatten eller buljong i cirka 20 minuter (beroende på sort) tills de är mjuka, men inte mosiga. Låt rinna av.
5. Ta ut formen ur ugnen. Plocka ur vitlöksklyftorna och mosa med balsamvinäger och 1 matsked olivolja i en kopp. Rör ned blandningen i linserna. Smaksätt med salt och peppar, blanda med grönsakerna och servera.

Dagens fråga

Blir det något luciafirande i dag?

Loading ... Loading ...