Gravljus utanför Försäkringskassans Malmökontor. Foto: Karsten Pedersen

Med gravljus protesterar de mot Försäkringskassan

Inrikes Över hela landet placerar svenskar i helgen gravljus utanför Försäkringskassans lokaler.
En manifestation för att hedra de människor som påverkats av indragen sjukpenning eller assistans och en protest mot myndighetens beslutsfattande.

Försäkringskassan har det senaste året fått mycket kritik från olika håll för sin nya tuffa linje i sjukförsäkringsärenden. Antalet beslut som överklagats till förvaltningsrätten har mer än fördubblats de senaste två åren, men bara en bråkdel av patienterna vinner striden om sin sjukpenning.

I helgen annordnas därför ”aktion gravljus”. I städer runtom i Sverige placeras tända gravljus utanför Försäkringskassans lokaler av människor som vill hedra de personer som fått sätta livet till på grund av myndighetens beslut. Däribland i Malmö.

Manifestationen är en del av Facebook-gruppen Försäkringskassanupproret. Gruppen har i dag mer än 13 000 medlemmar som anslutit sig för att visa sitt missnöje med myndigheten.

I gruppbeskrivningen står som följer:

”Nu räcker det! Försäkringskassanupproret, vi kämpar för sjuka, funktionsnedsatta, LSS, personlig assistans, ensamstående föräldrar. För ett bättre Sverige. Försäkringskassan och nedskärningen av LSS är ett stort samhällsproblem. Människor med olika funktionsnedsättningar nekas assistans eller får mindre assistans. Sjuka där ute som inte får sin rätt att ha sjukpenning eller sjukersättning även om man har läkarintyg och/eller ett specialist intyg då försäkringskassan har egna läkare som kan bedöma annat. Väntetiderna på att få ett besked eller utbetalning är inte heller acceptabelt då man har utgifter som måste betalas.”

 

Dagens fråga

Kommer du att äta någon semla i dag?

Loading ... Loading ...