Kultur

”Man är mer naken när man släpper en bok”

Alexander Karim. Illustration: Tora Carserud.
Ingen Sektion satt
Kultur och Nöje 9 november är det dags för Bokens dag i Hässleholms kulturhus. Kulturredaktionen presenterar de fyra medverkande författarna - Christoffer Carlsson, Alexander Karim, Katrine Engberg och Amanda Svensson - och i dag är det Alexander Karims tur.

Det är som skådespelare vi vana vid att se Alexander Karim, men han har även skrivit filmmanus och regisserat. Sedan en dryg månad tillbaka kan han även kalla sig författare.

Debutromanen har mötts av strålande recensioner men han erkänner att det var nervöst innan boken mötte sina läsare.

– Med en film kan du ändå säga, vi hade en dålig producent som krävde omfilmningar och klippte bort scener. Man är mycket mer naken när man släpper en bok, så det var väldigt pirrigt. Men första recensionen var väldigt fin och jag insåg i det ögonblicket hur jobbigt det hade varit om den blivit hatad, säger Alexander Karim och skrattar.

Han påbörjade arbetet med boken för tre år sedan, i Budapest under en filminspelning.

– Jag kunde inte komma hem, skulle fylla 40 två veckor senare och började skriva en berättelse om en man som går bakåt i tiden. Det var först månader senare som min bror uppmärksammade mig på att jag hade haft en 40-årskris, säger Alexander Karim.

Romanen inleds med ett konstaterande: ”Om Jonas Paulsson hade vetat att han skulle dö den här söndagen hade han gjort saker annorlunda.” Det som sedan följer är en märklig historia, om en man som blir mördad i sitt hem, vaknar och tror att han haft en mardröm, bara för att inse att det är dagen innan han dör och att han fått en chans att förhindra det som ska hända.

– Tidsresor har alltid fascinerat mig, jag älskar filmer som Inception och Memento och såg Tillbaka till framtiden varje dag under ett år när jag var 15. Jag tror också att vi alla, flera gånger varje dag, önskar att vi kunde göra en tidsresa. Inte att faktiskt hoppa in i en tidskapsel, utan mer som ”om jag bara hade gått hemifrån två minuter tidigare hade jag hunnit med den där bussen”, säger han.

För honom är skrivandet bara ytterligare en sida av hans kreativitet, som samtidigt både matar de andra och ger honom ett sätt att koppla av från dem.

– Mitt vanliga jobb innebär väldigt mycket flygplatser och hotellrum och på nya inspelningsplatser ska man hänga med de här 60 människorna varje dag i fyra månader och bli bästisar. Sen går du direkt till nästa film och möter 60 nya människor du ska bli bästis med. Det är väldigt mycket energi som krävs, förutom själva inspelningen. Då är det skönt att ta på sig hörlurar och bara skriva.

Hörlurar?

– Jag gör en spellista för det jag skriver. Så gör jag även när jag skådespelar – varje karaktär får en egen spellista, säger Alexander Karim.

I boken finns det gott om yttre likheter mellan honom och hans huvudkaraktär Jonas Paulsson: de har samma hudfärg, kommer båda från Helsingborg, bor grannar på Kungsholmen och arbetar i samma bransch.

– Helsingborg är ju i mitt dna, jag känner till Vikingsbergsparken, vet hur det knastrar under fötterna när man går där och grävde själv ner ett skrin precis vid utkiksplatsen där Jonas grävde ner sitt. Precis som Jonas har jag också fått tilldelat mig en låda i badrummet av de åtta vi har. Men när man väl kommer in i Jonas finns det mycket olikheter, säger Alexander Karim.

Jonas Paulsson är en introvert manusförfattare som hatar skådisar, och i en scen gör han narr av att en av karaktärerna kör en jeep i Stockholm.

– När Jonas tänker ”vilken jävla tönt, tror han det ska bli sandstorm mitt i centrala Stockholm?”, är det vår bil han beskriver. Så samtidigt som vi är väldigt lika varandra är Jonas glad i att håna mig. Det var jätteroligt att skriva, säger Alexander Karim.

Efter detta sitt första möte med bokbranschen har han bara goda erfarenheter och han älskar professionalismen han mött.

