Pedagogiskt och fantasieggande

Jag sorterar höstens barnbokskörd i två högar, de med respektive utan pedagogisk ansats. Med-stapeln blir flera gånger så hög som den andra.
Vi har Carin och Stina Wirséns Läs med Lucia och Vilda och vädret (Bonnier Carlsen). Böckerna om de brokiga har alltid haft lärare Carins signum. Vi har lärt oss räkna, lärt oss motsatsord och rim. I de två senaste böckerna står samtalet mellan högläsaren och barnet i centrum. Interaktivitet i kombination med illustratören Stinas välkända figurer lockar till intresse och kunskapstörst. Så har böckerna också stämplats med ”Lek och lär med brokiga”.

För nybörjarläsaren har vi Öka takten Mozart! Av Sofia Hjort och Kim W Andersson (Rabén & Sjögren). Tidsmaskinen tar Stella och Ravi till 1791. Mozart har försovit sig, ska han hinna i tid till premiären av Trollflöjten? Historielektionen får fart och fläkt i de serietidningsinspirerade illustrationerna och läsningen av korta meningar och pratbubblor flyter på. Den som gillar kan läsa vidare i Hjälp Farao, Rädda kungen och Väck monstret.
Fler historielektioner, och lite logisk träning på kuppen får vi i 22 sanna gåtor om uppfinningar av Bengt Fredrikson, Andreas Palmaer och Elin Jonsson (Alfabeta). Här får vi själva vara med och klura ut svaren på gåtor kring mer eller mindre kända uppfinningar. Finurligt och kul! Även denna bok är en i en serie, det finns 19 historiska gåtor, 21 sanna deckargåtor och 18 mystiska gåtor.
Sedan är det ju böckerna för att förbereda eller bearbeta stora och viktiga händelser i ett barns liv. Senaste Saga-sagan av Josefine Sundström och Emma Göthner heter Sova över (Bonnier Carlsen) och här ska Saga som titeln låter oss ana sova utan mamma och pappa för första gången. Mamma och pappa ska på fest och Saga sover hos morfar. Men är det Saga eller mamma som är mest nervös? Liksom tidigare är författare och illustratör nära barnen och Saga-sagan ger en trygg känsla, om än inga direkta överraskningar.

Pekböcker med den allra yngsta målgruppen har mer och mer gått från en uppradning av föremål (äpple, boll, ja ni vet hur det brukade se ut) till att främja kontakten mellan den lilla läsaren och den vuxne. Hela fina jag av Hanna Albrektson (Lilla Piratförlaget) ligger väl i tiden. Illustrationerna är glada, mjuka och lagom detaljerade för den som håller på att upptäcka såväl böckernas som den egna kroppens mysterier. Barnet får prova foten, benen, rumpan, magen, handen – alltihop. Även här anas en baktanke, som handlar om gäspningar och en kropp som kommer till ro.
Efter alla dessa pedagogiska genomgångar är det svårt att inte släppa ner axlarna i något av en lättnadens suck över några böcker som inte handlar om annat än läsupplevelse, fantasi och skratt. Vi läser Peter, katten som gick på två ben av Nadine Robert & Jean Jullien (Rabén & Sjögren) med skrattiga utrop. Vad är det för en katt egentligen? Redan på omslaget framgår ju av hans uppsyn vilken finurlig katt han är.
Och så Maraton av Karin Cyrén (Lilla Piratförlaget). Ett lopp med tio deltagare och oändliga äventyr. Helt utan text! Lika fantasieggande och spännande som Cyréns tidigare böcker, Strandstaden är sedan länge en favorit. Här händer så mycket, men vad det är lämnas åt oss att utforska. Det kräver en annan kunskap än de vi fått med i den högsta högen.