Kultur

Svante på turné med Beppe i ord och ton

Svante Thuresson både sjunger låtarna som gjort Beppe Wolgers texter odödliga, kkompad av Claes Crona Trio, och läser ur hans memoarer i sin föreställning. Foto: Anna Huerta
Ingen Sektion satt
Kultur och Nöje De jobbade ihop i många år och hans låtar har hängt med länge på repertoaren, men det var först efter att Svante Thuresson läst om Beppe Wolgers memoarer han skapade en hel föreställning om sin vän.– Jag tror Beppe hade varit väldigt glad att vi gör det här, säger Svante Thuresson, på väg till Skåne på sin turné.

Det måste ha varit i början av 1960-talet deras vägar korsades. Det konstaterar jazzsångaren, som trots att han hunnit fylla 82 år fortfarande är i full gång, efter att ha funderat en stund.

– När vi hade sånggruppen Gals and Pals var han huvudleverantör åt oss och då började man lära känna honom ordentligt. Sen var han alltid med. Vi gjorde tv, revyer och allt möjligt och jobbade mycket ihop, säger Svante Thuresson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Zlatan tränade med Hammarby: Det är kvalitet

Zlatan Ibrahimovic på väg att lämna Årsta IP efter träningen med Hammarby.
Zlatan Ibrahimovic på väg att lämna Årsta IP efter träningen med Hammarby.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Zlatan Ibrahimovic har gjort ett första träningspass med Hammarby.
Och det såg bra ut.
– Han är Zlatan liksom. Det är kvalitet, säger sportchefen Jesper Jansson.

Skälet till att Milananfallaren tränade med Hammarby, som han är delägare i, handlar förstås om att Serie A-fotbollen tagit paus på grund av coronapandemin.

– Han har varit hemma i Stockholm med familjen några dagar och ville köra lite med bollen, säger Jansson.

Och trots att det var några veckor sedan som Ibrahimovic tränade fotboll senast verkade han inte ringrostig.

– Han är Zlatan liksom. Det är kvalitet. Han kom in som en i gänget, säger Jansson.

Enligt Expressen körde den tidigare landslagskaptenen bland annat smålagsspel tillsammans med resten av laget. Han hade på sig ett grönt träningsställ med texten ”Bajen” på ryggen och delade lag med bland annat Muamer Tankovic.

– Det är framför allt kul för de yngre killarna. Det var många yngre med, säger Jansson och medger att Ibrahimovic kan dyka upp på fler träningar.

– Det är inte omöjligt. Det är återstart på måndag med riktig träning så att säga. Han är välkommen då.

I slutet av förra året köpte Ibrahimovic 25 procent av aktierna i allsvenska Hammarby.

Petter Nilsson/TT

Utrikes

Närmare 700 döda senaste dygnet i Spanien

En kvinna med skyddsmask vid en stängd butik i spanska Pamplona.
En kvinna med skyddsmask vid en stängd butik i spanska Pamplona.
Fotograf: Alvaro Barrientos/AP/TT
Utrikes

I Spanien har 683 människor avlidit i sviterna av coronaviruset det senaste dygnet. Det är något färre än de föregående två dagarna då antalet legat över 700, rapporterar hälsodepartementet. Före det minskade antalet döda fyra dagar i rad.

Sammanlagt har över 15 000 människor avlidit efter att ha smittats av sjukdomen. Över 150 000 människor har bekräftats vara smittade.

Premiärminister Pedro Sánchez anser att torsdagens siffror inger hopp och är ett tecken på att landet närmar sig början på en nedgång i smittspridningen.

– Elden börjar komma under kontroll, säger han i parlamentet.

Inrikes

Två åtalas för pizzeriabomb i Eksjö

Polisens bombrobot vid pizzerian i Eksjö i december.
Polisens bombrobot vid pizzerian i Eksjö i december.
Fotograf: Mikael Fritzon/TT
Inrikes

Två män åtalas för att ha försökt spränga en pizzeria i småländska Eksjö i december. Brottet beskrivs som försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Bomben hittades nattetid, liggande utanför ett av pizzerians fönster. Platsen spärrades av, och bomben desarmerades av polisens nationella bombskydd.