– Jag älskar filmbranschen också, men film ska ske snabbt och är inte första utkastet bra slängs det åt sidan för nästa och nästa och nästa. Min erfarenhet hittills av förlagsbranschen är att jag kommer med ett första utkast som de ser är väldigt bristfälligt men som de bestämmer sig för att ta in ändå. Sen får man två ÅR på sig att i lugn och ro, och med människor som har utbildat sig, läst varenda bok i världen och vars mål är att förlägga böcker, få historien så bra man bara kan.

Med det sagt var hans plan redan från början att boken skulle bli film, och så ser det också ut att bli.

– Det är olika som hört av sig och vill göra både film och tv-serie, men vi tar det varsamt och ser var vi landar, säger Alexander Karim.

I höst är han Alexander Karim även aktuell med en barnbok han skrivit tillsammans med sin fru Malin. Och han har redan kommit långt på sin nästa roman, Nakafero, som tar avstamp i mordet på en äldre nigeriansk man i Stockholm. Han beskriver den som helt olik debutromanen.

– Det är en berättelse om lögner och svek och framför allt är den mycket mer politisk. Jag ska lämna in första utkastet om någon månad och målet är att ha den utgiven till nästa års bokmässa, säger Alexander Karim.

I sitt ordinarie jobb som skådespelare har han också fullt upp.

– Andra säsongen av Advokaten är precis klar. Jag hade två dagar ledigt, sedan började jag spela in serien ”We got this”, som är en konspirationskomedi om Palmemordet, på Sveriges Television. I går började jag spela in, simultant, andra säsongen av Colin Nutleys Bröllop, dop och begravning och så ska jag spela in en långfilm som heter ”The woman under the bed” nästa månad. Allting i Stockholm, tack och lov. Sen i december ska jag fan ta mig sova. En vecka i alla fall, ha ha.

FAKTA

Fakta:

Fem snabba frågor till Alexander Karim:

1. Vilken kändisbiografi skulle du vilja spökskriva?

– Skulle vilja skriva en biografi om en fiktiv karaktär. Tänk Stålmannens biografi. Antingen det eller Pontius Pilatus. En berättelse om en helt vanlig prefekt som gick till jobbet en dag och korsfäste en man som påstods vara frälsare. Jättekul ju!

2. Vilken musik passar bäst till det du skriver?

– Filmmusik.

3. Vilken skådis skulle du vilja spelade huvudpersonen i din (senaste) bok?

– Jag själv.

4. Vad måste du alltid ha bredvid dig när du skriver?

– Kaffe. Mycket. Starkt.

5. Vilket är ditt favoritbokomslag?

– Jonas Hassen Khemiri har alltid fantastiska omslag tycker jag.

Utrikes

Två döda i knivattack i Frankrike

En man har knivhuggit två personer till döds i Romans-sur-Isère.
Utrikes

En man har dödat två personer och skadat ytterligare sju efter att ha gått till attack i en galleria i Romans-sur-Isère i sydöstra Frankrike.

Utöver de döda är en person livshotande skadad.

En man har gripits misstänkt för dådet, uppger källor för nyhetsbyrån AFP.

Utrikes

Brittisk coronakritik: "Målat in oss i hörn"

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson applåderar utanför 11 Downing Street för att hylla sjukvårdsarbetarna som kämpar mot coronaviruset. Bilden är från i torsdags.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson applåderar utanför 11 Downing Street för att hylla sjukvårdsarbetarna som kämpar mot coronaviruset. Bilden är från i torsdags.
Fotograf: Pippa Fowles/AP/TT
Utrikes
Utrikes De långtgående restriktioner som införts i Storbritannien för att bromsa coronautbrottet väntas inte kunna lyftas förrän i slutet av maj. Men nu ifrågasätts nedstängningen av en av regeringens egna experter.

Downing Street har stängt ner det mesta i landet och beordrat invånarna att hålla sig hemma om de inte har något absolut nödvändigt ärende att uträtta. En del har dock börjat fråga sig om nedstängningen av ekonomin på sikt kommer att kräva fler liv än åtgärderna räddar på kort sikt.

– Vi vill hamna i en situation där vi, åtminstone till i slutet av maj, har möjlighet att ersätta den fullständiga nedstängning som vi har nu med ett antal mindre långtgående åtgärder, som mer grundar sig på teknologi och testande, säger regeringsrådgivaren Neil Ferguson, professor vid Imperial College i London, till BBC Radio.

