”Kör långsamt, herr chaufför jag ber!”

Varför är det så känsligt för många bilister att sänka hastighetsgränsen? Trafikverket fattade i dagarna beslut att sänka hastigheten på 111 mil väg och höja den på 9 mil. Genast protesterade Riksförbundet M Sverige (före detta Motormännen) förutsägbart. De menade att det var ett riktigt dåligt förslag och tyckte man skulle förbättra vägarna i stället. Det sistnämnda är i och för sig svårt att vara emot, men att vara så mycket emot hastighetssänkningar är för mig mer svårbegripligt. En förbättring av vägarna tar ju tid och kostar pengar, under tiden är det lämpligt att sänka hastigheten.
Att köra i 80 i stället för i 90 kan väl knappast vara världens katastrof? Det är ju bara att ställa in farthållaren som finns på i princip alla moderna bilar. Jag lovar att det sänker stressnivån en bit också! Med tanke på att många kör med ”bonus” är hastigheten redan för hög.
Att en hastighetssänkning räddar liv borde vara ett argument som biter även på bilförare, men tydligen inte på deras intresseorganisationer. Trafikverket säger att de beräknar att rädda 16 liv genom att anpassa hastighetsgränserna till vägarnas standard, det borde ju alla vara glada över.
Sedan jag skaffade elbil tvingas jag köra saktare än tidigare då jag ska köra en längre sträcka. Detta för att slippa att stanna och snabbladda bilen för ofta. Har upptäckt att det är riktigt skönt att sänka tempot, blir inte lika stressad som tidigare när hastighetsgränsen behandlades som den lägsta tillåtna.
Katarina Erlingson

Dagens fråga

Är du rädd för att flyga?

Loading ... Loading ...