I januari greps två män, som nu åtalas. Båda nekar till brottet.

Enligt åklagaren fanns dock dna från en av männen på plast som omgav en dynamitladdning. Övervakningsfilmer och uppgifter om männens mobiltelefoner ingår också i bevisningen.

De åtalade är från Stockholmsområdet. En av dem åtalas även för grovt vapenbrott och narkotikabrott.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Ekonomi

Scandic vinstvarnar – aktien rusar

Finansiell kris för Scandic i coronapandemin. Arkivbild
Finansiell kris för Scandic i coronapandemin. Arkivbild
Fotograf: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi Hotellkedjan Scandic är i akut finansiell kris. Omsättningen rasade kraftigt i mars och koncernen vinstvarnar.
Samtidigt rusar aktien 30 procent på Stockholmsbörsen.

Hotellbranschen var en av de första branscherna att drabbas i coronakrisen med ett kraftigt minskat resande och inställda evenemang som smittskyddsåtgärder. Sista veckan i mars låg Scandics beläggningsgrad på runt tio procent, vilket såklart innebär drastiskt minskade intäkter.

I vinstvarningen flaggar Scandic för att det justerade rörelseresultatet för första kvartalet blir en förlust på 180 miljoner kronor, vilket kan jämföras med en vinst på 160 miljoner kronor ett år tidigare. Nettoomsättningen föll med 18 procent till 3,3 miljarder kronor.

– Att det är fullkomligt bedrövliga tider för dem som driver hotell är ingen nyhet i sig, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB om Scandics vinstvarning.

Nedtryckt aktiekurs

Däremot tar Scandics aktiekurs som har rasat kraftigt sedan mitten på februari ett rejält glädjeskutt på omkring 30 procent efter dagens besked. Det innebär att aktien lyft över 90 procent den senaste veckan.

– Uppenbarligen ser man det som mindre illa än fruktat, säger Lundevall, men poängterar att det ska ses i ljuset av hur nedtryckt kursen är.

– Den är fortfarande mer än halverad sen mitten på februari. Det är i det perspektivet man ska se uppgången.

Scandic redovisar omstruktureringskostnader på 190 miljoner kronor under första kvartalet. Och kedjan bedömer sitt likviditetsunderskott till mellan 1 och 1,5 miljarder kronor under 2020. Hotellkedjan har vidtagit åtgärder för att hantera krisen som exklusive hyror drar ned kostnaderna med 70 procent från april. Mer än hälften av hotellen är temporärt stängda och man har genomfört en bemanningsreduktion som omfattar drygt 80 procent av medarbetarna genom permitteringar eller varsel.

Exceptionellt år

Esbjörn Lundevall räknar med att andra kvartalet kommer att vara det riktiga sorgebarnet och att hela 2020 i backspegeln kommer att vara ett dåligt år för Scandic även om bolaget själva räknar med en återhämtning under andra halvåret. Samtidigt gick Scandic in i krisen med en stark balansräkning, vilket enligt Lundevall innebär ett relativt bra utgångsläge.

– Förutsätter man att bolaget överlever krisen ska man inte värdera det utefter vinstgenereringen i andra kvartalet, eller ens helåret. Man får anta att det är ett exceptionellt dåligt år vi pratar om. I så fall menar vi att aktien fortfarande är billig, säger han.

Men det är inte säkert att Scandic kan överleva utan att ta in nytt kapital genom en nyemission.

– Jag tror inte att bolaget kommer att försvinna men det finns en risk att de behöver hämta in mer kapital och det är ofta kurspressande, särskilt i ett nervöst läge. Det är kanske lite tidigt att helt bortse från den kris som råder.

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Fakta: Scandics första kvartal

Under perioden januari till mars uppgick koncernens nettoomsättning till 3,3 miljarder kronor, en nedgång på cirka 18 procent jämfört med samma period i fjol. För jämförbara enheter var minskningen omkring 17 procent.

