Esaias Tegnér som nazistpropaganda

Svenska Akademien överväger rättsliga åtgärder mot Nordiska motståndsrörelsen, NMR, för att de använt dikter av Esaias Tegnér, Verner von Heidenstam och Viktor Rydberg på sin sajt för att främja sin ideologi.
Det som åberopas är upphovsrättslagens klassikerskydd. Trots att de tre diktarna är döda får de inte användas hur som helst. Att de var verksamma under en annan tid gör det tacksamt att stjäla tankegodset.
Att citera dikter eller delar av dikter är vanligt på internet, men det gäller ofta poesientusiaster eller privatpersoner som citerar poesi som betytt något för dem. Problemet här är att man använder klassisk litteratur för att ”hylla den ariska rasen”.
Klassikerskyddet har aldrig prövats i domstol, så om det skulle gå så långt blir det prejudicerande.
Det är dock inte första gången Akademien haft invändningar med hänvisning till klassikerskyddet: Mercedes-Benz fick plocka bort en dikt av Karin Boye ur en av företagets bilreklamfilmer 2014.
Det är oavsett utkomst välkommet att Svenska Akademien försöker utföra faktiska arbetsuppgifter inom sitt ansvarsområdet som omväxling från den konstanta krishanteringen. Det är värt ett försök att hindra Nordfront från att använda den svenska poesiskatten till sina fånigheter, om inte annat för att få prövat hur klassikerskyddet ska tillämpas. Eller som Esaias Tegnér själv sammanfattade det: ”blott barbariet var en gång fosterländskt.”
Martina Jarminder

Dagens fråga

Är du rädd för att flyga?

Loading ... Loading ...