Tilliten är skadad i brittisk politik

Boris Johnson vann en politisk seger i tisdagens omröstning om Brexitplanen, som i sin nya form godkändes av parlamentet i majoritet: något som verkade nästan omöjligt för några veckor sedan.
Förlusten han led var dock större: det är i princip omöjligt för Johnson att uppfylla sitt löfte om att Storbritannien ska lämna EU 31 oktober, eftersom parlamentet röstade nej till att hasta igenom lagtexten på hundra sidor på några få dagar. Istället kommer Johnson att tvingas be om en förlängning och genom det bryta mot sitt vallöfte. Johnson har sagt att han hellre ligger ”död i ett dike” än att försena utträdet. Här ser man risken med att som ledare för en demokrati göra den typen av löften som man förmodligen inte kan hålla.
Tilliten mellan parterna i Brexitförhandlingarna är obefintlig. Johnson har inte gjort mycket för att förtjäna oppositionens förtroende. Redan under leave-kampanjen deltog han i spridandet av missvisande information. Förtroendekapitalet är slut. Det var naivt av att tänka sig att det skulle gå att skynda Brexit igenom ett politiskt system där tilliten raserats på det sättet.
Boris Johnson förbiser dessutom att det från EU:s sida inte finns samma känsla av brådska: att bevilja Storbritannien en förlängning lär uppfattas som mindre problematiskt än att stressa igenom en så dramatisk förändring.

Dagens fråga

I går var första dagen med danska gränskontroller. Tror du att de blir ett problem?

Loading ... Loading ...