Omsättningsutvecklingen var positiv under januari och februari men i mars sjönk omsättningen med 47 procent.

Det justerade rörelseresultatet uppgick till cirka minus 180 miljoner kronor, vilket kan jämföras med en vinst på 160 miljoner kronor motsvarande period förra året.

Kvartalet belastas av jämförelsestörande omstruktureringskostnader om cirka 190 miljoner kronor relaterat till uppsägningar i den svenska verksamheten.

Källa: Scandic Hotels Group

Kävlinge

Inbrott i bil på Järvavallen

Kävlinge
Löddeköpinge Vid elvatiden i tisdags kom en bilägare tillbaka till sin bil som stod parkerad på Järvavallen. En ruta var krossad och ett bankkort var borta. Efteråt upptäckte bilägaren att någon försökt handla med kortet på Ica Maxi.

Inrikes

Riksdagsmajoritet för en lex Lilla hjärtat

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Det finns nu en majoritet i riksdagen för att ändra lagen så att fosterhemsplacerade barns behov av långsiktighet och stabilitet väger tyngre än idag när beslut om deras framtid tas.

Ställningstagandet har skyndats på av ett uppmärksammat fall där en liten flicka, omtalad som "Lilla hjärtat", efter flera år i fosterfamilj skickades tillbaka till de biologiska föräldrarna och dog. Mamman misstänks för brott.

– Barnets eget behov av långsiktighet och stabilitet, till exempel att ha rotat sig i en fosterfamilj, ska väga tyngre och att den biologiska familjens automatiska rätt att få tillbaka barnet ska väga något lättare, säger moderatledaren Ulf Kristersson om innebörden av det som en majoritet i riksdagens socialutskott nu vill genomföra.

Kristersson hävdar att det är det första steget på decennier som går i rätt riktning i frågan. Det är ett litet men viktigt steg, även om det behövs mer.

– Vi har forskat på svenska fosterbarn i flera decennier, vi vet att de inte har stabilitet, att de hoppar mellan olika familjer och ingen har gjort någonting.

Kristersson säger att riksdagen nu ska stifta lag utifrån den utredning som kom 2015 och som Kristersson som ansvarigt statsråd tillsatte under allianstiden.

– Hela lagstiftningen finns klar, säger Kristersson.

Majoriteten som står bakom att riksdagen nu ska vidare med skarp lagstiftning utgörs av de borgerliga partierna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, enligt M-ledaren.

Lars Larsson/TT

Ekonomi

Ödesmöte igen för miljardpaket i viruskampen

Frankrikes Bruno Le Maire (till vänster) och Nederländernas Wopke Hoekstra (till höger) är två av huvudpersonerna när EU-ländernas finansministrar försöker enas om stödpaket kring coronapandemin. Arkivfoto.
Frankrikes Bruno Le Maire (till vänster) och Nederländernas Wopke Hoekstra (till höger) är två av huvudpersonerna när EU-ländernas finansministrar försöker enas om stödpaket kring coronapandemin. Arkivfoto.
Fotograf: Virginia Mayo/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Över 6 000 miljarder kronor ligger i potten när EU:s finansministrar återigen ska försöka enas om ett gigantiskt stödpaket för coronakrisen.
"Om inte alla länder helas kommer de andra att få lida", varnar ECB-chefen Christine Lagarde inför ännu ett ödesmöte.

Klockan 17 på skärtorsdagen är det tänkt EU-ländernas finansministrar ska sätta sig framför sina datorer igen för att fortsätta sitt tillfälligt avbrutna webbmöte om coronaläget.

Tre huvudingredienser – lån från stödfonden ESM, garantier från investeringsbanken EIB och ett kommissionsförslag om korttidsarbete – ska tillsammans ge 540 miljarder euro till behövande stater, företag och anställda. Lägger man till de hjälppaket som enskilda länder redan har beslutat om så landar den totala EU-insatsen i vad som beskrivits som världens hittills största ekonomiska stödinsats.