Bytte strategi

Till en början använde sig Storbritannien av mindre restriktiva åtgärder, liknande de som används i Sverige. Men premiärminister Boris Johnson beslutade att skärpa reglerna sedan beräkningar av Ferguson pekat mot att totalt en kvarts miljon människor i landet riskerar att mista livet i utbrottet.

En annan av regeringens främsta rådgivare, professor Graham Medley, varnar för att nedstängningen både kommer att skada ekonomin och människors hälsa.

– Om vi fortsätter med nedstängningen köper det oss mer tid, vi kan tänka över detta ytterligare, men det löser ingenting, säger han till tidningen The Times.

– Vi har lite grann målat in oss i ett hörn, för nu är frågan: Hur går vi vidare härifrån? I stora drag: Ska vi fortsätta skada barn för att skydda sårbara personer, eller inte?

Vill öka testandet

Hittills har närmare 40 000 fall av coronasmitta bekräftats i Storbritannien och 3 605 dödsfall.

Regeringen hoppas kunna snabba på testandet för att få en bild av hur många som kan ha utvecklat immunitet mot viruset. Hälsominister Matt Hancock har satt ett mål om att man ska kunna genomföra 100 000 tester per dag i slutet av april. Det har dock ifrågasatts från vissa håll med anledning av brist på både nödvändiga kemikalier och testkit.

Inrikes

Historisk makt till regeringen i coronakrisen

Från en tidigare pressträff där regeringen informerade om fortsatta restriktioner med anledning av smittspridningen. På bilden syns inrikesminister Mikael Damberg (S), statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S).
Från en tidigare pressträff där regeringen informerade om fortsatta restriktioner med anledning av smittspridningen. På bilden syns inrikesminister Mikael Damberg (S), statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S).
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen vill snabbt kunna fatta beslut om coronarelaterade åtgärder – detta utan att först få riksdagens godkännande.
Det skulle vara de mest långtgående maktbefogenheterna för en regering sedan andra världskriget.
– För Sverige skulle detta vara unikt, säger Mark Klamberg, professor i folkrätt.

Det kan handla om att begränsa folksamlingar, stänga ned hela köpcentrum eller införa begränsningar för transporter – åtgärder som snabbt måste till för att begränsa smittspridningen i samhället. Nu vill den svenska regeringen tillfälligt få utökade maktbefogenheter och kunna fatta den här typen av beslut utan att först låta lagförslagen gå igenom riksdagen, vilket Expressen avslöjat.

TT har bett om en intervju med socialminister Lena Hallengren (S), men hon vill inte lämna några kommentarer förrän det finns ett färdigt lagförslag.

"För mycket"

I många länder finns en generell bestämmelse om undantagstillstånd som gäller både vid krig och i fredstid. En sådan bestämmelse finns också i svensk grundlag, men gäller bara vid krig.

I Sverige har vi i stället valt att ändra i varje enskild lag för att anpassa dem till kristillstånd. En anledning till att den vägen valts är att man vill förhindra maktmissbruk.

– Det förutsätter att man i förväg förutser vilka kriser som kommer och vilka regler som måste finnas på plats. Visst har man tänkt på epidemier i förhand, men det är först när det slår till som man vet om det håller. Då har väl tanken varit att man kan ändra lagarna efterhand, men man kanske har kommit till den punkten att det är för mycket att göra, säger Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.

Vill kunna stoppa

I Norge har en liknande lag trätt i kraft, som Mark Klamberg anser att vi i Sverige kan inspireras av. Bland annat att lagen är tidsbegränsad, vilket den också ser ut att bli i Sverige. Enligt Expressen vill regeringen att den nya lagen ska gälla tre månader. I Norge får lagen dessutom bara användas till coronarelaterade åtgärder, vilket också skulle bli fallet i Sverige.

Moderaterna kräver att riksdagen ska kunna pröva regeringens beslut i riksdagen i efterhand, och om riksdagen då säger nej ska beslutet sluta gälla. Viktigt är också att det är just riksdagen som aktiverar lagen, anser Mark Klamberg.

– Det här kan ju sätta ett prejudikat där det kan vara andra typer av kriser och där risken för maktmissbruk kan vara större. Så det är viktigt att riksdagen är det organ som ger regeringen denna makt, vilket man gör med en lag, och att riksdagen även kan ta tillbaka beslut, säger han.

