Företagen kan välja Kina eller resten av världen

Spelföretaget Blizzard hotas av bojkott efter att stängt av pro-Hongkong-spelaren Chung ”Blitzchung” Ng Wai för att hålla Kinas regering lugn. Blizzard är till 4.9 procent kinaägt och vill inte förlora tillgången till en marknad med en miljard potentiella kunder.
De riskerar nu bojkott från spelare i andra världsdelar, som inte vill gynna ett företag som stänger av en demokratiförespråkare och hjälper kommunistregimen att censurera. Det rör sig om stora summor: Blizzard ligger bakom några av de mest framgångsrika spelen under senare år, som World of Warcraft och Herthstone. Att bli bojkottad kan kosta företaget stora summor.
Blizzard är inte det första västerländska företag som viker sig för Kina och tyvärr nog inte heller det sista. Marknaden är för stor för att alienera och riskera att bli utkastad från.
Många företag som har eller vill etablera sig på den kinesiska marknaden måste fundera på vad de kan tänka sig att acceptera för att kunna nå ut i Kina. I Blizzards fall är tydligen censur acceptabelt.
Problemet med att den största marknaden också är den som förväntar sig lydnad från företagen är givetvis stort. Om det dessutom på det följer bojkott från konsumenter på andra marknader, som Europa och USA så får företagsjättarna ägna sig åt matteproblemet plus Kina minus två västerländska marknader. Yttrandefrihetsaspekten verkar tyvärr inte vara lika viktig som m, marknadsandelarna.

Dagens fråga

Är du rädd för att flyga?

Loading ... Loading ...