Fast då gäller det att enas först.

Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde tillhör de som vill ha en snabb lösning.

– Man måste förstå att den här krisen kommer att skada alla ekonomier i hela världen väldigt hårt. Det är som en idrottare som plötsligt måste sluta träna och får se sina muskler skrumpna ihop, säger Lagarde i en fransk radiointervju på torsdagen.

I ett blogginlägg varnar hon dessutom för att "andra kommer att få lida" om inte alla länder helas.

Nederländskt nej

Än så länge har framför allt Italien och Nederländerna stått på varsin sida i kampen och omöjliggjort en uppgörelse. När EU-ländernas finansministrar försökte i tisdags och under natten mot onsdagen vägrade nederländske Wopke Hoekstra att ge med sig.

Han vill ha ordentligt inskrivna villkor och krav bakom lånen från ESM. Och han vill absolut inte höra talas om de euroobligationer som främst Italien och Spanien vill ha.

"Nederländerna var och är motståndare till tanke på euroobligationer. Vi anser att det kommer att skapa mer problem än lösningar för EU", skrev Hoekstra på Twitter sedan finansministrarnas tidigt i onsdags tvingats ta paus i sina försök att enas.

Österrike står på samma sida.

– Euroobligationer är uteslutna för oss. Det är omoraliskt av länder att inte följa reglerna i goda tider och sedan kräva solidaritet i dåliga, säger finansminister Gernot Blümel enligt nyhetsbyrån Reuters.

Tysk-fransk allians

Från Italien trycker premiärminister Giuseppe Conte på från det andra hållet.

– Vi kräver inte att Tyskland och Holland ska betala våra skulder. Jag kräver lättnader i de finanspolitiska reglerna. Annars måste vi skriva av hela EU och låta alla sköta sitt, säger Conte i en direktintervju med tyska tidningen Bild.

Möjligen underlättas förutsättningarna för en uppgörelse av att Bruno Le Maire och Olaf Scholz – finansministrarna hos EU-bjässarna Frankrike och Tyskland – tycks ha enats om en gemensam linje.

"Det är vårt ansvar att på torsdagen nå en uppgörelse om svaret på hälsokrisens ekonomiska konsekvenser. Vi lägger all vår tyngd på att lyckas", skriver Le Maire på Twitter.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Krismöte om coronastöd

Euroländernas finansministrar fortsätter på skärtorsdagen sitt webbmöte om coronakrisen. Mötet är "inkluderande" – det vill säga öppet även för de åtta EU-länder, däribland Sverige, som inte ingår bland de 19 i eurozonen.

Tre stora nödåtgärder diskuteras:

+ För länderna föreslås lån på upp mot 240 miljarder euro bli tillgängliga via euroländernas räddningsfond ESM.

+ För små och medelstora företag talas om ytterligare 200 miljarder euro i lån från Europeiska investeringsbanken, EIB.

+ För arbetstagarna erbjuds EU-kommissionens korttidsarbetsprogram Sure, med 100 miljarder euro i lån för att hjälpa stater att täcka upp med löner när arbetsgivarna drar ned på arbetstiden.

Samtidigt vill framför allt Italien och Spanien ha någon form av euroobligationer för att alla euroländer ska kunna låna på lika villkor, oavsett tidigare ekonomisk ställning.

Sport

Färjestad värvar norskt

Norske landslagsmålvakten Henrik Haukeland är klar för Färjestad. Arkivbild.
Norske landslagsmålvakten Henrik Haukeland är klar för Färjestad. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Sport

Färjestad har gjort klart med norske landslagsmålvakten Henrik Haukeland, 25, som närmast kommer från spel i finländska FM-ligan med Kookoo från Kouvola.

Haukeland har tidigare spelat i SHL med Leksand och var en av kvalhjältarna när Timrå tog sig upp i högsta serien 2018.

I Färjestad tar han plats bredvid Arvid Holm som slog sig in som förstemålvakt under säsongen.

Kontraktet med Haukeland är skrivet på två år.

NÄSTA ARTIKEL