"Naggar i kanten"

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors skriver i ett mejl till TT att han är tveksam till regeringens förslag, även om det är rimligt att regeringen i nuläget har behov av att kunna fatta snabba beslut.

"Demokratisk, parlamentarisk förankring är oerhört viktigt. I det längsta är det snarare snabbare möjligheter för riksdagen att pröva regeringens förslag som skulle kunna övervägas. De grundläggande demokratiska spelreglerna hör till vårt samhälles viktigaste institutioner."

"Regeringen har säkert de bästa intentioner, men alla åtgärder som naggar spelreglerna i kanten utgör en potentiell press för demokratin", skriver Hinnfors vidare.

Tommy Möller, också han professor i statsvetenskap, påpekar att man inte skulle behöva runda grundlagen för att få igenom en snabbare beslutsprocess.

– Man skulle kunna lösa det på en informell väg. Det finns inget som hindrar att regeringen bildar en grupp där man rådgör med de andra partierna informellt, och kommer överens om olika lagändringar som ska göras. Det går att lösa det på ett sådant sätt, då måste man inte in och utmana regeringsformen, säger han.

Erika Nekham/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Utrikes

Han blir ny partiledare i Labour

Keir Starmer – Labours nya partiledare. Arkivbild.
Keir Starmer – Labours nya partiledare. Arkivbild.
Fotograf: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Utrikes
Utrikes Labour har utsett brexittalesmannen Keir Starmer till ny partiledare.
Beskedet var väntat. Starmer har varit storfavorit att vinna omröstningen bland de runt 500 000 partimedlemmarna.

På lördag förmiddag stod det klart att det blir Keir Starmer som ersätter Jeremy Corbyn som ledare för Labourpartiet.

Den nye partiledaren valdes mitt under coronakrisen i Storbritannien och i stället för en sedvanlig tillställning presenterades resultatet i omröstningen i ett pressmeddelande.

– Det är en ära och ett privilegium att bli vald till ledare över Labourpartiet. Det kommer under en stund som ingen annan i vår livstid, säger Starmer i ett förinspelat uttalande.

56 procent

Starmer har lovat att ena partiet och få tillbaka Labour på banan efter katastrofvalet i december – och hans löften gick hem hos medlemmarna i oppositionspartiet.

Sittande partiledare Jeremy Corbyn meddelade att han skulle avgå efter valet förra året och Starmers största rival var också en av Corbyns nära allierade, Rebecca Long-Bailey. En tredje utmanare var Lisa Nandy som på sistone tillhört den interna partioppositionen.

Men valet föll alltså på Starmer som tog hem partiledarplatsen med drygt 56 procent av rösterna.

Ska utmana

Starmer säger att Labour under hans ledarskap inte ska föra opposition för oppositionens skull utan stödja de förslag från regeringen som förtjänar att få stöd.

– Men vi kommer pröva de argument som framförs. Vi kommer att belysa avgörande frågor och när vi ser misstag eller ett vacklade styre eller att saker inte händer så fort som de borde kommer vi att utmana det, säger han.

Utrikes

Färre dödsfall för andra dagen i rad i Spanien

Vårdpersonal tar hand om en covid-19-patient på ett bibliotek som gjorts om till tillfälligt sjukhus i Barcelona, Spanien.
Vårdpersonal tar hand om en covid-19-patient på ett bibliotek som gjorts om till tillfälligt sjukhus i Barcelona, Spanien.
Fotograf: Felipe Dana/AP/TT
Utrikes

809 personer i Spanien dog mellan fredag och lördag efter att ha blivit smittade av coronaviruset. Det är andra dagen i rad som antalet dödsfall minskar.

Spanien är ett av de värst drabbade länderna i världen och hittills har över 11 700 människor dött och nästan 125 000 personer bekräftats smittade.

Inrikes

Biskop om nytt sätt att fira påsk: Smärtsamt

Många kyrkor kommer att hållas öppna under dagarna i påskhelgen, precis som det brukar vara i allhelgonahelgen. Gudstjänst i vanlig bemärkelse blir det däremot inte i alla. Arkivbild.
Många kyrkor kommer att hållas öppna under dagarna i påskhelgen, precis som det brukar vara i allhelgonahelgen. Gudstjänst i vanlig bemärkelse blir det däremot inte i alla. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Ingenting är sig likt under den kristna kyrkans största högtid, påsken.
I Stockholms stift kommer kyrkorna inte att vara öppna för gudstjänst på vanligt sätt, men i vissa andra delar av landet bedöms det vara fortsatt möjligt.
Så här resonerar tre biskopar.

Andreas Holmberg, biskop i Stockholms stift:

– Stockholm är den del av Sverige som just nu är hårdast drabbad och därför fattade jag ett beslut i onsdags kväll, under stor vånda, att gå ut med direktiv till alla församlingar i Stockholms stift att inte kalla samman till gudstjänster i vanlig bemärkelse.

– Nu firar vi inte gudstjänst fysiskt tillsammans i våra kyrkorum tills vidare. Det är ett väldigt smärtsamt och svårt beslut, i synnerhet när det är påsk, som är den kristna kyrkans största högtid.

Många, men inte alla kyrkor, kommer ändå att ha öppet under påsken för att de som vill ska kunna komma in en stund, ungefär som under allhelgonahelgen, berättar han.

– Folk kan komma och gå som de vill, tända ett ljus, kanske sitta ner en stund. Det kanske spelas musik eller läses en dikt eller en bibeltext. Det kommer också att finnas möjlighet till samtal i många av våra kyrkor.

Dessutom kommer många kyrkor att livesända eller spela in sina gudstjänster och lägga ut på nätet.

Åsa Nyström, biskop i Luleå stift:

– Luleå stift är en tredjedel av Sverige, det betyder att det är stora ytor, inlandet är glest befolkat och där är det ofta långt mellan kyrkor. Alla kyrkoherdar har en känsla för hur många människor som brukar samlas och hur det har förändrats nu. Varje kyrkoherde kan göra en bedömning om man kan bjuda in till gudstjänst.

Det kan till exempel finnas kyrkor som rymmer flera hundra personer, men dit det nu kanske kommer 15, berättar hon. Där är det möjligt att hålla gudstjänst om alla håller avstånden och psalmböckerna spritas, anser hon. Ett annat alternativ är att ha flera kortare gudstjänster utspridda under dagen för att minimera risken för trängsel.

Även i Luleå stift kommer många gudstjänster att vara möjliga att följa via nätet. Dessutom finns ett nyframtaget material som ska göra det möjligt att fira gudstjänst på egen hand hemma.

– Ingen ska behöva känna att man behöver gå till kyrkan för att fira påsk, det ska finnas fullvärdiga alternativ för att fira påsk, säger Åsa Nyström.

Johan Tyrberg, biskop i Lunds stift:

– I Lunds stift har vi i den ena änden av spektrat Sveriges tredje största stad och i den andra har vi Blekinge, som är en av Sveriges minst drabbade regioner under pandemin just nu. Det finns en väldig spridning inom stiftet och det gör att jag håller fast vid att kyrkoherdarna har ett stort mandat att bestämma i sina församlingar.

– I vissa församlingar kan man fortfarande fira gudstjänst, men i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. I andra väljer man att inte göra det, men ofta försöker man hålla kyrkorna öppna på dagtid så att man kan komma in och tända ett ljus när man så vill.

Han tycker också att det är viktigt att det ringer i kyrkklockorna vid gudstjänsttid och att åtminstone några få anställda samlas och ber för sin församling. De församlingar som har möjlighet uppmuntras att göra det möjligt att följa gudstjänsterna på nätet.

Domkyrkan i Lund kommer att sända tre gudstjänster under påskhelgen. De församlingar som inte har möjlighet att sända sina egna kan följa domkyrkans.

Cecilia Klintö/TT

'Nu firar vi inte gudstjänst fysiskt tillsammans i våra kyrkorum tills vidare. Det är ett väldigt smärtsamt och svårt beslut, i synnerhet när det är påsk, som är den kristna kyrkans största högtid', säger Andreas Holmberg, biskop i Stockholms stift. Arkivbild.
"Nu firar vi inte gudstjänst fysiskt tillsammans i våra kyrkorum tills vidare. Det är ett väldigt smärtsamt och svårt beslut, i synnerhet när det är påsk, som är den kristna kyrkans största högtid", säger Andreas Holmberg, biskop i Stockholms stift. Arkivbild. Fotograf: Magnus Aronson /Ikon
Domkyrkan i Lund kommer att sända tre gudstjänster under påskhelgen. De församlingar som inte har möjlighet att sända sina egna på nätet kan följa domkyrkans. Arkivbild.
Domkyrkan i Lund kommer att sända tre gudstjänster under påskhelgen. De församlingar som inte har möjlighet att sända sina egna på nätet kan följa domkyrkans. Arkivbild. Fotograf: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Gudstjänst hemma

Svenska kyrkan har tagit fram en guide för hur man kan hålla sin egen gudstjänst i hemmet.

Man börjar med att tända ett ljus. I guiden går det sedan att hitta de bibeltexter som brukar läsas på respektive dag, liksom en länk till en blogg där en präst reflekterar över de aktuella texterna. Detta kan ses som en motsvarighet till predikan.

Man kan sedan formulera sin egen bön, eller använda den bön som anges i guiden. Via Spotify, som guiden länkar till, kan man lyssna på en psalm och sjunga med.

Därefter följer "herrens bön" och "välsignelsen" som står utskrivna i guiden.

Det hela kan avrundas med en kopp kyrkkaffe. Även om man är ensam när man dricker den, så kan man tänka att man är en del av ett stort sammanhang, tipsar guiden.

Kollekt kan sedan betalas via Swish, plus- eller bankgiro.

Källa: Svenska kyrkan

Kultur och nöje

Selena Gomez: Jag är bipolär

Selena Gomez har berättat om sin diagnos för Miley Cyrus och hennes Instagramföljare. Arkivbild.
Selena Gomez har berättat om sin diagnos för Miley Cyrus och hennes Instagramföljare. Arkivbild.
Fotograf: Richard Shotwell/Invision/AP
Kultur och nöje

Under ett Instagramsänt samtal med artistkollegan Miley Cyrus berättade Selena Gomez på fredagen att hon är bipolär. 27-åringen beskrev hur tacksam hon var över att äntligen har förstått vad det var som orsakat henne så stort lidande i så många år.

Selena Gomez har pratat offentligt om sin psykiska ohälsa förut men i Cyrus samtalsserie "Bright minded" fastslog hon för första gången en exakt diagnos. Tack vare behandling på ett sjukhus i Massachusetts efter ett sammanbrott 2018 har hon nu lärt sig mer om sin sjukdom och kan hantera den bättre.

– Ju mer information jag får desto bättre kan jag hantera det, det skrämmer mig inte utan hjälper mig, säger Selena Gomez.

Hon upptäcktes 2004 av Disney Channel och har sedan dess medverkat i olika tv-serier och filmer. 2009 debuterade hon som sångare i bandet Selena Gomez & the Scene och har släppt flera album. 2016 tvingades hon till ett uppehåll i karriären till följd av depression efter att ha diagnosticerats med en autoimmun sjukdom. Året efter genomgick hon en njurtransplantation.

Kultur och nöje

Joe Exotic skäms över sin djurhantering

Joe Exotic dömdes 2019 till fängelse. Pressbild.
Joe Exotic dömdes 2019 till fängelse. Pressbild.
Fotograf: Netflix
Kultur och nöje

I ett kort intervjuklipp som lagts ut av strömningstjänsten Netflix, och som har uppmärksammats av Deadline, berättar tittarsuccén Joe Exotic om hur han ser på sitt nya, globala kändisskap.

– Det vore roligt att få uppleva det själv, jag ser bara de här fyra fängelseväggarna hela dagarna.

Han vill att tv-tittarna ska veta att han ångrar hanteringen av djuren han hade på sitt zoo i Oklahoma.

– Testa att skita i en bur med dina djur i en vecka. Jag menar, när jag lämnade mitt zoo och släppte ut mina schimpanser i en fristadspark i Florida, och föreställde mig hur de hade haft det i 18 år, då skämdes jag över mig själv, säger han i klippet och avslutar med att han nu är "klar med Carole Baskin-historien" och vill rentvå sig själv från alla anklagelser och åter bli en fri man.

I slutet av mars var "Tiger king" det mest sedda programmet på Netflix både i USA och i Sverige. Joe Exotic, eller Joseph Allen Maldonado-Passage som han egentligen heter, dömdes 2019 till fängelse för mordkonspiration, i syfte att döda sin nemesis Carole Baskin, och för att ha skjutit fem tigrar. Han avtjänar nu ett 22-årigt straff.

NÄSTA ARTIKEL